4. Διόρθωση Gamma
Ο λόγος ύπαρξης της διόρθωση gamma είναι αρκετά σύνθετος, αλλά τα διαγράμματα που την περιγράφουν είναι πολύ απλά στην "ανάγνωση". Στον οριζόντιο άξονα έχουμε διαβαθμίσεις φωτεινότητας, ενώ στον κατακόρυφο την τιμή του gamma. Η σωστή τιμή για τις συσκευές προβολής σημάτων βίντεο είναι 2.2 και στην ιδανική περίπτωση θα έχουμε μια ευθεία γραμμή όπως στο παρακάτω διάγραμμα:
Σε διάφορες σελίδες και περιοδικά του χώρου έχω δει να αναφέρονται (χωρίς επιχειρήματα) άλλες σωστές τιμές gamma για πλάσμα (2.0), άλλες για LCD (2.2), ή η τιμή στο 1.95 να χαρακτηρίζεται ιδανική κλπ κλπ. Προσωπικά αδυνατώ να κατανοήσω κάτι τέτοιο και κατά την γνώμη μου η σωστή τιμή είναι μία (2.2) και είναι ανεξάρτητη με την τεχνολογία της τηλεόρασης. Σε αυτό το σημείο νομίζω πως αξίζει να αναφερθούμε στο γιατί υπάρχει η διόρθωση gamma (έστω επιφανειακά), ώστε να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της μεταβολής της στην εικόνα.
Για να αποφευχθούν θέματα θορύβου (κυρίως στις χαμηλές στάθμες του σήματος της φωτεινότητας) είναι αναγκαίο κατά την λήψη σήματος βίντεο να "διαταράξουμε" την γραμμική σχέση της φωτεινότητας της σκηνής με την αντίστοιχη πληροφορία στο σήμα του βίντεο. Εν ολίγοις το εισερχόμενο (στην τηλεόραση) σήμα βίντεο περιέχει μια "αλλαγμένη" τιμή φωτεινότητας (Luma) της οποίας η σχέση με την πραγματική δίνεται από μια εκθετική συνάρτηση με εκθέτη το 0.45. Η τηλεόραση πρέπει να "διορθώσει" αυτή την τιμή και να την επαναφέρει στην αρχική της κατάσταση και για να γίνει αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια αντίστροφη εκθετική συνάρτηση που να έχει εκθέτη το 2.2 [1:0.45=2.22]. Αυτό είναι και το gamma μας, ένας εκθέτης. Αν ο εκθέτης που χρησιμοποιείται (δηλαδή το gamma) είναι μεγαλύτερο του 2.2 η φωτεινότητα προβολής έχει πιο χαμηλή στάθμη από αυτή της λήψης (πιο "σκοτεινή" εικόνα), ενώ αν το gamma είναι μικρότερο του 2.2 τότε η φωτεινότητα προβολής έχει πιο υψηλή στάθμη από αυτή της λήψης (πιο "φωτεινή" εικόνα).
Μερικές φορές πάντως η επιλογή λάθος gamma γίνεται συνειδητά, για να διορθώσουμε άλλες ατέλειες στα χαρακτηριστικά μιας τηλεόρασης. Για παράδειγμα σε μια τηλεόραση με μέτριο μαύρο, μπορούμε να επιλέξουμε gamma μεγαλύτερο του 2.2 ώστε να πάρουμε την αίσθηση μεγαλύτερης αντίθεσης θυσιάζοντας κάποιες πληροφορίες στις σκοτεινές σκηνές.