Panasonic GX9

Re: Απάντηση: Panasonic GX9

Στα 546 το σώμα πλέον, θα την προτείνατε οι κάτοχοι για να φορητό συστημα με έναν prime πχ?

https://www.mediamarkt.gr/el/product/_panasonic-dc-gx9-σώμα-1212035.html

Μπορεί και πιο κάτω νομίζω, με αυτό το σκόπευτρο (που είναι και σχετικά μικρό), απουσία υβριδικής εστίασης και σημαντικό crop στο 4Κ βίντεο δεν νομίζω ότι αξίζει σαν σώμα πάνω από 400-450 ευρώ.

Την έχω λίγο καιρό τώρα και την πήρα ακριβώς γιατί ήθελα μια μικρή φορητή κάμερα που να παραμένει μικρή και φορητή όταν θα τοποθετηθεί κάποιος φακός, είτε ζουμ είτε prime.
Απο την ενασχόληση μου μαζί της στην πράξη, θεωρώ οτι η επιλογή μου ήταν απολύτως σωστή.
Η κάμερα είναι πραγματικά ένα μικρό και συμπαγές σώμα, με πολύ καλή ποιότητα και πραγματικά ως πακέτο (κάμερα + φακός) συνεχίζει να ικανοποιεί αυτή τη συνθήκη απόλυτα.
Είναι μια κάμερα που διασκεδάζεις να την χρησιμοποιείς, με εύκολη και αποτελεσματική διαμόρφωση για γρήγορες επιλογές των λειτουργιών της.
Εχω δοκιμάσει την εστίαση της τόσο σε συνθήκες καλού φωτισμού, όσο και σε συνθήκες μειωμένου σε εσωτερικούς χώρους και δεν μου έχει δημιουργήσει κανένα θέμα.
Μέχρι στιγμής την έχω χρησιμοποιήσει με prime φακούς χωρίς σταθεροποίηση και το ibis της λειτουργεί πολύ καλά. Θεωρώ οτι με τους 2 ζούμ που περιμένω τώρα και με το dual ois θα είναι εξίσου καλά ή και καλύτερα τα αποτελέσματα.
Το σκοπευτρο είναι μικρό και επίσης θέλει προσοχή γιατί ευκολα ακουμπάει η μύτη πάνω στην οθόνη και αλλάζει το σημείο εστίασης. Έχοντας συνηθίσει το σκοπευτρο της Fuji ΧΗ1 ήταν μεγάλη η διαφορά. Για το λόγο αυτό έχω παραγγείλει ένα eye cap που υπάρχει σαν έξτρα (λίγο τσιμπημένο στην τιμή) και θεωρώ οτι θα βελτιώσει δραματικά την κατάσταση.
Θεωρώ λογική την τιμή αν λάβεις υπόψη την ποιότητα της εικόνας που βρίσκεις στα πολύ ακριβότερα μοντέλα της εταιρείας, τα χαρακτηριστικά και τη φορητότητα που προσφέρει αυτό το σώμα και που εγω τουλάχιστον ζητούσα απο ένα σύστημα mft.

Για χειροκίνητη εστίαση με εντελώς manual φακούς (copy από το νήμα της G9 με την βοήθεια του kbouk):

"...Focus area βρήκα, δείχνει το τετράγωνο με την περιοχή εστίασης και πατώντας την πίσω ροδέλα ξεκινάει PIP, ξαναπατάς και πάει σε πλήρη οθόνη, πατώντας μισό κλείστρο έρχεται σε κανονική οθόνη. Με AF φακούς δεν χρειάζεται πάτημα η πίσω ροδέλα, ξεκινάει απευθείας μόλις δουλέψει το δαχτυλίδι εστίασης. Εννοείται ότι στην πρώτη οθόνη αν θες αλλάζεις περιοχή - μέγεθος.

Μια και το πιάσαμε, αν κανείς θέλει χειροκίνητη εστίαση με φακούς που δεν έχουν δαχτυλίδι, υπάρχει τρόπος (σε σώματα panasonic): πατάς focus area, set και σε βγάζει στην οθόνη εστίασης με "συρόμενη" μπάρα δεξιά + peaking εφόσον το έχεις ενεργό."

εννοείται ότι το focus area μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε Fn key φυσικό ή της οθόνης.

Last edited:
...θέλει προσοχή γιατί εύκολα ακουμπάει η μύτη πάνω στην οθόνη και αλλάζει το σημείο εστίασης...

Πάμε touch settings από το 5ο εικονίδιο (ανθρωπάκι) και στην 4η επιλογή touch pad AF επιλέγουμε offset. Έτσι όταν κοιτάμε από το σκόπευτρο η οθόνη δεν είναι πλέον τόσο ευαίσθητη, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί για την επιλογή σημείου εστίασης. Το ίδιο ισχύει βέβαια και όταν χρησιμοποιούμε την ίδια την οθόνη.

Πάμε touch settings από το 5ο εικονίδιο (ανθρωπάκι) και στην 4η επιλογή touch pad AF επιλέγουμε offset. Έτσι όταν κοιτάμε από το σκόπευτρο η οθόνη δεν είναι πλέον τόσο ευαίσθητη, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί για την επιλογή σημείου εστίασης. Το ίδιο ισχύει βέβαια και όταν χρησιμοποιούμε την ίδια την οθόνη.

Το βρήκα Δημήτρη.....
Είναι τελικά στο 3ο εικονίδιο ρυθμίσεων (που έχει ένα κλειδί με C).... -"Λειτουργία" - "Ρυθμισ.αφής" - "AF με επιφάνεια αφής " - αυτό απο προεπιλογή είναι στο EXACT με αποτέλεσμα όταν έχουμε το μάτι στο σκόπευτρο και ακουμπήσουμε την οθόνη , ενεργοποιείται το σημείο εστίασης στο σημείο αυτό.
Αν επιλέξουμε OFSET, τότε αν ακουμπήσουμε την οθόνη όταν έχουμε το μάτι στο σκόπευτρο, ενεργοποιείται το σημείο εστίασης στο κέντρο, ανεξάρτητα σε ποιο σημείο ακουμπήσουμε.
Τέλος, αν θέσουμε την επιλογή στο OFF , τότε όταν έχουμε το μάτι στο σκόπευτρο, δεν ενεργοποιείται το σημείο εστίασης αν ακουμπήσουμε την οθόνη.

Εγω έχω θέσει στο Fn1 την επιλογή για ενεργοποίηση του σημείου εστίασης, οπότε επέλεξα το OFF.
Οταν έχω το μάτι στο σκόπευτρο, για να αλλάξω σημείο εστίασης, πατάω Fn1 και με τον κεντρικό επιλογέα μετακινώ όπου θέλω.
Υπάρχει επιλογή στην κάμερα για άμεση ενεργοποίηση με το που πατάμε τον κεντρικό επιλογέα, όμως έτσι δεν έχουμε άμεση πρόσβαση στις επιλογές (ISO, WB, AF κλπ).

Πράγματι πάει στο κέντρο αλλά μπορείς να το "σύρεις" όπου θέλεις, ακουμπάς την οθόνη και σέρνεις το δάχτυλό σου οπότε μετακινείται το σημείο χωρίς να πατήσεις τίποτα άλλο. Απλά έχει (επίτηδες) κάποια αδράνεια και πρέπει να το συνηθίσεις. Αυτό μόνο όταν κοιτάς το σκόπευτρο!

Ή πολύ απλά βάζουμε το δεξί μας μάτι στο EVF!

Χαραμίζεται το πλεονέκτημα της εργονομίας της μηχανής με EVF στην αριστερή άκρη αν χρησιμοποιούμε το αριστερό μάτι.

Ναι, ναι, ξέρω, “left-eye dominant”, «έτσι με βολεύει, δεν μπορώ αλλιώς» κ.ο.κ., αλλά και πάλι πιστεύω πως αξίζει να ξεμάθει κανείς.

Πράγματι πάει στο κέντρο αλλά μπορείς να το "σύρεις" όπου θέλεις, ακουμπάς την οθόνη και σέρνεις το δάχτυλό σου οπότε μετακινείται το σημείο χωρίς να πατήσεις τίποτα άλλο. Απλά έχει (επίτηδες) κάποια αδράνεια και πρέπει να το συνηθίσεις. Αυτό μόνο όταν κοιτάς το σκόπευτρο!

Για να το πω πιο σωστά, με το OFSET ενεργοποιείται το σημείο εστίασης, όχι απαραίτητα στο κέντρο, αλλα σε όποιο σημείο της οθόνης βρίσκεται εκείνη τη στιγμή. Αν είναι στο κέντρο, ενεργοποιείται στο κέντρο, αν είναι κάτω δεξιά, ενεργοποιείται κάτω δεξιά κλπ.

Απλα εμένα δεν με βολεύει όταν κοιτάω απο το σκόπευτρο να βάζω το δάχτυλο στην οθόνη για να αλλάζω σημείο. Βέβαια μπορεί με τη μύτη ή και με το δάχτυλο να ενεργοποιείται το σημείο και με τον επιλογέα να αλλάζει η θέση.
Το καλό είναι οτι μπορεί να παραμετροποιηθεί με πολλούς τρόπους , όπως βολεύεται ο καθένας.

Ή πολύ απλά βάζουμε το δεξί μας μάτι στο EVF!

Χαραμίζεται το πλεονέκτημα της εργονομίας της μηχανής με EVF στην αριστερή άκρη αν χρησιμοποιούμε το αριστερό μάτι.

Ναι, ναι, ξέρω, β€œleft-eye dominant”, «έτσι με βολεύει, δεν μπορώ αλλιώς» κ.ο.κ., αλλά και πάλι πιστεύω πως αξίζει να ξεμάθει κανείς.

Αυτος ειναι ενας σοβαρος λογος να προτιμησεις μια rangefinder style μηχανη.
Πολυ σωστα το λες.

Υ.Γ.: ενα απο τα καλα features της Μ50 που ειχα μεχρι προσφατα, ηταν η επιλογη να καθορισεις ποσο και ποιο κομματι της επιφανειας της οθονης, θα δουλευει ως touch pad.

Την έχω λίγο καιρό τώρα και την πήρα ακριβώς γιατί ήθελα μια μικρή φορητή κάμερα που να παραμένει μικρή και φορητή όταν θα τοποθετηθεί κάποιος φακός, είτε ζουμ είτε prime.
Απο την ενασχόληση μου μαζί της στην πράξη, θεωρώ οτι η επιλογή μου ήταν απολύτως σωστή.
Η κάμερα είναι πραγματικά ένα μικρό και συμπαγές σώμα, με πολύ καλή ποιότητα και πραγματικά ως πακέτο (κάμερα + φακός) συνεχίζει να ικανοποιεί αυτή τη συνθήκη απόλυτα.
Είναι μια κάμερα που διασκεδάζεις να την χρησιμοποιείς, με εύκολη και αποτελεσματική διαμόρφωση για γρήγορες επιλογές των λειτουργιών της.
Εχω δοκιμάσει την εστίαση της τόσο σε συνθήκες καλού φωτισμού, όσο και σε συνθήκες μειωμένου σε εσωτερικούς χώρους και δεν μου έχει δημιουργήσει κανένα θέμα.
Μέχρι στιγμής την έχω χρησιμοποιήσει με prime φακούς χωρίς σταθεροποίηση και το ibis της λειτουργεί πολύ καλά. Θεωρώ οτι με τους 2 ζούμ που περιμένω τώρα και με το dual ois θα είναι εξίσου καλά ή και καλύτερα τα αποτελέσματα.
Το σκοπευτρο είναι μικρό και επίσης θέλει προσοχή γιατί ευκολα ακουμπάει η μύτη πάνω στην οθόνη και αλλάζει το σημείο εστίασης. Έχοντας συνηθίσει το σκοπευτρο της Fuji ΧΗ1 ήταν μεγάλη η διαφορά. Για το λόγο αυτό έχω παραγγείλει ένα eye cap που υπάρχει σαν έξτρα (λίγο τσιμπημένο στην τιμή) και θεωρώ οτι θα βελτιώσει δραματικά την κατάσταση.
Θεωρώ λογική την τιμή αν λάβεις υπόψη την ποιότητα της εικόνας που βρίσκεις στα πολύ ακριβότερα μοντέλα της εταιρείας, τα χαρακτηριστικά και τη φορητότητα που προσφέρει αυτό το σώμα και που εγω τουλάχιστον ζητούσα απο ένα σύστημα mft.

Σ'ευχαριστω... πανω κατω αυτή την άποψη ειχα σχηματίσει και εγώ για το συγκεκριμένο σώμα απο reviews κτλ.

To eyecap , αξίζει.
Μεγάλη διαφορά με πριν.

P1000188lo.jpg

Καλησπέρα, ευτυχισμένο το 2020, βρέθηκε η κάμερα στα χέρια μου με τον 14-42mm δεύτερης γενιάς(πολύ καλά reviews για τον συγκεκριμένο φακό), θα ήθελα να καλύψω προσεχώς βάφτιση που δεν ενδιαφέρει το αποτελέσμα και θα τραβήξω video υποστηρικτικά. Με υποστήριξη των φώτων του φωτογράφου, θεωρώ ότι η ποιότητα της είναι επαρκέστατη, έχοντας δοκιμάσει κάποια σενάρια σε 1080p με μονόποδο. Είδα επίσης ότι κροπάρει αρκετά στα 4K. Ποιά η άποψη σας για το video της και την ποιότητα του, καθώς δεν έχω εμπειρία από ακριβότερα ή ακόμα και φθηνότερα μοντέλα, προτείνετε το AF να είναι σε πρόσωπα ή των 49 περιοχών;

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Αν αφήσεις το af σε πρόσωπα πιθανώς να αλλάζει η εστίαση ακανόνιστα από πρόσωπο σε πρόσωπο και το αποτέλεσμα δεν θα είναι χρήσιμο. Θα πρότεινα να βάλεις εστίαση στο κέντρο και προσπαθείς να έχεις συνέχεια το θέμα στο κέντρο. Στo 1080p είναι πιο γρήγορο το focus από 4κ οπότε προτείνω να μείνεις εκεί.

Αν είναι και νέα μηχανή θα θες λίγο χρόνο να την μάθεις. Παίξε λίγο σπίτι με πρόσωπα της οικογένειας για να δεις πως συμπεριφέρεται η μηχανή πριν πας στην βάπτιση και βρεθείς προ εκπλήξεων.

Απάντηση: Re: Panasonic GX9

Δεν έχω δουλεψει με το Face detection των Panasonic αλλά ξέρω οτι μπορείς να αποθηκευσεις πρόσωπα και να τα θυμάται. Μπορείς να αποθηκευσεις μόνο το πρόσωπο του μωρού και να κανεις δοκιμες από πριν με κάποιες στάνταρ ρυθμίσεις να δεις ποσο καλά τα παει και αν μπερδεύεται με καπελάκι , χωρίς , όταν κλαιει κλπ.

Στα υπόλοιπα ισχύουν όσα γράφτηκαν πριν. Το CDAF της Panasonic θα σου δώσει σε διαφορες σκηνες λίγο μπρος πίσω στην εστίαση γιαυτο καλό είναι να αφήσεις τον επεξεργαστή να κάνει δουλειά σε Full HD όχι σε 4Κ που ζορίζεται και να εχεις ένα μικρό ή νορμαλ σημείο εστίασης που να χειρίζεσαι με την οθόνη αφής , είναι ο πιο γρήγορος τρόπος επιλογής.

Εξαρταται πάντα και με τι φακό θα τραβήξεις. Αν έχει και καλό δαχτυλιδι χειροκίνητης εστίασης σε χαμηλό φωτισμό μπορείς να το χρειαστείς γιατί εκεί η εστίαση θα ψαρεύει.

Δεν νομίζω να δούμε αντικαταταστατη, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η Panasonic επικεντρωνεται στο FF και στο m43 απλά ασχολείται με τα pro σώματα Gh5 κλπ. Το ίδιο και στους φακούς. Οι χαμηλές πωλήσεις και ο κλάδος που έχει βαλτώσει την οδήγησαν εδώ. Και στις compact/super zoom μηχανές το ίδιο έχει σταματήσει να βγάζει νέα σώματα εδώ και καιρό. Δεν έχουμε και καμία σοβαρή εξέλιξη στους αισθητήρες όποτε έδεσε το γλυκό.

Από την στιγμή που βγάζουν όλοι προϊόντα με ανακύκλωση τεχνολογίας πχ βλέπε Olympus E-P7 που είναι ίδια με την EM10.4, η GX9 όπως είναι θα παραμένει μια καλή κάμερα για καιρό ακόμα. Νέοι αισθητήρες για m43 δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα οπότε να βγάλουν μια ακόμα κάμερα με μικροβελτιώσεις δεν έχει νόημα νομίζω. Ας βγει η GX10 όταν κάποια στιγμή έχουμε νέο αισθητήρα (αν βγάλει η GH6 τελικά) και κατέβει πιο μετά στα πιο φθηνά μοντέλα.

Ισχύουν αυτά που λές, βέβαια αν ήθελε θα μπορούσε να βγάλει μια νέα gx10 με τον ίδιο αισθητήρα και κάμποσες βελτιώσεις. π.χ. 4Κ χωρίς crop και με καλύτερη εστίαση, ακόμα καλύτερο Ibis, Oled σκόπευτρο, Usb C, έξοδο μικροφώνου, ακόμα καλύτερη jpeg engine, οθόνη ίσως 3,2 ιντσών μεγαλύτερης ανάλυσης, νέα και καλύτερη μπαταρία, Joystick, χεράτο High Resolution, και γιατί όχι αδιαβροχοποίηση και δεύτερη κάρτα μνήμης και άλλα πολλά. Περιθώρια για βελτιώσεις υπάρχουν, το θέμα είναι αν θέλει να τα κάνει η Panasonic Και κυρίως αν θα πουλήσει. Η απάντηση είναι όχι και στα 2, ο κόσμος που αγόραζε compact/super zoom Μηχανές και οικονομικές Dslr/Mirrorless τις έχει εγκαταλείψει λόγω των κινητών, για αυτό τον λόγο οι εταιρίες επικεντρώνονται κυρίως στα High End προϊόντα, αν το ψάξεις θα δεις ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια σχεδόν μόνο pro σώματα και φακούς βγάζουν όλες οι εταιρίες.