Παλιός ολοκληρωμένος ως προ-ενισχυτής;

zxcv

AVClub Enthusiast
6 August 2008
931
Έχει νόημα (ακουστικό αλλά και οικονομικό!) η ακύρωση του τελικού μέρους ενός παλιού ολοκληρωμένου (πχ Kenwood 2x65) ώστε να χρησιμοποιηθεί ως προενισχυτής με έναν καινούριο τελικό πχ. 2χ150;

(λέγοντας ακουστικό νόημα εννοώ αν το προενισχυτικό μέρος ενός παλιού ολοκληρωμένου έχει την ποιότητα που θα πρέπει για να μην θάψει τον σύγχρονο τελικό!).

(και για να είμαι πιο συγκεκριμένος, δεν συζητώ για τελικό των 1000 αλλά των 500 ευρώ).

Last edited:
ακύρωση τί σημαίνει ακριβώς?
επέμβαση ?
ή χρήση της εξόδου προ, που ενδεχομένως υπάρχει?

πάντως όλα εξαρτώνται από την γενική ποιότητα του μηχανήματος.
Ποιό μοντέλο είναι ?

ακύρωση τί σημαίνει ακριβώς?
επέμβαση ?
ή χρήση της εξόδου προ, που ενδεχομένως υπάρχει?

πάντως όλα εξαρτώνται από την γενική ποιότητα του μηχανήματος.
Ποιό μοντέλο είναι ?

Επέμβαση εννοώ μιας και δεν έχει έξοδο προ!

ΚΑ-501, αρχαιότατος! αλλά με ενδιαφέρει γενικότερα η αξιοποίηση (έστω και μερική) παλαιών μηχανημάτων. (κάτι που δεν μπόρεσα να κάνω ποτέ με τους 386, 486 κλπ Η/Υ).

Last edited:
Απάντηση: Re: Παλιός ολοκληρωμένος ως προ-ενισχυτής;

Επέμβαση εννοώ μιας και δεν έχει έξοδο προ!

ΚΑ-501, αρχαιότατος! αλλά με ενδιαφέρει γενικότερα η αξιοποίηση (έστω και μερική) παλαιών μηχανημάτων. (κάτι που δεν μπόρεσα να κάνω ποτέ με τους 386, 486 κλπ Η/Υ).

Μη μου πείς ότι είναι εκείνος που είχες φέρει σπίτι, πριν κάποιες 10ετίες, με τα μεγάλα VUμετρα ;

Το πρόβλημα δεν είναι πως είναι παλιός. Η τεχνολογία και οι σχεδιάσεις δεν έχουν αλλάξει.
Το μόνο που έχει νόημα να συζητάμε εδώ είναι:
A. H γήρανση των υλικών
B. Αν έχει κάποιο τελεστικό σε σειρά με το σήμα, γιατί οι τελεστικοί πριν 30 χρόνια δεν ήταν ίδιοι με τους σημερινούς!

Αλλού είναι το πρόβλημα.

ΣΥΝΗΘΩΣ
(Λέω συνήθως, γιατί ένας Pioneer SX-780 που είχα είχε πλήρες προενισχυτή και δεν είχε Pre out-Main In)
οι ολοκληρωμένοι που δεν έχουν ξεχωριστές εξόδους (Pre out-Main In), είναι σχεδιασμένοι και σαν ολοκληρωμένοι.
Για να γίνω πιο σαφής, ο τελικός ενισχυτής τους έχει μεγάλη ευαισθησία εισόδου.
Ετσι γλίτωναν ένα ενεργό στάδιο προενίσχυσης.
Η συνήθης τακτική, είναι Μεταγωγέας--> ενεργό στάδιο προ-->
-->ποτ. (Volume) -->τελικό στάδιο.
Υπάρχουν και υλοποιήσεις χωρίς καν ενεργό στάδιο, δηλαδή με παθητικό προ.

Αν είναι έτσι, (ένα σχέδιο θα βοηθούσε πολύ...) θα συμβούν τα εξής:

H δεν θα έχεις επαρκή στάθμη-οδήγηση για τον τελικό, ή

θα έχεις τα προβλήματα των παθητικών (διαφορετική θέση ποτ=άλλη απόκριση συχνοτητας) ή

και τα δύο!

Πάντως, αν το επιχειρήσεις ο τελικός θα παίξει, και θα ακούσεις τη μουσική σου!

Last edited:
Ωραίος ο Γιώργος!

Λοιπόν,
Οταν ο ενισχυτής παίζει σε direct mode τότε ο προενισχυτής του είναι τελείως παθητικός.
Ο τελικός του είναι πολύ ευαίσθητος. Με κάποιους υπολογισμούς, επιβεβαιώνονται τα 150mV που δίνει ο κατασκευαστής.
Δλδ, με 150mV στην είσοδο Aux, έχουμε στην έξοδο πλήρη ισχύ.

Με το volume ποτ. να είναι στα 100ΚΩ ο ήχος του θα είναι προβληματικός.

Μπορεί όμως κάποιος (που ξέρει τι κάνει) να ξηλώσει τα κυκλώματα bass-tremble και να χρησιμοποιήσει τον τελεστικό (NJM4558) με ένα gain από 2 ως 4 για ενίσχυση.
Με ένα ποτ στα 10ΚΩ, και έναν opa2134 που είναι συμβατός με τον 4558 τα πράγματα αλλάζουν....

Attachments

• ka.jpg
    ka.jpg
    93.9 KB · Views: 10
Γιώργο και Γιάννη ευχαριστώ πολύ!!

Επειδή όμως δεν έχω ιδέα από ηλεκτρονικά, μπορείτε σας παρακαλώ να μου δώσετε κάποιες εξηγήσεις ακόμη;

1) Το προενισχυτικό μέρος του ενισχυτή είναι αξιόλογο;
2) Τι κόστος συνεπάγονται οι προτεινόμενες επεμβάσεις;
3) Υπάρχει τεχνικός που αναλαμβάνει (με αμοιβή) την προτεινόμενη μετατροπή;

Last edited:
Γιώργο και Γιάννη ευχαριστώ πολύ!!

Επειδή όμως δεν έχω ιδέα από ηλεκτρονικά, μπορείτε σας παρακαλώ να μου δώσετε κάποιες εξηγήσεις ακόμη;

1) Το προενισχυτικό μέρος του ενισχυτή είναι αξιόλογο;

Ουσιαστικά, ΔΕΝ υφίσταται προενισχυτικό μέρος μέσα στον ενισχυτή σου!
Το μόνο που κάνει, είναι η επιλογή της εισόδου και τη ρύθμιση του Volume.
Μιλάμε δηλαδή, για έναν εντελώς παθητικό προ.
Για να δουλέψει ως προενισχυτής που θα μπορεί να οδηγήσει ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ τελικό ενισχυτή, κάνεις τη μετατροπή που πρότεινα παραπάνω, αλλά ξεχνάς τη ρύθμιση Bass/Treble.
Επίσης, (τώρα το είδα) πιθανόν να χρειαστεί να ακυρωθεί και το Loudness.

2) Τι κόστος συνεπάγονται οι προτεινόμενες επεμβάσεις;

Χοντρικά, από 60 ως 100 Ευρώ μόνο για υλικά.

3) Υπάρχει τεχνικός που αναλαμβάνει (με αμοιβή) την προτεινόμενη μετατροπή;

Ειλικρινά δεν ξέρω. Αλλά έχε υπ'όψιν σου πως μιλάμε για tweak.
Και τα "πειράγματα" γίνονται στα μηχανήματα από τους ίδιους τους κατόχους, με σκοπό να έρθουν στα μέτρα του καθενός.
Και είναι και αρκετά πιο χρονοβόρα από μια επισκευή.
Επίσης, μιλάμε κοιτώντας το θεωρητικό σχέδιο. Δεν ξέρω τι θα αντιμετωπίσει κάποιος στη πραγματικότητα (κοινώς, πάνω στο τυπωμένο).
Δεν θα μου κάνει εκπληξη αν κάποιος σου ζητήσει από 100 ως 200 Ευρώ (μόνο για εργασία) για να το κάνει ΣΩΣΤΑ.

Φίλε Zxcv.
Δες τις απαντήσεις μου με κόκκινο.
Θέλω εδώ να κάνω σαφές, πως η απάντησή μου δόθηκε με το σκεπτικό πως ξέρεις ΕΣΥ να κάνεις τις ανάλογες μετατροπές, και απλά ζητούσες μια δεύτερη γνώμη πριν ανοίξεις το καπάκι του Kenwood.

Αφού δεν μπορείς να το κάνεις, γνώμη μου είναι να στραφείς σε αγορά άλλου προενισχυτή.