Παλιος προβολεας της cinekon 8mm

20 June 2006
9,531
Θεσσαλονίκη
Αν και παντελώς άσχετος με κατι τοσο παλιο φαντάζομαι καταλαβαίνετε ποσο ελκυστικό ειναι σαν ιδεα να δω αυτό το μηχανάκι να ανάβει ξανα.

Ο προβολεας ανηκει στο πεθερο μου και το υλικο της είναι καμιά δεκαρια καρουλια από ταινιες από την παιδική ηλικία των παιδιών του ( συνεπώς και της γυναίκας μου)

Πρόκειται για τον cinekon instduo 8mm όπως δείχνω και στην παρακάτω φωτο.
Αν και δεν ειχα το καλώδιο τροφοδοσίας κατάφερα να του δωσω ρευμα και ετσι μπορεσα τουλάχιστον να ακουσω το μοτορακι του να δουλεύει.
Από την λαμπα του δεν μπορεσα να παρω φως αλλα δεν γνωριζω τι πρεπει να κανω περαιτέρω.
Δυστυχώς δεν εχω άδεια μπομπίνα για να μπορεσω να δω τις υπάρχουσες και τωρα ψαχνω να βρω ένα αδειο καρουλι για 8mm.
Υπαρχει καποιος απο δω μεσα που να μπορει να μου δωσει σχετικες πληροφορίες για το τι πρεπει να κανω για να τον δουλέψω η αν γνωρίζει καποιον που να ασχολείται με παλιους προβολείς;

Cinekon-Instduo-IQ-01.jpg

Last edited:
Καλησπέρα. Σορρυ τωρα ειδα το θέμα. Λοιπόν αν κατάλαβα καλά ο προβολέας πρεπει να παιζει τόσο τα φιλμακια standard 8mm όσο και τα super8mm. Η διαφορά τους έγκειται στην περφορέ του φιλμ και στο γεγονός ότι το super8 έχει και ήχο (αν και δεν αποκλείω να υπήρχαν και standard με ήχο)...

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κανεις είναι να βάλεις το καρούλι με το φιλμ στον βραχίωνα που είναι μπροστά απο το φακό. Το πως το βάζεις έχει σημασία. Νομίζω πως πρέπει όπως κοιτάζεις τον φακό απο μπροστά, η τρύπες στο φιλμ να είναι απο την αριστερή πλευρά. Σε κάθε περίπτωση αν ειναι ανάποδα δεν θα μπορέσει να περάσει την ταινία απο το μηχανισμό οπότε θα το καταλάβεις και θα γυρίσεις πλευρα στο καρούλι χωρίς να προξενήσεις ζημιά...

Μετά πρεπει να γινει η διαδικασία του tape threading. Λογικά θα είναι η θέση F στον κυκλικό μεταγωγό (από το Forward) Εκει θα πρεπει να εχεις περάσει στον πισω βραχίωνα ήδη ενα μεγαλο καρούλι που θα πρεπει να εφάπτεται με την εξοδο του μηχανισμου ωστε το φιλμ που θα βγει απο εκει να τυλιχτεί αυτόματα (αυτο κανει στη δικη μου μηχανη). Μολις το φιλμ τυλιχτει θα στρεψεις ακομα μια φορα τον διακοπτη να παει στο L ωστε να εχεις και φώς (αν λειτουργει η λαμπα). Οταν τελειωσει η προβολη, τοτε το φιλμ μαζευεται ολο στο πισω καρούλι. Ξετυλιγεις λιγο την ακρη, την περνάς στο μπροστα χωρις να περασεις το φιλμ απο μέσα απο τη μηχανη, και γυρίζεις τον διακοπτει στη θεση R (reverse). Ετσι θα ξαναμαζευτει το φιλμ οπως ηταν αρχικα και θα ειναι ετοιμο για νεα προβολη.

Κατα τη διάρκεια της προβολης θα μπορεις να κανεις zoom στον φακό καθώς και να εστιάσεις αναλογα με την αποσταση που εχεις το πανι. Με τον τριμερακι που ειναι διπλα στο λογοτυπο της μαρκας λογικα θα μπορεις να ανεβοκατεβασεις λιγο το καδρο σε σχεση με την πορτα της μηχανης. Χρειάζεται να εχεις τελειως σκοτάδι για να δεις το φιλμ σωστά, ενώ λογικά θα υπάρχει καπου και αυξομοίωση του level του ηχου.

Ελπιζω να βοήθησα. Καλές προβολές!

Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες θα δοκιμάσω μόλις μου ρθει το αδειο καρουλι
Κάτι ακόμη.
Αναφέρεις ήχο στα γραπτά σου αλλά έχω την αίσθηση πως ο συγκεκριμένος προβολέας δεν έχει δυνατότητα αναπαραγωγής ήχου.
Τουλάχιστον από όσο το ψαχουλεψα δεν μου φάνηκε κάποιο ηχειακι.

Καλημέρα Ανδρέα,

Ειδα αυτό το super που γράφει στην φωτογραφία και υπέθεσα ότι θα παίζει super8. Επειδή το super8 ειχε ήχο μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 90, οι περισσοτερες μηχανές προβολής ενσωμάτωναν ηχείο. Δες αν δεν έχει ηχείο, μήπως από την πίσω πλευρά σου δίνει κάποιο βύσμα ήχου (RCA, jack, ή και DIN πενταπολικό philips) ώστε να πάρεις ήχο και να τον αναπαράγεις σε κάποιον ενισχυτή. Υπάρχουν και μοντέλα μηχανών προβολής που σου επιτρέπουν να κάνεις μέχρι και dubbing πανω σε ήδη γραμμένο ήχο, προσθέτοντας σχόλιο. Η συγκεκριμένη πατέντα στα super8 ονομάζοταν sound on sound.