Πανευρωπαική 2χρονη εγγύηση για όλα τα προιόντα - Να γνωρίζουμε τα δικαιώματα μας

cookies

New member
26 August 2008
66
Καθώς με ενδιαφέρει άμεσα το συγκεκριμένο θέμα επειδή έχω αγοράσει αρκετά προιόντα εκτός Ελλάδας και ήθελα να γνωρίζω τι ακρίβώς συμβαίνει με την εγγύησή τους, μετά από πολύ ψάξιμο βρήκα το ακόλουθο αρχείο που γράφει αναλυτικά πολλά από τα δικαιώματα μας που έχουμε ώς καταναλωτές εντός της Ευρωπαικής Ένωσης!

"The fact is that a two year
guarantee applies for the sale of
all consumer goods everywhere in
the EU (Directive 1999/44/EC). In
some countries, this may be more, and
some manufacturers also choose to
offer a longer warranty period."

το απόσπασμα είναι από το ακόλουθο αρχείο σελίδα 9 http://ec.europa.eu/publications/boo...move/64/en.pdf

Δεν χρειάζεται λοιπόν να φοβόμαστε τους έλληνες εμπόρους που μας "απειλούν" με την καραμέλα πως δεν θα έχουμε εγγύηση αν αγοράσουμε κάτι από το εξωτερικό κτλ κτλ

Να επισημάνω πως θερμά υποστηρίζω την αγορά οποιουδήποτε προιόντος από έλληνα έμπορα ώστε να μείνουν τα χρήματα σε ελληνικά χέρια, να πληρώσω ελληνικό φόρο κτλ...αλλά όταν υπάρχει σημαντική διαφορά στην τιμή θα κοιτάξω την χαμηλότερη.
Πλέον ιδικά με το ίντερνετ υπάρχει μεγαλος ανταγωνισμός και έυκολα κάποιος μπορεί να αγοράσει από οπουδήποτε στην Ευρώπη.

Δεν γνωρίζω ακριβώς την διαφορά της οδηγίας με του νόμου.

Πάντως υπάρχει και νόμος.
Άμα κοιτάξεις Άρθρο 554/555 του νόμου 3043/2002

Last edited:
Δεν είναι νόμος, είναι οδηγία και δεν ισχύει (παράδειγμα Sony και Playstation 3)

Απ'ότι ξέρω η Sony δίνει 2χρόνια επίσημα πανευρωπαική εγγύηση σε πολλά προιόντα της. Τώρα αν εδώ για το Sony PS3 αρνήθηκαν το έκαναν παράνομα - πολλές αντιπροσωπείες το κάνουν.

Εχει συζητηθεί εκτεταμένα...

Δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα.

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. :D:D:D:D

1. Η ΕΕ έχει ορίσει σαφώς οτι ο πελάτης έχει 2ετή εγγύηση υπαναχώρησης απο την σύμβαση αγοράς σε περίπτωση "παράλειψεις" ή "βλάβης".
Αν πχ πάρω το PS3 που μου δίνει εγγύηση ΚΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ενός έτους και στον 1.5 χρόνο ανακαλύψω οτι δεν παίζει το Χ χαρακτηριστικό που λέει οτι παίζει στο εγχειρίδιο (πχ) μπορώ να το γυρίσω πίσω. Το ίδιο ισχύει αν ανακαλύψω βλάβη που δεν προκάλεσα εγώ (το πως θα το αποδείξω είναι θέμα) και προυπήρχε της αγοράς (πχ κατασκευαστική βλάβη). Έχω δικαίωμα και σε αυτήν την περίπτωση να το γυρίσω.
2. Η εγγύηση καλής λειτουργίας ορίζεται απο το κατασκευαστή ή αντιπρόσωπο (ή συμπληρωματικά) και είναι το λιγότερο ένα έτος (ακόμα). Πολλές εταιρίες γιατί σέβονται τους πελάτες τους την έχουν κάνει 2+ χρόνια. ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό. Η οδηγία της ΕΕ μιλάει σαφώς για "σύμβαση αγοράς" και όχι για "εγγύηση καλής λειτουργίας". Αν με τις φωνές σας κερδίζετε 2ετή εγγύηση είναι γιατί ο έμπορος/αντιπρόσωπος δεν θέλει να σας ακούει και το κόστος για αυτόν είναι ελάχιστο (μου έχει συμβεί 10άδες φορές - έχω πανελλαδικό service συσκευών).
Το θετικό με την όλη υπόθεση είναι οτι επειδή η οδηγία είναι μπλεγμένη και όλος ο κόσμος (λανθασμένα αλλά δικαιολογημένα) απαιτεί 2ετή εγγύηση, όλο και περισσότερες εταιρίες μας την έχουν δώσει !
3. Πανευρωπαϊκά θα δείτε χιλιάδες συσκευές με ένα χρόνο εγγύηση...δεν γίνεται να είναι όλοι παράνομοι ;)
4. Το θέμα που παρανομούν πολλές εταιρίες (επίτηδες ή όχι) είναι οτι ορισμένες φορές δεν καλύπτουν την πανευρωπαϊκή εγγύηση που ΠΡΕΠΕΙ να καλύψουν. Υπάρχει η δικαιολογία οτι "δεν υπάρχει ο κωδικός στην Ελληνική αγορά" και θα "πρέπει να παραγγελθεί". Μπορούν να σε καθυστερήσουν αρκετά μέχρι να το στείλεις εσύ. Κανονικά όμως, αν πάρεις κάτι απο Γερμανία θα πρέπει να στο αλλάξουν στην Ελλάδα. Πρακτικά, δυστυχώς, υπάρχουν άλλες "εντολές". Ισχύει όμως και το πρακτικό κώλυμα της παραγγελίας απο την Χ χώρα αγοράς.

Υγ. Δεν είμαι νομικός, αλλά είμαι εκ των έσω και τα παραπάνω μου τα έχουν εξηγήσει οι 3-4 νομικοί (Χ κατασκευαστών). Ειδικά για το 1,2 μπορώ να πω οτι μετά απο 2-3-4 αναγνώσεις κατανόησα κι εγώ την οδηγία :P

Αυτό που πραγματικά έχει σημασία για εμάς είναι ο νόμος στην Ελλάδα και συγκεκριμένα αυτό που λέει είναι ότι, ναι έχουμε 2 χρόνια εγγύηση (φτάνει να μην είναι δικιά μας υπαιτιότητα) αλλά από τον πωλητή. Αυτό σημαίνει ότι υπάιτιος είναι π.χ. το Πλαίσιο ή το eshop και όχι η Sony για το PS3 που πήρατε. Μποεί λοιπόν το κάθε μαγαζί να σας λέει ότι δεν δίνει ο κατασκευαστής 2 χρόνια αλλά εσείς πρέπει να τους ενημερώσετε ότι ο νόμος δεν μιλάει για κατασκευαστή αλλά για τους ίδιους.

Για εδώ αγορασμένα προϊόντα,έτσι ή αλλιώς,το πράγμα βολεύεται.

Το θέμα είναι στην ισχύ της εγγύησης εμπορευμάτων αγορασμένων εκτός Ελλάδας(π.χ ιντερνομάγαζα).Αυτό που είχε προκύψει απο προηγούμενο θέμα,είναι ότι υπεύθυνη είναι η κατασκευάστρια εταιρεία και το ιντερνομάγαζο.Οι εδώ αντιπροσωπεία δεν ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει σε δωρεάν επισκευή ή αντικατάσταση(ένας Roksan ενισχυτής ήταν).

Re: Απάντηση: Πανευρωπαική 2χρονη εγγύηση για όλα τα προιόντα - Να γνωρίζουμε τα δικα

Για εδώ αγορασμένα προϊόντα,έτσι ή αλλιώς,το πράγμα βολεύεται.

Το θέμα είναι στην ισχύ της εγγύησης εμπορευμάτων αγορασμένων εκτός Ελλάδας(π.χ ιντερνομάγαζα).Αυτό που είχε προκύψει απο προηγούμενο θέμα,είναι ότι υπεύθυνη είναι η κατασκευάστρια εταιρεία και το ιντερνομάγαζο.Οι εδώ αντιπροσωπεία δεν ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει σε δωρεάν επισκευή ή αντικατάσταση(ένας Roksan ενισχυτής ήταν).

Μα ήταν υποχρεωμένη. Η κατασκευάστρια εταιρεία (Roksan) στην Ελλάδα είναι από τον αντιπρόσωπό της κ.Μασσαίλο.
Αν δεν υπήρχε αντιπροσωπεία ελληνική της συγκεκριμένης εταιρείας τότε να απευθυνθεί στην εταιρεία απευθείας στην Αγγλία.

Re: Απάντηση: Πανευρωπαική 2χρονη εγγύηση για όλα τα προιόντα - Να γνωρίζουμε τα δικα

Αυτό που πραγματικά έχει σημασία για εμάς είναι ο νόμος στην Ελλάδα και συγκεκριμένα αυτό που λέει είναι ότι, ναι έχουμε 2 χρόνια εγγύηση (φτάνει να μην είναι δικιά μας υπαιτιότητα) αλλά από τον πωλητή. Αυτό σημαίνει ότι υπάιτιος είναι π.χ. το Πλαίσιο ή το eshop και όχι η Sony για το PS3 που πήρατε. Μποεί λοιπόν το κάθε μαγαζί να σας λέει ότι δεν δίνει ο κατασκευαστής 2 χρόνια αλλά εσείς πρέπει να τους ενημερώσετε ότι ο νόμος δεν μιλάει για κατασκευαστή αλλά για τους ίδιους.

όχι

2 έτη εγγύηση υπαναχώρησης απο την σύμβαση απο τον πωλητή
1 έτος εγγύηση καλής λειτουργίας απο τον πωλητή/κατασκευαστή

edit:
Νόμος 3043 :
http://www.efpolis.gr/el/library2.html?func=startdown&id=5

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Πανευρωπαική 2χρονη εγγύηση για όλα τα προιόντα - Να γνωρίζου

όχι

2 έτη εγγύηση υπαναχώρησης απο την σύμβαση απο τον πωλητή
1 έτος εγγύηση καλής λειτουργίας απο τον πωλητή/κατασκευαστή

edit:
Νόμος 3043 :
http://www.efpolis.gr/el/library2.html?func=startdown&id=5

Φίλε μου δεν κατάλαβα, συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί μου?

To σίγουρο είναι μόνο ένα.....ο κάθε αντιπρόσωπος αναγνωρίζει ότι του καπνίσει...άλλος καθόλου, άλλος μόνο ένα χρόνο, άλλος όσο δίνει κ αυτός στα δικά του ίδια προϊόντα στην Ελλάδα...

Βρε παιδιά είναι απλό.

"Εγγύηση υπαναχώρησης απο την σύμβαση" είναι η εγγύηση που έχεις σαν αγοραστής απο τον πωλητή σου οτι αυτό που σου πούλησε κάνει αυτά που σου πούλησε.
Πχ αγοράζεις το τάδε ηχείο που λέει το προσπέκτους της εταιρίας/πωλητή οτι έχει δύο 6ίντσα kevlar woofer.
Αν μετά απο ένα χρόνο και 364 ημέρες ανακαλύψεις οτι το δικό σου ηχείο έχει ένα 6ίντσο και ένα 5ίντσο woofer απο χαρτόνι μπορείς να το πας πίσω στον πωλητή και να πάρεις τα λεφτά σου ή να σου φτιάξουν ένα ηχείο που έχει αυτά τα οποία αγόρασες.
Άσχετα αν έχει λήξει η εγγύηση καλής λειτουργίας που είναι 1 χρόνο στα ηχεία τάδε.

ΚΑΝΕΙΣ αντιπρόσωπος δεν έχει "αναγνωρίσει" διετή εγγύηση καλής λειτουργίας λόγω ΦΕΚ/EC. Όσοι δίνουν 2 έτη το διαφημίζουν κιόλλας και καλά κάνουν γιατί είναι επιπλέον.
Αν ρωτήσετε εμένα πρέπει να απαιτήσουμε εγγύηση ανάλογα με τον χρόνο ζωής των συσκευών.
Πχ, στα ηχεία,τους ενισχυτές, τα ψυγεία, τους φούρνους θέλω 10ετή εγγύηση. Σε όσες συσκευές τρέχουν τα specs γρήγορα αρκεί η 2ετής ;)

Ξαναλέω όμως...το μόνο που ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ όλοι να δεχτούν είναι συσκευές που έχουν αγοραστεί ΕΝΤΟΣ ΕΕ. Αυτό απαιτήστε το άσχετα αν σας λένε αντίθετα. Όπως απαιτήστε να υπάρχουν Ελληνικές οδηγίες μέσα στην συσκευασία. ΚΑΙ αυτό είναι νόμος αλλά...

Last edited: