Panasonic LX100(I) & (II) / LEICA D-Lux (7) & D-Lux (8)

βλέπω φωτογραφίες απο την LX3 μου (την εχω ακομα) και ο φακός ΞΥΡΙΖΕΙ. Δεν ξερω τι παει λαθος με την lx100. (θα ανεβασω ετσι για το retro-comparison της υποθεσης)

Δεν είναι μόνο οι φώτος, όταν ακόμα και οι Fuji και Olympus δίνουν 4κ βίντεο χωρίς Crop κάτι δεν πάει καλά εκει στην Panasonic. Η Sony δίνει 4Κ με Full readout του αισθητήρα εδώ και χρόνια με την Rx100IV. Μην μιλήσω καν για την εστίαση σε βίντεο που ακόμα και η απλή Mirrorless Olympus pl9 δίνει βίντεο 4Κ χωρίς Crop Και με Contrast εστίαση εστιάζει σε βίντεο καλύτερα από όλες σχεδόν τις Panasonic Mirrorless.
Και μιλάμε για την εταιρία που πρωτοπορούσε με το 4Κ βίντεο, όταν το έβαζε στις μηχανές τις οι άλλοι πετάγανε χαρταετό και τώρα φτάσαμε σε σημείο να λέμε αν θες καλό βίντεο μακριά από Panasonic πάρε καμία Sony rx100..

Y.Γ. Και δεν είναι θέμα μεγέθους εταιρίας, η Fuji είναι μικρή εταιρία με αστείο βίντεο παλιότερα και όμως δείτε που έφτασε το βίντεο.
Υ.Γ. Επίσης πόσο ακόμα θα μας ταλαιπωρεί με αυτό το απαρχαιωμένο σκόπευτρο?? Ήμαρτον πια!!!!

Απάντηση: Re: Panasonic LX100 - LX100 II

Ε καλά στο τουνελ δεν ξέρεις που εχει εστιασει καν, αν εχει εστιασει με ανοιχτο διαφραγμα στον ανθρωπο δεν υπαρχει περιπτωση τα τουβλα να ειναι sharp, οπως και βαλε εξαιρεση για οποια φωτο ειναι σε f16 που εχει βγαλει για να δουμε πως γραφουν οι λεπιδες ... δεν υπάρχει λεπτομέρεια λογω περιθλασης.

για την αποδοση του φακου στα 24mm δες κυριως κανενα δειγμα με ανοιχτο διαφραγμα και φλατ επιπεδο μπροστα εστιασμενο (όχι τα πολυ κοντινα με τις κλειδαριες) και να δεις δεξια αριστερα τι κανει π.χ. αν και δεν ειναι το καλυτερο κοιτα τη φωτο με τα μεγαλα κοκκινα γραμματα PAIX : https://img.photographyblog.com/reviews/panasonic_lumix_lx100_ii/sample_images/panasonic_lumix_lx100_ii_65.jpg

Μην μιλήσω καν για την εστίαση σε βίντεο που ακόμα και η απλή Mirrorless Olympus pl9 δίνει βίντεο 4Κ χωρίς Crop Και με Contrast εστίαση εστιάζει σε βίντεο καλύτερα από όλες σχεδόν τις Panasonic Mirrorless.

Νίκο ειδες κάποιο συγκεκριμένο review με τις μηχανές διπλα διπλα και το γραφεις αυτό? ή είναι απο προσωπική σου εμπειρία (ή του φίλου σου) ?

Οσο για τα υπολοιπα χωρίς να διαφωνώ να σου πώ ότι σε καμια περίπτωση δεν συγκρινεται ως μεγεθος μηχανής με την σειρά RX, ειναι σημαντικά μεγαλύτερη με τα συν και πλήν που έχει αυτο σε εργονομία απαιτήσεις, μονο με μικρή m43 με ένα φωτεινο φακό ζουμ μπορεις να την συγκρίνεις σε μεγεθος και τετοιος φακός δεν υπάρχει. Γιαυτο το κρίσιμο σε αυτή τη μηχανή δεν είναι για εμένα το κροπ του βιντεο κ.α. που έγραψες (χωρις να τα αγνοώ) αλλά κυρίως η απόδοση του φακού.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Panasonic LX100 - LX100 II

Ε καλά στο τουνελ δεν ξέρεις που εχει εστιασει καν, αν εχει εστιασει με ανοιχτο διαφραγμα στον ανθρωπο δεν υπαρχει περιπτωση τα τουβλα να ειναι sharp, οπως και βαλε εξαιρεση για οποια φωτο ειναι σε f16 που εχει βγαλει για να δουμε πως γραφουν οι λεπιδες ... δεν υπάρχει λεπτομέρεια λογω περιθλασης.

για την αποδοση του φακου στα 24mm δες κυριως κανενα δειγμα με ανοιχτο διαφραγμα και φλατ επιπεδο μπροστα εστιασμενο (όχι τα πολυ κοντινα με τις κλειδαριες) και να δεις δεξια αριστερα τι κανει π.χ. αν και δεν ειναι το καλυτερο κοιτα τη φωτο με τα μεγαλα κοκκινα γραμματα PAIX : https://img.photographyblog.com/reviews/panasonic_lumix_lx100_ii/sample_images/panasonic_lumix_lx100_ii_65.jpg

Νίκο ειδες κάποιο συγκεκριμένο review με τις μηχανές διπλα διπλα και το γραφεις αυτό? ή είναι απο προσωπική σου εμπειρία (ή του φίλου σου) ?

Οσο για τα υπολοιπα χωρίς να διαφωνώ να σου πώ ότι σε καμια περίπτωση δεν συγκρινεται ως μεγεθος μηχανής με την σειρά RX, ειναι σημαντικά μεγαλύτερη με τα συν και πλήν που έχει αυτο σε εργονομία απαιτήσεις, μονο με μικρή m43 με ένα φωτεινο φακό ζουμ μπορεις να την συγκρίνεις σε μεγεθος και τετοιος φακός δεν υπάρχει. Γιαυτο το κρίσιμο σε αυτή τη μηχανή δεν είναι για εμένα το κροπ του βιντεο κ.α. που έγραψες (χωρις να τα αγνοώ) αλλά κυρίως η απόδοση του φακού.

Κωστα ειδα αυτή, τέρμα ανοιχτός, αλλα ειναι πολυυυυ soft.

chrome_2018-10-23_11-37-24.jpg

Κώστα έχω δυο φίλους (φίλη και φίλο) που την έχουν την pl9 και είχαν Panasonic με DFD και μου λένε και οι 2 ότι εστιάζει καλύτερα σε βίντεο η pl9. Ετσι και αλλιώς έχω δουλέψει κάμποσο την em10III με ίδιο σύστημα εστίασης με την pl9 και το επιβεβαιώνω ότι εστιάζει αρκετά καλά σε βίντεο με λιγότερο Hunting από μηχανή με DFD της Panasonic. Επίσης έχω και γνωστούς και εδώ τον Μάνο (Alzazira69) που την είχαν και μου έλεγαν τα ίδια που έβλεπα και εγώ. Βάλε στην εξίσωση ότι με το καλημέρα η Olympus έδωσε 4Κ χωρίς crop ενώ σχεδόν όλες οι Panasonic έχουν. Ντροπιαστικό αυτό για την Panasonic.
Από εκει και πέρα συμφωνώ ότι ο φακός είναι το βασικό κομμάτι, άλλα πάλι είναι soft όπως και στην πρώτη lx100, αν τον είχε αλλάξει η Panasonic πίστεψέ με θα μας το έλεγε!!
Επίσης δεν είναι μόνο αυτά τα 2 θέματα (βίντεο και 4Κ), έχει πολλά θέματα η lx100II, από το μέτριο στην καλύτερη σκόπευτρο, απουσία σπαστής οθόνης, δεν έχει ενσωματωμένο flash, δεν έχει είσοδο για μικρόφωνο που δεν δικαιολογείται με το μέγεθος που έχει το σώμα, δεν είναι αδιάβροχη ενώ ο φακός ελπίζω να τον διόρθωσαν και να μην γεμίζει σκόνη όπως στην πρώτη lx100, με πάρα πολύ κόσμο να διαμαρτύρεται για αυτό. Ενώ και η μπαταρία στην πρώτη lx100 ήταν αστεία.
Στην πρώτη lx100 κάπως δικαιολογούνται όλα αυτά καθώς ήταν η πρώτη υλοποίηση και μηχανή 4 ετών, τώρα δεν έχει δικαιολογία η Panasonic ειδικά με την τιμή των 1.000 ευρώ.
Γενικότερα δεν ξέρω που το πάει η panasonic, εδώ και 2-3 χρόνια ανακυκλώνει τα ίδια και τα ίδια χωρίς σχεδόν καμία εξέλιξη, νιώθω σαν να έχει πετάξει λευκή πετσέτα, τι να πω ίσως έριξε το βάρος στην FF και εδώ τα άφησε στην μοίρα τους με ανεμικές βελτιώσεις.

εγω δεν εχω δει καμια Oly να εστιαζει ταχυτερα απο Panasonic ίδιας γενιας σώμα πάντα και ειδικά σε CAF και βιντεο εκτος απο την ΕΜ1.2 που εχει υβριδικό συστημα. Μαλιστα η G9 κατα πολλους εχει εφαμιλη και ισως καλυτερη εστιαση απο την ΕΜ1.2 σε CAF με ανθρωπους που ειχαν τα σωματα διπλα διπλα και τα ηξεραν πολυ καλά και με φακους παντα native της καθε εταιρίας.
Ειχα GX80,G80 και έχω Penf , μαυρα χαλια η τελευταια σε CAF και δεν ειναι σωμα πολυ παλιο. Η EM10III , PL9 κυκλοφορησαν προσφατα και θα κριθουν με τα αντίστοιχα νεα σωματα και την αποδοση τους.
Τα παλιά σωματα π.χ. του 2016/2017 με το πρωτο DFD μπορει να υστερουν καπως αλλά σαφως όχι τα σωματα νεας γενιάς. Δεν νομιζω να υπαρχει λοιπον τετοιο θεμα εδώ εκτός αν δουμε κανενα συγκριτικό, φυσικά και είναι πισω το DFD με τον υβριδικό ανταγωνισμό (Sony ...) αλλά όχι μωρε με το CDAF της Ολυμπους.

Τωρα ποιος κατασκευαστης δινει φθηνό σωμα ΑW σε αυτα τα λ7 ? αν το ψάξω νομίζω ειναι πως το πιο φθηνό είναι η G80, οκ μην ζηταμε τον ουρανο με αστρα αν δεν υπάρχει και πουθενα αλλού.

Για σκοπευτρο, οθονη , κλπ. και πιθανόν αλλες μικροβελτιώσεις μαζί σου, για την σκονη μέσα δε υπαρχει καμια δικαιολογία γιαυτο αποφευγω σαν το διαλο αυτου του ειδους τις μηχανες, προτιμω μηχανη που να καθαριζεται έστω ο αισθητηρας.

Κοίτα δεν ξέρω για την G9, πιθανότατα να έχει φοβερή εστίαση άλλα μιλάμε για άλλη κατηγορία τιμής. Για εστίαση σε βίντεο έγραψα ότι υστερούν και σε CAF σε φώτος η lx100 σε σχέση με τον ανταγωνισμό (π.χ. rx100VA), υπάρχει Hunting γενικά στις Panasonic τουλάχιστον όσες έχω δοκιμάσει (μέσα σε αυτές και η gx80), στην em10III δεν παρατήρησα κάτι τόσο έντονο, πάντα για βίντεο. Αν δεις με Contrast σύστημα την π.χ. Rx100IV εστιάζει φοβερά σε βίντεο χωρίς Hunting. Το αναφέρει και το Dpreview στο review της Panasonic lx10.
https://www.dpreview.com/reviews/panasonic-lumix-dmc-lx10-lx15/5

Για αδιάβροχο σώμα σε DSLR υπάρχουν πολλές με κάτω από 1.000 ευρώ. Σε Mirrorless υπάρχει σίγουρα η Sony A6300 ενώ αδιάβροχη είναι και η Sony Rx10II.
Το ότι δεν υπάρχει στον ανταγωνισμό δεν μου λέει κάτι, ειδικά με την Lx100 και το θέμα που είχε με την σκόνη. Αν το δεις από την άλλη όψη πολλά έχει που τα κάνει ο ανταγωνισμός και δεν τα προσφέρει η LX100II, π.χ. ας είχε 4κ με Full readout του αισθητήρα χωρίς Crop, σπαστή οθόνη, σοβαρό σκόπευτρο και υβριδική εστίαση και κανείς δεν θα γκρίνιαζε για την αδιαβροχοποίηση. Πράγματα που τα προσφέρει άμεσα ο ανταγωνισμός (Sony rx100V) εδώ και καιρό (μαζί με ένα σωρό άλλα καλούδια π.χ. κορυφαίο Burst mode, απίστευτο EYE AF, s-log κλπ.) και σε πολύ μικρότερο πακέτο μάλιστα (χωράει σε τσέπη) μαζί και με έναν πιο sharp φακό. Και τι έχει να αντιπαραθέσει εκει η Lx100II?? ότι έχει λίγο καλύτερη εργονομία/πιάσιμο και ίσως εστιάζει κάπως καλύτερα το βράδυ??

Απλά δεν μπορώ να καταλάβω την Panasonic, πέρασαν 4 χρόνια από την πρώτη lx100 και μας παρουσίασε μια μηχανή ίδια με απλά πιο νέο αισθητήρα που κερδίζεις τι? λίγο ανάλυση και μισό stop dynamic range? Αν θέλει κάποιος τέτοια μηχανή γιατί να μην πάρει την πρώτη lx100 που την βρίσκεις σε τιμές χώμα??
Τα ίδια έκανε και με την Fz2000 που ήταν καμένο χαρτί (soft φακός και άλλα πολλά) και ουσιαστικά δεν μπορούσε να ακολουθήσει τις Sony Rx10x και μάλλον σταμάτησε την σειρά.

Να αναφέρω και το απίστευτο (Ρεκόρ Γκίνες) ότι η Panasonic σε μοντέλο 4 χρόνια μετά κατάφερε το απίθανο, να έχει η μηχανή περισσότερο Crop στο 4Κ βίντεο από την παλιά. Η πρώτη lx100 ξεκινάει από τα 28mm, αυτή εδώ από τα 32mm....προσωπικά θα ντρεπόμουν να ανακοινώσω κάτι τέτοιο. Πραγματικά απορώ αν ασχοληθήκανε έστω και στο ελάχιστο για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της Lx100II...

Y.Γ. Ηθελα να ήξερα πως ένιωσαν όταν είδαν ότι η Sony ακόμα και στις compact τις σειράς π.χ. WX800 με κόστος 400 ευρώ δίνει 4Κ full readout του αισθητήρα χωρίς crop.

Παιδιά τα δείγματα είναι πολύ... κακά για να είναι αληθινά. Ίσως κάτι λάθος έγινε στο review, ή το συγκεκριμένο σώμα ήταν κακό...

Να πω ότι με εντυπωσιάζουν θα είναι ψέματα...
Ακόμα και τα επεξεργασμένα τους χάλια είναι, δίχως τονικό εύρος. Εκεί βέβαια δεν φταίει η κάμερα...

Last edited:
Και θα κυκλοφορεί φροντίζοντας να φαίνεται "πρώτο τραπέζι πίστα" το red dot... :bigcry::flipout:

Προσωπικά το έχω περάσει και αυτό το στάδιο, η δικη μου πιο φθηνή πρόταση από το 2008 για <πρωτο τραπέζι πίστα> :

digilux3.jpeg
βγαζεις τον ζουμ και της φοράς τον pancake ZD 25/2.8 και βουαλά η εξέλιξη μιας 10ετιας, το πιο όμορφο ΑΜ σε 4/3 με το χάδι της LEICA έστω και στα 8 Mpx.

Προσωπικά για μένα με αυτό το γελοίο σκόπευτρο, την απουσία σπαστής οθόνης, την απουσία υβριδικής εστίασης (έχει πάλι το μετριότατο DFD), το μεγάλο crop σε 4Κ βίντεο, την απουσία αδιαβροχοποίησης (θα ρουφάει σκόνη σαν ηλεκτρική σκούπα όπως η πρώτη Lx100) και τον μάλλον ίδιο soft φακό στο ευρυγώνιο όπως η πρώτη Lx100 είναι απλά χαμένη υπόθεση. Του χρόνου τέτοια εποχή θα τις ''χαρίζουν'' στα 400-500 ευρώ το πολύ. Δηλαδή ύστερα από 4 χρόνια από την πρώτη Lx100, και ενώ έχουν γραφτεί ένα σωρό για τα θέματα και τις ελλείψεις που είχε, η Panasonic μας έδωσε αυτή την μηχανή και έχει και το θράσος να ζητάει 900 ευρώ για αυτήν?

Υ.Γ Την στιγμή που με τα ίδια λεφτά παίρνεις την πολύ πιο μαζεμένη sony rx100V με αιώνες καλύτερη υβριδική εστίαση σε όλους τους τομείς, καλύτερο σκόπευτρο, πολύ καλύτερο 4Κ βίντεο χωρίς crop, καλύτερο φακό, σπαστή οθόνη, χωρίς προβλήματα σκόνης και ένα σκασμό ευκολίες. Η lx100II είναι μηχανή το πολύ για 500 άντε 600 ευρώ.

The LX100 II is a small, engaging enthusiast compact. Its bright 24-75mm equivalent lens and multi-aspect design make it highly flexible. Only the cropped video and slightly basic viewfinder stop this lightly-refreshed camera reasserting itself as a clear leader in this class.

Το πλήρες review https://www.dpreview.com/reviews/panasonic-dc-lx100-ii/8