Παραδοσιακό ξύρισμα

Να ρωτήσω τώρα κάτι σε αυτούς που ξυρίζονται με φαλτσέτα: Πόσο εύκολο είναι να κοπείς; Αξίζει να το δοκιμάσω ή θα γεμίσω αυτοκόλλητα?

Δεν ξυρίζομαι με φαλτσέτα (ακόμα) αλλά επειδή έχω δει/διαβάσει διάφορα θα σου έλεγα: αξίζει να το δοκιμάσεις αν το νομίζεις ο ίδιος και ναι, θα γεμίζεις αυτοκόλλητα (και πιθανόν και χοντρά κοψίματα) αν δεν προσέξεις και δεν εξασκηθείς πάρα πολύ καλά. Χοντρικά θέλει καμιά 100αριά ξυρίσματα για να πεις ότι χειρίζεσαι τη φαλτσέτα άνετα. Κι επειδή μιλάμε για κοφτερό μαχαίρι καταλαβαίνεις ότι μπορεί να γίνουν ατυχήματα.

Ένας καλός οδηγός που διάβασα για ξεκίνημα με φαλτσέτα λέει (περιληπτικά) τα εξής:

- Αγοράζεις την πιο φθηνή φαλτσέτα που θα βρεις online (ψάξε για κινέζικες golden dollar - κόστος οι φτηνές 5-6 ευρώ).
- Shave ready δε θα είναι έτσι κι αλλιώς αλλά καλού κακού πάρε ένα ντουκόχαρτο και τρίψτην επάνω (με την κόψη) έτσι ώστε να στομώσει εντελώς (σα χαρτοκόπτης).
- Διάβασε τα θεωρητικά και δες και τα σχετικά βίντεο.
- Πάρε τον πιο φτηνό αφρό ξυρίσματος που θα βρεις (ok να μην ερεθίζει το δέρμα σου), άλειψε το πρόσωπό σου και ξεκίνα να τον "καθαρίζεις" με τη φαλτσέτα. Εννοείται δεν πρόκειται να ξυρίσεις τίποτα έτσι, ο σκοπός είναι να μάθεις να τη χρησιμοποιείς και να αποκτήσεις οικειότητα.
- Επανέλαβε καμιά 20αριά φορές.
- Μπορείς να ξεκινήσεις προσεχτικά με μια shave ready.

Εγώ πάντως αυτό θα έκανα. Το ΠΞ είναι πάρα πολύ όμορφη ασχολία αλλά θέλει προσοχή, ειδικά όταν μιλάμε για φαλτσέτες και άτομα που δεν έχουν σχετική εμπειρία. Βέβαια όλα σχετικά είναι, υπάρχει και κόσμος που έχει δέρμα που δεν ερεθίζεται με τίποτα και μπορεί να πάρει τον αέρα πανεύκολα. Αλλά η πλειοψηφία θέλει καλή εξάσκηση...

Νομίζω παλιά οι μπαρμπέρηδες ξύριζαν μπαλόνια μέχρι να συνηθίσουν τη γωνία.

Χαρά τα πιτσιρίκια στο σπίτι να σε δουν να φουσκώνεις μπαλόνια και η πλήρης απογοήτευση και το κλάμα όταν θα σε δουν να τα σκας με τη φαλτσέτα :flipout:

Δεν ξυρίζομαι με φαλτσέτα (ακόμα) αλλά επειδή έχω δει/διαβάσει διάφορα θα σου έλεγα: αξίζει να το δοκιμάσεις αν το νομίζεις ο ίδιος και ναι, θα γεμίζεις αυτοκόλλητα (και πιθανόν και χοντρά κοψίματα) αν δεν προσέξεις και δεν εξασκηθείς πάρα πολύ καλά. Χοντρικά θέλει καμιά 100αριά ξυρίσματα για να πεις ότι χειρίζεσαι τη φαλτσέτα άνετα. Κι επειδή μιλάμε για κοφτερό μαχαίρι καταλαβαίνεις ότι μπορεί να γίνουν ατυχήματα.

Ένας καλός οδηγός που διάβασα για ξεκίνημα με φαλτσέτα λέει (περιληπτικά) τα εξής:

- Αγοράζεις την πιο φθηνή φαλτσέτα που θα βρεις online (ψάξε για κινέζικες golden dollar - κόστος οι φτηνές 5-6 ευρώ).
- Shave ready δε θα είναι έτσι κι αλλιώς αλλά καλού κακού πάρε ένα ντουκόχαρτο και τρίψτην επάνω (με την κόψη) έτσι ώστε να στομώσει εντελώς (σα χαρτοκόπτης).
- Πάρε τον πιο φτηνό αφρό ξυρίσματος που θα βρεις (ok να μην ερεθίζει το δέρμα σου), άλειψε το πρόσωπό σου και ξεκίνα να τον "καθαρίζεις" με τη φαλτσέτα. Εννοείται δεν πρόκειται να ξυρίσεις τίποτα έτσι, ο σκοπός είναι να μάθεις να τη χρησιμοποιείς και να αποκτήσεις οικειότητα.

Εγώ πάντως αυτό θα έκανα. Το ΠΞ είναι πάρα πολύ όμορφη ασχολία αλλά θέλει προσοχή, ειδικά όταν μιλάμε για φαλτσέτες και άτομα που δεν έχουν σχετική εμπειρία. Βέβαια όλα σχετικά είναι, υπάρχει και κόσμος που έχει δέρμα που δεν ερεθίζεται με τίποτα και μπορεί να πάρει τον αέρα πανεύκολα. Αλλά η πλειοψηφία θέλει καλή εξάσκηση...

FSword ευχαριστώ για τις συμβουλές, θα τις ακολουθήσω και Θα είμαι πολύ προσεκτικός!

FSword ευχαριστώ για τις συμβουλές, θα τις ακολουθήσω και Θα είμαι πολύ προσεκτικός!

Ποσοι φουρνοι θα γκρεμιστουν πια ? :laugh:
Εχει αντικρυσει κανεις ... το τριχοφυες του Θοδωρα ? :flute:
Παει για φαλτσετα ... χαλαρα ... :proud:

Σοβαρά σκέφτομαι να παραγγείλω τα μπαλόνια που λέει ο Tzimisce, γιατί αν γίνει το ατύχημα θα είναι μεγάλο...όχι τίποτα, έρχονται και εορτές και πρέπει να είμαι παρουσιάσιμος....

Απάντηση: Re: Παραδοσιακό ξύρισμα

Δηλαδη ... ολοι στην οικοδομη θα λαχταρισουν ... απο βραδινους "πυροβολισμους" ? :laugh:

Ωχ, τι καψονι ! :flute: ...

Μόλις μου είπε ο Θοδωρής ότι θα σου προτείνει να έχεις την τιμή να ξυρίσει για πρώτη φορά εσένα .Το βρίσκω ιδιαίτερα τιμητικό

Εσένα διάλεξε ο Θοδωρής ,σε κατοχυρώσαμε ,πάει τελείωσε .
Eμ βεβαια .... με σενα δεν χρειαζονται μπαλονια ! :laugh:

Ποτε ειναι η τελευταια φορα που ενιωσες γενι στο λουστραρισμενο δερματακι σου ? :flute:
Αν χαιδεψεις μπαλονι ... ισως και να γδαρθεις, Πετρο ! :flipout:

Μέχρι πριν σχεδόν 20 χρόνια τα χρησιμοποιούσα κανονικά...μετά κάπως κουράστηκα.

Το χάραγμα λέει
Souvenir Portland Oregon
1911

και ήταν του παππού

20171218_223611.jpg

View attachment 147271

Attachments

• 20171218_223702.jpg
    20171218_223702.jpg
    70.7 KB · Views: 172
Last edited:

Τα Κινέζικα ξυράφια (straights) είναι ως επί τω πλείστον κακοφτιαγμένα, και σε ποιότητα ατσαλιού αλλά και σε εκτέλεση.
Το Gold Dollar ως μάρκα στέκεται όταν το πιάσει στο χέρι του κανείς, από 'κει και πέρα όμως το ξύρισμα είναι μία διαφορετική ιστορία.
Μην ξεχνάμε επίσης πως ένας πολλάκις αποδεδειγμένος κανών είναι το "...ό,τι πληρώνεις, παίρνεις..."

Τώρα, πάμε στην ουσία. Η ιδέα του να πάρει κανείς ένα πολύ φθηνό ξυράφι και να κάνει πρακτική πάνω του, είτε για ξύρισμα είτε για ακόνισμα, έχει (σε πρώτη σκέψη) λογική.
Στην πράξη όμως καλό είναι αυτό να αποφεύγεται, διότι -εν συντομία- ένα πολύ κακό ξυράφι θα σε μάθει τα βασικά με λάθος τρόπο.
Βέβαια αν το θέμα μας είναι απλά να μάθει κανείς πώς να κρατά το straight και πώς να το περνά πάνω από το πρόσωπό του, δεν χρειάζεται να πάρει κανείς ένα Gold Dollar και να προσπαθήσει με λάθος τρόπο να του χαλάσει το edge.

Όση πρακτική κι αν κάνει κανείς με λάθος τρόπο, πάλι θα έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει κάποια στιγμή -όταν αρχίσει να κάνει ρεαλιστικό ξύρισμα- τα εξής βασικά θέματα: (α) γωνία, και (β) πίεση.
Τα ίδια συμβαίνουν αν κανείς ξεκινήσει με shavette (η λεγόμενη στα Ελληνικά "σαβέτα" είναι ένα φθηνό straight το οποίο παίρνει 1/2 DE blades, δηλαδή είτε μισές έτοιμες είτε ολόκληρη DE λεπίδα που την σπας στη μέση και την βάζεις στη σαβέτα). Το shavette κόβει πολύ πιό άσχημα από ένα straight, απαιτεί πολλή εμπειρία, κι όλα αυτά διότι η λεπίδα που παίρνει είναι ιδιαίτερα λεπτή και κοφτερή, η γνωστή μας DE λεπίδα. Ούτε το shavette λοιπόν ενδείκνυται για πρωτάρηδες.

Ένα από τα καλύτερα εργαλεία που υπάρχουν, στα χέρια πολλών (άπειρων ή έμπειρων) είναι το Feather AC SS, που στην ουσία είναι ένα shavette το οποίο δεν παίρνει DE blades αλλά τα AC (Artist Club) blades της Feather. Αυτά έρχονται σε κασετίνες των 15 ή 20 λεπίδων, είναι όλα Made in Japan, έχουν μεγαλύτερο πλάτος από μία DE λεπίδα, κρατούν για 13-18 ξυρίσματα (έκαστο blade) και πάνω στο Feather SS κάνουν απίθανο ξύρισμα. Συν τοις άλλοις αν κι όταν θέλει κανείς να κάνει πρακτική, βγάζει τη λεπίδα και περνά το ξυράφι πάνω από το δέρμα του όσο θέλει. Για το Feather SS υπάρχει ένας seller στην Ιαπωνία (μέσω evilBay) που το δίνει 60- 70 με EMS delivery αν δεν απατώμαι.

Λυσσαξατε. Μιχαλη το κριμα στο λαιμο σου, σε μια ωρα θα ειμαι στο wellshaved.gr
Δεν εχω ιδεα τι μηχανη να παρω ωστόσο :p

Χρήσιμες οι συμβουλές και ωραίο το εργαλείο... Βέβαια με τα τελωνεία άνετα μπορεί να σου βγει διπλή τιμή. Τις λεπίδες επίσης από Ιαπωνία τις παραγγέλνεις να υποθέσω; Θέλω να πω δεν υπάρχουν σε κανένα ευρωπαϊκό κατάστημα, τουλάχιστον να κάνεις την παραγγελία από Ιαπωνία μία φορά και μετά να παίρνεις τα αναλώσιμα από πιο κοντά;

Πάντως για τα Gold Dollar δε διαφωνώ ότι για το ακόνισμα μπορεί να κάνεις λάθος ξεκίνημα, για τον τρόπο κρατήματος όμως δε νομίζω να ενοχλούν τόσο. Επαναλαμβάνω, δεν ξυρίζομαι με φαλτσέτα, από κάποιο χρήστη (χρόνων) πήρα κι εγώ τις συμβουλές. Όταν προσπάθησα πρώτη φορά να δοκιμάσω φαλτσέτα είδα ότι με τον τρόπο που την κράταγα μου έκρυβε το πρόσωπό μου και δεν μπορούσα να βρω εύκολα τον τρόπο να την κρατάω αλλά και παράλληλα να έχω άμεση εποπτεία του σημείου που ξυρίζω. Οπότε εκεί μια φτηνή φαλτσέτα βοήθησε στο αρχικό κράτημα. Το να είναι και στομωμένη διασφαλίζει ότι δε θα έχεις και κανένα ατύχημα. Βέβαια κάποια στιγμή πρέπει να μάθεις και τις γωνίες και το πώς θ' ασκήσεις πίεση σωστά. Εκεί σίγουρα θες κάτι καλύτερο.

Ο Γιώργος θα σου πει.
Λογικά μία σαν και τη δική μου (merkur 34c hd).
Εγώ παρήγγειλα σήμερα και ένα πινέλο kent infinity με διάφορα συμπράγκαλα (μπολ, ξυραφάκια, βάση κλπ).
Άμα ψήνεστε κάνουμε και μία ομαδική για πινέλα Plisoft. Τα μεταφορικά είναι πιο ακριβά από τα πινέλα και γενικά διαβάζω διθυραμβικές κριτικές για αυτά.