Panorama σε μορφή RAW.

jerry007

New member
3 June 2009
21
Είναι ευρέως γνωστό ότι το RAW δίνει πολλές δυνατότητες στην επεξεργασία φωτογραφίας. Έχω έναν αριθμό φωτογραφιών σε τύπο αρχείου RAW τις οποίες θέλω να τις συνθέσω σε ένα panorama.

Το πρόβλημα μου: Μπορώ να φτιάξω από αυτές τις φωτογραφίες ένα panorama, πάλι σε RAW, ώστε να εκμεταλλευτώ τις δυνατότητες που μου δίνει;

Συνήθως φτιάχνω τα πανοράματα μου με το Microsoft I.C.E. και αποθηκεύω σε .PNG ή .TIFF.

Κάτι άλλο που μου πέρασε από το μυαλό είναι πρώτα να επεξεργαστώ ένα-ένα τα RAW, και έπειτα να τα "ράψω",
κάτι όμως όχι πολύ βολικό γιατί λόγω του μεγάλου όγκου φωτογραφιών χρειάζεται πολύ χρόνο η όλη διαδικασία.

Προσωπικα ανοίγω τα raw σαν layers στο photoshop τα επεξεργάζομαι ένα-ένα (συνήθως η επεξεργασία είναι ίδια για όλες και τα περισσότερα τα κάνω στο lightroom που έχει την λογική synchronize settings) και μετά τα νέα layers που έχουν προκύψει autoblend και autoalign.
π.χ http://farm9.staticflickr.com/8469/8355120046_c583dd6705_b.jpg http://farm9.staticflickr.com/8238/8351015644_79226a4b7b_b.jpg
Φαντάζομαι ότι σε οποιοδήποτε πρόγραμμα η λογική θα είναι ίδια επεξεργαζόμαστε τα raw ώστε να εκμεταλλευτούμε ολη την πληροφορία που έχουν και συνενωνουμε τα επεξεργασμένα. Σε i7 με 16gb αν είναι μόνο με lightroom η βασική επεξεργασία η όλη διαδικασία κρατάει κανένα 5λεπτο για 20 περίπου φωτογραφίες 12mp

Last edited:
Σε ένα άλλο forum μου πρότειναν την εξής ιδέα η οποία είναι πολύ κοντά σε αυτό που έψαχνα.

Προκειμένου να επεξεργάζεσαι ένα-ένα τα raw, μπορείς να τα ανοίξεις όλα μαζί στο photoshop, να τα επιλέξεις όλα στον διάλογο επεξεργασίας των RAW και έπειτα να συγχρονίσεις τις ρυθμίσεις μεταξύ των αρχείων έτσι ώστε να τις κάνεις μια φορά και να περαστούν σε όλα τα αρχεία. Αντίστοιχα μπορείς να αποθηκεύσεις σε ένα αρχείο XMP ένα σετ ρυθμίσεων και να το φορτώνεις (Load Settings) σε όποιο/όποια αρχεία θες!

Μου πρότειναν ακόμα μια λύση που μπορείς να ανοίξεις τα αρχεία σαν Smart Objects στο Photoshop, ώστε να μην χαθεί η πληροφορία των RAW, αλλά δεν το δοκίμασα ακόμα.

Μα για να πετύχει το πανόραμα δεν πρέπει να τραβάς τις φωτογραφίες με ίδιες ρυθμίσεις (Shutter/Apperture/ISO) προκειμένου να βγει ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα;

Ολη αυτή η διαδικασία που περιγράφεις jerry στο ACR είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που σου έγραψα για το lightroom απλώς εκεί η εφαρμογή των ρυθμίσεων που διαλέγεις για μια φωτογραφία είναι ένα κλικ για όλες τις υπόλοιπες. Προσωπικά πια μου φαίνεται πολύ πιο βολικό το lightroom (ειδικά η νέα έκδοση)

Γιαννη όποιες διαφορές υπάρχουν τις διορθώνει απίστευτα το autoblend. Δες τα 2 πανοράματα που ανέβασα σαν δοκιμή, τα αρχικά layers είχαν διαφορές αλλά τους τόνους κοντραστ και όλα τα διορθώνει ώστε να μην φαίνονται και μιλάμε για 20-25 φωτογραφίες στο χέρι