Panasonic LX100(I) & (II) / LEICA D-Lux (7) & D-Lux (8)

Re: Panasonic LX100

Πολύ καλά έκανες, μπας και πειστούν και οι τελευταίοι δύσπιστοι με τους φαιδρούς ισχυρισμούς του τύπου "είναι νωρίς για 4Κ", "δεν έχω 4K TV, δεν μου χρειάζεται το 4Κ" κ.ο.κ.

Εντάξει δε χρειάζονται χαρακτηρισμοί τύπου "φαιδροί ισχυρισμοί"...απλά είναι λίγο προσβλητικό.
Καθώς και εγώ έχω διατυπώσει τέτοια άποψη...απλά να γίνω πιο κατανοητός.
Δεν είμαστε δύσπιστοι για το πόσο καλό είναι. Δεν νομίζω να αμφιβάλλει κανείς για αυτό.
Είναι νωρίς για τους περισσότερους γιατί δεν είναι μόνο να παίρνεις 4Κ είσοδο. Είναι να έχεις εξοπλισμό και να το εκμεταλλευτείς και να βγάλεις την αντίστοιχη έξοδο.
Και επειδή προυποθέτει αλλαγή ολόκληρου του οικοσυστήματος (γρηγορότερο υπολογιστή, αναγκαστικά χρόνο για επεξεργασία - ακόμα και το απλό downscaling χρονο απαιτεικτλ.) που σημαίνει χρόνο και χρήμα, είναι ακόμα μη αναγκαία (και λίγο ασύμφορη) για τους περισσότερους (φυσικά όχι για όλους) η επένδυση.

Και επειδή ο κόσμος - από τα δικά μου δείγματα, δεν ισχυρίζομαι επιστημονική έρευνα εδώ πέρα - είναι υπερευχαρηστημένος ακόμα και σήμερα με ένα ταπεινό 720p (!!!) με καλό χρώμα, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε και μπορούμε να περιμένουμε (προσωπικές επιλογές είναι αυτές) μέχρι να γίνει πιο στάνταρ και να αρχίσει να το ζητάει το "κοινό μας".
Στο βίντεο θεωρώ ισχύει περισσότερο από τη φωτογραφία το ότι το περιεχόμενο μετράει περισσότερο. Και το σωστό χρώμα να προσθέσω.
Την οξύτητα προσωπικά τη βάζω τελευταία (σε αντίθεση με τη φωτογραφία που την ανεβάζω πάνω από το χρώμα).

Μεγεία και να την χαρείς Γιάννη!

Δε λεμε ότι πρέπει να τρέξουμε να πάρουμε όλοι 4Κ μηχανές.... προφανώς και αλλα πράγματα έχουν πολύ μεγάλη αξια.
Ανέφερες το χρώμα, θα πω κυρίως το "θέμα" , το σενάριο, η πλοκή , το μοντάζ κλπ ... στο βίντεο αυτά έχουν κυρίως σημασία.

Για κάποιους από εμάς , που ασχολούμαστε λίγο παραπάνω με το βίντεο, το 4Κ δεν έχει τόση σημασία για τη λεπτομέρεια και την οξύτητα , αλλα για τις δυνατότητες που σου δίνει στο post.
Μπορείς δηλ. να κανεις zoom kai pan, σταθεροποίηση, και καλύτερο color grading se 4K υλικό αν το τελικό αποτέλεσμα είναι 1080 (που αυτό θα είναι για αρκετό καιρο ακόμα).

Δες πχ τις δυνατότητες που σου δίνει μια στατική κάμερα (gh4) , να κανεις δηλ. κινήσεις, ζοομαρισματα κλπ , χωρίς εσύ να κανεις απολύτως τίποτα με τη κάμερα!

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:

Εντάξει δε χρειάζονται χαρακτηρισμοί τύπου "φαιδροί ισχυρισμοί"...απλά είναι λίγο προσβλητικό.

Συγγνώμη, δεν ήταν πρόθεσή μου να προσβάλλω κανέναν προσωπικά. Τα επιχειρήματα ενάντια στο 4Κ σχολίασα, που για μένα απλά δεν στέκουν.

Είναι τόσα πολλά τα οφέλη του 4Κ (ευτυχώς ανέλαβε ο Γιάννης τώρα να τα περιγράφει) σε όλους τους τομείς, από την ποιότητα του πρωτογενούς υλικού, μέχρι το Photo 4K, και τις πρόσθετες δυνατότητες του βίντεο στην επεξεργασία, που αυθόρμητα βγαίνει η απορία πώς είναι δυνατόν κάποιοι από μας να το αντιμετωπίζουν με δυσπιστία.

Το ότι ο πολύς κόσμος είναι ευχαριστημένος με τις ματρόσκες 720p που κατεβάζει δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να μας αφορά.
Το ίδιο ικανοποιημένος είναι ο πολύς κόσμος και με τις φωτό των κινητών.

εξαρταται βεβαια και απο την αποσταση που βλεπεις την πηγη...

σε ενα μεσο σαλονι που η αποσταση απο την τηλεοραση ειναι απο 2,5 εως τα 3,5 μετρα, η διαφορα του 1080p με το 4k δεν ειμαι σιγουρος οτι μπορει να ειναι αντιληπτη απο τον καθενα...

προσωπικα, με 46 ιντσες στα 2,5 μετρα σχεδον εχω καταργησει το 1080 και βολευομαι με τα 720... και πιο μικρο αρχειο και οι διαφορες ειναι πολυ μικρες στα ματια μου...

(ειναι και η ηλικια, βεβαια...)

Εγώ με απόσταση 3 μέτρα σε 50αρα plasma panasonic και η διαφορά έστω και οριακά είναι ορατή μεταξύ 720p και 1080p.
Επίσης να πω ότι σε 720p οθόνη laptop και το 4k του youtube ξεχωρίζει από το 1080p.
Αν και στα σπάργανα το 4k είναι εντυπωσιακό ίσως και περισσότερο από το 3d.

αν κάποιος έχει προβολέα, η διαφορα πάντως είναι αισθητή.... και φυσικά όπως είπαμε , υπάρχουν πολλές εφαρμογές του 4Κ για οποιον ασχολείται με το μοντάζ, έστω και λίγο.

δεν μειωνω την αξια του 4k απλα σημειωνω οτι θα πρεπει και να εχεις και την καταλληλη οθονη στην καταλληλη αποσταση για να καταλαβεις τη διαφορα και να απολαυσεις το αποτελεσμα...

Νομίζω πως όσοι έκριναν το 4Κ, το έκαναν σε σχέση με την εκάστοτε μηχανή που το έχει και αν αυτό ενδεχομένως υπερκαλύπτει άλλες αδυναμίες της. Πχ μπορεί να έχει 4Κ αλλά χειρότερες επιλογές σε βάθους πεδίου και αυτόματη εστίαση. Δεν μιλώ για την LX100 συγκεκριμένα.

Επειδή αυτές τις μέρες είμαι με 3G και δεν μπορώ να κατεβάζω συγκριτικά σε 4Κ, πως την κρίνετε σε σχέση με την ΝΧ1 στο συγκριτικό; Ένα 4κ 10 δευτερολέπτων που είχα κατεβάσει από NX1 μου είχε φανεί oversharpened και oversaturated...

Η ευκρίνεια πράγματι βελτιώνεται αισθητά όπως βλέπω από την μετατροπή σε 1080... Αν και έχει εξηγηθεί, μου φαίνεται παράξενο, πχ σε φωτογραφία με downscale η διαφορά που βλέπω είναι ελάχιστη, στο βίντεο προφανώς σε πραγματικό χρόνο η μηχανή δεν είναι τόσο ικανή να "καταβαίνει" σε 1080 ποιοτικά...

Πιο πρόγραμμα προτείνετε για downscale του 4κ ώστε να έχουμε κέρδος στην ποιότητα; Με όλα ισχύει ή θέλει συγκεκριμένο;

Από περιέργεια προχτές έβαλα ένα prores 4K από ΝΧ1 στο vegas σε 1080p timeline και το pcάκι μου (4πύρινος Α8) τα βρήκε σκούρα....

Κάποιες σκέψεις - απορείες μιας και δεν έχω δουλέψει ποτέ 4κ αρχείο, το κάνω στο παρόν νήμα που είναι για την LX100 κι ας μην αφορούν συγκεκριμένα μόνο αυτή.

Σκεφτόμουν μια ενδιάμεση λύση και θέλω τη γνώμη σας. Μετατροπή του 4κ σε κάτι ενδιάμεσο πχ 3Κ και μετά είσοδο σε 1080 timeline. Υποθέτω έτσι κερδίζεις λίγο σε ποιότητα "πρωτοτύπου", έχεις και περιθώριο για - συντηρητικό έστω crop - pan ενώ ταλαιπωρείται λιγότερο η cpu; Λίγο από όλα δηλαδή επαναλαμβάνω για δειγμιουργία 1080 τελικού.Ή μήπως το "διπλό" downscale - ένα στο πρωτότυπο σε 3Κ και μετά ξανά σε 1080 κάνει τα πράγματα χειρότερα αντί καλύτερα;

Επίσης υποθέτω πως με τόσο δραστικό crop από 4κ σε μεγέθη 1080p ή 720p σε NLE δεν έχουμε και κάποια επίδραση στην ποιότητα του αρχείου στα συγκεκριμένα πλάνα καταργώντας μεγάλο μέρος του αισθητήρα; Δεν μιλώ για θόρυβο λόγω iso, αλλά για τεχνουργήματα του codec και λόγω μείωσης επιφάνειας αισθητήρα. Από 1080 σε 720p αυτά η απώλεια είναι μικρή, αλλά σε τόσο πολύ crop;

Θέτω ίσως πολλά θέματα μαζί, συγχωρέστε με. Ο Γιάννης αφιέρωσε ήδη πάρα πολύ χρόνο για να διαφωτίσει τους υπόλοιπους με την LX100.

Νομίζω και συμφωνώ ότι οποιαδήποτε φωτογραφική με βίντεο δεν έχει 4k ανάλυση σε αυτό θα προσμετράται στα αρνητικά της.

Η nx1 ειναι ιδιαιτερη περιπτωση, ειναι η μονη που γραφει σε η.265 προτυπο, το οποιο ακομα δεν υποστηριζεται απο τα προγραμματα και τις καρτες γραφικων . Η lx100 γραφει σε. Απλο mp4 h.264 και ειναι πολυ πιο ελαφρυ. Οποιοδηποτε συγχρονο μηχανη,α το παιζει και το μονταρει σχετικα ευκολα και δε χρειαζεται μετατροπη σε αλλο φορματ ή διασταση.

paИ-baL;1057234744 said:
εξαρταται βεβαια και απο την αποσταση που βλεπεις την πηγη...

σε ενα μεσο σαλονι που η αποσταση απο την τηλεοραση ειναι απο 2,5 εως τα 3,5 μετρα, η διαφορα του 1080p με το 4k δεν ειμαι σιγουρος οτι μπορει να ειναι αντιληπτη απο τον καθενα...

προσωπικα, με 46 ιντσες στα 2,5 μετρα σχεδον εχω καταργησει το 1080 και βολευομαι με τα 720... και πιο μικρο αρχειο και οι διαφορες ειναι πολυ μικρες στα ματια μου...

(ειναι και η ηλικια, βεβαια...)

Εγώ με απόσταση 3 μέτρα σε 50αρα plasma panasonic και η διαφορά έστω και οριακά είναι ορατή μεταξύ 720p και 1080p.
Επίσης να πω ότι σε 720p οθόνη laptop και το 4k του youtube ξεχωρίζει από το 1080p.
Αν και στα σπάργανα το 4k είναι εντυπωσιακό ίσως και περισσότερο από το 3d.

Η διαφορά 1080 vs 720 που βλέπουμε στις ματρόσκες είναι πολλές φορές μικρή διότι το 1080 δεν είναι 1080 απο αποψη πληροφορίας αλλά κατι λιγότερο.
Φταίει συνήθως η υπερσυμπίεση που κάνουν στο 1080 για να χωράει σε μικρό σχετικά αρχείο. Aλλά και η παραγωγή είτε σε δορυφορικά είτε σε BluRay δεν είναι πάντα καλή ..

Οταν πρόκειται για αρχεία απο Dslr εκτός απο τις απώλειες απο συμπίεση είναι και ο τρόπος που δειγματίζουν τον αισθητήρα και η αποθορυβοποίηση που κατεβάζουν την ευκρίνεια. Σε τέστ άνάλυσης μετα βίας καταφέρνουν να περάσουν τις 800 γραμμές ενω στις 1000 φτάνουν μόνο ορισμένα μοντέλα και πάλι υπό συνθήκες .. πρέπει και ο φακός να είναι καλός και το focus και η σταθεροποίηση καλή κλπ κλπ.
Συνήθως σε τέτοια αρχεία δεν χάνεις πραγματική πληροφορία μετα απο καλό resampling σε 720p.

Tώρα και το 4Κ όπως εφαρμόζεται πάλι δεν μπορεί να έχει την ονομαστική ευκρίνεια των 2106p.

Στις Gh4/FZ1000/LX100 και το 4K HDMI της Α7s το αποτέλεσμα βγαίνει απο 4Κ bayer δεδομένα οπότε πάλι δεν μπορεί να πιάσει πραγματικά 2160 γραμμές το πολύ να φτάσει 1600-1900 και αυτό με HDMI.
Με εσωτερικές εγγραφές 100Mbps ακόμα χειρότερα .. υπο συνθήκες είναι αρκετό αλλά οχι πάντα π.χ. ευρυγώνια πλάνα με μεγάλο DOF (πολλή πληροφορία), χαοτική κίνηση και ειδικά στα ψηλά ISO (o θόρυβος είναι ασυμπίεστος).

Μόνο η NX1 που λέγεται οτι χρησιμοποιεί όλα τα πίξελ (δεν είναι σίγουρο ..) και κάνει downsampling 6,5Κ -> 4Κ και έξοδο HDMI υπάρχει πιθανότητα να βγούν περισσότερες απο 2000 γραμμές πληροφορία.

Πάντως στα μάτια μου είναι φανερή η διαφορά του 4Κ ακόμα και μετά απο downsampling σε 2Κ στο μόνιτορ μου (22in 90ppi)

Απάντηση: Re: Panasonic LX100

http://admiringlight.com/blog/review-panasonic-lumix-lx100/3/

Στο πιο πανω review αναφέρεται προβληματική λειτουργια σε TTL λειτουργια με το Metz κατι που έρχεται να προστεθεί σε αυτα που είχαμε δει και εμείς,
επιςης ενα πρόβλημα που δεν ξερω αν ειναι ασυμβατότητας και μπορει ευκολα ο ΓΙΑΝΝΗΣ να δει ειναι οτι σε λειτουργια ασύρματη δεν άφηνε τον reviwer να αλλάξει έκθεση, ταχυτητα και διάφραγμα, ολα τα αλλα ΟΚ , αν ιςχυει ειναι μεγαλο φάουλ της Πανυ,
τελος αναφέρει και ο αυτός μεγάλες διαφορες μεταξυ RAW JPEG

nai ισχύει αυτό ... οι αλλαγές αντιστάθμισης και διαφράγματος-ταχύτητας είναι απενεργοποιημένες σε ασύρματη λειτουργια.

Ίσως γιατί έχουν μηχανικό ισοδύναμο στη μηχανή (δαχτυλίδια, περιστροφικός επιλογέας) και γι αυτό οι αλλαγές γίνονται μονο απ αυτά.
Δεν ξέρω αν είναι θέμα firmware που μπορεί ν αλλαχθεί.

Sth sony A6000 μπορεις ν αλλάξεις τις παραμέτρους αυτές, ανάλογα με τη θεση του επιλογέα Προγράμματος.
Αν δηλ. έχεις τη μηχανή σε Α(perture) Mode, μπορείς ν αλλάξεις το διάφραγμα, σε S(peed) mode μπορείς ν αλλάξεις τη ταχύτητα και σε M(anual) mode και τα 2.

Last edited:
Απάντηση: Re: Panasonic LX100

το ιδιο και στην GM1 αρα μαλλον εχεις δικιο και ο περιορισμος οφειλεται στα χειριστηρια μιας και γινεται ταυτοχρονη λειτουργια συνεργασια-ελεγχος, μηχανης και ταμπλετας, κινητου

τα καλα και τα κακά των μηχανικών χειριστηριων!

Η πιο ενδιαφέρουσα σύγκριση πάντως, για μένα, θα ήταν (εκτος του 4Κ βίντεο φυσικά) μεταξύ LX100 και κάποιας m4/3 μηχανής με ένα κιτ φακό και ίσως 1-2 prime από 12 έως 40mm (24-80mm δηλ.)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Panasonic LX100

:worshippy:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Η φωτό που είναι θολή σαν κουνημένη είναι πάντα το 1080 (α6000). :p

:worshippy:

Αυτό μένει φυσικά να το επιβεβαιώσω και με κάποια φωτογραφικά τεστ....

περιμενουμε γιαννη να δουμε και φωτογραφικά τεστ οαν εισαι ετοιμος ,θα εχει ενδιαφέρων φυσικα με κάποιο αντίστοιχο φακό της σονυ !

Στο βίντεο , τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, όσον αφορα τη λεπτομέρεια ,οξυτητα .
Φυσικά, δεν είναι μονο αυτό όμως. Όπως είπα το CAF της LX100 στο βίντεο δεν είναι καλο , υπολείπεται πολύ της Α6000 , που δε "ψαρεύει" και δεν έχει "αστάθεια".
Το πρόβλημα λύνεται εν μερη στην LX100 , απενεργοποιοντας το CAF και χρησιμοποιοντας το κλείστρο για επανεστιαση, οποτε χρειάζεται.
Φυσικά αυτό σε έντονα κινούμενο θέμα, δεν είναι πάντα εφικτό , ούτε επιθυμητό.

Στη φωτό τώρα, τα πράγματα περιπλέκονται, αλλα ελπίζω να βρω λίγο χρόνο να τα ξεκαθαρίσω.

Θ ασχοληθώ κυρίως με τη σύγκριση με κιτ φακό, και λιγότερο με prime ή κάποιο ακριβό φακό..... αλλα θα δούμε.

Να πω επίσης ότι στο βίντεο, έχουμε ταυτόχρονα ένα crop και rescale , akoma kai sto 4K βίντεο.
Αυτό σημαίνει , ότι έχουμε ένα κάδρο 26mm περίπου στο ευρυγώνιο άκρο και 78mm sto tele άκρο.
Επίσης , λόγω του scaling , έχουμε λίγο moire - aliasing, που δεν υπάρχει στην Α6000 , όχι πολύ ενοχλητικό , αλλα σίγουρα αντιλληπτο.

Αν η panasonic επέλεγε να μη κάνει scaling (μονο crop) , θα κέρδιζε στο θέμα του moire , αλλα θα έχανε λίγο ακόμα σε κάδρο, καθώς θα άρχιζε από 30mm και βαλε στο ευρυγώνιο άκρο, όπως ακριβώς συμβαίνει με την GH4 kai FZ1000.

Για crop - scaling και το moire-aliasing αναφέρσαι και σε 1080 σωστά; Κάνει crop και σε 1080;

Στο Amerikaniko Amazon υπαρχει η silver LX100 για παραγγελια στα 610 ευρω.... αυτές είναι τιμές! :smash:

Το DXO έχει έτοιμη τη δοκιμη.... http://www.dxomark.com/Cameras/Panasonic/Lumix-DMC-LX100

Εδώ , σε σχέση με την Sony Α6000 και Sony Cyber-shot DSC RX100 III

http://www.dxomark.com/Cameras/Comp...DSC-RX100-III-versus-Sony-A6000___981_957_942