ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Aggelos M.

AVClub Fanatic
19 June 2006
11,035
Σκεφτομαι οτι πρεπει να "προστατευσω" καπως τον μικρο μου -και αργοτερα την μικρη μου- απο τις διαφορες κακοτοπιες του internet.
Εδω και καιρο μπαινουν σε sites με παιχνιδια αλλα δεν ειναι δυσκολο ουτε αργει ο καιρος που θα μπουν και αλλου (εκουσια ή ακουσια)...

Υπαρχει κατι τεσταρισμενο που να κανει καλη δουλεια χωρις να μας κανει την ζωη δυσκολη?

κι εγώ ενδιαφέρομαι γι αυτό.

Νομίζω υπάρχουν ανάλογα προγράμματα που πρέπει να εγκατασταθούν σε κάθε pc. Αλλά και πάλι όταν μεγαλώσουν και μάθουν το format πάει το παιχνίδι. Και δεν χρειάζεται να είναι 20 χρονών για να μάθουν το format.....

Θέλει κάτι σε κεντροποιημένο επίπεδο π.χ. router με συνδυασμό mac address...

Η άλλη λύση και σίγουρη που υπάρχει είναι να γίνει κάτι ανάλογο όπως στις δουλειές: να τρέχει μόνιμα ανοικτό ένα pc που να παίζει τον ρόλο του server και να μοιράζει αυτό δικαιώματα με το αντίστοιχο πρόγραμμα.
Αλλά μπλέκουμε ........

Δεν "σώζεται" εύκολα το παιδί, ειδικά των μεγαλουπόλεων.
Κανένα πρόγραμμα σε πισί!
Πάλι σε πισί???
Και να το κλειδώσουμε θα πάει σε άλλο πισί να δει... αν έχει πορωθεί... και αν είναι εγκιβωτισμένο σχεδόν μόνιμα σε τέσσερις τοίχους.
Το ζήτημα είναι να απομακρυνθεί από το πισί και τα κινητά.
Φυσικά να μην δίνουμε και μεις... το κακό παράδειγμα με τα σούπερ ντούπερ πισιά, τα φορητά και τα άιφον σε πρώτη μούρη.
Και να του λέμε ότι "μωρό μου τα Χριστούγεννα θα σου πάρω το καινούργιο άιχασουφον".

Το παιδί πρέπει να έχει ασχολίες τέτοιες που θα του φανεί το πισί υποδιαίστερο, λύση ανάγκης ή εργαλείο.

Παιχνίδι ειδικά εκτός σπιτιού, άθληση, περίπατος, μουσική, διάβασμα (π.χ Λούκυ Λούκ...) , καλλιτεχνικές δεξιότητες, κατασκευές, εκδρομή κ.α.
Αυτά θα σώσουν το παιδί.

Έχω στο σπίτι 4 πισί!
Από ένα τα παιδιά (14 και 8 ετών)και δύο εγώ.
Το ένα παιδί το ανοίγει σπάνια. Έχει άλλες ασχολίες και παίζει συνήθως έξω.
Το άλλο το ανοίγει καθημερινά όμως για τις μουσικές του (παρτιτούρες, μουσικά βίντεο).
Παλιά πισί όλα επίτηδες για να μην τρέχουν τα καινούργια παιχνίδια...
Κινητό ότι πιο φθηνό και "άχρηστο" υπάρχει.
Φορητό δεν έχω.

Αυτή είναι η φιλοσοφία μου μέσες-άκρες.
Είμαστε λίγο ντεμοντέ... αλλά δεν έχω παράπονο.

Πάντως στον μεγάλο του είχα πισί δικό του από τα 4.
Δέχτηκα πολύ κριτική από φίλους και συγγενείς.
Τελικά το παιδί ενώ κόλλησε αρχικά με αυτό μετά το βαρέθηκε με τα σημερινά αποτελέσματα.
Βέβαια τότε το ιντερνετ σερνόταν...
Ίσως όμως να είναι ένα καλό σύστημα και αυτό.

25 μηνων παιδι φιλου.

Εχει μαθει στο σπιτι του παππου να κουναει το ποντικι, διπλο κλικ στον ΙΕ, ανοιγει σελιδα αναζητησης. Μετα ο παππους γραφει κατι και παιζει βιντεο με ενα συγκεκριμενο παιδικο (μαυρη αραχνουλα κτλ)

Στο σπιτι του εχουν πει οτι ο υπολογιστης δεν παιζει παιδικα, οποτε φτανει μεχρι τη σελιδα αναζητησης.

Τι κανει λοιπον το πιτσιρικι?

Παιρνει βιντεο (με μια φωτογραφικη κομπακτ που του εχουν δωσει) το βιντεο να παιζει στον υπολογιστη του παππου και το βλεπει στο σπιτι στην οθονη της μηχανης.

Τι μπορεις να κανεις?

Ολα χρειάζονται. Οταν του βάζουν ασκήσεις σε power-point και να ψάξουν στο internet για πληροφορίες για διάφορα θέματα τι θα κάνεις; Θα το σώσεις μία θα το σώσεις δύο αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς ο κόσμος μας είναι κομπιουτερόβιος.
Με αυτά τα "μηχανάκια του διαβόλου" θα πορευτούν στην ζωή τους θέλουν δεν θέλουν.
Και σαφώς είναι πιό έντονο αυτό στις τσιμεντουπόλεις που δεν υπάρχει άμεση διέξοδος σε άλλες ασχολίες και είναι πιό εύκολο να πατήσεις ένα κουμπί καθισμένος στην καρέκλα....

Τέλος πάντων επειδή το θέμα είναι γνωστό και ο κάθε γονιός έχει και την δική του φιλοσοφία και διαπαιδαγώγιση , πιστεύω στο "Παν μέτρον άριστον".

Στο θέμα μας, υπάρχει καμιά λύση εύκολη για να μην μας έρθει καμιά μέρα η κόρη και ρωτάει "γιατί μασάει αυτή το πουλί του αλουνού" :flipout:

Δεν μιλαω για παιχνιδια σε PC.
Το θεμα αυτο ειναι σχεδον λυμενο.
Τα 5Χ5, το μπασκετακι και το ξυλινο ποδοσφαιρακι στο σπιτι εχουν κανει δουλεια.
Το ζητημα ειναι τα σεξοσαιτ του νετ και τα τυχερα παιχνιδια.
Δεν θελω να παω σε ρουτερ αλλα σε κατι εγκατεστημενο στο PC.
Τωρα αν μεγαλωσει τοσο που να μπορει να το παρακαμπτει τοτε μαλλον θα ειναι σε ηλικια που να μπορει να κανει και αλλα πραγματα!!!

Άγγελε σαφώς δεν μιλάς για για παιχνίδια.
Τα υπόλοιπα δεν θα τα γλυτώσεις εύκολα...
Όπως είπα θα τα δει αλλού... αν θέλει.
Κάποιος θα βρεθεί να του τα σφυρίξει...
Από κει και πέρα κλειδώνεις το πισί από το μπίος για να μπαίνει μόνο όταν υπάρχει ενήλικας στο σπίτι.
Έτσι θα ασχολείται με κάτι άλλο.
Και κάνεις καθημερινό έλεγχο του ιστορικού.
Εννοείται πως δεν πρέπει να μάθει πως να καθαρίζει το ιστορικό κ.τ.λ.

Πάντως ίσως πρέπει να δει και κάτι εν ευθέτω χρόνω..., για να μην αποστειρωθεί.
Χρειάζεται ισορροπία όπως λέει σωστά ο Τάσος.
Δύσκολα πράγματα δηλαδή.

Να και ένα παράδειγμα αποφυγής ιντερνέτ.:flipout:
Αν και γεγές:afro: έγινε καλό παιντί:furious3:

Attachments

• DSC02145.jpg
    DSC02145.jpg
    68.9 KB · Views: 39
  • DSC02147.jpg
    DSC02147.jpg
    89.3 KB · Views: 28
Επ ουδενι δεν θελω να βρισκεται σε αποστειρωμενο περιβαλλον.
Κατι χρειαζεται ομως ωστε να φιλτραρονται καπως αυτα που θα δει.
Επειδη με απασχολει τελευταια το θεμα γι αυτο και θεωρησα οτι ειναι καλο θεμα συζητησης για γονεις με παιδια σε αυτη την ηλικια.

nikosGX ευχαριστω για το link. Σιγουρα θα το δοκιμασω...

Το PC, μεχρι τα 16 ετη του παιδιου, απαραιτητα πρεπει να βρισκεται σε κοινοχρηστο χωρο του σπιτιου, δλδ στο σαλονι, και να λειτουργει μονο παρουσια γονεων, απολυτα επιτηρουμενο.

Εξαιρειται η περιπτωση οπου το παιδι δειχνει μια ιδιαιτερη ωριμοτητα και υπευθυνοτητα, (πχ αριστος μαθητης, εξαιρετικα ισορροπημενη συμπεριφορα και κοινωνικη ζωη).

Εκει πιστευω οτι μετα απο τα 15 του, δικαιουται να εχει pc στο δωματιο του, φυσικα κατω απο την διακριτικη αλλα συνεχη παρακολουθηση αλλα και καθοδηγηση των γονεων, μεχρι την ενηλικίωσή του.

Λιγο ως πολυ τα ιδια ισχυουν και για την χρηση του κινητου τηλεφωνου. Δλδ κινητο απαραιτητως μετα απο τα 16, εκτος της προαναφερθεισας εξαιρεσης.

Last edited:
Υπάρχουν πολλά προγράμματα Parental Control που μπορείτε να δοκιμάσετε.
Συνήθως μπλοκάρουν sites με δύο μεθόδους:
Black List στο οποίο εντάσσουν μια σειρά από sites με περιεχόμενο απαγορευμένο για ανηλίκους (γνωστά πορνο-σιτε κ.ο.κ)
Ένα αλγόριθμο ελέγχου-περιεχομένου για κακίες λέξεις και αλγόριθμος που προσπαθεί να αναγνωρίσει γύμνια σε φωτογραφίες.
ΙΜΗΟ, δεν αξίζουν… καθώς τελικά σε εμποδίζουν να μπεις σε σελίδες που θα έπρεπε να μπαίνεις, ενώ μπλοκάρουν και σελίδες αυθαίρετα. Περισσότερο μπελάς για το γονιό καταλήγουν παρά προστασία.

Ενώ μη γελιόμαστε στις περισσότερες περιπτώσεις ένας 10χρονος (ή ο κολλητός του ή ένας ξάδερφος) μπορούν να ξεγελάσουν κάθε αντίστοιχο σύστημα ασφάλειας.

Από την άλλη, απλά να υπενθυμίσω ότι δε χρειάζεται PC για να μπει κάποιος στο Net. Ακόμα και με μια φορητή παιχνιδομηχανή ή ένα κινητό μπορεί ένα παιδί να συνδεθεί στο ξεκλείδωτο ασύρματο δίκτυο του γείτονα. Μπορεί να πάει έξω από goodies, σε πλατείες με δωρεάν wifi Κ.ο.κ.

Κλειδώνοντας ένα pc στο σπίτι, πολλές φορές στρουθοκαμηλίζουμε.

Όσο περνά ό καιρός δε θα βλέπουμε το net σαν κάτι νέο – μέσο επικοινωνίας είναι. Η σωστή παιδία είναι αυτή που θα αποτρέψει από κακοτοπιές είτε είναι δια ζώσης είτε τηλεφωνικά είτε διαδικτυακά.