Παράδοξη τοποθέτηση ηχείων δαπέδου

schubert

AVClub Enthusiast
21 August 2009
914
Θεσσαλία
Έχω τα focal chorus 716V. Λόγω ολικής αναδιάταξης του σαλονιού και επομένως ελλείψει χώρου, σκέφτομαι αν θα αλλοιωνόταν πολύ ο ήχος τοποθετώντας τα ηχεία σε ύψος 2 μέτρων, πλαγιαστά, πάνω από βιβλιοθήκες, με την απαραίτητη μόνωση (λάστιχο και φελλό) από κάτω.
Έχει επιχειρήσει κανείς μια τέτοια παραδοξότητα;

Αγαθοκλή μου,με τίποτα.
Ακόμα κι αν όλα τα άλλα,ακόμα και τα βασικά τρωγόντουσαν,το ύψος είναι απαγορευτικό.

Επιπλέον,μιλάμε για κάτι σαν εσοχή ανάμεσα στο ταβάνι και την βιβλιοθήκη,έτσι;
Πάλι με τίποτα,θα μπουμάρει ο τόπος.

Τα ηχεία που εχουν σχεδιαστεί να δουλεύουν σε κάθετη τοποθέτηση (πέραν σπανίων εξαιρέσεων) δεν μπορουν να αποδώσουν οριζόντια, λογω των λοβών διασποράς της καθε μονάδας. Αρα το ξεχνάς Αγαθοκλη.

Απάντηση: Re: Παράδοξη τοποθέτηση ηχείων δαπέδου

Ευχαριστώ όλους!!! Σκέφτηκα μήπως γλίτωνα χώρο. Θα προσπαθήσω να βρω κάποια άλλη λύση, π.χ. να τους αλλάξω τοίχο, βάζοντας μεγαλύτερα καλώδια.

Έζησα κάπου δύο χρόνια στα νιάτα μου με κάποια castle, λόγω έλλειψης χώρου στο υπνοδωμάτιο).
Όχι ότι το συνήθιζες ή ξεχνιόσουν (ισχύουν όσα σου είπαν τα παιδιά) αλλά όποτε τα κατέβαζε η διαφορά ήταν τραγική.

Έζησα κάπου δύο χρόνια στα νιάτα μου με κάποια castle, λόγω έλλειψης χώρου στο υπνοδωμάτιο).
Όχι ότι το συνήθιζες ή ξεχνιόσουν (ισχύουν όσα σου είπαν τα παιδιά) αλλά όποτε τα κατέβαζε η διαφορά ήταν τραγική.

Με ηχεία βάσης θα ήταν εξίσου τραγικά τα αποτελέσματα; Θεωρητικά ρωτάω.

Εξίσου.
Είναι αυτή η εσοχή και το ύψος που μας τα χαλάει.

Αν ίσως με κάποια βάση τοίχου προεξείχαν και κοίταζαν προς τα κάτω,ίσως.
Αλλά και πάλι,από την στιγμή που έχεις μάθει με τα focal,δεν...
Θα ήταν πεταμένα χρήματα.

Εξίσου.
Είναι αυτή η εσοχή και το ύψος που μας τα χαλάει.

Αν ίσως με κάποια βάση τοίχου προεξείχαν και κοίταζαν προς τα κάτω,ίσως.
Αλλά και πάλι,από την στιγμή που έχεις μάθει με τα focal,δεν...
Θα ήταν πεταμένα χρήματα.

Καλά το λες, έχω καλομάθει...

Από την άλλη, μια χαρά θα γεμίζεις την ατμόσφαιρα με μουσική για χαλαρά καφεδάκια με συζητησούλες κλπ, θα είναι όμως κακάσχημο και επικίνδυνο βρε παιδί με τα ηχεία κολώνες αναρτημένα με κλίση και τέτοια... Δώσε τα και πάρε βάσης (πιθανόν και τα αντίστοιχα αφού σου αρέσουν τα focal). Για τις κλασσικές μουσικές σου χτύπα κανα αξιοπρεπές ζευγαράκι ακουστικών και καθάρισες.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Παρατολμο, αλλα αν ακομα και τα βασης δε μπορεις να τα βαλεις ορθια πανω στη βιβλιοθηκη ισως να ηταν καλυτερα δυο κεντρικα ηχεια home cinema

Βάσεως ήταν τα castle! σχετικά μικρά (δίδρομα 5,5άρια αν θυμάμαι καλά...) Δαπέδου, σαν τα δικά σου, δεν θα μου πέρναγε καν απο το μυαλό φίλε.
Αν έχεις κουράγια και είσαι έτοιμος δοκίμασέ το και θα καταλάβεις αμέσως.

Καλό θα ήταν να βρεις χώρο στο δάπεδο.

Από την άλλη, μια χαρά θα γεμίζεις την ατμόσφαιρα με μουσική για χαλαρά καφεδάκια με συζητησούλες κλπ, θα είναι όμως κακάσχημο και επικίνδυνο βρε παιδί με τα ηχεία κολώνες αναρτημένα με κλίση και τέτοια... Δώσε τα και πάρε βάσης (πιθανόν και τα αντίστοιχα αφού σου αρέσουν τα focal). Για τις κλασσικές μουσικές σου χτύπα κανα αξιοπρεπές ζευγαράκι ακουστικών και καθάρισες.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Παρατολμο, αλλα αν ακομα και τα βασης δε μπορεις να τα βαλεις ορθια πανω στη βιβλιοθηκη ισως να ηταν καλυτερα δυο κεντρικα ηχεια home cinema

Γνώμη μου, μόνο με μικρά ηχεία τοίχου και το πολύ στο 1,8-2,0 μέτρα, με κλίση μπορούν να ανταποκριθούν.
Αυτό που λές Θανάση (αν το κατάλαβα καλά) για χαλαρές ακροάσεις απο πολλά ηχεία ψηλά το έχω κάνει (με 4 και dsp απο av ενισχυτή).
Όμορφο, εύκολο και ατμοσφαιρικό, αλλα καμία σχέση με στερεοφωνία, πληροφορία, σκηνή κτλ. Άσε που γίνεται κουραστικό αυτό το ανακάτεμα, σε νορμάλ εντάσεις, μετά μισή - μία ώρα μουσικής.
Οπότε μόνο σαν δεύτερο σύστημα για τους χαϊφιντελίστες, στο χώρο φαγητού ή επισκέψεων, ας πούμε.

Θα μπορούσες να ψάξεις για οριζόντιας τοποθέτησης ηχεία,
Τα περισσότερα center-channel δεν είναι καλοσχεδιασμένα πάντως ειδικώς τα φθηνά και έχουν και αυτά τα δικά τους προβλήματα σε στέρεο.

Ίσως... ΙΣΩΣ λέγω... να μετρήσεις το χώρο/κενό που έχεις για τοποθέτηση και να προβείς σε μια προσωρινή αγορά ηχείων βάσης...
Δεν θα πάρεις τις δυνατότητες των δαπέδου Focal σου ΑΛΛΑ... θα ακούσεις σωστότερα λόγω χώρου και τοποθέτησης από ότι με τα λάθος τοποθετημένα Focal σου.

IMHO θα έπρεπε να προσανατολιστείς σε κάτι τέτοιο... ?
(Ανάλογα του χώρου/κενού σου πάντα...) είναι και οικονομική λύση, είναι και αξιοπρεπές.

Μπορεί να δοκιμάσει με τα fostex του,να δει.
Το καλό είναι πως η βιβλιοθήκη θα είναι ασφυκτικά γεμάτη (δεν ρωτάω,είμαι σίγουρος).
(Ξέρεις τι καλά ακούγονται τα focal μπροστά από μια γεμάτη βιβλιοθήκη;Λέω εγώ τώρα... :flipout: )

Ω ρε σύ, ΝΑΙ. Τα είχα ξεχάσει τα Fostexάκια του...

Αγαθοκλή... αυτό να δοκιμάσεις πριν και πρώτα απ' όλα... τα Fostexάκια...

Ευχαριστώ όλους για τις προτάσεις σας! Μάλλον θα καταλήξω να βάλω τα ηχεία μπροστά από τις βιβλιοθήκες. Άκουσα λίγο δοκιμαστικά και όχι με πολύ καλή τοποθέτηση. Το αποτέλεσμα είναι σχετικά καλό. Απλώς δεν θα ήθελα να είναι καταμεσής.

Ολοκληρώνοντας την τακτοποίηση του σαλονιού, έβαλα τα ηχεία μπροστά στις βιβλιοθήκες. Εξέχουν λίγο, είναι η αλήθεια, όμως ο ήχος ευτυχώς είναι πολύ καλός. Για την ώρα λοιπόν μένουν εδώ.
Ευχαριστώ και πάλι για τις προτάσεις σας.

Ολοκληρώνοντας την τακτοποίηση του σαλονιού, έβαλα τα ηχεία μπροστά στις βιβλιοθήκες. Εξέχουν λίγο, είναι η αλήθεια, όμως ο ήχος ευτυχώς είναι πολύ καλός. Για την ώρα λοιπόν μένουν εδώ.
Ευχαριστώ και πάλι για τις προτάσεις σας.

Τέλος καλό,όλα καλά.
Καλές μουσικές τώρα!