Panasonic LX100(I) & (II) / LEICA D-Lux (7) & D-Lux (8)

Re: Panasonic LX100

Τωρα που τις ξαναβλεπω, δε ξερω αν αξιζουν για τοσο ακριβη μηχανη τελικα. Δε κρινω γενικα την μηχανη προς θεού, μονο το jpeg. Η φωτο με το δεντρο μου φαινεται τελειως ανεστιαστη, δε ξερω αν εχει και θεματα εστιασης η μηχανη ή απλά έτυχε. Βλαση εριξες καμια ματια;

Δεν βλεπω κατι το "ουαου" για μηχανη των 1200 ευρω. Το δεντρο δεν καταφερε να εστιαστει.

Ισως η νυχτερινη να μην ειναι στα δυνατα της σημεια

780 κανει Ντίνο, εγω σε αυτα τα χρηματα αναφερομαι. Ισως εχει δυνατο raw, περιμενουμε και Βλαση.

Απάντηση: Panasonic LX100

Όχι και 1200 ευρώ, κάτω από 800 έχει.
Δεν είναι και άσχημες οι νυχτερινές (κρίνω τις εσωτερικού χώρου, σε iso 1000 έως 1600), αλλά τίποτα το ιδιαίτερο πλέον σήμερα, ειδικά για μια μηχανή των 12mp.

Χιλια συγγνωμη παιδια, μπερδευτηκα. Νομιζα οτι οι φωτος ηταν απο την fuji που ειχε ο Παναγιωτης τις προαλλες

by bad

Απάντηση: Re: Panasonic LX100

η φωτο με το δενδρο ειναι ανεστιαστη, ο λογος τα πολλά λαμπακια (θυμαστε τον Σπυρου που το ειχε αναφερει στο δικο του τεστ , ειναι εγγενες προβλημα της CDAF εστιασης και θελει προσοχη), επίσης ελαφρως ανεστιαστη ειναι και αυτη η κοντινή με το μπουκαλι σe f=1.7 (αν και ο φακος ανοιχτος και στο ευρυγωνιο πρεπει να ειναι πιο σοφτ), αντιθετα στην αλλη φωτο με το μπωλ το μπουκαλι ειναι νετ με αρκετη λεπτομερεια στο ιδιο διαφραγμα. Τα αρχεια σε 1600 ειχαν σχετικα καλη διαχειριση θορυβου, δεν ξερω που ειναι ρυθμισμενο το φιλτρο θορυβου αλλά υποψιαζομαι στο default (0), εκει αν κανεις θελει πιο πολύ λεπτομερεια πρεπει να παει σε αρνητικες τιμες και να ισσοροπησει με τον θορυβο. Μου αρεσαν τα sunstars στα νυχτερινα φωτα με κλειστο διαφραγμα, ο φακος με το αριθμο των λεπιδων που εχει κανει την δουλεια του. Οι παρατηρησεις μου παντως δεν ειναι απο τα αρχεια του dropbox, αν βρω χρονο θα τα δω πιο αναλυτικα.

Απάντηση: Panasonic LX100

Για τη διαχείριση θορύβου θα διαφωνήσω. Θόρυβο μπορεί να μην είχαν ιδιαίτερο, αλλά δεν άφησαν και καθόλου λεπτομέρεια. Ας πάρουμε την πρώτη, μετά βίας διακρίνεται η πλέξη του πουλόβερ της κοπέλας αριστερά, η οποία είναι και σχετικά χοντρή (η πλέξη, όχι η κοπέλα). Αν πάει κανείς στο view all sizes, μετά το μέγεθος 1024 δείχνει φανερά το μουτζούρωμα. Μέχρι 1024 καλά είναι. Σίγουρα όχι για τις σημερινές οθόνες μας.
Επίσης μου φάνηκαν κάπως υποεκτεθημένες, επιεικώς μισό με 2/3 του στοπ.

Κατέβασα τα αρχεία και θα τα δώ στο σπίτι. Αλλά πιστεύω ότι ισχύουν και το ανεστίαστο και το ισχυρό denoise. Το δεύτερο είναι κάτι που το βλέπαμε σε παλαιότερες υλοποιήσεις και φαίνεται περίεργο σε σύγχρονη μηχανή με φακό 1,7-2,8.

Από την άλλη εκείνο που με προβληματίζει είναι ότι πλέον έχουμε μηχανές Mirrorless δηλαδή με σύστημα AF πάνω στον αισθητήρα, οι οποίες έχουν προβλήματα εστίασης, κάτι που δεν είχαν τα προηγούμενα μοντέλα. Είτε οι πίσω πηγές φωτός, είτε ανολοκλήρωτο σύστημα AF, πάντως φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα. Όχι στο πόσο γρήγορα εστιάζουν, αλλά στο πού εστιάζουν και κυρίως πόσο κρατούν ή χάνουν την εστίασή τους. Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε επιλέξει continous AF. Μάλλον προσπαθούν να δείξουν ότι μπορούν να ανταγωνιστούν τις dslr σε εστίαση σε κινούμενα αντικείμενα με αποτέλεσμα να χάνουν την ακρίβεια στην εστίαση, κάτι που δεν δικαιολογείται κατά τη γνώμη μου στην τεχνολογία αυτή. Είμαι βέβαιος ότι μπορούν να βελτιωθούν καθώς είναι θέμα fine tuning στο AF και θα βελτιωθούν. Π.χ. η εστίαση της xt1 και της em1 έχει βελτιωθεί δραματικά σε σχέση με τις πρώτες παρτίδες, τόσο που μιλούν πολλοί γαι άλλες μηχανές. Κι αυτό είναι το καλό των νέων τεχνολογιών.

Από την άλλη αν δεν έχει ασχοληθεί ο κατασκευαστής με τις νέες εκδόσεις και δεν τις έχουν κατεβάσει οι χρήστες, έχουμε μηχανές ελλειπείς.

και να πείς ότι είναι φθηνές....

Τέλος πάντων ας δούμε τα αρχεία και ξαναμιλούμε.

Ο μάστερ του είδους έχει την εμπειρία και περιμένουμε τις αναλύσεις του.

Θα σας μιλήσω πως φάνηκαν σε μένα τα αρχεία που έπαιξα μαζί τους.
το jpg που δίνει είναι φρικτό αν το συγκρίνω μετά την επεξεργασία του raw αρχείου.
τα raw δίνουν τη δυνατότητα να παίξεις αρκετά μαζί τους ιδίως στα υποφωτισμένα όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό, έχω την αίσθηση ότι έχει υποστεί μεγάλη συμπίεση και η φωτογραφία είναι άδεια.
... δεν τόλμησα να αφαιρέσω θόρυβο......

P1010167.jpg

Εγώ πάντως είμαι πολύ ικανοποιημένος από την εστίαση της LX100, τουλάχιστον στο AF-S που την έχω συνήθως.

Αντίθετα είχα απηυδήσει με τα μόνιμα προβλήματα backfocus / fronfocus και τις συνεχείς επισκέψεις στο service της nikon (για τις D70, D3200) ή την απαραίτητη ρύθμιση (για D200, D300s) ώστε να δουλεύουν σωστά με όλους τους φακούς που είχα.

Σχετικά με την ποιότητα εικόνας, από τότε που άρχισα να τραβάω σε RAW και να χρησιμοποιώ lightroom, άρχισα να μένω ικανοποιημένος. Τα jpg της μηχανής δεν...

Τέλος, ναι, μου λείπει το καλύτερο βάθος πεδίου που έχουν οι APC-S. Με την LX100 όλα είναι πιο flat.

Μην ξεχναμε οτι τις φωτο τις τράβηξε ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ με ξένη μηχανη χωρις να κανει ειδικες ρυθμισεις, καθε μηχανη και ειδικα οι νεες ακαθρεπτες εχουν δικη τους λογικη στο συστημα εστιασης τελειως διαφορετικη απο αυτη των DSLR που ο χρηστης πρεπει να ξερει απο πριν απεξω και να προσαρμοζεται ειδικα για δυσκολες νυχτερινές φωτό, σε νορμαλ φωτο με. SAF δυσκολα θα αστοχήσει εστίαση
Για τις Πανασονικ η αφαίρεση όλου του φίλτρου ΘΟΡΥΒΟΥ ειναι η πρωτη κινηση για να παρεις λεπτομερεια , δεν νομιζω οτι η LΧ100 διαφέρει σε αυτο, και δεν ξερω τι ρυθμιση ειχε η μηχανη του φίλου του Παναγιώτη. Για το JPEG πρεπει να ασχοληθει κανεις οπως σε ολες τις Πανυ να σεταρει ενα προφιλ, ποτε δεν φημίζονταν για καλο Jpeg στο αυτόματο αν και στην γενια του 2014-5 βελτιωθηκαν τρομερά.

Re: Απάντηση: Re: Panasonic LX100

Αφού είδα τις φωτογραφίες και έπαιξα λίγο με τα raw μπορώ να πω ότι συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό με τον Απόλλωνα. Δηλαδή ότι η μηχανή στις συγκεκριμένες συνθήκες και με έναν τυχαίο φωτογράφο (δηλαδή όχι τον κάτοχό της) έδωσε φωτογραφίες κάτω του αναμενόμενου. Για παράδειγμα η Ε-Μ5 του 2012 δίνει ελαφρώς καλύτερα αρχεία και ειδικά έτοιμα Jpegs. Μάλλον ο επεξεργαστής της μηχανής δεν είναι ο καλύτερος δυνατός.

Από την άλλη έχω να πω προς τον Απόλλωνα ότι -κατά πάσα πιθανότητα- τα κριτήριά του είναι πολύ υψηλά. Δηλαδή έχοντας συνηθίσει την απόλυτη στιλπνότητα που δίνει το FF και τη μεγάλη ελαστικότητα της χρήσης των αρχείων raw , δυσκολεύεται (και σε όλους συμβαίνει αυτό) να αποδεχθεί ότι αρχεία raw από άλλη μηχανή δεν μπορούν να "τσιτωθούν" ώστε να πάρει μια φωτογραφία όπως θέλει εκείνος να τη ρυθμίσει. Ναι συμβαίνει αυτό, τί να κάνουμε ....

Εν προκειμένω η μηχανή δείχνει ιδανική για καθημερινή χρήση αλλά χωλαίνει σε έτοιμες φωτογραφίες. Είναι μια μηχανή που έχεις στην τσέπη σου (του μπουφάν) αλλά το ίδιο συμβαίνει και με άλλες Μ4/3 και οι οποίες μάλλον δίνουν καλύτερο τελικό αποτέλεσμα.

Η δική μου απορία είναι κατά πόσο διαφέρει η ποιότητα αυτής της μηχανής από εκείνη της FZ 1000 και πόσο από το συνδυασμό GΜ1/12-32. Που είναι και πιο φθηνές .

Βλάση η μηχανή δείχνει καλοφτιαγμένη και κάθεται καλά (στο δικό μου χέρι που είναι συνηθισμένο σε μικρά σώματα). Το θέμα είναι ότι ο αισθητήρας που φοράει - ο 16άρης panasonic είναι τουλάχιστον μισό έως ένα στοπ χειρότερος από της M5 του '12 - το λέω ως κάτοχος της Μ5 ΚΑΙ δυο panasonic με τον συγκεκριμένο (GM1, GX7). Καταπληκτικές μηχανές αλλά έως το 400ISO, μετά ο εγγενής θόρυβος του αισθητήρα αρχίζει να χαλάει την συνταγή. Βάλε και το ότι είναι και κροπαρισμένος και βγάλε συμπέρασμα. Καλή μηχανή αλλά γιατί να μην προτιμήσω μια GM5 ας πούμε? Μικρότερη είναι, ο 12-32 πιο σκοτεινός μεν αλλά αστέρι μέχρι τα 18-20mm, βάζω στην άλλη τσέπη έναν 45-150 ή 35-100 και είμαι κομπλέ στα ίδια λεφτά πάνω-κάτω...

ισχυουν λιγο πολυ αυτα που γραφεται αλλα μην ξεχνατε οτι πολλοι ψαχνουν μηχανη χωρις εναλλαγη φακων, με φλας επανω και EVF, με φωτεινο φακο και με χρηση εξωτερικου φλας χωρις περιορισμους απο το ηλεκτρονικο κλειστρο (η LX100 εχει επιπλεον και leaf shutter για υψηλο συχρονισμό), χωρις να την εχω δουλεψει ειμαι σιγουρος ότι ο 16αρης αισθητηρας έχει κιαλλα να δωσει με τις καταλληλες ρυθμισεις (δεν συμφωνω και με τον Δημητρη οτι η ΕΜ5 εχει ενα στοπ διαφορα απο την GM1, οι διαφορες ειναι μικρες, ισως να παρασυρεται απο την εξτρα σταθεροποιηση στο σωμα που βοηθα να κρατηθει πιο χαμηλο ISO και απο εξαιρετικο Jpeg που δινει η ΕΜ5), καμια Panasonic δεν δινει σωστο αρχειο σε auto ρυθμισεις παντως.