hasp
Established Member
- 21 December 2009
- 189
επίσης αυτή η καραμέλα με τις ώρες κοινής ησυχίας είναι εντελώς άκυρη. Ζούμε σε περιβάλλον με πολύ μεγάλη ηχορρύπανση, με πολλή πίεση, άγχος, κι ελαχιστο ελευθερο χρόνο για ξεκούραση. Θυμάμαι πιτσιρικάς που γύρναγε ο πατέρας μου από την δουλεια και 3 η ώρα το μεσημέρι ήταν στο κρεβάτι για υπνο και ξεκούραση. Ωρα κοινης ησυχίας. Σήμερα δεν παίζει αυτό. Οι 9 στους 10 γυρίζουν αργά το απόγευμα ή και νύχτα στο σπίτι. Οπως κι εγώ. Εχω γυρίσει μισοάρρωστος 7 το απόγευμα και έχω πέσει ξερός στο κρεβάτι, και βασανίζομαι από το βρωμόσκυλο που γαυγίζει αδιακρίτως επί ώρες, παρατημένο στο μπαλκόνι, και γίνομαι ακόμα πιο κουρέλι. Βγαινω στο μπαλκονι, φωνάζω τον ιδιοκτήτη και του λεω να το μαζεψει γιατι υποφέρω. -Δεν ειναι ωρες κοινής ησυχίας, ήταν η απάντηση.
Η γαιδουριά, η καφρίλα, η αγένεια, η ελλεψη αγωγής, δεν εχουν ωράριο. Ειναι 24/7. Σημερα οι ώρες κοινής ησυχίας (θα επρεπε να) είναι οι ώρες που επιστρεφει ο κοσμος απο την δουλειά του και χρειαζεται να ξεκουραστεί. Η εν πάσει περιπτώσει όταν καποιος σου λεει οτι τον ενοχλείς, οφείλεις να τον σεβαστείς ανεξαρτήτως ώρας, για τον πολύ απλό λόγο ότι μεθαύριο θα είσαι εσύ στην θέση του.
Συμφωνώ απόλυτα. Αν όλοι σκεφτόμασταν έτσι δεν θα υπήρχε πρόβλημά σε κανένα. Αυτό που περιγράφεις ουσιαστικά είναι η λογική του "μέτρου". Τη λογική αυτή, γνωστή από τους αρχαίους προγόνους μας (οι οποίοι έχουν εκνευριστικά δίκιο πάντοτε), προσπαθούν να προσεγγίσουν και οι νόμοι. Οπως κατάλαβες όμως από την πράξη η λογική των ωρών κοινής ησυχίας έχει ξεπεραστεί τουλάχιστον στα αστικά κέντρα από τις νέες συνήθειες και τον αγχώδη τρόπο ζωής μας.
Αυτό που μένει σε όσους έχουν παραμείνει νοήμονα όντα - και οι οποίοι δυστυχώς είναι λίγοι βαίνοντας επικίνδυνα μειούμενοι - είναι η τήρηση της λογικής του "μέτρου" την οποία περιέγραψες πολύ σωστά.
Εγώ πχ είμαι ευτυχής πατέρας δύο υπέροχων παιδιών (αγόρι-κορίτσι 2.5 ετών) Οι μπόμπιρές μου αν και είναι (συγκριτικά με άλλους καλικάντζαρους που ξέρω) πολύ καλά παιδάκια, δεν παύουν παρόλα αυτά να είναι παιδιά.
Δεν τα αφήνω να κάνουν φασαρίες (όσο μπορώ) και ειδικά στα μπαλκόνια ποτέ. Αλλά και θα τρέξουν και θα φωνάξουν και θα χοροπηδήξουν αυστηρά μέχρι τις 21:00 και χωρίς εξαίρεση ποτέ.
Πιστεύω οτι ακουγόμαστε αρκετές φορές πάντα εντός των ωρών κοινής ησυχίας. Οταν όμως ξυπνάναι και Σαββατοκύριακα στις 7:00 και αρχίζουν να τρέχουν και να παίζουν φαντάζομαι οτι ενοχλούμε τους γείτονες (σε λογικά πάντα πλαίσια) που ξεκουράζονται.
Αντίθετα αυτοί έχουν την περίεργη (για μένα) συνήθεια να αλλάζουν διαρρύθμιση και να καθαρίζουν το σπίτι τους και να κάνουν μπάνιο μετά τις 23:00 και μέχρι τις 01:30 καθημερινά!!! Αν και μου φαίνεται περίεργο και είναι σίγουρα ενοχλητικό, εφόσον δεν διαταράσεται σοβαρά (πχ με ξύπνημα των παιδιών μου) η ησυχία του σπιτιού μου, δεν κάνω παρατήρηση, ποτέ. Ξέρω οτι κι εμείς τους ενοχλούμε κάποιες φορές (και ας είμαστε τυπικά σε ώρες κοινής ησυχίας εντάξει) και δεν μου έκαναν παράπονα, ποτέ.
Επίσης γνωρίζω οτι παραμονή Χριστουγέννων θα κάνουν γλέντι. Δεν ενημερώνουν ποτέ (έτσι θα έκανα εγώ και ταυτόχρονα θα τους προσκαλούσα) και κάνουν τρομερή !!! φασαρία με μουσική ηχορύπανση και ποδοβολητά και φοβερές συζητήσεις ακόμα και στους διαδρόμους της πολυκατοικίας. Η γυναίκα μου φωνάζει κάθε παραμονή Χριστουγέννων και με παροτρύνει να καλέσω την αστυνομία. Μάλιστα αυτά τα Χριστούγεννα ήταν και τα παιδιά άρρωστα και ξενυχτήσαμε οικογενειακώς με βαριά λαικά.
Παρόλα αυτά εγώ (που μένω από κάτω τους) δεν πήρα τηλέφωνο. Περσυ είχε πάρει κάποιος (οχι εγώ πεισματικά).
Πιστεύω οτι θα πρέπει ο καθένας να συνειδητοποιεί τι προκαλεί στον περίγυρό του και να σέβεται το μέτρο. Κι εγώ ενοχλώ καθημερινά (με τα παιδιά μου) κι αυτοί (με την ηλεκτρική σκούπα!!! στις 01:00), αλλά γιορτή κάνουν 1 φορά το χρόνο. Εντονα και χωρίς ενημέρωση αλλά 1 φορά το χρόνο. Θεωρώ οτι τηρούν το μέτρο και γι' αυτό τους σέβομαι.
Η συγκατοίκηση θέλει αμοιβαίες υποχωρήσεις και σεβασμό στη ζωή του άλλου. Αν κάποιος τα παραβαίνει και είναι γαιδούρι ή βρίζει αναίτια, τότε φυσικά volume στο τέρμα και όποιος αντέξει.
Εγώ πάντως προετοιμάζομαι για μόνιμη και απόλυτη λύση στο πρόβλημα : μονοκατοικία και dedicated av room με ηχομόνωνση, ρεύματα, προβλέψεις και όλα τα σχετικά.
Μέχρι τότε εκδικηθείτε τους εσείς γιατί εγώ με τα ακουστικά :music-smiley-004: μου ούτε τη γάτα της γειτόνισσας δεν μπορώ να τρομάξω...
Last edited: