Μια ερώτηση σχετικά με τις ρυθμίσεις... Γιατί λέτε την οξύτητα στο μηδέν; Είναι καθαρά υποκειμενικό το θέμα; Το ρωτάω διότι με αυτή τη ρύθμιση μου φαίνεται πολύ "θολή" η εικόνα. Την οξύτητα των έχω γύρω στο 7-8 (στα 10) στο WD και τέρμα στο τηλεοπτικό.
Κατά τη γνώμη μου το sharpness σε μια συσκευή απεικόνισης ανεξαρτήτου τεχνολογίας είναι ένα και μοναδικό, για μένα τα υπόλοιπα είναι υποκειμενικά συμπεράσματα και φιλοσοφίες που έχει βγάλει ο καθένας ανάλογα με το πως αρέσει σε αυτόν να βλέπει, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό μια και αυτός είναι που βλέπει και θα βλέπει τη συσκευή που υπάρχει μπροστά του.
Από κει και πέρα όμως, άλλο το τι αρέσει στο μάτι του καθένα και άλλο το πως ελέγχουμε το sharpness μιας συσκευής απεικόνισης.
Βάζουμε την συσκευή απεικόνισης να δείξει αυτή την εικόνα, που βρίσκεται στο κεφάλαιο 5 των βασικών ρυθμίσεων του AVS HD 709 (http://www.avsforum.com/t/948496/avs-hd-709-blu-ray-mp4-calibration), για να δούμε σε ποια "όρια" παίζει η συσκευή μας με την default ρύθμιση που έχουμε επιλέξει.
![]()
Ρυθμίζουμε το overscan ώστε να έχουμε 1:1 pixel mapping (πλήρης οθόνη, just scan, fit screen κ.λ.π.) και βάζουμε το ρυθμιστικό του sharpness στο 0.
Αρχίζουμε να ανεβάζουμε σιγά-σιγά το ρυθμιστικό της οξύτητας μέχρι να αρχίσουμε να βλέπουμε στις άκρες των αντικειμένων να εμφανίζεται, μια λευκή "γραμμή" με αυξημένη φωτεινότητα ή μέρος των ευθείων γραμμών που βρίσκονται στον κάθετο και τον οριζόντιο άξονα να μετατρέπονται σε ακανόνιστες θολές καμπύλες, κάνουμε μια "όπισθεν" και είμαστε ΟΚ.
Κοιτάμε αν υπάρχει ενεργοποιημένο κάποιο ρυθμιστικό βελτίωσης άκρων ( edge enhancement κ.λπ.), αν υπάρχει το απενεργοποιούμε για να δούμε τυχόν αρνητικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει και ξαναπαίζουμε με το ρυθμιστικό.
Ιδανικά το ρυθμιστικό της οξύτητας θα πρέπει να παραμείνει σε τέτοιο σημείο ώστε να μην εμφανίζεται καθόλου μουαρέ.
Συγχαρητήρια, μόλις ρυθμίσαμε την οθόνη μας να δείχνει με σωστή οξύτητα, αν δεν μας αρέσει το αποτέλεσμα δεν ανήκουμε στη κατηγορία αυτών που ψάχνουν το σωστό, αλλά ανήκουμε στη κατηγορία αυτών που ψάχνουν τι τους αρέσει, οπότε..
...βάλτε το ρυθμιστικό της οξύτητας όπου αγαπάτε.
http://www.avsforum.com/t/948496/avs-hd-709-blu-ray-mp4-calibration
http://www.missingremote.com/guide/display-calibration-part-i
Από αοριστολογίες, κάποιοι, κάπου, κάτι λένε ....
.....όποιος επιθυμεί ας διαβάσει ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με το Sharpness...
.....με link σχετικά με το ποιοι, το που και το τι λένε.
http://hifi-writer.com/wpblog/?page_id=3517 ( © Stephen Dawson 2012 )
Ευκρίνεια; Όχι…….. Παραμόρφωση; Ναι.
Σε ένα review που έγραψα πριν λίγο για μια όμορφη τηλεόραση Samsung 55 ιντσών, αφιέρωσα λίγο χρόνο για να διαμαρτυρηθώ σχετικά με τη default ρύθμιση "Sharpness". Out of the box, οι περισσότερες από τις ρυθμίσεις παράγουν μια πολύ ωραία ποιοτική εικόνα, εκτός από το ότι όλα αναιρούνται με την default ρύθμιση του " Sharpness ".
Τι κάνει λοιπόν το ρυθμιστικό του Sharpness; Και γιατί αυτό κατέστρεψε την εικόνα της τηλεόρασης;
Αυτό το ρυθμιστικό κάνει λίγο πολύ ό,τι υποδηλώνει το όνομά του: κάνει την εικόνα πιο έντονη από ό, τι είναι. «Σκληραίνει» τις άκρες των αντικειμένων στην οθόνη για να ξεχωρίζουν περισσότερο και η εικόνα φαίνεται σαν η κάμερα να ήταν περισσότερο εστιασμένη ή σαν να ήταν υψηλότερη η ανάλυση της εικόνας από ό,τι είναι. Αλλά όλα αυτά είναι απλώς μια εντύπωση με σημαντικό κόστος στην ποιότητα της εικόνας. Τα ρυθμιστικά του " Sharpness" αυξάνουν την αίσθηση της ευκρίνειας αυξάνοντας την αντίθεση σε αυτές τις σκληρές άκρες. Αυτό φαίνεται καλύτερα με εικόνες.
Εδώ έχουμε ένα test pattern από το Blu-ray Digital Video Essentials βίντεο:
![]()
Όπως μπορείτε να δείτε, το pattern αυτό αποτελείται από έντονα λευκά και μαύρα στοιχεία σε γκρίζο φόντο (λόγω scale down η εικόνα δεν είναι πολύ καθαρή, γι’ αυτό η λεπτομέρεια δεν είναι τόσο σαφής όσο θα μπορούσε να είναι). Φωτογράφησα αυτό το pattern στην τηλεόραση Samsung με τις default ρυθμίσεις της εικόνας.
Εδώ είναι ο κύκλος στο κέντρο της εικόνας, ο οποίος φωτογραφήθηκε με τη default ρύθμιση "Sharpness" στο 50, με την κλίμακα να είναι από το 0 έως το 100.
![]()
Παρατηρείτε πως το μαύρο κείμενο και οι γραμμές έχουν όλα αυτό το ανοιχτό γκρι, σχεδόν άσπρο, φωτοστέφανο γύρω τους;
Τώρα, ας χαμηλώσουμε τη ρύθμιση στο 0 .
![]()
Όπως μπορείτε να δείτε, όλες οι γραμμές και τα κείμενα είναι τώρα ομαλά και πλήρη, και χωρίς τα φωτοστέφανα.
Η εικόνα από το Blu-ray είναι πλήρης 1.920 Χ 1.080 pixels. Δεν χρειάζεται καμία όξυνση. Όλα αυτά που κάνει η υποτιθέμενη επεξεργασία όξυνσης είναι να νοθεύεται το αρχικό υλικό. Σε πραγματικό υλικό βίντεο, τα φωτοστέφανα δίνουν στην εικόνα και σκληρή χροιά και συχνά επισκιάζουν την πραγματική λεπτομέρεια.
Επιλέγω την Samsung, μόνο επειδή ήταν μια τηλεόραση στο πάγκο δοκιμής μου όταν έγραφα.. Και πολλές άλλες μάρκες έχουν εκ κατασκευής το Sharpness “ανεβασμένο» στις default ρυθμίσεις, και το κάνουν όλες εξίσου κακά.
Μερικά πράγματα που πρέπει να σημειώσετε.
Κατ 'αρχάς, αν βρίσκετε την εικόνα οδυνηρά μαλακή και ασαφή σε σημείο όπου ταλαιπωρήστε, τότε φυσικά να μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε το ρυθμιστικό του Sharpness για να δείτε αν μπορεί να προσθέσει λίγο «σκληρά άκρα».
Για παράδειγμα, μια ενδιάμεση ρύθμιση από τη default (δηλ.: 25) σε αυτή την τηλεόραση απεικονίζεται έτσι:
![]()
Με αυτή τη ρύθμιση υπάρχει μια εμφανής ώθηση στο Sharpness και αν κοιτάξετε προσεκτικά, μόλις που μπορείτε να διακρίνετε τα φωτοστέφανα γύρω από τα στοιχεία. Είναι παραμορφωμένη, αλλά με κάποια περιεχόμενα η λίγη παραμόρφωση μπορεί να είναι προτιμότερη, ώστε να δώσει μια υποκειμενικά καλύτερη αίσθηση σε συγκεκριμένο υλικό. Είμαι ακριβολόγος σε μεγάλο βαθμό με την παρατήρηση μου, επειδή αυτό είναι δουλειά μου. Αλλά σε τελική ανάλυση, το σύστημά του σπιτιού σας είναι για ψυχαγωγία και όχι για συμμόρφωση με ορισμένα ιδανικά πρότυπα.
Δεύτερον, στις περισσότερες τηλεοράσεις η ρύθμιση της κλίμακας του “Sharpness” στο «μηδέν» επιτρέπει στην αρχική εικόνα να απεικονιστεί χωρίς καμία επεξεργασία, κάθε αύξηση στην ρύθμιση ενεργοποιεί την επεξεργασία ευκρίνειας. Αλλά, πραγματικά, ορισμένες μάρκες έχουν την πραγματική εικόνα κάπου στη μέση της κλίμακάς τους, και αν μειωθεί η ρύθμιση κάτω από τη μέση η εικόνα μαλακώνει ή φαίνεται σαν να μην έχει υπάρχει σωστή εστίαση. Απλά να είστε λίγο προσεκτικοί ώστε να μην το παρακάνετε.
Τρίτον, κάποιες τηλεοράσεις και οθόνες έχουν και άλλες ρυθμίσεις με ονόματα όπως «Ενίσχυση λεπτομέρεια» (Detail Enhancement , Edge Enhancement ) που κάνει παρόμοια πράγματα. Εάν η εικόνα σας φαίνεται με έντονα, σκληρά άκρα αντικειμένων, (ακόμη και με το ρυθμιστικό του Sharpness στο μηδέν), ψάξτε το Μενού για προχωρημένους για να δείτε αν υπάρχει κάποιο τέτοιο ρυθμιστικό.
Τέλος, όταν ρυθμίζετε το Sharpness στο μηδέν για πρώτη φορά, η εικόνα μπορεί να φαίνεται μαλακή στα μάτια σας και θα μπείτε στον πειρασμό να ξανανεβάσετε το ρυθμιστικό.
Κάντε στον εαυτό σας μια χάρη και αφήστε αυτή την τεχνητή διαδικασία εκτός, για μία ώρα, αν εξακολουθεί να σας προβληματίζει και μετά, ανεβάστε πάλι το ρυθμιστικό. Αλλά είναι πιθανό ότι πολύ σύντομα θα απολαύσετε το αυξημένο ποσό της πραγματικής λεπτομέρεια που διατίθεται από την εικόνα, σε συνδυασμό με την πιο film-like ποιότητα.
Για να ολοκληρώσω, θα ήθελα να τονίσω ότι κατά την προετοιμασία αυτής της Web εκδοχής του άρθρου ήμουν αρκετά εντυπωσιασμένος από την απώλεια της λεπτομέρειας κατά το scale down της πρώτης φωτογραφίας της, το οποίο μετετραπεί σε μια χρήσιμη εικονογράφηση.
Για λόγους σύγκρισης, πήρα φωτογραφία της πλήρους οθόνης με το ρυθμιστικό του “Sharpness” στο 0 - όπου ανήκει - και έκανα scale down στα ίδια 620 pixels πλάτους του. Εδώ είναι:
![]()
Παρατηρήστε πως μπορείτε να δείτε όλες τις λεπτομέρειες που λείπουν από τη πρώτη φωτογραφία με την default «Sharpened» εκδοχή παραπάνω.
![]()
![]()
Μια ερώτηση σχετικά με τις ρυθμίσεις... Γιατί λέτε την οξύτητα στο μηδέν; Είναι καθαρά υποκειμενικό το θέμα; Το ρωτάω διότι με αυτή τη ρύθμιση μου φαίνεται πολύ "θολή" η εικόνα. Την οξύτητα των έχω γύρω στο 7-8 (στα 10) στο WD και τέρμα στο τηλεοπτικό.
φίλε μου εγώ θα σου πρότεινα να μην κοιτάς τέτοιες λεπτομέρειες! φτιάξε τις ρυθμίσεις της εικόνας και βάλε να δείς HD υλικό, ευχαριστήσου την ωραία τηλεόραση που πήρες.. Αν δεις κάτι που σε ενοχλεί σε κανονικές συνθήκες, ποδόσφαιρο/ταινίες, τότε πρέπει να δεις τι θα κάνεις. Το αν φαίνεται κύκλος με χαμηλή αντίθεση σε καρτέλα τι νόημα έχει? στο λέω γιατί άμα το ψάχνεις έτσι σίγουρα θα βρείς κάτι "κακό" και μετά θα είσαι λίγο ξενερωμένος.. την πάτησα κι εγώ έτσι και δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να ξέρεις κάποια ελλατώματα της όταν αυτά δεν φαίνονται σε κανονικές συνθήκες θέασης! επίσης, όταν το ξέρεις θα πέφτει το μάτι σου πάνω, μόνο το δικό σου όμως που θα το ξέρει, οποιοσδήποτε άλλος δεν θα το διακρίνει..αυτά από μένα, καλορίζικη και καλές θεάσεις!
Βρε leomark_1937 μας έβγαλες τα μάτια.
:rifle:
ποτε περιπου; Χωρις γυαλια φανταζομαι;εγώ πάντως είχα πάρει 800ε την 50άρα+ 150ε την 5ετή εγγύηση από Κώτσο
![]()
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.