Παραδοσιακό ξύρισμα

Ο κουμπαρας απορριψης λεπιδων δεν νομιζω να ειναι αχρηστο αντικειμενο.
Ασε δλδ που μπορεις με χαρτονι και καφε ταινια να φτιαξεις ενα κουτακι σε 2 λεπτα.

Άχρηστο δεν είναι σίγουρα, άχρηστο είναι να πετάξεις λεφτά ενώ μπορείς να τα βάλεις σε οποιοδήποτε κουτάκι...

Και ανάλογα το τι λεπίδες αγοράζεις.
Οι SE έχουν θέση από κάτω που βάζεις τις μεταχειρισμένες λεπίδες και κάποιες DE είναι σε πλαστικό κουτάκι που πάλι παίρνει τις λεπίδες από κάτω.

Για τις λεπίδες δεν υπάρχει κανόνας.
Πιο παλιά που οι εταιρίες πάλευαν για το ποια κάνει την καλύτερη λεπίδα, έπαιζε να κάνεις και 20 και 30 ξυρίσματα με μία.
Πλέον, παίρνεις από 8 έως 12 περάσματα από τις DE (δηλαδή, αν κάνεις 4 περάσματα από 2 έως 3 ξυρίσματα, αν κάνεις 3 περάσματα από 3 έως 4 κ.ο.κ.).
Οι Feather π.χ. τρίτο ξύρισμα με 4 περάσματα δεν μου κάνουν.
Άλλες ίσως και να βγάλουν και τέταρτο, αλλά ποιος ο λόγος;
Μιλάμε για ένα κόστος της τάξης των 30 λεπτών max (οι concord π.χ. που μου αρέσουν πάνε κάπου στα 7 λεπτά η μία);

Αν και ειχα σκοπο να μην προχωρησω τοσο αμεσα σε αγορα straight razor αλλα να δοκιμασω για αρκετο καιρο την παρκερ srx που πηρα, τα πραγματα εχουν ως εξης...

Καμμια 20-30 χρονια ξυριζομουν με τις ζιλετ και ειχα βολευτει με τις mach με 2 λεπιδες... ξυρισμα μια φορα τη βδομαδα με αφρο, αλλαγη λεπιδων καθε 10-15 ξυρισματα (αρα ελαχιστο κοστος), κανενα προβλημα στο προσωπο και την επιδερμιδα.

Εδω και ενα με εναμισι χρονο, χρησιμοποιουσα την merkur 34C με πινελο και σαπουνι προρασο και ενω μου αρεσε πολυ η διαδικασια, τοσο ωστε να ξυριζομαι πλεον δυο φορες την εβδομαδα, ειχα παντα ερεθισμο στον λαιμο, οτι και να δοκιμασα απο προετοιμασιες, τεχνικες, τακτικες, λεπιδες κτλ. Ωστοσο, εφ οσον ειχε φαση η διαδικασια και ο ερεθισμος εφευγε μετα απο 2-3 ωρες, το συνεχισα.

Πριν κανα μηνα αγορασα τη merkur futur (την ειχα μερακι ως design) και στα 3 ξυρισματα που προλαβα να κανω, ο ερεθισμος στο λαιμο ηταν μικροτερος και αν θυμαμαι καλα, μια φορα δεν ειχα καθολου.

Καπακι, αγορασα (λογω φτηνης τιμης και για την εμπειρεια) την σαβετα παρκερ με εναλασσομενες λεπιδες και απο το πρωτο ξυρισμα.... ερεθισμος μηδεν !!!! εχω κανει ηδη 3 ξυρισματα και δεν εχω κανενα θεμα... αντε βγαλε ακρη τι και πως και γιατι... !!!!
Βεβαια, η τεχνικη ειναι υπο του μηδενος, μενουν σημεια που δεν μπορω να τα περασω, αλλα γενικα η διαδικασια ειναι πιο διασκεδαστικη και οχι τοσο τρομερη, βεβαια εχω και κοψιματα αλλα ειναι λογω απροσεξιας οταν ακουμπαω τη λεπιδα στο προσωπο και οχι απο τη χρηση της.

Ετσι, παρηγγειλα σημερα τη Dovo Bismarck μαζι με ενα Dovo strop 185 και μια αλοιφη για το λινο και τα περιμενω την Τριτη.
Πετρα ελπιζω να μη χρειαστω αμεσα, το στροπαρισμα πιστευω θα το καταφερω και ελπιζω η μηχανη να βγει καλη και να μην εχω ξανα ερεθισμους η κοψιματα λογω κακης ακμης στη λεπιδα η δεν ξερω τι αλλο...

Για τις DE safety razors να πω οτι απο οσα ξυραφακια προλαβα να δοκιμασω, κατεληξα οτι τα Merkur ειναι τα καλυτερα για μενα και θα προτεινα να τα δοκιμασουν οσοι δεν το εχουν κανει ηδη η εχουν προβληματα με ερεθισμους...

Πω ρε συ περασες στα πολυ αντρικα....

Εχε κανα αιμοστατικο καλου κακου παρα ποδα.

τα ξυραφακια ειναι πολυ προσωπικη ιστορια. Εγω ακομα δοκιμαζω συνδυασμους. Εχω ηδη βρει εναν με τις φτηνοτερες λεπιδες της αγορας !! και μια μηχανη V3A που οχι μονο δεν ερεθιζει αλλα δεν χρειαζεται καν 4ο περασμα. Στα 2μιση-3 ειμαι οκ.

Και συνεχιζουμε.

Ναθ, τι εννοεις, οτι τον ερεθισμο τον προκαλει η μηχανη, η λεπιδα η ο συνδυασμος τους?

Αν και μου φαινεται εντελως εξωπραγματικο να εχει οποιαδηποτε σχεση η μηχανη με ερεθισμους, ωστοσο εκει καταληγω... παντου χρησιμοποιουσα τα ιδια ξυραφακια και στην 34C και στη φουτουρ και στη σαβετα, και τα αποτελεσματα καθε φορα διαφορετικα...

Οσο για περασματα με τις DE, μεχρι δυο κανω, και το δευτερο ειναι κοντρα και ειμαι μια χαρα... με τη σαβετα τωρα, μπορει να περνουσα και 4-5 φορες απο το ιδιο σημειο προσπαθωντας να κοψω αυτα που δεν κοβοταν με τιποτα (λογω τεχνικης)...

Aπο τα λιγα που ξερω ο συνδυασμος. Θα τα πει καλυτερα ο ΜΙιχαλης που εχει παρει πλεον Master αλλα οσον αφορα την μηχανη εχει να κανει με το ποσο εκτεθειμενη αφηνει την λεπιδα να "δουλεψει" και φυσικα η λεπιδα ειναι το Αλφα μεχρι το Ψι για το πως θα κολλησει με το δερμα του καθενος , την τριχοφυια του και τις ιδιαιτεροτητες του.

Εγω με την ιδια μηχανη σημερα ας πουμε δοκιμασα Gillette Nacet επισης μια χαρα απλα τραβουσαν λιγο παραπανω απο τις Concord. Πρεπει να δοκιμασεις πολλες λεπιδες σε διαφορων τυπων μηχανες για να βρεις το ιδανικο σχημα.

Παντως σιγουρα υπαρχει αυτο απλα θελει χρονο και υπομονη. Εγω ερεθισμους δεν ειχα καθολου εως τωρα. Nicks και μια δυο φορες ελαφρυ κοψιμο απο δικια μου απροσεξια ομως.

Οσο ξεψαρωνεις και νομιζεις οτι το εχεις τοσο πιο επικινδυνο ειναι να κοπεις.

Ας μας πει λοιπον ο Μιχαλης η οποιος αλλος ξερει, αν χρειαζεται και καποια ειδικη προετοιμασια στη λεπιδα οταν την πρωτοβγαλεις απο το κουτι για το πρωτο ξυρισμα (περα απο το στροπαρισμα),

τι λαδι ακριβως θελουν οι carbon steel λεπιδες οταν δεν προκειται να τις χρησιμοποιησεις για αρκετο καιρο

και τελος πως και σε τι χρησιμευει μια πρασινη παστα chromium oxide που πηρα... καθε ποτε τη χρησιμοποιω, τι κανει ακριβως και αν τη βαζω στο λινο η στο δερμα του στροπ ? Η σε κανα ξυλο balsa που διαβαζω οτι επισης χρησιμοποιουν για ακονισμα ?

Νάτα μας... Πήγαμε στα brutal με τη μία.
Φίλε Ηλία αν έχεις σκοπό να το παλέψεις και σου άρεσε το ξύρισμα με τη σαβέτα, θα ανακαλύψεις έναν νέο κόσμο με το μαχαίρι.
Το μαχαίρι είναι σαφώς πιο γλυκό και λιγότερο επικίνδυνο από τη σαβέτα, όσο και αν σου φαίνεται περίεργο.
Αν με τη σαβέτα δεν είχες ερεθισμό, με το μαχαίρι νιώθεις σαν να μην ξυρίστηκες καν, απλά σαν να μην έχεις πλέον τρίχες.
Βέβαια πρέπει να βρεις τη γωνία που δεν θα σε τραβάει, που είναι άλλη από τη σαβέτα και το ξυράφι.
Όταν με το καλό την πάρεις πρέπει να την πλύνεις γιατί έχει λάδι.
Αν κάνεις καιρό και εσύ να την χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να τη λαδωσεις και εσύ.
Απλό baby oil κάνει δουλειά.
Μετά ξεκινάς στροπάρισμα.
Στην αρχή σιγά σιγά, θα σου πάρει χρόνο και μην στεναχωρηθείς, θα πληγώσεις το strop, αλλά OK, αυτά συμβαίνουν στα πρώτα strop.
Πριν το ξύρισμα το περνάς από το δέρμα για να ζεσταθεί το μέταλλο και να πάρει φορά η κόψη σου.
Μετά το ξύρισμα, πρώτα λινό και μετά δέρμα.
Το λινό καθαρίζει την κόψη από υπολείμματα.
Αν τρίψεις την πάστα που πήρες στο λινό κάνεις και μία υποτυπώδης συντήρηση στο ακόνισμα της λεπίδας αλλά κάποιοι το νιώθουν πιο άγριο.
Αντί να τη βάλεις στο λινό μπορείς να τη βάλεις σε ένα φύλο μπάλσας που μπορείς να βρεις και στο πλαίσιο.

Ναι, ok, έχω κοπεί με το μαχαίρι.
Κάποιες φορές στο δάχτυλο που κρατάει το μάγουλο, μια φορά στην παλάμη επειδή μου έπεσε και πήγα να το πιάσω στον αέρα με το χέρι...
Αλλά στο πρόσωπο πολύ σπάνια και από βλακεία! :D

Είναι ένα ξύρισμα τελετουργία που αδειάζει το μυαλό σου και το απολαμβάνεις 1000%.
Απλά θέλει πολύ χρόνο!

Ολα ωραια Μιχαλη αλλα στροπαρισμα και αμεσως μετα το ξυρισμα; Δεν φτανει το πριν;

Χρειάζεται σίγουρα στο λινό για να καθαρίσει από τα υπολείμματα σαπουνιού (αν πω και δέρματος θα παρεξηγηθώ, αλλά αφαιρείς πολύ νεκρό δέρμα κατά το ξύρισμα :D ).
Εγώ του κάνω και καμιά 40αριά στο δέρμα από συνήθεια. :smile:

Το ξύρισμα με το μαχαίρι είναι η απόλυτη ιεροτελεστία!
Κάποια στιγμή μπορεί να βρεις μία φόρμουλα του στυλ "40 περάσματα στη μπάλσα με CROx, 60 στο λινό, 100 στο δέρμα πριν το ξύρισμα, 40 στο λινό, 60 στο δέρμα μετά το ξύρισμα" που θα σου δώσει το τέλειο αποτέλεσμα και θα την τηρείς ευλαβικά κάθε φορά.
Monk έβλεπες; :flipout:

BTW και η 34C και η Futur είναι επιχρωμιωμένες, άρα δεν μιλάμε για διαφορετικό υλικό.
Αυτό που μπορεί να σε πείραζε είναι
1) Το σαπούνι
2) Το after shave
3) Η λεπίδα. Και συγκεκριμένα η επικάλυψη της λεπίδας. Εμένα π.χ. με τσακίζουν οι κεραμικές.

Αν δεν μιλάμε για υλικό, τότε μιλάμε για τεχνική. Γιατί με την 34C μπορεί να χρειαστεί να περάσεις 3-4 φορές από το ίδιο σημείο (buffing) για να ξυριστείς, ενώ αν το κάνεις αυτό με την futur θα φτάσεις κόκκαλο.
Πολλές φορές η ασφάλεια που μας δίνουν οι mild μηχανές γυρίζει μπούμερανγκ!

Να σου δώσω το Σάββατο ένα μαχαίρι να παίξεις;

Ή να σου δείξω στο σπίτι!

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Μπελα βαλαμε στο κεφαλι μας μου φαινεται... για να συνοψισω...

Μολις τη βγαλω απο το κουτι, την πλενω με σαπουνι και νερο και λιγο οινοπνευμα να φυγουν τα λαδια.
Πριν ξυριστω για πρωτη φορα, τη στροπαρω στο λινο 40 φορες και αλλες 60 στο δερμα.
Μετα το ξυρισμα, την ξεπλενω, τη σκουπιζω, τη στροπαρω παλι στο λινο και στο δερμα, τη φυσαω με πιστολακι να φυγουν τα νερα μη μου κρυωσει, την αλοιφω με baby oil μη μου σκουριασει και τη βαζω σε σκιερο μερος χωρις υγρασια.
Την αφηνω τουλαχιστον 48 ωρες πριν τη χρησιμοποιησω ξανα, για να... αναζωογονηθει.

Και... ξανα προς τη δοξα τραβα την επομενη φορα...με μια απο τα ιδια...:grandpa:

Σωστα τα εχω καταλαβει ? (Αυριο ερχεται και πρεπει να ειμαι ετοιμος αν και μαλλον Κυριακη με βλεπω να τη δοκιμαζω)...

Και ενα κολπακι που ειδα στο νετ και δουλευει, αν δεν το ξερετε ηδη, για να μη γλιστρανε τα δαχτυλα που τραβανε το δερμα για να περναει πιο ευκολα η σαβετα, απο το νερο και το σαπουνι στο προσωπο, περνατε τα δαχτυλα λιγο απο το αλουμ μπλοκ και μετα μαγκωνουν μια χαρα.... δοκιμασμενο.

Όχι ακριβώς... :smile:

Στο λινό δεν υπάρχει λόγος να στροπάρεις πριν το ξύρισμα, δεν έχει κάτι να καθαρίσεις.
Άντε, ίσως μόνο την πρώτη φορά.
Πριν το ξύρισμα μπορείς να κάνεις 100 περάσματα από το δέρμα μόνο.
Από το λινό το περνάς για να φύγει το λίπος, υπολείμματα και νεκρά κύτταρα που έχουν μείνει πάνω.

Όταν την αγοράσεις θα έχει λάδι (λογικά).
Πρέπει να την πλύνεις ΠΟΛΥ προσεκτικά, να μην φας κανένα δάχτυλο (τις πιο πολλές φορές κόβεσαι κατά το πλύσιμο και το ακόνισμα παρά στο ξύρισμα) και φυσικά να τη βάλεις στο οινόπνευμα.
Σκέψου ότι ήταν σε μία αποθήκη.

Λάδι θα βάλεις πάλι αν θα την αποθηκεύσεις για πολύ καιρό. Δηλαδή κανένα εξάμηνο. Όχι κάθε φορά που τελειώνεις.
Και φυσικά όταν τελειώνεις το ξύρισμα θέλει σχολαστικό στέγνωμα με χαρτί. Δεν υπάρχει λόγος να βάλεις πιστολάκι.

Θέμα με το γλίστρημα δεν έχω με τη σαβέτα και το μαχαίρι...
Πιο πιθανό είναι να σου γλιστρήσει η μηχανή, ειδικά καμία futur που δεν έχει καλό πιάσιμο.

Ηρθε και η bismarck και οπως το βλεπω θα μπει στο ραφι μαζι με τα υπολοιπα... αναμνηστικα 😀

Πιο 80's πεθαινεις 🤪

2j82WcZ
https://flic.kr/p/2j82WcZ

Το λουρι παντως περισσοτερο για τιραντα μοιαζει. Οποιος ειναι να αγορασει, ας πληρωσει κατι παραπανω να παρει ενα στο πλατος της λεπιδας να μη παιδευεται.

Αμ εγώ το έγραψα ο κακομοίρης...

Σε strop καλύτερα να πάρεις ένα 3'' για να χωράει όλη τη λεπίδα και να μην κάνεις Χ πάνω του.

Τώρα θα πρέπει να μάθεις να το στροπάρεις με Χ.

Καλοξύριστο!
Περνάει το hanging hair test;
Ή τουλάχιστον, ξυρίζει το χέρι σου;

Εσυ το εγραψες κι εγω το ειχα διαβασει αλλα η φτηνια τρωωει τον παρά....

Δεν το ανοιξα ακομη. Ελπιζω να το δοκιμασω το βραδυ αυτο με την τριχα.

Σκεφτομαι να παρω και κανα μπαλονι και να προπονηθω κι εκει λιγο.

Ευχαριστω για τα καλοριζικα.

Μου άνοιξες την όρεξη και φρεσκάρισα το filarmonica μου...
Αύριο έχει ξύρισμα με doble temple especial Corte del Cabello.
Καλά, δεν σκιάχτηκες με τη σαβέτα και θα πάρεις μπαλόνι για το μαχαίρι;
Αυτό στην αρχή, μέχρι να βρεις τη γωνία του, θα νομίζεις ότι δεν κόβει!
Δεν υπάρχει μαχαίρι που να κόβει και να είναι τόσο επικίνδυνο όσο η σαβέτα που πήρες.