Πανοραμικές φωτογραφίες - Panoramic photo

Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

να μην ξεχνιόμαστε. Καστοριά την προηγούμενη τετάρτη. 2 φωτογραφίες με τηλεφακό στο 280 στο χέρι, διότι δεν προλάβαινα να στήσω τρίποδο. Βλέπετε ότι πρόκειται για το τελευταίο φως, το οποίο χάθηκε σε 3 (τρία!!) λεπτά.

Ενώθηκαν με το autostich. Εμένα καλή μου φαίνεται... εσείς τί λέτε;

Εγώ λέω ότι άνοιξες μπελάδες, γιατί σε λίγο θα θέλεις να την τυπώσεις και σε αφίσα! ;)
Άσε που σε πρώτη ευκαιρία θα ξαναπάς για να συμπεριλάβεις μεγαλύτερο μέρος του πανέμορφου τοπίου την επόμενη φορά, σε περισσότερα καρέ 4x2 ίσως...

Με την πανοραμική έχεις τόσο περισσότερη ανάλυση που είναι πειρασμός να τυπωθεί σε μεγάλο μέγεθος και να κάθεσαι να χαζεύεις τις λεπτομέρειες. Και ιδιαίτερα σε θέματα σαν το δικό σου!

Μα το πλάνο του Βλάση δεν έχει μεγαλύτερη κάλυψη από αυτή που παίρνεις από έναν 35άρη (ίσως και 50άρη) φακό, και μάλιστα με κροπαρισμένο το πάνω και κάτω τμήμα. Αλλά η προοπτική του τηλεφακού έχει αλλάξει εντελώς τη σύνθεση, για εμένα δεν είναι πάντα το ζητούμενο να βγάλω ένα κάδρο 180 μοιρών.
Να μπορώ με την κοινή μου κεφαλή να τα καταφέρω καλά άραγε?

Re: Απάντηση: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

να και μια στην Λευκαδα στο ΠΟΡΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ
απο μενα τον Αυγουστο !

Άψογη ένωση, πανέμορφη και η παραλία.
Μόνο που την συμπίεσες πολύ και pixel-ιασε ο ουρανός...
Φυσικά θα την έχεις και σε πολύ καλύτερη έκδοση!

Υ.Γ. Με το γόνατο θα ξεμπλέξεις καμιά φορά; Σαν πολύ δε σε ταλαιπώρησε...?

Μα το πλάνο του Βλάση δεν έχει μεγαλύτερη κάλυψη από αυτή που παίρνεις από έναν 35άρη (ίσως και 50άρη) φακό, και μάλιστα με κροπαρισμένο το πάνω και κάτω τμήμα. Αλλά η προοπτική του τηλεφακού έχει αλλάξει εντελώς τη σύνθεση, για εμένα δεν είναι πάντα το ζητούμενο να βγάλω ένα κάδρο 180 μοιρών.
Να μπορώ με την κοινή μου κεφαλή να τα καταφέρω καλά άραγε?

Φυσικά, του Βλάση είναι αντίστοιχη με μία από ένα 120άρη περίπου όπως την βλέπω, αλλά με την θεμιτή προοπτική και την διπλάσια ανάλυση φυσικά!

Η κεφαλή δεν είναι και τόσο πρόβλημα για 4-5 φωτογραφίες. Ακόμα και στο χέρι (ειδικά εσύ!) μπορείς να κάνεις αρκετή δουλειά, μόνο που έτσι αναγκαστικά θα χάνεις περισσότερο στο κροπάρισμα απ' τις πιθανές υψομετρικές ατέλειες των ενώσεων. Τρίποδο καλό έχεις ήδη, απλά πρόσεξε την οριζοντίωση σε χ και ψ άξονα.

Χρησιμοποιώ αρκετά πανοραμική φωτογραφία όταν δεν μου επιτρέπει ο φακός κι ο χώρος να τα καδράρω όλα όπως τα θέλω, ή όταν θέλω περισσότερη λεπτομέρεια σε μακρινό θέμα. Δεν είναι δύσκολη, απλά θέλει μια τυπική διαδικασία. Οι τελευταίες εκδόσεις του photoshop το κάνουν σχεδόν αυτόματα.

Υπάρχει ένα μικρό μυστικό στην όλη υπόθεση. Αν θέλεις να τραβάς πανοράματα με τηλεφακό, τότε η πανοραμική κεφαλή δεν είναι ΤΟΣΟ απαραίτητη, διότι η αίσθηση της προοπτικής δεν αλλάζει εύκολα. Ειδικά όταν πρόκειται για μόλις 2 φωτογραφίες, τότε ένα ισχυρό πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει πολύ. Επίσης είναι πολύ βασικό να μην υπάρχει θέμα μπροστά. Εδώ συνέβησαν όλα τα παραπάνω. Τηλεφακός και εστιακή απόσταση στα 280, κλειδωμένη εστίαση και έκθεση, μόνο 2 φωτογραφίες και τίποτε σε κοντινό πλάνο. Και φυσικά το ΦΩΣ.....

To άλλο νέο είναι ότι -επιτέλους- άρχισε η διάδοση στην ηπειρωτική Ευρώπη μια φθηνής και πολύ καλής πανοραμικής κεφαλής, της Panosaurus. Έχει 75 δολάρια στις ΗΠΑ και 120 σε ευρωπαικό κατάστασημα, όπως βλέπετε.

http://search.ebay.de/search/search.dll?ht=1&from=R4&satitle=panosaurus&sacat=625&catref=C6

Άτομο να μου το στείλει από ΗΠΑ δεν έχω, κι έτσι η λύση Γερμανία φαίνεται μονόδρομος.

Α, και κάτι ακόμα. Οι πανοραμικές κεφαλές είναι καλό να αγοράζονται καινούριες εκτός από αν είναι Novoflex ή Cardan...

Υπάρχει ένα μικρό μυστικό στην όλη υπόθεση. Αν θέλεις να τραβάς πανοράματα με τηλεφακό, τότε η πανοραμική κεφαλή δεν είναι ΤΟΣΟ απαραίτητη, διότι η αίσθηση της προοπτικής δεν αλλάζει εύκολα. Ειδικά όταν πρόκειται για μόλις 2 φωτογραφίες, τότε ένα ισχυρό πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει πολύ. Επίσης είναι πολύ βασικό να μην υπάρχει θέμα μπροστά. Εδώ συνέβησαν όλα τα παραπάνω. Τηλεφακός και εστιακή απόσταση στα 280, κλειδωμένη εστίαση και έκθεση, μόνο 2 φωτογραφίες και τίποτε σε κοντινό πλάνο. Και φυσικά το ΦΩΣ.....

Πολύ σωστά! Η πανοραμική κεφαλή κάνει ορατή διαφορά σε ευρυγώνιες λήψεις, και βοηθάει περισσότερο σώματα που η βίδα στερέωσης στο τρίποδο είναι σε πιο λάθος θέση. Αν η βίδα είναι κοντά στο ccd, στον οπτικό άξονα του φακού, τότε τα πράγματα απλοποιούνται.

Πάντως και στο χέρι γίνεται δουλειά, μιας και τα περισσότερα προγράμματα συρραφής καταφέρνουν να συνυπολογίζουν αυτόματα και να διορθώνουν πολλά "λάθη"...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Άψογη ένωση, πανέμορφη και η παραλία.
Μόνο που την συμπίεσες πολύ και pixel-ιασε ο ουρανός...
Φυσικά θα την έχεις και σε πολύ καλύτερη έκδοση!

Υ.Γ. Με το γόνατο θα ξεμπλέξεις καμιά φορά; Σαν πολύ δε σε ταλαιπώρησε...?

η φωτο οντως καρασυμπιεστηκε για να μπει εδω ...

την εκανα ποστερ μεγαλο 50 χ70 και φυσικα ειναι αλλη φαση .....:BDGBGDB55:

στο ποδι εκανα δευτερη ενχειρηση γιατι γκρεμιστηκα στις σκαλες τελευταια μερα στην Ελλαδα ...........:BDGBGDB55::BDGBGDB55::BDGBGDB55:

Απάντηση: Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

To άλλο νέο είναι ότι -επιτέλους- άρχισε η διάδοση στην ηπειρωτική Ευρώπη μια φθηνής και πολύ καλής πανοραμικής κεφαλής, της Panosaurus. Έχει 75 δολάρια στις ΗΠΑ και 120 σε ευρωπαικό κατάστασημα, όπως βλέπετε.

http://search.ebay.de/search/search.dll?ht=1&from=R4&satitle=panosaurus&sacat=625&catref=C6

Άτομο να μου το στείλει από ΗΠΑ δεν έχω, κι έτσι η λύση Γερμανία φαίνεται μονόδρομος.

Α, και κάτι ακόμα. Οι πανοραμικές κεφαλές είναι καλό να αγοράζονται καινούριες εκτός από αν είναι Novoflex ή Cardan...

δεν μπορω να καταλαβω πως λειτουργει αυτη ............

παραληλης μετατοπισης ειναι ;;

Με ιντριγκάρατε και βγήκα στη γύρα για πανοραμικές λήψεις. Η συγκεκριμένη είναι φρέσκια (σημερινή!) απο μια σύντομη εκδρομή. Προσωπικά μου αρέσει πολύ η "παραμόρφωση" που δημιουργείται ειδικά στα φυσικά τοπία.

Attachments

• panorama1avclub.jpg
    panorama1avclub.jpg
    43.7 KB · Views: 60
Απάντηση: Re: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Με ιντριγκάρατε και βγήκα στη γύρα για πανοραμικές λήψεις. Η συγκεκριμένη είναι φρέσκια (σημερινή!) απο μια σύντομη εκδρομή. Προσωπικά μου αρέσει πολύ η "παραμόρφωση" που δημιουργείται ειδικά στα φυσικά τοπία.

τι σουρεαλιστικο τοπιο ειναι αυτο ;;;;;;:SFGSFGSF::SFGSFGSF:

ωραιος !!!!
εισαι σε καλο δρομο ....:ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

η φωτο οντως καρασυμπιεστηκε για να μπει εδω ...

την εκανα ποστερ μεγαλο 50 χ70 και φυσικα ειναι αλλη φαση .....:BDGBGDB55:

Σε φωτογραφείο την τύπωσες ή έχεις μεγάλο printer?

στο ποδι εκανα δευτερη ενχειρηση γιατι γκρεμιστηκα στις σκαλες τελευταια μερα στην Ελλαδα ...........:BDGBGDB55::BDGBGDB55::BDGBGDB55:

Τόση ζημιά έ? Θυμάμαι που ανέφερες το πέσιμο αλλά έλπιζα να περάσει...

Πολλές ευχές για γρήγορη και ανώδυνη ανάρρωση τώρα! Και πρόσεχε καλού κακού...

Με ιντριγκάρατε και βγήκα στη γύρα για πανοραμικές λήψεις.

Ευτυχώς, γιατί συχνά νομίζω ότι δεν αξίζει τον κόπο να γράψω σχετικά... ;)

Η συγκεκριμένη είναι φρέσκια (σημερινή!) απο μια σύντομη εκδρομή. Προσωπικά μου αρέσει πολύ η "παραμόρφωση" που δημιουργείται ειδικά στα φυσικά τοπία.

Καλή δουλειά!
Με τι την έραψες?
Διάφορα προγράμματα προσφέρουν και διαφορετικούς τρόπους στην απεικόνιση της ενωμένης, παραμορφώνοντας περισσότερο η λιγότερο το κέντρο ή τα άκρα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

Σε φωτογραφείο την τύπωσες ή έχεις μεγάλο printer?

Τόση ζημιά έ? Θυμάμαι που ανέφερες το πέσιμο αλλά έλπιζα να περάσει...

Πολλές ευχές για γρήγορη και ανώδυνη ανάρρωση τώρα! Και πρόσεχε καλού κακού...

την τυπωσα στο
www.lidlfoto.com

με ΑΨΟΓΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ αποτελεσματα και πολυ καλο χαρτι !!!!!

ποστερ 50 χ 70 με 8,5 ευρο και με τα ταχυδρομικα ...:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

ευχαριστω πολυ για το ποδι ......

Ευτυχώς, γιατί συχνά νομίζω ότι δεν αξίζει τον κόπο να γράψω σχετικά... ;)

Καλή δουλειά!
Με τι την έραψες?
Διάφορα προγράμματα προσφέρουν και διαφορετικούς τρόπους στην απεικόνιση της ενωμένης, παραμορφώνοντας περισσότερο η λιγότερο το κέντρο ή τα άκρα.

Ίσα ίσα περιμένω πως και πως νεα ποστ σε αυτά τα θέματα!!!

Photoshop CS3 όλα στο αυτόματο. Είναι τραβηγμένες όρθια...14 φωτογραφίες!

παρα πολυ ωραια!

Μπορεις να μας πεις κ το μερος που την τραβηξες.

παρα πολυ ωραια!

Μπορεις να μας πεις κ το μερος που την τραβηξες.

Είναι από τη βόρεια Σύρο, στην περιοχή Σύριγγα για όσους ξέρουν.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Πανόραμα (μηχανές, τεχνική και λήψεις)

την τυπωσα στο
www.lidlfoto.com

με ΑΨΟΓΑ ΚΟΡΥΦΑΙΑ αποτελεσματα και πολυ καλο χαρτι !!!!!

ποστερ 50 χ 70 με 8,5 ευρο και με τα ταχυδρομικα .

Απ' ότι βλέπω είναι της γνωστής αλυσίδας LIDL. Μάλλον θα δούμε κι εδώ κάτι παρόμοιο σύντομα, οπότε θα λιγοστέψουν τα φωτογραφικά μαγαζιά...