Παρασιτα στα FM!

niklevedopoulos

Established Member
2 November 2007
226
Γεια σας!

Εχω ενα τιουνερ PRIMARE T23 και μια κεραια ραδιοφωνου Magnum Dynalab ST_100.
Την τελευταια την εχω αναρτησει στον ιστο της κεντρικης κεραιας τηλεορασης στην ταρατσα (4 οροφης πολυκατ) και συγκεκριμενα 1μ περιπου πανω απο την κεραια τιβι.
Απο εκει ξεκινα καλωδιο που καταληγει στον ενισχυτη της κεντρικης κεραιας τβ.

Το προβλημα:

Συνδεοντας το τιουνερ με την πριζα τηλεορασης στο σαλονι μου χαλαει το σημα κανοντας παρασιτα- οχι πολυ εντονα αλλα αισθητα, ενω παιζει πολυ καλυτερα χωρις να το εχω βαλει στην πριζα! Δηλαδη με 'κεραια' μονο το 10 μετρων καλωδιο το οποιο διατρεχει το σαλονι, το ραδιο παιζει σχεδον τελεια!

Δοκιμασα να αυξησω το gain του ενισχυτη κεραιας αλλα οχι μονο δεν εξαφανιζονται τα παρασιτα, αλλα χαλαει και το σημα της τιβι!

Επειδη ειμαι στον τελευταιο οροφο, δοκιμασα να συνδεσω το καλωδιο της απο την κεραια κατευθειαν στο τιουνερ, περιπου 25 μετρα καλωδιο, αλλα χωρις βελτιωση!

Τωρα ακουω χωρις να εχω συνδεσει το καλωδιο απο το ραδιο στην πριζα με παρα πολυ καλα αποτελεσματα, αλλα ακομη εχω ενα μικρο θορυβο τον οποιο επιθυμω να διωξω!
Δε μπορει να μην βελτιωνει τιποτα η τοσο καλη κεραια της Magnum Dynalab!

Ο σταθμος που κανω τις συγκρισεις ειναι το τριτο προγραμμα..

Τι με συμβουλευετε;

Αυτο που σκεφτομαι ειναι ειτε να σηκωσω κι αλλο τη κεραι πανω στον ιστο, ειτε να την βαλω σε ξεχωριστο ιστο απο αυτον της κεραιας τιβι μπας και πιανει παρασιτα..
Τι αλλο;

Ευχαριστω!

Ξεχασα να αναφερω κατι βασικο!
Μενω στο Πεδιο του Αρεως κοντα, κεντρο Αθηνας!

Έχει σε διπλανό δωμάτιο, αλλα είναι μόνιμα ανοιχτή, οπότε δε δικαιολογεί τη βελτίωση όταν βγάζω το Καλωδιο απο τη πρίζα..

Αν οπως λες παιζει καλυτερα χωρις κεραια (μονο με το καλωδιο) παρα με κεραια στην ταρατσα, τοτε το προβλημα δεν ειναι το αδυνατο σημα αλλα το ΠΟΛΥ δυνατο!

Υπερφορτωνεται ο δεκτης σου.

Η μειωσε την απολαβη του ενισχυτη κεραιας η ασε απλα τον δεκτη με την "ελαχιστη" κεραια, το καλωδια π.χ.

Re: Απάντηση: Παρασιτα στα FM!

στην ταράτσα εννοώ :drummer:

Αν οπως λες παιζει καλυτερα χωρις κεραια (μονο με το καλωδιο) παρα με κεραια στην ταρατσα, τοτε το προβλημα δεν ειναι το αδυνατο σημα αλλα το ΠΟΛΥ δυνατο!

Υπερφορτωνεται ο δεκτης σου.

Η μειωσε την απολαβη του ενισχυτη κεραιας η ασε απλα τον δεκτη με την "ελαχιστη" κεραια, το καλωδια π.χ.
Αυτό είναι Πολυ πιθανό! Την απολαβη του ενίσχυτη τον έχω στο μηδέν..

Μπορείς να παρακάμψεις τον ενισχυτή και να συνδέσεις απ' ευθείας το tuner στην κεραία;

Μπορείς να παρακάμψεις τον ενισχυτή και να συνδέσεις απ' ευθείας το tuner στην κεραία;

Ναι!..Το δοκιμασα και αυτο!
Ειναι περιεργο γιατι και σε αυτη την περιπτωση κανει παρασιτα με το που το συνδεω κατευθειαν στην κεραια! Αποσυνδεοντας την κεραια τα παρασιτα εξαφανιζονται και ο ηχος μαλιστα ειναι σχεδον τελειος! Δεν πρεπει να φταιει η ευαισθησια του δεκτη..

Δοκιμασε να συνδεσεις μια κεραια -καλωδιο [αυτες που κανουν 1 ευρω],και δες το αποτελεσμα.Το πιο πιθανο ειναι να εχει υπερφορτιση σηματος,αν και οταν ειναι χωρις κεραια, λογικα δεν επρεπε να ακους τιποτε εκτος απο φυσημα
Τωρα ειδα οτι θελει κεραια 50 ωμ ,γιατι εχει και dab.Ειναι η κεραια σου +καλωδο 50 ωμ?

Last edited:
Εγω παντως δεν βρηκα την κεραια που γραφεις αλλα την SR 100 που ειναι εσωτερικου χωρου.Το πιο πιθανον ειναι να θελει προσαρμογη της αντιστασης ,πραγμα ευκολο και φθηνο.Αν θελεις δωσε τις προδιαγραφες της κεραιας

να κανω μια ερωτηση λιγο περα απο το θεμα?

αν εχω μια κεραια των 20 ευρο και μια των 200 ευρο...
αλλα το signal ειναι ακριβως ιδιο..
εχω διαφορα στην ποιοτητα που ακουω? και γιατι?

Εξωτερικες κεραιες FM σε ταρατσες εντος Αθηνων ειναι συνταγη για προβληματα.
Απο την πολυ rf το front end του δεκτη μπουκωνει.
Τα παρασιτα που ακους ειναι ουσιαστικα ενδοδιαμορφωσεις απο το πολυ σημα.
Ξεχνας οπωσδηποτε οτι εχει να κανει με ενισχυτες κεντρικης.
Απευθειας το καλωδιο, και να παρεμβαλεις ενα band pass φιλτρο για τη ζωνη 88-108, κατα προτιμηση σε συνδιασμο με ρυθμιζομενο εξασθενητη.
Στοχος να βρεις το σημειο που το φυσημα θα ειναι ελαχιστο χωρις να εχεις υπερφορτωση.
Η ακομα καλυτερα ξεχνα τα ολα αυτα και ακου το τριτο απο το ψηφιακο μπουκετο της ερτ με σαφως καλυτερη ποιοτητα.

να κανω μια ερωτηση λιγο περα απο το θεμα?

αν εχω μια κεραια των 20 ευρο και μια των 200 ευρο...
αλλα το signal ειναι ακριβως ιδιο..
εχω διαφορα στην ποιοτητα που ακουω? και γιατι?

Οχι δεν πρεπει να εχεις διαφορα ,εφ οσον το σημα ειναι το ιδιο.Η μονη διαφορα περα απο την δυνατοτητα ληψης,ειναι στο σχεδιασμο της κεραιας να απορριπτει τα ειδωλα του σηματος,πραγμα που κατα 90% το κανει και η κεραια των 20 ευρω.Απο εκει και επειτα μετραει το καλωδιο που κατεβαινει-εξαιρετικα σημαντικο,και φυσικα ο δεκτης

Ολοι οι υπολοιποι δεκτες θελουν κεραια 75 ohm ,και προφανως οι κεραιες ειναι 75 ohm ,το ιδιο και τα καλωδια.Ο δικος σου θελει 50 ohm ,επομενως θελει προσαρμογη το καλωδιο +κεραια