Παρακαλώ μία γρήγορη απάντηση...

djx33

AVClub Addicted Member
26 July 2007
1,713
Tokyo, JP
...σε μια γρήγορη ερώτηση:
Έχω ένα dvd-recorder (sony rdr-hx1010) που δίνει όλες τις δυνατές εξόδους (hdmi, component, 2 scart...). Αυτό που θέλω είναι να μπορώ να γράφω από οποιαδήποτε πηγή, όχι μόνο τηλεοπτικά προγράμματα. Δηλ. να μπορώ να γράφω απ'το pc ή απ'το ps3. Στο dvd-r έχω συνδέσει την κεραία και το hdmi (out). Aλλά μου φαίνεται ότι γι'αυτό που θέλω πρέπει να βάλω και το scart για να μπορεί να γράφει ό,τι δείχνει η tv. Έτσι είναι;

ΥΓ Το manual λέει ότι εφόσον η tv υποστηρίζει smartlink (που το κάνει) να προτιμήσω τη σύνδεση με το scart αλλά σε άλλο σημείο αναφέρει να μην χρησιμοποιώ πάνω από μία σύνδεση (οπότε δηλ. μου ακυρώνει το hdmi out που το θέλω)...

Scart connectors Output x 1, Input x 1.
Inputs Composite x 1, S-Video x 1.
Outputs Composite x 1, S-Video x 1, Component x 1, Digital Audio Coaxial x 1, Digital Audio Optical x 1.
Front panel Composite Input, S-Video Input
και HDMI out

Να τα παρουμε ένα ένα, για να μην χαθούμε.
Αρχικά για τα τηλεοπτικά κανάλια. Από τη στιγμή που έχεις το καλώδιο της κεραίας πάνω στο dvd-recorder, σημαίνει ότι μπορείς να γράφεις όποιο τηλεοπτικό κανάλι θέλεις. Πάει αυτό.

Για να συνδέσεις το PC, πρέπει αυτό να έχει έξοδο εικόνας και ήχου. Από ότι βλέπω η καλύτερη επιλογή που έχεις είναι να βγάλεις S-Video από το PC καθώς επίσης και ήχο (RCA καλώδιο) και να τα συνδέσεις πάνω στο dvd-r.

Τέλος το PS3 θα το συνδέσεις είτε με SCART ( καλύτερη σύνδεση ) είτε με το composite (εδώ πρέπει να δώσεις και ηχο πάλι, μην το ξεχάσεις).

Ελπίζω να σε κάλυψα -bye-

Re: Απάντηση: Παρακαλώ μία γρήγορη απάντηση...

Aπο είσόδους εικόνας τι έχει το recorder σου?
Δηλ. οι είσοδοι εικόνας είναι το ένα scart, composite κ s-video πίσω και τα μπροστινά για την κάμερα...

Να τα παρουμε ένα ένα, για να μην χαθούμε.
Αρχικά για τα τηλεοπτικά κανάλια. Από τη στιγμή που έχεις το καλώδιο της κεραίας πάνω στο dvd-recorder, σημαίνει ότι μπορείς να γράφεις όποιο τηλεοπτικό κανάλι θέλεις. Πάει αυτό.

Για να συνδέσεις το PC, πρέπει αυτό να έχει έξοδο εικόνας και ήχου. Από ότι βλέπω η καλύτερη επιλογή που έχεις είναι να βγάλεις S-Video από το PC καθώς επίσης και ήχο (RCA καλώδιο) και να τα συνδέσεις πάνω στο dvd-r.

Τέλος το PS3 θα το συνδέσεις είτε με SCART ( καλύτερη σύνδεση ) είτε με το composite (εδώ πρέπει να δώσεις και ηχο πάλι, μην το ξεχάσεις).

Ελπίζω να σε κάλυψα -bye-
Σόρυ, τώρα σε είδα...

Ναι αλλά αυτό που ρωτάω είναι πως θα κάνω εγγραφή από τις εξωτερικές πηγές (pc, ps3). Π.χ. πες ότι βγάζω κανονικά εικόνα κ ήχο απ'το pc με hdmi (έχω ειδικό ανταπτοράκι στην κ.γραφικών που περνάει κ τα δύο). Από εκεί κ πέρα μπορώ να βάλω το ρεκόρντερ να γράφει ότι παίζει το ext6 που έχω το pc;;

Last edited:
ΕΙσόδοι εικόνας είναι ότι αναγράφεται σαν INPUT. Ολα τα OUTPUTS είναι για τις πηγές στις οποίες θέλεις να μεταφέρεις το σήμα από το DVD-RECORDER.

Μου φαίνεται ότι η λειτουργία smartlink το κάνει αυτό. Δηλ. scart με scart tv και recorder...

ΕΙσόδοι εικόνας είναι ότι αναγράφεται σαν INPUT. Ολα τα OUTPUTS είναι για τις πηγές στις οποίες θέλεις να μεταφέρεις το σήμα από το DVD-RECORDER.
To smartlink μεταφέρει ότι δείχνει η tv προς το recorder. Kαι αυτό γράφει... Απλά ρωτάω γιατί δεν ξέρω αν αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος ή υπάρχει κάποιος άλλος..

Δηλ. και να μην βάλεις την κεραία στο recorder, αν το'χεις συνδέσει έτσι (smartlink, scart-scart) αυτό θα μπορεί να γράψει τα κανάλια απ'την tv (δηλ. παίρνει την εικόνα απ'το scart που τη στέλνει η tv απ'το δικό της scart out, όχι απ'την κεραία)...

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι ένα απ'τα δύο scart σε μια tv είναι smartlink. Εκεί πρέπει να το συνδέσεις για να επικοινωνούν αμφίδρομα οι δύο συσκευές...

Αυτό δεν το γνωρίζω φίλε μου. Ειναι κάποιο universal σύστημα ή είναι αποκλειστικό των SONY προϊόντων?

Αυτό δεν το γνωρίζω φίλε μου. Ειναι κάποιο universal σύστημα ή είναι αποκλειστικό των SONY προϊόντων?
Όχι Πάνο, είναι πολύ κοινό αυτό που σου λέω, σίγουρα το ξέρεις. Σου αντιγράφω απ'το manual:
"Aν η συνδεδεμένη τηλεόραση (ή άλλη συσκευή) είναι συμβατή με SMARTLINK, NexTView Link, MEGALOGIC, EASYLINK, CINEMALINK, Q-Link, EURO VIEW LINK ή T-V Link τότε αυτή η συσκευή εγγραφής θα εκτελέσει αυτόματα τη λειτουργία SMARTLINK εφόσον έχετε ολοκληρώσει το πρότυπο σύνδεσης Α (αυτό με το scart)".
Για να καταλάβεις το Smartlink είναι αυτό το σύστημα που γράφει απευθείας ό,τι παίζει η tv. Δηλ. και κλειστό να είναι το recorder αν θες να γράψεις κάτι απ'την tv πατάς το κουμπί (record) και ανοίγει η συσκευή κ αρχίζει να γράφει (δεν χρειάζεται δηλ. να συντονίσεις το recorder με το κανάλι/πηγή που θες να γράψεις). Η Sharp το λέει WhatYouSeeIsWhatYouRecord.

Με λίγα λόγια η tv διώχνει την εικόνα/ήχο από εκείνο το scart που είναι OUT και στέλνει σε εκείνο το scart του recorder που είναι IN. Mάλιστα αυτό το συγκεκριμένο scart έχει ένα απ'τα παραπάνω ονόματα αν κοιτάξεις πίσω απ'τη συσκευή (εννοείται ότι πρέπει να έχει δύο scart, το δεύτερο κάνει αυτή τη δουλειά). Αυτό υπήρχε από παλιά και στα βίντεο, αρκεί να είχαν δύο scart. Σ'ένα jvc που είχα το πρώτο ήταν in και το δεύτερο έγραφε in/out. Από αυτό (το δεύτερο) μπορούσα να γράψω από οποιαδήποτε πηγή της tv!

Πραγματικά ήταν κάτι που δεν ήξερα για αυτό και σε ρώτησα.

Οk. Τhanks anyway...

Eίναι πολύ χρήσιμη λειτουργία γιατί πες π.χ. ότι θες να γράψεις κάτι που παίζει το ps3 ή το htpc στο ρικορντερ (είτε στον σκληρό του είτε σε dvd). Φυσικά δεν μπορεί να γράψει όταν η πηγή παίζει γνήσια dvd ή bd γιατί έχουν προστασία κ δημιουργούν παράσιτα...

Με δυο λόγια σαν να κάνεις capture ότι προβάλει η TV σου στο recorder.
Πάντως αυτό που λες το smartlink, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει! Μια απλή TV συνδέοντας ένα scart που σε παρέχει έξοδο για VCR/DVD/DEC/SAT/TV μπορεί να κάνεις το ίδιο πράγμα. Είναι ένα scart το οποίο το συνδέεις σε μια υποδοχή και σε βγάζει έξοδο πάλι σε θηλυκό scart αλλά και σε RCA "1 video composite" και "2 audio L R". Στην ουσία αν συνδέσω με ένα απλό καλώδιο scart την έξοδο του σε ένα scart άλλη TV, τότε στο AV θα βλέπω ότι δείχνει η πρώτη τηλεόραση.
Ναι αυτό θα το έχουν προσθέση ήδη όπως λες σε αρκετές TV εκ κατασκευής.

Με δυο λόγια σαν να κάνεις capture ότι προβάλει η TV σου στο recorder.
Πάντως αυτό που λες το smartlink, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει! Μια απλή TV συνδέοντας ένα scart που σε παρέχει έξοδο για VCR/DVD/DEC/SAT/TV μπορεί να κάνεις το ίδιο πράγμα. Είναι ένα scart το οποίο το συνδέεις σε μια υποδοχή και σε βγάζει έξοδο πάλι σε θηλυκό scart αλλά και σε RCA "1 video composite" και "2 audio L R". Στην ουσία αν συνδέσω με ένα απλό καλώδιο scart την έξοδο του σε ένα scart άλλη TV, τότε στο AV θα βλέπω ότι δείχνει η πρώτη τηλεόραση.
Ναι αυτό θα το έχουν προσθέση ήδη όπως λες σε αρκετές TV εκ κατασκευής.
Βασικά το δεύτερο scart (smartlink) κάνει τη συσκευή 1 να είναι είσοδος όταν η συσκευή 2 είναι έξοδος και το αντίστροφο. Π.χ βάζω να παίζει to dvdrecorder και όταν γυρίσω την tv στο scart2 δείχνει ότι παίζει το recorder. Kαι όταν παίζει η tv γυρνάω το dvdrecorder στο δικό του scart2 και γράφω ό,τι παίζει η tv!

Last edited:
Α μάλιστα! Αυτό όντως δε το ξέρω! Σε αυτό που είπα παραπάνω δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αρκετά χρήσιμο πάντως, για τέτοια συνδεσμολογία! Όλα από ένα καλώδιο.

Το κλειδί είναι έξοδος της tv! Μέχρι σήμερα την έχουν στο (δεύτερο) scart που είναι και in και out. Στο μέλλον θα την βάλουν στο hdmi...

Ή μάλλον την έχουν ήδη βάλει (στη δική μου Sharp το ένα απ'τα 3 hdmi κάνει "Aquos Link") αλλά δεν υπάρχουν πολλές συσκευές με την ανάλογη λειτουργία...

Last edited: