Παλιά Full Frame vs Καινούργια APS-C & m4/3

Re: Απάντηση: Παλιά Full Frame vs Καινούργια APS-C & m4/3

Μαλιστα , εχεις δικιο ,απλα εγω σκέφτομαι για επαγγελματικη χρηση ( για μπαρακι και φωτο τον κοσμο ,σε κλειστο χωρο ) να βρω κατι μεταχειρισμένο σε ΦΦ και να τελειώνει εκει τι θέμα ετσι και αλλιώς άλλος θα τραβάει και δεν μας πειράζει τελικά ο όγκος ,σε σχεσει με το αν θα κανουν η μιρορερλες η οχι !
καλες χρυσές αλλα για τη δουλειά που την θελω σε μεταχειρισμένα βρίσκεις πράμα που λένε σε κανον νικον !

Nα ρωτήσω .. τί εστιακά μήκη χρειάζονται για να είσαι κομπλέ ? .. γιατι νομίζω χρειάζεται αρκετό εύρος για να καλύψεις απο παρέες μέχρι σφιχτά πορτραίτα.

Επίσης με τί διαφράγματα βολεύεται η δουλειά ??. Υποθέτω το πολύ ρηχό βάθος πεδίου επίσης δεν είναι επιθυμητό.

Οι φωτό θα είναι με φλάς υποθέτω .. (bounsing ?).

Απάντηση: Re: Παλιά Full Frame vs Καινούργια APS-C & m4/3

χμ... μπαρακια, κλειστος χωρος= ηψηλα iso ,φωτεινος φακος, 2000 ευρω... το λιγοτερο για FF

σε μ4/3 panasonic leica summilux dg 25mm f1.4+ olympus em-1 ? θα κανει τιποτα αυτος ο συνδυασμος ?

εγω θα ελεγα μια Νικον/Κανον με εναν φακο στο f/5.6 και ενα φλας να βαραει στο ταβανι. θα ειναι τέλεια.
Υ.Γ. εφόσον το ταβάνι δεν είναι καλυμένο με σκοτεινο καφε/μαυρο χρωμα. Αν ειναι τοτε αλλαζει το πραγμα.

Προσωπικά δε ξερω για το συνδυασμο που λες αλλα μου φαινεται λιγο δυσκολο τοσο μικρος αισθητηρας σε εσωτερικο χωρο να αποδωσει οσο μια Full Frame.
Ας μιλήσουν οι κατέχοντες.
Από τα δείγματα που εξέτασα εγώ, η Full Frame παραμένει ο βασιλιάς στο λίγο φως. Ουσιαστικά, αν και σε μικρή ανάλυση δε φαίνονται μεγάλες διαφορές, σε λίγο μεγαλύτερη μεγέθυνση, στις ακμές (μάτια, κτλ) φαίνονται όλα σαλάτα.
Εκεί που δεν είδα διαφορά είναι στα χαμηλά ISO όπου μπορείς να καλυφθείς άνετα από μικρότερους αισθητήρες.
Και επειδή προσωπικά χρησιμοποιώ φλας, και τελικά κατεβάζω το ISO στα 400-800, τελικά δε βλέπω μεγάλη διαφορά.

Η em-1 έχει παλιό αισθητήρα και το autofocus είναι σχετικά αργό. Με μια πιο φρέσκια m4/3 και τον φακό που λες, μπορείς να τραβήξεις αλλά θα έχεις 2 βασικά προβλήματα, πολύ μικρό βάθος πεδίου και κινούμενα θέματα. Εγώ τραβάω "χεράτα" με την OMD + 14/2,5 σε iso 400-800 αλλά τα θέματά μου είναι ακίνητα...

Δημητρη την Ε-Μ1 γραφει οχι την Ε-Ρ1 :BDBDG54:

Απο οσα εχει ξαναγραψει για το ιδιο θεμα ο Βασιλης νομιζω οτι εννοει χωρις φλας φωτογραφηση σε νυχτερινο κεντρο, ας διευκρινησει αυτο πρωτα και αν μιλαμε για κινουμενα θεματα (πιστα κλπ.) και μετα γραφουμε την αποψη μας.

Χωρίς φλας σε νυκτερινό κέντρο "επαγγελματικά" (πορτρετα, παρέες) δεν νομίζω ότι γίνεται

το φλας πρεπει να κοιταζει ψηλά:
είτε έτσι http://a248.e.akamai.net/pix.crutch...ducts/2012/38/158/x158HVLF60M-o_diffuser.jpeg
είτε έτσι: http://i1164.photobucket.com/albums/q561/zxm87520/2_zps4f0dae62.jpg

αφου μιλάει για μπαρακι χρειαζεται φλας καθως θα εχει κινουμενα θέματα (ανθρωπους και ενιοτε πιομένους).
Μόνο με φλας θα βγαλει ακρη και θα τους παγωσει στη φωτογραφία.

εγω θα ελεγα να κανει υπερπαραγωγη και να παρει δευτερο ατομο να τρεχει με softbox, η ακομα καλυτερα octabox, και δεν θα χρειαζεται ουτε φουλ φρειμ ουτε τρελα ισο:)

ε ναι:)
εγω τελευταια μονο ετσι τραβαω, και βγαζω Pro αποτελεσματα με τα 4/3:)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Παλιά Full Frame vs Καινούργια APS-C & m4/3

επειδη δεν το προσεξα το ποστ ,για εστιακά μήκη απο 24 και πανω σε ΦΦ και διαφράγματα 2.8 !! οσο αναφορα το φλας εμενα προσωπικα δεν μου αρεσει αλλα γινεται να το αποφυγουμε ;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Nα ρωτήσω .. τί εστιακά μήκη χρειάζονται για να είσαι κομπλέ ? .. γιατι νομίζω χρειάζεται αρκετό εύρος για να καλύψεις απο παρέες μέχρι σφιχτά πορτραίτα.

Επίσης με τί διαφράγματα βολεύεται η δουλειά ??. Υποθέτω το πολύ ρηχό βάθος πεδίου επίσης δεν είναι επιθυμητό.

Οι φωτό θα είναι με φλάς υποθέτω .. (bounsing ?).

επειδη δεν το προσεξα το ποστ ,για εστιακά μήκη απο 24 και πανω σε ΦΦ και διαφράγματα 2.8 !! οσο αναφορα το φλας εμενα προσωπικα δεν μου αρεσει αλλα γινεται να το αποφυγουμε ;

εξαρταται τι θες να πετυχεις, αν ειναι Arty farty απλα τοτε μπορεις και χωρις φλας.
αν θες να φαινονται καθαρα τα προσωπα σε ενα σκοτεινο περιβαλον , τοτε θες φλας.

Μπορεις να δουλεψεις με φλας το σετ ΕΜ1 + 25/1.4 αφου εστιαζει ταχυτατα σε οτι βρει στα 4-5μ με το λαμπακι υποβοηθησης του σωματος ομως οχι του φλας, Μanual mode εκθεσης, ISO=200-400, f=1.4-3.5, S=1/80-250 (αναλογα την κινηση), κατα την γνωμη μου αφαιρεις απο την εξισωση και το TTL για να λειτουργει ακομη πιο ταχυτερα η μηχανη (AUTO Mode στο flash και ρυθμιζει αυτο την ενταση του ως fill) και τελος το Liveview boost=on για να βλεπεις που εστιαζεις (ειδαλως θα τα βλεπεις ολα μαυρα).
Αν εχεις το FL600 εχει και μικρο λαμπακι video υποβοηθησης, μπορεις να το χρησιμοποιεις εναλλακτικα αντι του σωματος, ρυθμιζεται μαλιστα και η ενταση του ωστε να μην ενοχλει.

Θα διαφωνήσω με τον Κωστα prime για τέτοια δουλειά δύσκολο δεν έχεις πάντα την απόσταση που πρέπει και δεν υπάρχει σε τέτοιους χώρους το κάνω ένα βημα μπροστά ή ένα πίσω. Ενας γρήγορoς σε focus normal zoom ένα φλας που επαναφορτίζει επίσης γρήγορα και πολύ πειραματισμό ώστε να μάθεις τεχνικά θέματα (να δουλεύεις με bounce, με χαμηλές ταχύτητες και άλλα τέτοια κολπα) αλλά και να καταφέρεις να παίρνεις τις ωραίες ποζες από τους γύρω

Θα διαφωνήσω με τον Κωστα prime για τέτοια δουλειά δύσκολο δεν έχεις πάντα την απόσταση που πρέπει και δεν υπάρχει σε τέτοιους χώρους το κάνω ένα βημα μπροστά ή ένα πίσω. Ενας γρήγορoς σε focus normal zoom ένα φλας που επαναφορτίζει επίσης γρήγορα και πολύ πειραματισμό ώστε να μάθεις τεχνικά θέματα (να δουλεύεις με bounce, με χαμηλές ταχύτητες και άλλα τέτοια κολπα) αλλά και να καταφέρεις να παίρνεις τις ωραίες ποζες από τους γύρω

Και τι prime.... Νορμαλ 50ρης. Σε κλειστο χωρο.

Ενας Sigma 24-70/2,8 και τελειωσες. Με μια D700 ειναι τζαμι.
Εναλλακτικα μια απσ με τον 18-35/1,8. Ο,τι καλυτερο μπορει να παρει κανεις.

Έναν ζοομ σίγουρα χρειάζεται για τέτοια δουλειά να έχεις τον έλεγχο !

εγω δεν απάντησα οτι ο φακος ειναι κατάλληλος για την δουλειά που τον θελει, απάντησα στην συγκεκριμενη ερωτηση του αν εστιάζει σωστα στα νυχτερινά το σετ ΕΜ1+25/1.4, αν δεν ξέρει τι φακος του χρειάζεται για να καλύψει τον χώρο μεχρι τωρα τι να πω, αφου εχει ανάλογη εμπειρία, αν ηταν δικη μου απόφαση να δουλέψω με σωμα την ΕΜ1 θα έβαζα τον 12-40/2.8 ( 24-80mm) με φλας το FL50R.

Last edited:
εγω δεν απάντησα οτι ο φακος ειναι κατάλληλος για την δουλειά που τον θελει, απάντησα στην συγκεκριμενη ερωτηση του αν εστιάζει σωστα στα νυχτερινά το σετ ΕΜ1+25/1.4, αν δεν ξέρει τι φακος του χρειάζεται για να καλύψει τον χώρο μεχρι τωρα τι να πω, αφου εχει ανάλογη εμπειρία, αν ηταν δικη μου απόφαση να δουλέψω με σωμα την ΕΜ1 θα έβαζα τον 12-40/2.8 ( 24-80mm) με φλας το FL50R.

Ναι Κωστα δεν είπαμε για τον φακό κάτι απο την αρχή μετά ειπώθηκε ,το ξέρω και εγώ ότι ο κατάλληλος για ΕΜ1 και την δουλειά είναι ο 12-40 2.8 ! πέρα από ποια απόφαση θα πάρω !
οσο αναφορά το φλας το FL50R δεν είναι το παλιό ? αν θυμάμαι καλά αργούσε λίγο αυτό η κάνω λάθος ;

αργουσε να επανοφορτισει εννοεις?
Αν δεν θα βαρας στο full power , δεν θα εχεις κανενα προβλημα (καπου στο 1/8 με 1/16 θα παιζεις λογικα)
Εγω εχω τα fl36 που εχουν 2 μπαταριες μεσα, γενικα ειναι πολυ λιγοτερο προ φλας, και μονο στο 1/1 η στο 1/2 της ισχυς τους αργει να φορτισει (3-4 δευτερολεπτα).
το φλ50 εχει 4 μπαταριες, φανταζομαι θα ειναι πολυ πιο δυνατο και γρηγορο
αν δεν θες ΤΤΛ παρε τιποτα κινεζικες απομιμισεις που εχουν ρυθμιζομενη ισχυ