Since Plasma TV's have better picture quality and less motion blur, why is it that they are doing so poorly on the market compared to LED/LCD's?
A few reasons:
-More prone to image retention (even if it is only temporary now)
-They do not get very bright and usually have more reflections, so they are not suitable for bright living rooms (which make them also look bad in a retail store)
-They are bulkier
-Slight buzzing noise
-And most importantly, LEDs picture quality are good enough for the majority of people
https://www.rtings.com/info/lcd-vs-led-vs-plasma/market
Εξαιρετικό ποστ!Τα μειονεκτήματα των plasma για την μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου είναι πράγματι μηδαμινά, όμως δυστυχώς η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου (η οποία προφανώς δεν γράφει σε forums τύπου AV club) αγοράζει όχι με κριτήριο τις πραγματικές της ανάγκες αλλά με το τι θα την εντυπωσιάσει περισσότερο στην πρώτη προσέγγιση. Εκεί ακριβώς πάτησε το μάρκετινγκ των εταιριών και εκτοπίστηκαν οι plasma από την αγορά.
Για παράδειγμα οι αντανακλάσεις είναι όντως μειονέκτημα των plasma, όμως πόσους πραγματικά επηρεάζουν; Εγώ τόσα χρόνια με την πλάσμα ποτέ δεν ενοχλήθηκα από αντανακλάσεις, βλέπω κυρίως απογευματινές και βραδυνές ώρες τηλεόραση αλλά και την ημέρα ακόμα ποτέ το σαλόνι μου δεν είναι τόσο φωτεινό ώστε να αντιμετωπίζω πρόβλημα. Αν είχα καφετέρια και ήθελα να έχω την τηλεόραση έξω στην πλάτεία τότε φυσικά και θα προτιμούσα lcd, αλλά για τον χώρο μου οι αντανακλάσεις δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ανασταλτικό παράγοντα στην αγορά.
Επίσης η έντονη φωτεινότητα των lcd σε συνθήκες δωματίου, τουλάχιστο του δικού μου, δεν έχει να μου προσφέρει τίποτα επιπλέον σε σχέση με τις plasma. Στα μεγάλα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών με τις λάμπες και τους προβολείς πάνω από τις τηλεοράσεις, ναι εκεί προσφέρει και μία lcd δείχνει πολύ πιο εντυπωσιακή δίπλα σε μία ξεθωριασμένη plasma, αλλά το σαλόνι μου δεν είναι πολυκατάστημα. Απεναντίας μάλιστα στο σαλόνι μου η lcd γίνεται κουραστική ενώ η plasma ξεκούραστη, φυσική χωρίς όμως να χάνει ζωηράδα στα χρώματά της όπως δείχνει στο πολυκατάστημα.
Όσο για άλλα θέματα όπως το image retention, στις τελευταίας γενιάς plasma αν δεν κολλάς την μούρη σου πάνω στο γυαλί μπορεί να μην διαπιστώσεις και ποτέ πως υπάρχει το φαινόμενο, εκτός αν την τηλεόραση την χρησιμοποιείς για διακοσμητικό desktop στο σαλόνι και όχι ως τηλεόραση. Σε καμία περίπτωση το image retention δεν είναι κάτι ενοχλητικό σε συνηθισμένη χρήση.
Από την άλλη η plasma έχει τόσα σημαντικά προτερήματα για τον μέσο χρήστη, όπως ομοιομορφία εικόνας, φυσικότητα σε κίνηση και χρώμα, γωνία θέασης, μαύρο κλπ. τα οποία δυστυχώς δεν μπορεί να εκτιμήσει ο υποψήφιος αγοραστής βλέποντας την απλώς μέσα στο μαγαζί. Ουσιαστικά στις περισσότερες των περιπτώσεων εταιρίες και μαγαζιά εξαπατάνε τον μη ψαγμένο καταναλωτή σχετικά με τις πραγματικές του ανάγκες.
Όποιος πρόλαβε κι έχει την ZT60 είναι απλά τυχερός. Τυχερός που είχε τα την κατάλληλη στιγμή. Αυτή η TV θα αποτελεί reference για πολλά χρόνια ακόμη δεδομένου και του θολού τοπίου στις OLED.
Δηλαδή αν δεν ξερει ο ιδιος καταναλωτής τι του αρεσει περισσότερο ποιος το ξερει;Τα μειονεκτήματα των plasma για την μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου είναι πράγματι μηδαμινά, όμως δυστυχώς η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου (η οποία προφανώς δεν γράφει σε forums τύπου AV club) αγοράζει όχι με κριτήριο τις πραγματικές της ανάγκες αλλά με το τι θα την εντυπωσιάσει περισσότερο στην πρώτη προσέγγιση. Εκεί ακριβώς πάτησε το μάρκετινγκ των εταιριών και εκτοπίστηκαν οι plasma από την αγορά.
Οι αντανακλάσεις είναι πολύ μεγαλο θεμα γενικοτερα στις μεγαλες τηλεοράσεις αλλα στις πλασμα είναι ακομα πιο ανυποφορο .Για παράδειγμα οι αντανακλάσεις είναι όντως μειονέκτημα των plasma, όμως πόσους πραγματικά επηρεάζουν; Εγώ τόσα χρόνια με την πλάσμα ποτέ δεν ενοχλήθηκα από αντανακλάσεις, βλέπω κυρίως απογευματινές και βραδυνές ώρες τηλεόραση αλλά και την ημέρα ακόμα ποτέ το σαλόνι μου δεν είναι τόσο φωτεινό ώστε να αντιμετωπίζω πρόβλημα. Αν είχα καφετέρια και ήθελα να έχω την τηλεόραση έξω στην πλάτεία τότε φυσικά και θα προτιμούσα lcd, αλλά για τον χώρο μου οι αντανακλάσεις δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ανασταλτικό παράγοντα στην αγορά. .
Όπως γραφω και παραπανω την φωτεινοτητα των lcd μπορεις να την μαζεψεις , την έλλειψη όμως φωτεινοτητας των plasma δεν μπορεις να την βγαλεις από πουθενα .Επίσης η έντονη φωτεινότητα των lcd σε συνθήκες δωματίου, τουλάχιστο του δικού μου, δεν έχει να μου προσφέρει τίποτα επιπλέον σε σχέση με τις plasma. Στα μεγάλα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών με τις λάμπες και τους προβολείς πάνω από τις τηλεοράσεις, ναι εκεί προσφέρει και μία lcd δείχνει πολύ πιο εντυπωσιακή δίπλα σε μία ξεθωριασμένη plasma, αλλά το σαλόνι μου δεν είναι πολυκατάστημα. Απεναντίας μάλιστα στο σαλόνι μου η lcd γίνεται κουραστική ενώ η plasma ξεκούραστη, φυσική χωρίς όμως να χάνει ζωηράδα στα χρώματά της όπως δείχνει στο πολυκατάστημα.
Μια χαρα ακομα και σημερα το βλεπεις το image retention και ισως πιο πολύ στις τηλεοράσεις τελευταίας γενιας παρα πριν 5-6 χρονια.Όσο για άλλα θέματα όπως το image retention, στις τελευταίας γενιάς plasma αν δεν κολλάς την μούρη σου πάνω στο γυαλί μπορεί να μην διαπιστώσεις και ποτέ πως υπάρχει το φαινόμενο, εκτός αν την τηλεόραση την χρησιμοποιείς για διακοσμητικό desktop στο σαλόνι και όχι ως τηλεόραση. Σε καμία περίπτωση το image retention δεν είναι κάτι ενοχλητικό σε συνηθισμένη χρήση.
.
Συμφωνώ σε όλα τα θετικα που αναφερεις αλλα σου ξεφεύγει η ουσια.Από την άλλη η plasma έχει τόσα σημαντικά προτερήματα για τον μέσο χρήστη, όπως ομοιομορφία εικόνας, φυσικότητα σε κίνηση και χρώμα, γωνία θέασης, μαύρο κλπ. τα οποία δυστυχώς δεν μπορεί να εκτιμήσει ο υποψήφιος αγοραστής βλέποντας την απλώς μέσα στο μαγαζί. Ουσιαστικά στις περισσότερες των περιπτώσεων εταιρίες και μαγαζιά εξαπατάνε τον μη ψαγμένο καταναλωτή σχετικά με τις πραγματικές του ανάγκες.
Φίλε Ανδρέα δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση μαζί σου και ούτε αμφισβητώ την άποψη σου και αυτά που γράφεις. Προφανώς έχουμε πολύ διαφορετικά κριτήρια και διαφορετικές ανάγκες. Ότι έγραψα βασίζεται στην δική μου εμπειρεία όπου τα μειονεκτέιματα των plasma ποτέ δεν με ενόχλησαν, ενώ αντίθετα τα μειονεκτήματα των LCD με ενόχλησαν πολύ.
Όσο για το αν εξαπατάνε τα καταστήματα και το μάρκετινγκ των εταιριών, στην δική μου τουλάχιστον περίπτωση έχοντας αλλάξει 2 LCD μέχρι να κατασταλάξω σε plasma, ως παθών δηλώνω πως στο παρελθόν εξαπατήθηκα με αυτό που έβλεπα στα καταστήματα και αυτά που μου έλεγαν οι πωλητές. Μέχρι που διάβασα 5 πράγματα σε φόρουμ όπως αυτό εδώ, και τελικά ειδα την ανωτερότητα των plasma, για τα δικά μου πάντα κριτήρια, στο σαλόνι μου και όχι σε ξένο χώρο, πλέον δεν γυρνάω πίσω σε LCD με τίποτα! Και θέλω να πιστεύω πως δεν είμαι ο μοναδικός που έκανα λάθος επιλογή απλά γιατί ούτε οι πωλειτές μου είπαν όλη την αλήθεια, ούτε υπήρχε μέρος σε κατάστημα όπου να μπορώ να συγκρίνω τις 2 τεχνολογίες επι ίσοις όροις.
Αν πάντως επισκεφτείτε forum που δεν έχουν έμφαση στο a/v υλικό, θα δείτε posts χρηστών που είναι μερικώς (παρα)πληροφορημένοι. Έχω δει να λένε ότι μετά από 1 χρόνο οι πλάσμα 'χαλάνε', ότι 'καίγονται' κλπ. Η αλήθεια είναι πως οι plasma ήταν ανέκαθεν ένα είδος TV για έμπειρους χρήστες ενώ σε κάποιες χώρες ο όρος plasma tv ήταν συνώνυμο με το πολυτελές και κάποιοι αγόραζαν για να πουλήσουν μούρη. Έμπειρους από την άποψη ότι αν πήγαινε η θίτσα που βλέπει ANT1 8 ώρες την ημέρα να πάρει plasma, θα κατέληγε με ένα ωραιότατο λογότυπο ANT1 για ενθύμιο.
Αυτος που ως κάτοχος πλάσμα θεωρει πως εχει ενα προιον για να πουλάει μουρη η οτι αυτο που αγορασε ειναι συνώνυμο με την πολυτέλεια δεν εχει καμια διαφορα σε σπιρτάδα με αυτον που πιστευει πως οι plasma χαλανε μετα απο ενα χρονο.
Παντως εχοντας και τους δυο τυπους τηλεορασεων και θεωρώντας τον εαυτο μου αν οχι έμπειρο αρκετα παιδευμενο στο αντικείμενο η πλασμα μου εχει μια ωραιοτατη σταμπα με το σημα του Ant1.
Και να φανταστείς ουτε οκταωρα, ουτε καν θείτσος
Εν πάση περιπτώσει να είμαστε καλα να θυμόμαστε την πλασμα και τα γούστα που κάναμε...
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.