Παρακληση για πιθανη αναγνωριση κακοποιων σε βιντεο

Ωραια,ας υποθεσουμε οτι εγω δεν οπλοφορω και μου επιτεθει καποιος με μαχαιρι και καταφερω πανω στη παλη να τον μαχαιρωσω,δεν θα με βαλουν φυλακη?
Προφανως και θα με βαλουν,τετοια κωλονομοθεσια εχουμε εδω στην Ελλαδα.
Κι οσον αφορα τη περιπτωση της Μανωλαδας,η οποια ειναι το λιγοτερο απανθρωπη,μης σας ξενιζει γιατι τα γουρουνια εχουμε την ιδια μουρη παντου,ακομα και στν ''πολιτισμενη'' Αμερικη τα ιδια εκαναν.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Παρακληση για πιθανη αναγνωριση κακοποιων σε βιντεο

Καλό θα ήταν να μην είσαι τόσο απόλυτος και αφοριστικός. Χιλιάδες άνθρωποι με μικρά παιδιά, μεταξύ αυτών και εγώ, ζούμε στην ευρύτερη περιοχή χωρίς να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Και αν για μένα είναι μείγμα επιλογής και αναγκαιότητας, για άλλους είναι 100% αναγκαιότητα λόγω οικονομικών δυνατοτήτων.
Όλοι ξέρουν προς τα πού πέφτει η Κηφισιά, η Εκάλη ή το Καβούρι και η Γλυφάδα. Κάποιος λόγος θα υπάρχει που εξακολουθούμε και μένουμε στην περιοχή.

Εννοώ, φίλε μου, ότι θα έκανα το παν για να φύγω από εκεί και μόνο η πραγματική ανυπαρξία άλλης επιλογής θα με κρατούσε. Πού το αφοριστικό σε αυτό; Μπράβο σου πάντως που ζεις εκεί -ειδικώς εάν έχεις και μικρά παιδιά.

Δεν εξετάζουμε το τι θα γινόταν. Το ερώτημα που θέτω είναι, δικαιούται σε τέτοιες περιοχές να φέρει κανείς όπλο και να το χρησιμοποιεί για την άμυνά του από ηθικής και μόνο απόψεως; Γιατί από νομικής από ό,τι φαίνεται δεν δικαιούται, το κέντρο της Αθήνας είναι η ασφαλέστερη περιοχή της Ευρώπης.

Εστω να δεχθώ οτι "ηθικά" δικαιούται. Ακόμα και η ποινή για την υπόθεση του Αιγίου είναι άδικη. Οι ερώτησεις.

Εαν είχαμε ο καθένας απο ένα όπλο σπίτι, θα ήταν ασφαλές το κέντρο της Αθήνας?

Η κατάσταση του κέντρου μπορεί (και πρέπει) να είναι κριτήριο αν θα επιτρέπεται η οπλοκατοχή?

Απάντηση: Re: Παρακληση για πιθανη αναγνωριση κακοποιων σε βιντεο

Εστω να δεχθώ οτι "ηθικά" δικαιούται. Ακόμα και η ποινή για την υπόθεση του Αιγίου είναι άδικη. Οι ερώτησεις.

Εαν είχαμε ο καθένας απο ένα όπλο σπίτι, θα ήταν ασφαλές το κέντρο της Αθήνας?

Η κατάσταση του κέντρου μπορεί (και πρέπει) να είναι κριτήριο αν θα επιτρέπεται η οπλοκατοχή?

Εάν ο καθένας μας είχε όπλο, θα γινόμασταν Σικάγο (που λέει ο λόγος, δεν γνωρίζω πώς είναι το Σικάγο σήμερα).

Θεωρώ ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα κατά της οπλοκατοχής και οπλοφορίας. Με πρώτο και καλύτερο να αλλάξουν οι κανόνες εμπλοκής εάν η αστυνομία έρχεται αντιμέτωπη με ενόπλους. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όποιον φέρει όπλο ότι κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στα θυμαράκια παρά σε δικαστική αίθουσα. Μην μου αρχίσετε όμως τη συζήτηση για την παθογένεια και την κατάχρηση από τις αρχές τέτοιων κανόνων, όπως το εκ των υστέρων "φύτεμα" όπλων για δικαιολόγηση εκτελέσεων, εννοείται ότι αναφέρομαι στο δέον, δηλαδή στην θεωρητική περίπτωση που μια πολιτεία και τα όργανα αυτής λειτουργούν βάσει κανόνων κλπ.

Τα όπλα είναι σοβαρότατη απειλή για οποιαδήποτε έννομη τάξη. Ως πολίτης έχω περιορίσει σοβαρότατα τις δυνατότητες αυτοπροστασίας μου παραχωρώντας τα σχετικά δικαιώματά μου στην πολιτεία, αναμένω όμως αυτή να μου παρέχει ασφάλεια και να κρατά τους δρόμους καθαρούς από όπλα, έτσι δεν είναι;

Εύκολα προδικάζεις φίλε μου τις πολιτικές πεποιθήσεις των άλλων. Από πού προκύπτει ότι οι υποστηρίζοντες ισχυρότερο -φυσικό- δικαίωμα άμυνας στις εκτός νόμου περιοχές είναι δεξιοί ή αριστεροί; Τι διπολισμός είναι αυτός; Από πού και ως πού ο έχων τινά άποψη υιοθετεί αυτομάτως και όλη την ιδεολογική ατζέντα του χώρου που παραδοσιακώς ενστερνίζεται τη συγκεκριμένη άποψη;

Έχοντας αλλάξει τελείως το θέμα της αναγνώρισης υπόπτων για το οποίο υποτίθεται δημιουργήθηκε το ποστ, να πω πως δεν θέλω να οξύνω την όποια αντιπαράθεση, γι αυτό έγραψα πως τείνει κάποιος (στρέφεται προς τα κει) προς απόψεις που όπως λες "παραδοσιακά" (ίσως λανθασμένα) υποστηρίζονται από διαφορετικούς χώρους και όχι πως κάποιος υιοθετεί πλήρως κάποια ιδεολογία.
Παρακολουθώντας την θέση που έχουν κάποια μέλη με αξιόλογα επιχειρήματα σε διάφορα θέματα, μπορώ να έχω προσωπική άποψη για τον καθένα, λανθασμένη ή σωστή, όπως και οι άλλοι για μένα.
Όταν συζητάμε υποθετικές καταστάσεις και όχι γεγονότα, όπως η πιθανή εισβολή στο σπίτι μας, υπάρχουν υποθετικές απαντήσεις-γνώμες, που βλέπω πως εξαρτώνται από το γενικότερο σκεπτικό του καθένα μας...
Διαφορετικά θα αναγνωρίζαμε πως είναι μια απρόβλεπτη κατάσταση με μάλλον τυχαία έκβαση, άσχετα με το ποιες "προετοιμασίες" και νομικοί-ηθικοί κανόνες ή ιδεολογίες υπάρχουν.

Το "ισχυρότερο -φυσικό- δικαίωμα άμυνας στις εκτός νόμου περιοχές" δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς σημαίνει, ειδικά το εκτός νόμου περιοχές.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Παρακληση για πιθανη αναγνωριση κακοποιων σε βιντεο

Εάν ο καθένας μας είχε όπλο, θα γινόμασταν Σικάγο (που λέει ο λόγος, δεν γνωρίζω πώς είναι το Σικάγο σήμερα).

Θεωρώ ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα κατά της οπλοκατοχής και οπλοφορίας. Με πρώτο και καλύτερο να αλλάξουν οι κανόνες εμπλοκής εάν η αστυνομία έρχεται αντιμέτωπη με ενόπλους. Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όποιον φέρει όπλο ότι κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στα θυμαράκια παρά σε δικαστική αίθουσα.

Συμφωνώ. Και αυτή είναι και η ουσία του θέματος αγαπητέ.
Προστατεύεσαι (ή τουλάχιστον στατιστικά, έχεις λιγότερες πιθανότητες να σου συμβεί κάτι κακό) καλύτερα οταν δεν έχεις όπλο.

Ίσως είναι λίγο δύσκολο να γίνει κατανοητό αυτό , είναι όμως η πραγματικότητα.

Το "ισχυρότερο -φυσικό- δικαίωμα άμυνας στις εκτός νόμου περιοχές" δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς σημαίνει, ειδικά το εκτός νόμου περιοχές.

Οι περιοχές όπου ο νόμος δυτικά του Πέκος κατισχύει των ελληνικών νόμων.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Παρακληση για πιθανη αναγνωριση κακοποιων σε βιντεο

Προστατεύεσαι (ή τουλάχιστον στατιστικά, έχεις λιγότερες πιθανότητες να σου συμβεί κάτι κακό) καλύτερα οταν δεν έχεις όπλο.

Είπες την λέξη-κλειδί. Στατιστικώς το πράγμα θα γινόταν χειρότερο εάν όλοι οπλοφορούσαμε, θα είχαμε συνολικώς μια αύξηση θανάτων -και δραστών από θύματα αμυνόμενα, αλλά και θυμάτων που δεν τους έκατσε η άμυνα και που εάν παραμέναμε σε καταστάσεις μη-οπλοφορίας θα ζούσαν.

Αυτό όμως δεν αλλάζει την άποψή μου περί φυσικού δικαιώματος του καθένα να λάβει μέτρα για την αυτοπροστασία του όταν το κράτος τον έχει γραμμένο κανονικά. Μυαλό έχει να αποφασίσει εάν του αρκεί η στατιστική που του δίνει αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης εάν δεν αντιδράσει καθόλου ή εάν θα πάρει το ζήτημα της αυτοπροστασίας του ενεργά στα χέρια του -γιατί μη ξεχνάμε ότι στην πρώτη περίπτωση ουσιαστικώς επαφίεται κανείς στη βούληση του δράστη και στην πεποίθηση ότι ο τελευταίος δρα ας το πούμε ορθολογικώς ή εν πάση περιπτώσει βάσει ενός εγκληματολογικώς θεμελιωμένου modus operandi, βάσει των οποίων όποιος μπουκάρει για να κλέψει κατά κανόνα δεν θα σκοτώσει εάν δεν προκληθεί.

Last edited:

Συμφωνώ. Και αυτή είναι και η ουσία του θέματος αγαπητέ.

Ίσως είναι λίγο δύσκολο να γίνει κατανοητό αυτό , είναι όμως η πραγματικότητα.

Κι εγώ το πίστευα αυτό, αλλά έχω αρχίσει να αμφιβάλλω για την εγκυρότητα αυτής της θέσης...

Κι εγώ το πίστευα αυτό, αλλά έχω αρχίσει να αμφιβάλλω για την εγκυρότητα αυτής της θέσης...

Εφόσον δεν έχει αρχίσει να μεταβάλλεται η στάση των εγκληματιών και μένουν προσηλωμένοι στον καθαρά οικονομικό στόχο τους, η θέση αυτή παραμένει έγκυρη.
Όμως όπως βλέπεις μπαίνουν μέσα και άλλοι παράμετροι πλέον, όπως οι ελάχιστες κοινωνικές αξίες που έχουν οι δράστες και η ύπαρξη ενός ελαχιστότατου σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή, πράγματα που δεν είναι δεδομένα πλέον.

Πχ η δολοφονία με πολλαπλές μαχαιριές (και πισώπλατη η μία) ατόμου που ήρθε αντιμέτωπο με τρεις είναι μάλλον εκτός των διδαγμάτων της εγκληματολογίας. Μα έλα ντε που συνέβη!

Οι περιοχές όπου ο νόμος δυτικά του Πέκος κατισχύει των ελληνικών νόμων.

Εκτός αν το εκφράζεις σαν παράπονο, είναι περίεργο να υποστηρίζουμε τη μείωση της οπλοκατοχής αλλά και να οριοθετούμε περιοχές όπου αποδεχόμαστε πως δεν υπάρχει νόμος, οπότε το μόνο που μένει είναι η αυτοδικία.
Σε όλη την κουβέντα μας αναφερόμαστε στα παράνομα πυροβόλα όπλα, κυρίως πιστόλια & Καλάζνικοφ, που με κάνει να πιστεύω πως μιλάμε όλοι περισσότερο επηρεασμένοι από τις ταινίες που βλέπουμε, στα αξιόλογα Home Theater που έχουμε σαν μέλη του παρόντος φόρουμ, παρά από την πραγματικότητα.
Διαφορετικά, όπλο και μάλιστα θανατηφόρο, είναι και ένα τηγάνι στην κουζίνα μας για να μην αναφέρουμε τα κυνηγετικά όπλα που είναι νόμιμα προσβάσιμα παντού, πολύ φθηνά και θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει ο καθένας, χωρίς να χρειάζεται να είναι "σληροτράχηλος πιστολάς"...
Οπότε η συζήτησή μας επανέρχεται στην ...ιδεολογία του καθενός και το αν αποδέχεται να διάγει βίο υπό καθεστώς φόβου ή όχι...

Re: Απάντηση: Παρακληση για πιθανη αναγνωριση κακοποιων σε βιντεο

Εκτός αν το εκφράζεις σαν παράπονο, είναι περίεργο να υποστηρίζουμε τη μείωση της οπλοκατοχής αλλά και να οριοθετούμε περιοχές όπου αποδεχόμαστε πως δεν υπάρχει νόμος, οπότε το μόνο που μένει είναι η αυτοδικία.

Φυσικά το εκφράζω σαν παράπονο. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν περιοχές όχι απλώς εντός της επικράτειας, αλλά σε αυτή την καρδιά του κράτους, όπου το τελευταίο αδυνατεί να επιβάλει την τάξη και να προστατεύσει τα έννομα αγαθά των πολιτών του. Είναι απαράδεκτο να εκθέτεις στις αρχές πως πέτυχες να κυκλοφορεί το χωρίς πινακίδες αυτοκίνητο που σε τράκαρε, πως το ακολούθησες και πως βρίσκεται στην X περιοχή και να λαμβάνεις την απάντηση "δεν μπαίνουμε καν εκεί μην το ψάχνεις παραπάνω" (περιστατικό το οποίο γνωρίζω εκ διηγήσεως από παντελώς αξιόπιστο κατά την προσωπική μου εκτίμηση άτομο. Φυσικά μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τα πάντα, ακόμη και το εάν αφοδεύουν οι αρκούδες στα δάση).

Όσο για το δεύτερο, δεν είπα πως το μόνο που μένει είναι η αυτοδικία. Είπα πως ο αυτοδικών έχει μια επιπλέον δικαιολογία σε αυτές τις περιπτώσεις. Από την άποψη ενός θεωρητικού υπερασπιστή ενός τέτοιου αυτοδικούντος.

Μωρέ πρέπει όποιον πιάνουμε να κλέβει(ξένο και Έλληνα)να τον κρεμάμαμε ανάποδα στο σύνταγμα, και να τον αφήνουμε εκεί μέχρι να τον φάνε τα περιστέρια...!!! Μην με πείτε υπερβολικό...!!

Και όχι μόνο τα περιστέρια. Όποιος έχει κοτούλες, καναρίνια και λοιπά πτηνά να πάει να ταΐζει.
Λοιπά κατοικίδια, όπως γάτες, σκυλιά και λιοντάρια απαγορεύονται.