Παιζει μονο η μια πλευρα..

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες.

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub στη Θεσσαλονίκη για το 2025 την Κυριακή 30 Μαρτίου.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας γνωρίσουμε από κοντά.

liverpoolman

New member
26 April 2012
39
Παιδια εχω εναν παλιο ενισχυτη nad εκει που παιζει κανονικα (και τα δυο ηχεια) σταματαει να παιζει η δεξια πλευρα..(εχω ελενξει ολα τα καλωδια ηχειων κτλ) και δεν εχουν προβλημα ...τι γινεται...?καποιες φορες επανερχεται και καποιες χανεται...

liverpoolman

New member
26 April 2012
39
"ψυχρή κόλληση των μπορνών τού ενισχυτή" λεγοντας??? Παιδια ελενξα συνδεσομολιες και τα παντα...και τιποτα...το ιδιο γινεται και με το πικαπ και με το aux και με το tuner αρα ειναι προβλημα του ενισχυτη...Οταν αυξανω την ενταση μετα απο καποιο επιπεδο κανει ενα "τσακ" και δεν ακουγεται η δεξια πλευρα των ηχειων... τι γινεται?

ika

Supreme Member
20 September 2010
5,566
Αθήνα
Στη πίσω μεριά έχει ένα διακόπτη "SOFT CLIPPING"; Μήπως αυτός έχει χαλάσει ή έχει μαζέψει σκονη;

liverpoolman

New member
26 April 2012
39
ναι οντως εχει. τι ακριβως κανει αυτος ο διακοπτης? (προς στιγμη εφτιαξε το προβλημα)

ika

Supreme Member
20 September 2010
5,566
Αθήνα
Από όσο θυμάμαι είναι κάποιας μορφής προστασία για τα ηχεία όταν δυναμώνουμε πολύ την ένταση (πρέπει να γράφει το manual ακριβώς τι κάνει). Οπώς βλέπετε, ο διακόπτης αυτός είναι φτηνιάρικος και λογικά με τα χρόνια γεμίζει σκόνες. Δοκιμάστε να τον καθαρίσετε με spray για ηλεκτρονικά (χωρίς λάδι θα έλεγα).

31 December 2010
1,624
ATHENS - NEA MAKRI
Re: Απάντηση: Re: Παιζει μονο η μια πλευρα..

Αν ακούς σε δυνατές εντάσεις στο on
Προστατεύει τον ενισχυτή από υπερθερμάνσεις

Ειναι λαθος αυτο ... δεν εχει απολυτως καμμια σχεση με την υπερθερμανση ...to soft clipping ειναι μια διαταξη που πρεορχεται απο επαγγελματικους ενισχυτες και κανει ακριβως αυτο που λεει ... δλδ αν σε καποια φαση ο ενισχυτης φτασει να οδηγηθει πανω απο το 100% και αρχισει να κλιπαρει οπου το κλιπαρισμα μεταφραζεται στα αυτια μας ως πολυ παραμορφωση και ειναι αναμενομενο να καει ηχειο σε συνδυασμο με πολυ ωρα σε αυτη την κατασταση .

Η διαταξη αυτη φροντιζει οταν βρισκομαστε στην παραπανω κατασταση να μειωνει την παραμορφωση και να κανει το κλιπαρισμα πιο ομαλο με αποτελεσμα να μειωνεται ο κινδυνος για να καψεις τα ηχεια σου . Η υπερθερμανη δεν εχει απολυτως καμμια σχεση .

Τωρα οι NAD ενω εχουν εξαιρετικες σχεδιασεις εχου σε πολλα μοντελα δευτερη ποιοτητα υλικων συνδυασε αυτο με την οποια μεγαλη ηλικια και η συνταγη ειναι ετοιμη ...Προφανως ο ενισχυτης σου θελει κοιταγμα .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

asvestos1157

AVClub Addicted Member
5 March 2011
2,168
Whitecastleshire
Re: Απάντηση: Re: Παιζει μονο η μια πλευρα..

Εξομαλύνει το κλιπάριμα (όταν του τα χώνεις) για προστασία των ηχείων, βασικά των τουίτερ.
Παίζει συνολικά καλύτερα όταν είναι απενεργοποιημένος. Αν δεν τον ζορίζεις αφύσικα, μπορείς να παρακάμψεις τον διακόπτη και εσωτερικά (bypass).
Είναι απλό. Οπότε και χαλασμένος να'ναι παύει να σ' απασχολεί.

leo1964

AVClub Fanatic
12 May 2010
10,381
Νησί των Φαιάκων
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Παιζει μονο η μια πλευρα..

Ειναι λαθος αυτο ... δεν εχει απολυτως καμμια σχεση με την υπερθερμανση ...to soft clipping ειναι μια διαταξη που πρεορχεται απο επαγγελματικους ενισχυτες και κανει ακριβως αυτο που λεει ... δλδ αν σε καποια φαση ο ενισχυτης φτασει να οδηγηθει πανω απο το 100% και αρχισει να κλιπαρει οπου το κλιπαρισμα μεταφραζεται στα αυτια μας ως πολυ παραμορφωση και ειναι αναμενομενο να καει ηχειο σε συνδυασμο με πολυ ωρα σε αυτη την κατασταση .

Η διαταξη αυτη φροντιζει οταν βρισκομαστε στην παραπανω κατασταση να μειωνει την παραμορφωση και να κανει το κλιπαρισμα πιο ομαλο με αποτελεσμα να μειωνεται ο κινδυνος για να καψεις τα ηχεια σου . Η υπερθερμανη δεν εχει απολυτως καμμια σχεση .

Τωρα οι NAD ενω εχουν εξαιρετικες σχεδιασεις εχου σε πολλα μοντελα δευτερη ποιοτητα υλικων συνδυασε αυτο με την οποια μεγαλη ηλικια και η συνταγη ειναι ετοιμη ...Προφανως ο ενισχυτης σου θελει κοιταγμα .

Φιλικα
Σακης Πετροπουλος

Σωστά,ευχαριστώ για την παρέμβαση,απλα έχω παρατηρήσει (έχω nad)οτι το κλιπάρισμα συνοδεύεται και από αύξηση της θερμοκρασίας του ενισχυτή

asvestos1157

AVClub Addicted Member
5 March 2011
2,168
Whitecastleshire
Ούτε είναι η θερμοκρασία αυτή που φέρνει το κλιπάρισμα. Ο ενισχυτής μπορεί να κλιπάρει και κρύος.
Σe τελικό της ADCOM έχω δει να ανάβουν τα πορτοκαλί λεντάκια του "clipping", ενώ ποτέ δεν έχω δει τα κόκκινα της υπερθέρμανσης.
Αν υπήρχε άλλη δυσλειτουργία στον ενισχυτή ή απλά ήταν κοντά σε πηγή θερμότητας (λέμε) θ' άναβαν τα κόκκινα κι ας έπαιζε και στο ρελαντί.
Βέβαια αν τον σκίσεις θα 'ρθουν και τα δυο. Το κλιπάρισμα άμεσα και -αν επιμείνεις- κα η υπερθέρμανση.

liverpoolman

New member
26 April 2012
39
Παιδια ευχαριστω για τις απαντησεις τελικα εφταιγε ενα παλιο καλωδιο που εκανε βραχυκυκλωμα...Παντως κοιταγμα θελει αλλα για αλλο λογο ...οταν τον ανοιγω κανει ενα παρασιτο απο τα ηχεια...τι φταιει?καποιος μου ειπε πυκνωτες..

asvestos1157

AVClub Addicted Member
5 March 2011
2,168
Whitecastleshire
Και κατά την ίδια την εταιρία, καλύτερα off (το είπα και πιο πάνω).
Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι το κύκλωμα του soft clipping δεν επεμβαίνει ενεργά στο σήμα αν δεν το "αντιληφθεί" κλιπαρισμένο, μόνο του το γεγονός ότι αυξάνει τη διαδρομή του είναι ικανός λόγος για να το θέσεις εκτός.

Όλα τα προφυλακτικά μειώνουν την απόλαυση αλλά εσύ κρίνεις κάθε φορά αν θα τα χρησιμοποιήσεις. :D

edit: Για το παράσιτο δεν έχω ιδέα. Αν έχει τα χρονάκια του και σκοπεύεις να τον κρατήσεις, γιατί δεν πας να τον κοιτάξουν; Θ' ακούγεται και καλύτερα.

Last edited:

asvestos1157

AVClub Addicted Member
5 March 2011
2,168
Whitecastleshire
Για να τελειώνω... Έχω από το '86 έναν 3020Β.
Το συγκεκριμένο κουμπί το είχα πάντα off και στα πάρτυ on.
Όλο και κάποιος μ...κας θα τσίτωνε το volume όταν έμπαινε η τραγουδάρα του...

liverpoolman

New member
26 April 2012
39
Ωραιος φιλε εχω ακριβως τον ιδιο απο τοτε και εγω αλλα εμενα περασε καμμια 10ετια+ στην ντουλαπα του μπαλκονιου...(ναι το ξερω οτι ειναι ασχετοι οι παππουδες μου αλλα το ειχαν βαλει εκει) αλλα οπως και να εχει μετα απο τοσα χρονια και τοσες συνθηκες και το μηχανημα τα σπαει...Μιας και εχεις και εσυ τον ιδιο, εσενα οταν τον ανοιγεις δεν κανει παρασιτο για λιγο? Εμενα δεν το εκανε αλλα εχει καμμια 6 χρονια που το κανει... ακομα μια απορια αλλη αν ξερεις , πως γινεται στο manual να λεει οτι στα 8ohm ειναι 60W για καθε καναλι και εγω να του βαζω υποτιθεται οτι καλυτερο woofer εχω βρει 100W RMS και το τερμα του ειναι λιγο πιο πανω απο την μεση στην ενταση του ενισχυτη...Θελω να πω απο εκει και πανω τα ηχεια δν αντεχουν...Πιστευω πως εχει πολλη μεγαλη ισχυη σε σχεση με τα watt που αναφερει...Οι νεοι ενισχυτες της nad και γενικοτερα οι ακριβες μαρκες (πχ pioneer κτλ) που κυκλοφορουν σημερα και λεν οτι δινουν πχ.100W "συγκρινονται τα watt τους με αυτα του παλιου nad"??

ika

Supreme Member
20 September 2010
5,566
Αθήνα
Εδώ λέει 2Χ25WRMS στα 8Ohms με το κλιπάρισμα να γίνεται στα 30W. Δεν μπορεί να τσιτώνει woofer 100W έστω και αν στιγμιαία μπορεί να δώσει 50W. Επειδή το παρατηρείς με το volume κοντά στη μέση, μάλλον ο NAD παραμορφώνει γιατί:
1) ή η πηγή σου εχει υψηλή έξοδο και τερματίζει τον ενισχυτή (ευαισθησία εισόδου 180mV), ή
2) τα ηχεία σου είναι δύσκολο φορτίο και ζορίζουν τον NAD, ή
3) και τα δύο ανωτέρω.
Για το θόρυβο στην αρχή, σαν πυκνωτής μου ακούγεται, οπότε μπορεί και αυτό να συμβάλει στα παράσιτα. Πρέπει να τον δει εξειδικευμένος.

Last edited: