Παλαιά ηχεία απο Hi-Fi σε καινούργιο AV Receiver με στόχο δημιουργία Home Cinema

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
10,148
Αθηνα
Καλησπερα, θα ηθελα τη βοηθεια σας!

Ηρθαν στην κατοχη μου συνολικα 8 ηχεια (μια τετραδα και 2 δυαδες) απο παλια ηχοσυστηματα. Τα ηχεια πρεπει να ηταν καλα στην εποχη τους (προ 20-30 ετη). Στην πισω πλευρα της καμπινας βρηκα τα χαρακτηριστικα τους. Η τετραδα ειναι 50βαττ 8 ωμ. Η μια δυαδα ειναι 35βαττ 8 ωμ και η δευτερη δυαδα ειναι... αγνωστο :)

Οι ερωτησεις ειναι οι εξης. Αν υποθεσουμε οτι δουλευουν ολα (βασικη υποθεση :2thumb22sup:),

1. μπορω να αγορασω εναν συγχρονο ενισχυτη 5.1 που ξερω απο τα specs του οτι δινει >50βαττ και μπορει να οδηγησει 8ωμ ηχεια και να φτιαξω ενα home cinema?
2. για να βεβαιωθω οτι δουλευουν αρκει να ενωσω τα καλωδια τους με πολυμετρο και να δω οτι βλεπω αντισταση ή πρεπει να τα συνδεσω με καποιο ενισχυτη και να δω οτι παιζουν;
3. υπαρχει καποια διαφορα στα ηχεια home cinema απο τα παλια των hifi, η οποια θα με αποτρεψει απο το να τα χρησιμοποιησω. Δηλαδη, εννοω οτι αυτα των hifi πρεπει να εβγαζαν παραπανω μπασο απο τα καινουρια ηχεια που ειναι φτιαγμενα για home cinema. Τα λεω καλα ή κανω λαθος;
4. αν οντως βγαζουν μπασο, μπορω να αγορασω τον ενισχυτη μου, να τα συνδεσω και να εχω συστημα 5.0 (δηλαδη να γλιτωσω, προς το παρον τουλαχιστον την αγορα subwoofer) ή λεω χαζομαρα και θα χαθει τελειως ο ηχος που βγαινει απο το 1 καναλι του sub.
5. με το centre speaker θα εχω προβλημα; μιας και ο ηχος που βγαινει απο εκει ειναι συνηθως των διαλογων, θα ειναι προβλημα να εχω στη θεση του κεντρικου ηχειου ενα "κτηνος";

Το στημενο μου συστημα αυτη τη στιγμη ειναι htpc που τρεχει xbmc και περναει ηχο/εικονα με hdmi passthrough σε all in one pioneer bcs222. Συνηθως βλεπω ταινιες και σειρες, 1080 και 720 με dts audio (dts-hd συνηθως δεν ακουμπαω γιατι τα αρχεια ειναι τεραστια).

Ευχαριστω πολυ και καλοδεχουμενη οποια βοηθεια!

Re: Παλια ηχεια απο hifi σε καινουριο av receiver με στοχο δημιουργια home cinema

Καλησπερα, θα ηθελα τη βοηθεια σας!

Ηρθαν στην κατοχη μου συνολικα 8 ηχεια (μια τετραδα και 2 δυαδες) απο παλια ηχοσυστηματα. Τα ηχεια πρεπει να ηταν καλα στην εποχη τους (προ 20-30 ετη). Στην πισω πλευρα της καμπινας βρηκα τα χαρακτηριστικα τους. Η τετραδα ειναι 50βαττ 8 ωμ. Η μια δυαδα ειναι 35βαττ 8 ωμ και η δευτερη δυαδα ειναι... αγνωστο :)

Οι ερωτησεις ειναι οι εξης. Αν υποθεσουμε οτι δουλευουν ολα (βασικη υποθεση :2thumb22sup:),

1. μπορω να αγορασω εναν συγχρονο ενισχυτη 5.1 που ξερω απο τα specs του οτι δινει >50βαττ και μπορει να οδηγησει 8ωμ ηχεια και να φτιαξω ενα home cinema?
2. για να βεβαιωθω οτι δουλευουν αρκει να ενωσω τα καλωδια τους με πολυμετρο και να δω οτι βλεπω αντισταση ή πρεπει να τα συνδεσω με καποιο ενισχυτη και να δω οτι παιζουν;
3. υπαρχει καποια διαφορα στα ηχεια home cinema απο τα παλια των hifi, η οποια θα με αποτρεψει απο το να τα χρησιμοποιησω. Δηλαδη, εννοω οτι αυτα των hifi πρεπει να εβγαζαν παραπανω μπασο απο τα καινουρια ηχεια που ειναι φτιαγμενα για home cinema. Τα λεω καλα ή κανω λαθος;
4. αν οντως βγαζουν μπασο, μπορω να αγορασω τον ενισχυτη μου, να τα συνδεσω και να εχω συστημα 5.0 (δηλαδη να γλιτωσω, προς το παρον τουλαχιστον την αγορα subwoofer) ή λεω χαζομαρα και θα χαθει τελειως ο ηχος που βγαινει απο το 1 καναλι του sub.
5. με το centre speaker θα εχω προβλημα; μιας και ο ηχος που βγαινει απο εκει ειναι συνηθως των διαλογων, θα ειναι προβλημα να εχω στη θεση του κεντρικου ηχειου ενα "κτηνος";

Το στημενο μου συστημα αυτη τη στιγμη ειναι htpc που τρεχει xbmc και περναει ηχο/εικονα με hdmi passthrough σε all in one pioneer bcs222. Συνηθως βλεπω ταινιες και σειρες, 1080 και 720 με dts audio (dts-hd συνηθως δεν ακουμπαω γιατι τα αρχεια ειναι τεραστια).

Ευχαριστω πολυ και καλοδεχουμενη οποια βοηθεια!

1. Φυσικά και μπορείς.
2. Καλύτερα να τα συνδέσεις με έναν ενισχυτή για να βεβαιωθείς ότι οι μονάδες τους είναι σε (σχετικά) καλή κατάσταση και ότι δεν έχουν κάποια βλάβη.
3. Διαφορές υπάρχουν όσον αφορά την εξέλιξη των υλικών που χρησημοποιούνται. Οι βασικές αρχές παραμένουν οι ίδιες. Το αν ένα ηχείο βγάζει περισσότερο μπάσο από ένα άλλο είναι θέμα σχεδιαμού του ηχείου και όχι της ηλικίας του. Βέβαια, ένα παλιό ηχείο με ταλαιπωρημένες μονάδες θα ακούγεται κάπως σε σχέση με ένα καινούργιο...
4. Δεν θα χάσεις τίποτα. Απλά θα δηλώσεις στον ενισχυτή ότι δεν υπάρχει σθβ και αυτός θα τροφοδοτεί τα ηχεία με όλο το εύρος των συχνοτήτων
5. Αυτό είναι θέμα γούστου. Οι κατασκευαστές και η πλειοψηφία ακολουθεί την πεπατημένη που είναι dedicated ηχείο διαλόγων. Υπάρχουν και χομπίστες που χρησημοποιούν ένα ηχείο όμοι με τα μπροστινά ηχεία για ομοιογένεις....

Συνεχεια στο thread ενα χρονο μετα :)

Δανειστηκα απο ενα φιλο που ειχε στην ντουλαπα του, εναν Marantz SR 4002, ωστε να δοκιμασω τα ηχεια μου. Συνεδεσα πρωτα μονο 2, τα kenwood 100w 8ohm, λογω ελλειψης χρονου. Επαθα πλακα... σκαλες ανωτερος ο "απλος" στερεο ηχος απο τον 5.1 που εδινε το home cinema. Θελω μολις βρω λιγο χρονο, να συνδεσω και αλλα 2.

Αυτο που ηθελα να ρωτησω ειναι οτι θα υπαρξει προβλημα αν συνδεσω σαν 2 πισω, τα αλλα ηχεια που ειναι λιγοτερα watt; Οπως το καταλαβαινω, η διαφορα βαττ σημαινει οτι τα μπροστα μπορουν να δουλεψουν σε μεγαλυτερο volume του ενισχυτη. Για δεδομενη σταθμη volume του ενισχυτη, θα ακουγονται τα μπρος πισω στην ιδια ενταση ή θα εχω θεμα;

Τελος, επειδη καποια στιγμη θα πρεπει να επιστρεψω πισω τον ενισχυτη που δανειστηκα :) , με μια λυση των 200-250 ευρω θα εχω εφαμιλλη ποιοτητα ηχου με τον marantz? Απο ενα γρηγορο ψαξιμο, βλεπω οτι στα χρηματα αυτα ειναι yamaha 377, 375, pioneer vsx 323 και denon 500 κ.α. http://www.skroutz.gr/c/239/enisxytes.html?keyphrase=%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%82+5.1&price_min=150&price_max=300%2C00+%E2%82%AC

Πες στο φίλο σου αφού τον είχε στην ντουλάπα και δεν τον χρειάζεται να στον αφήσει. Άμα δε θέλει, δωσ' του 50-100 ευρώ και πες του ότι τον βοηθάς να τον ξεφορτωθεί. Ο συγκεκριμένος απλά δεν έχει τις ευκολίες των καινούργιων. Από ήχο είναι καλός και σχετικά δυνατός.

7 κανάλια για να βολέψεις όλα τα ηχεία, το HDMI είναι 1.1 που σημαίνει ότι υποστηρίζει πολυκάναλο PCM. Μια χαρά θα σε βολέψει.

Last edited:
Πες στο φίλο σου αφού τον είχε στην ντουλάπα και δεν τον χρειάζεται να στον αφήσει. Άμα δε θέλει, δωσ' του 50-100 ευρώ και πες του ότι τον βοηθάς να τον ξεφορτωθεί. Ο συγκεκριμένος απλά δεν έχει τις ευκολίες των καινούργιων. Από ήχο είναι καλός και σχετικά δυνατός.
Lol.. Ετοιμάζει σπίτι με αφοσιωμένο δωμάτιο, οπότε θα το θέλει πίσω. Τον είχε πληρώσει 3 - 4 κατοσταρικα τότε και δεν τον άκουσε ποτε οπότε δεν πρόκειται να μου τον αφήσει

Επιστρεφω με νεες ερωτησεις :)
Εχω ηδη το Pioneer bcs 222 http://www.pioneer.eu/uk/products/archive/BCS-222/page.html. Θα μπορουσα να χρησιμοποιησω τα surround και το center του pioneer σε συνδυασμο με τα "μεγαλα" μπροστινα. Τα μπροστινα ειναι 8 ωμ, ενω απο το σαιτ του bcs, βλεπω οτι τα surround ειναι 4 και το center ειναι 3. Ο ενισχυτης που εχω δανειστει αυτη τη στιγμη ειναι 8αρης.

- Απο αυτα που εχω διαβασει, εχω καταλαβει οτι υπαρχει κινδυνος να καψω τα "μικρα" ηχεια αν ανεβασω το volume του ενισχυτη.

- Επισης εχω καταλαβει καλα οτι υπαρχει ο κινδυνος υπερθερμανσης του ενισχυτη λογω των μικρων πισω/κεντρικου; Η υπερθερμανση γινεται μονο σε ψηλα volume ή οποτεδηποτε; Δηλαδη, αν δεν "τσιτωνω" τον ενισχυτη, θα ειμαι οκ;

- Να υποθεσω οτι θα υπαρχει και διαφορα στην ενταση που θα αποδιδουν τα ηχεια σε δεδομενη ενταση ενισχυτη; Οποτε θα πρεπει να δω αν απο το μενου του ενισχυτη μπορω να τα φερω "στα ισια";

- Οπως ειπα και πιο πριν ο ενισχυτης αυτος ειναι δανεικος. Σκεφτομαι να αγορασω εναν δικο μου, ο οποιος ομως θα ειναι 6 ωμ, καθως το budget μου δεν υπερβαινει τα 250 ευρω. Με 6αρι ενισχυτη θα μπορω να συνδυασω τα ηχεια οπως ανεφερα;

Καταλαβαινω σιγουρα οτι αυτα που λεω δεν ειναι η ενδεδειγμενη λυση, αλλα λογω κρισης παλευω να την βγαλω οσο πιο τσαμπε γινεται :afro:

Ευχαριστω παρα πολυ!

Θα χρειαστεί να βγάλεις τους αντάπτορες από τα καλώδια των ηχείων. Δεν είναι καλύτερα να μαζέψεις λίγα χρήματα ακόμη και να πάρεις κανονικά ηχεία αντί για τα full range αυτά κουτάκια;

Τεσπα, Δεν υπάρχει πρόβλημα να συνδέσεις αυτά τα ηχεία σε οποιονδήποτε AV. Τα ohm που βλέπεις ξέχνα τα. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούνται προκειμένου να δείξουν μεγαλύτερα νούμερα ισχύος.

Ευχαριστώ! Τα surround είναι ηδη κομμένα γιατί τα έχω σύνδεση με καλωδίωση που περνάει μέσα απο τοίχο, οποτε είμαι έτοιμος. Αν δουλέψουν, θα κόψω και το κεντρικό. Το ξέρω ρε συ οτι θα ήταν καλυτερα να αγοράσω ηχεία, αλλά δύσκολα μπορω να δικαιολογησω στον εαυτό μου ενα τέτοιο κοστος. Ενισχυτή θα πάρω αφού κάνω όλες μου τις δοκιμές με τον δανεικό και δω οτι αξίζει η επένδυση.