Παράκαμψη τροφοδοσίας

ωπ...
το παίρνω πίσω...
είχα μείνει με κάτι πρώτες εντυπώσεις.
Μπράβο Μήτσο. Να πιάσουν τόπο.
Τα γουφεράκια τα γιάτρεψες?

(τον δρόμο δεν τον ξέρω, θα χαθώ....αλλά μπορώ να ρωτήσω...έχω αναμνήσεις από έναν εξαιρετικό all-diy ήχο !)

υποθέτω ότι είναι πάνω κάτω αυτό το σχήμα.

αν κάνω τα κόκκινα bypass χωρίς να ξεκολλήσω τίποτα και δώσω 15 συνεχές στην κλέμα υπάρχει κάποιο πρόβλημα?

Attachments

• 12V_PS_7812_Circuit copy.jpg
    12V_PS_7812_Circuit copy.jpg
    30.4 KB · Views: 121
έτσι υποψιάζομαι και εγώ.
και φυσικά το ίδιο θα ισχύσει αν δώσω πάνω στον ηλεκτρολυτικό.
Μάλλον θα τις βγάλω όλες, δηλαδή θα κόψω από ένα πόδι και θα τις σηκώσω ή θα ζεστάνω κάτω και θα σηκώσω από μια μεριά.

Στην ουσια αν σηκωσεις (ή κοψεις) απο ενα ποδαρακι απο οποιεσδηποτε 2 (αν παλι το βλεπω καλα), μπορεις να δωσεις απ ευθειας στον πυκνωτη χωρις προβλημα.

Βλακειες λεω...

Απο δυο παραλληλες ομως ειναι οκ.

Last edited:
Μητς, στα γουφεράκια έβαλα σε κάποια σημεία λαστιχόκολλα και παίζουν χωρίς ακουστό πρόβλημα.

Απάντηση: Re: Παράκαμψη τροφοδοσίας

υποθέτω ότι είναι πάνω κάτω αυτό το σχήμα.

αν κάνω τα κόκκινα bypass χωρίς να ξεκολλήσω τίποτα και δώσω 15 συνεχές στην κλέμα υπάρχει κάποιο πρόβλημα?

Γιατί να τα κάνεις bypass; Αφού οι δίοδοι άγουν κατα την κατεύθυνση που σε ενδιαφέρει.

Όταν δίνεις εναλλασσόμενο στο κλεμάκι δίνεις εναλλάξ και τις δύο πολικότητες και μετά οι δίοδοι δρομολογούν κατάλληλα το ρεύμα.

Άρα μπορείς να δώσεις και συνεχές ότι πολικότητας θέλεις. Σ αυτή την περίπτωση θα άγουν συνεχώς οι δύο από τις διόδους, το ποιες θα άγουν εξαρτάται από την πολικότητα, και θα αποκόπτουν οι άλλες δύο. Ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Και τα ρελέ, το ξαναλέω, δεν παρεξηγούνται από κάποια πιθανή και ίσως ελάχιστη κυματωσούλα αν και εφόσον εμφανιστεί στο πηνίο τους...

ΥΓ
Δύο τουίτερ ρε παιδιά!......

Τι θα τα κανεις βρε?
Για ριξε ένα τηλ στον ακριβό. ..

θα αναστήσω εκείνα τα παλιά κουτιά που κάποτε φόραγαν kef. Να έχω κάτι να ακούω όταν ανεβαίνω στης μάνας μου.

Δημήτρη, μπορείς να δώσεις DC μετά τη γέφυρα πριν το regulator. Δε χρειάζεται κανένα bypass/βραχυκύκλωμα. Στο pin 1 του 7812 δίνεις τα +15 και στη γη, τι άλλο, τη γη.

Κανένα πρόβλημα αφού οι δίοδοι είναι ανάστροφα πολωμένες, εφόσον το σχηματικό είναι αυτό που έχεις ανεβάσει.
Προσοχή ΧΩΡΙΣ βραχυκυκλώματα (κόκκινες γραμμές).

Γιατί να τα κάνεις bypass; Αφού οι δίοδοι άγουν κατα την κατεύθυνση που σε ενδιαφέρει.

Όταν δίνεις εναλλασσόμενο στο κλεμάκι δίνεις εναλλάξ και τις δύο πολικότητες και μετά οι δίοδοι δρομολογούν κατάλληλα το ρεύμα.

Άρα μπορείς να δώσεις και συνεχές ότι πολικότητας θέλεις. Σ αυτή την περίπτωση θα άγουν συνεχώς οι δύο από τις διόδους, το ποιες θα άγουν εξαρτάται από την πολικότητα, και θα αποκόπτουν οι άλλες δύο. Ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Και τα ρελέ, το ξαναλέω, δεν παρεξηγούνται από κάποια πιθανή και ίσως ελάχιστη κυματωσούλα αν και εφόσον εμφανιστεί στο πηνίο τους...

Εγώ επιμένω στο παραπάνω. Είναι η πιο νοικοκυρεμένη λύση. 15 βολτ στο κλεμάκι και είσαι άρχοντας. Ούτε κολλήματα ούτε ξεκολλήματα. Ρελέ θα τροφοδοτήσεις όχι ριαα!
Αν φοβάσαι κανένα τσαφ βάλε σε σειρά μία αντίσταση 10 Ωμ. Το ένα άκρο της στο κλεμάκι στο άλλο άκρο στα 15 βολτ. Αν δουλέψει θα πει ότι δουλεύει και χωρίς αντίσταση. Αν κάτι πάει στραβά η αντίσταση θα καεί.

:ears:

Last edited:
Βρέθηκε χρόνος και έριξα 12 βολτ dc πάνω στην κλέμα που γύρευε ac.
τα ρελέ δουλεύουν αλλά μου ήρθε βόμβος στην είσοδο του προ (όχι δυνατός, υπαρκτός).
τι μπορεί να φταίει?
α. το ότι είναι στον αέρα χωρίς κουτί?
β. το ότι τα RGL τα έδωσα στην εξοδό του με ένα απλό ic φτηνό κομμένο στη μέση?
γ. το ότι το τροφοδοτικό των 12 είναι ενα πακάκι τοίχου για φόρτιση tablet (καρφούρ) των 700mA?
δ. το ότι ρίχνω dc ?

Last edited:
12v dc στην ac είσοδο (αν οι δίοδοι της γέφυράς σου έχουν ενα drop 0.7) σημαίνει 11.3V στην είσοδο του 7812. Πώς θα σου δώσει σταθεροποιημένο 12v στην έξοδο? υποθέτω ότι στην έξοδο του 7812 εχεις κυμάτωση (αφου δεν μπορει να σταθεροποιήσει) η οποία καταλήγει στο πηνίο του ρελέ, παρα πολύ κοντά δηλαδή στην επαφή του, από όπου διέρχεται το σήμα που καταλήγει στην είσοδο του προ σου, αφού τσιμπήσει την παρεμοβλή αυτή.

edit: αν το τροφοδοτικό που χρησιμοποίησες είναι σταθεροποιημένο, τότε εχω γραψει μλκ.. αν όχι ίσως έχω ελπίδα στον συλλογισμό μου

Last edited:
το τροφοδοτικό είναι πακάκι διακοπτικό τοίχου διαθέσιμο από χαλασμένο ταμπλετ. Ο,τι σημαίνει αυτό.
Εν λειτουργεία μου δείχνει 12 ακριβώς στην κλέμα της φωτογραφίας. Θα δοκιμάσω κάτι άλλο αν έχω διαθέσιμο, διότι και εγώ υποψιάζομαι ότι τελικά στο 7812 δεν φτάνουν 12.
Μόλις αδειάσω από σφήνα προτεραιότητες... :Banane0:

ευχαριστώ για την απάντηση :ernaehrung004:

όπως είσαι βαλε ενα πολυμετρο στην είσοδο του 7812 για να δεις τι τάση καταλήγει εκεί. Νομίζω ότι αγει μόνο η μία δίοδος και συνεπώς θα εχεις σχεδόν 11.3

ο 50va μ/σ που εχεις στο κουτί τι τάση βγάζει ?

όπως είσαι βαλε ενα πολυμετρο στην είσοδο του 7812 για να δεις τι τάση καταλήγει εκεί. Νομίζω ότι αγει μόνο η μία δίοδος και συνεπώς θα εχεις σχεδόν 11.3

ο 50va μ/σ που εχεις στο κουτί τι τάση βγάζει ?

15 βγάζει, αλλά, όπως είπα πιό παλιά, τελικά καταλήγω να βάλω τον επιλογέα σε ξεχωριστό κουτί με δικό του μτσ και ο προ να μείνει μιάς εισόδου (αν δεν φτιαχτεί κανένας ακόμα πιό μινιμαλιστικός....)