Photis
Supreme Member
Μου αρέσει το παράδειγμα που έφερες Φώτη. Ιουλίου του 1974.
Όλο ακούω αυτό το περίφημο "κι εμείς κάνουμε τα ίδια". Απτά παραδείγματα δεν βλέπω μόνο, και είμαι άνθρωπος που πιστεύω κάτι αφού το δω.
Τώρα για το περίφημο επιχείρημα της μετατροπής, εκ του αποτελέσματος, του Αιγαίου σε ελληνική θάλασσα, αφενός μεν δεν έχει βάση από νομικής απόψεως, γιατί δεν μπορείς να το αντιπροτείνεις όταν μιλάμε για αρχές του διεθνούς δικαίου (αυτές, πολύ απλά είτε ισχύουν είτε δεν ισχύουν), αφετέρου δε έχει πρόσβαση από το νότο σε όλη τη νοτιοανατολική μεσόγειο.
Τάσο επίσημα η Ελλάδα δεν πήγε σε πόλεμο με την Τουρκία το 1974. Επιπλέον η αερομαχία έγινε σε διεθνή εναέριο χώρο ανατολικά της Σαμοθράκης. Απλά οι τούρκοι έβαλαν πρώτοι εναντίων των ελληνων (οι οποίοι και δεν είχαν επικοινωνία μεταξύ τους λόγω βλάβης του ασυρμάτου του Νο 1) και οι Έλληνες απλά ανταπέδωσαν χωρίς να περιμένουν να πάρουν κανένα ΟΚ από τη βάση τους. Μάλιστα οι τούρκοι ήταν και οι δύο υψηλοβαθμοι (Σμήναρχος -αυτός υπέκυψε στα τραύματά του μετά από αναγκαστική προσγείωση- και Αντισμήναρχος) και ήταν τέτοια η αίσθηση που έκανε η αερομαχία και -κυρίως- η κατάληξή της, που οι τούρκοι δεν ξαναβγήκαν στο Αιγαίο για τουλάχιστον ένα εξάμηνο.
Όσο για το Αιγαίο και την πρόσβαση των τούρκων στη Μεσόγειο, έχει να κάνει καθαρά με τη χρήση του Βοσπόρου ως πέρασμα από τη Μαύρη θάλασσα στο Αιγαίο και κατά συνέπεια στη Μεσόγειο. Το λιμάνι της Μερσίνας δεν νομίζω να είναι τόσο εμπορικό όσο ο Βόσπορος. Επίσης δεν εξέτασα το επιχείρημα των τούρκων από νομικής άποψης αλλά καθαρά από αυτή της στρατηγικής. Υπό αυτή την εξέταση, επαναλαμβάνω ότι και εγώ στη θέση τους casus belli θα έθετα. Ειδικά μάλιστα όταν έχω και την στρατιωτική ισχύ να το στηρίξω.
Το πρόβλημα για εμένα δεν είναι τα 6 μίλια ή τα 12 μίλια. Το πρόβλημα για εμένα είναι ότι οι τούρκοι, με διάφορες προφάσεις (SAR, αεροδιάδρομοι υπερπτήσεων, FIR) θέλουν να βάλουν χέρι στο διεθνές Αιγαίο περισσότερο από ότι τους αναλογεί. Εδώ και χρόνια όμως εμείς συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι έχουμε μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας να διευθετήσουμε στη Χάγη.