Δες Τασο τι γινεται σε χαμηλο φωτισμο, ενα μικρο τεστ για να δεις περιπου τις διαφορες σε θορυβο και αναλυση μεταξυ video dslr και βιντεοκαμερας..
ενα μικρο τεστ μεταξυ gh2 - nex 5n kai sd90 panasonic
Μάλιστα. Και είναι αυτό τραγική διαφορά; ή σε "τρελαίνει" το θολό background (πράγμα τελείως άχρηστο για οικογενειακές/σπιτικές λήψεις).
Πάντως ακόμα και με τέτοια διαφορά, για μένα η πρακτικότητα χρήσης της βιντεοκάμερας (ζουμ, κράτημα κλπ) είναι αξεπέραστη. Και στην τελική αν ήθελα απόλυτη εικόνα και στα σκοτεινά, και δεν με πείραζε το βάρος/όγκος θα έπαιρνα επαγγελματική βιντεοκάμερα. Οχι dslr. Για μένα ξαναλέω. Αλλοι μπορεί να έχουν άλλες προτεραιότητες.
Κάθε πράμα είναι φτιαγμένο για να υπηρετεί καλό τον σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε. Οπως οι βιντεοκάμερες δεν μπορούν να βγάλουν φωτογραφίες εφάμιλλες των dslr έτσι και οι dslr δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις βιντεοκάμερες.
Αν ήταν έτσι όλα τα κανάλια και οι σταθμοί και οι εικονολήπτες θα κυκλοφορούσαν με μια dslr και θα καθάριζαν.
Η διαφορα στο συμπιεσμενο σημα του youtube δεν ειναι τοσο εμφανης... αν δεις τα original ειναι μεγαλυτερη.
Το θολομα φυσικα ειναι ολα τα λεφτα, κι αυτο που οδηγησε πολλους στην αντικατασταση των καμερων τους.
Στα καναλια , η αλλαγη εχει γινει ηδη Τασο, ακομη και στην Ελλαδα.
Πολλοι απο τους συναδελφους μου στο καναλι, εχουν 2-3 video dslr, ακομη και σε γαμους και βαφτησια.
Δε μιλαω για διαφημιστικα , σποτ κλπ, που οι dslr ειναι σχεδον μονοδρομος.
Για εμένα εξαρταται από το τι θέλεις να τραβήξεις και τι σου αρέσει στην τελική. Προσωπικά θέλω να έχω κινηματογραφική αισθητική ακόμα και στο πιο απλό video που τραβάω. Από αυτή την άποψη η DSLR με καλύπτει περισσότερο, και θα χρησιμοποιήσω την video κάμερά μου μόνο όταν επιθυμώ να έχω μεγάλο βάθος πεδίου (λόγω μικρού αισθητήρα) ή αν θέλω να κάνω κίνηση ζουμ (πράγμα πολύ σπάνιο). Αλλος μπορεί να θέλει συνέχεια μεγάλο βάθος πεδίου οπότε για εκείνον η λύση της video κάμερας είναι μονόδρομος. Το ίδιο ισχύει και για τις κάμερες ώμου των καναλιών που λέει ο Τάσος. Στο ρεπορτάζ ειδήσεων αυτό που χρειάζεται να έχεις είναι καθαρή εστιασμένη εικόνα και αυτό στο δίνει πιο εύκολα ένας μικρότερος αισθητήρας που έχει μικρό βάθος πεδίου. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την ανάγκη για καλή απόδοση στα σκοτεινά, πάμε στη λύση των 2/3" που είναι το standard στο broadcast όσον αφορά τις φορητές video κάμερες των ENG. Στην διαφήμιση όμως και το σινεμά, τα παραπάνω απλά δεν φτουράνε. Εκεί θέλεις κάμερες με μεγάλους αισθητήρες και έντονο bokeh. Και εκεί -λόγω κόστους- παίζουν μπάλα κυρίως οι DSLR στα πιο ανεξάρτητα communities.
Φοβερά τα βιντεάκια και ακόμα πιό φοβερή η σύλληψη του studio. Αν δεν το βλεπα δεν θα πίστευα ότι μπορεί να υπάρχει τέτοιο πράγμα στη Σαντορίνη.
Το θέμα είναι ότι οι δικές μου ανάγκες ούτε κατά διάνοια δεν σχετίζονται με τέτοια θέματα. Ούτε τις γνώσεις ούτε και την όρεξη έχω. Κυρίως το δεύτερο. Αυτά πρέπει να πας ταξίδι μόνος σου, να έχεις τον άπειρο χρόνο να τραβάς και να ξανατραβάς κλπ κλπ πράγματα που απλά δεν παίζουν με παιδιά.
Δεν ειπαμε οτι η dslr ειναι για ολους και ολες τις κταστασεις.
Γι αυτο κι εγω , εχω και μια panasonic sd90, για γρηγορες καταστασεις, τη γυναικα μου που βαριεται κλπ.
Αν ομως καποιος εχει λιγο χρονο και ορεξη , μπορει να κανει θαυματα....