Παρατήρηση κυματομορφής spdif

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,609
Συγχωρείστε μου ίσως τον αδόκιμο (αν είναι) τίτλο του θέματος.
Επειδή έχω συγκεντρώσει αρκετές πηγές προσφάτως παραγωγής σήματος spdif και επειδή κάποτε πρέπει να καταλήξω κάπου εκτός από τα πιθανά χεριάσματά τους υπάρχει κάποιος που να μπορεί να μου εξηγήσει με 1,2 απλά βηματάκια την διαδικασία γιά να δώ την μορφή της εξόδου spdif σε κάποιο από τα shareware προγράμματα μετρήσεων σε πισί?

ή ζητάω ουτοπικά πράγματα?

Επειδή έχω συγκεντρώσει αρκετές πηγές προσφάτως παραγωγής σήματος spdif και επειδή κάποτε πρέπει να καταλήξω κάπου εκτός από τα πιθανά χεριάσματά τους υπάρχει κάποιος που να μπορεί να μου εξηγήσει με 1,2 απλά βηματάκια την διαδικασία γιά να δώ την μορφή της εξόδου spdif σε κάποιο από τα shareware προγράμματα μετρήσεων σε πισί?

μόνο με παλμογράφο. Τα βία 96k bw από την κάρτα ήχου δεν φτάνουν ούτε για ζήτω..

Ζητάς να δεις την έξοδο s/pdif...

Φαντάζομαι ότι εννοείς έξοδο s/pdif από cd player, media player και τα συναφή έτσι;
Σε παλμογράφο...προφανώς μόνο με ψηφιακό και όχι αναλογικό εφόσον θέλεις να δεις απευθείς τη ψηφιακή έξοδο και όχι την μετατροπή της σε αναλογικό, έτσι;

Σίγουρα θα χρειαστείς μία κάρτα ήχου αξιώσεων (24/192 ή 24/96) η οποία να έχει input s/pdif και με θόρυβο (-110)-(-120)dB.
Λογικά θα παίζει το player κάποια αρχεία δείγματα κυματομορφής και η έξοδος του s/pdif του θα πηγαίνει στην είσοδο s/pdif της κάρτας ήχου.

Το λογισμικό τώρα θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται s/pdif. Μη νομίζεις ότι εδώ θα βρεις αυτό που ζητάς εύκολα και ιδίως σε shareware.

SpectraPlus το ξεχνάς (δεν διαχειρίζεται s/pdif από όσα έχω δει), RightMarkAudio Analyser μόνο σε Pro (γιατί διαχειρίζεται σε Pro asio οδηγούς, όπου εκεί μπορείς να έχεις s/pdif - είναι θέμα κάρτας ήχου) αλλά δεν ξέρω εάν θα σε αφήσει να δεις πάνω από κάποιες συχνότητες (είναι αρκετά wizard πρόγραμμα).
SpectrumLab ναι, διαχειρίζεται s/pdif αλλά θα σου βγάλει την πίστη στην παραμετροποίηση του (αλλά είναι το μόνο πραγματικά δωρεάν).
Virtims Multi-Instrument, κατέβασε τη shareware (30 ημερών) και παίξε γιατί είναι καλό πρόγραμμα...

Χρειάζεσαι αναλογικό (ή ψηφιακό) παλμογράφο με BW το λιγότερο 100ΜΗz
ή λογικό αναλυτή.

edit:
Για πισί και κάρτα ήχου για είσοδο ούτε να το σκέφτεσαι. Για λιγότερο από
10 KHz και με το ζόρι και σε καμία περίπτωση τα MHz της s/pdif.

Last edited:
Ζητάς να δεις την έξοδο s/pdif...

Φαντάζομαι ότι εννοείς έξοδο s/pdif από cd player, media player και τα συναφή έτσι;
Σε παλμογράφο...προφανώς μόνο με ψηφιακό και όχι αναλογικό εφόσον θέλεις να δεις απευθείς τη ψηφιακή έξοδο και όχι την μετατροπή της σε αναλογικό, έτσι;

......

Οποιοδήποτε ηλεκτρικό σήμα "ρέει" μέσα από καλώδιο ή κύκλωμα είναι ένα φυσικό μέγεθος και άρα αναλογικό. Οι αναλογικοί τετραγωνικοί, (τουλάχιστον θεωρητικά αλλά στην πράξη σχεδόν), παλμοί ενός σήματος μετριούνται σαν "0" και "1" και μεταφράζονται σε ψηφιακή λέξη ή αριθμητική τιμή στο δυαδικό σύστημα αρίθμησης.

Φαντάζομαι ο υπέρηχας θέλει να δεί πόσο "όμορφα" είναι τα τετράγωνα των παλμών αυτών του spdif και να εκτιμήσει έτσι την ποιότητά τους

Σωστά Αρχηγέ;

Για να το σκεφτώ λίγο.....

μούμπλε μούμπλε....

192.000 δείγματα/sec το ένα κανάλι σύν άλλα τόσα το άλλο πάμε σχεδόν στα 400.000 δείγματα. Το κάθε δείγμα περιγράφεται από 24bit δηλαδή 24 παλμοί στην σειρά στο spdif άρα 400.000 Χ 24 = 10ΜΗz περίπου.
Τα υπολόγισα σωστά ή κάτι μου ξεφεύγει;
Άρα, αν είναι σωστά, θα χρειαστούμε έναν παλμογράφο τουλάχιστον στα 20ΜΗz .

Και άντε και την είδαμε την κυματομορφή. Τι θα καταλάβουμε;

Τώρα το είδα: "shareware προγράμματα μετρήσεων σε πισί" !!!???

Αρχηγέ ξέχνα το!

Re: Απάντηση: Παρατήρηση κυματομορφής spdif

μούμπλε μούμπλε....

192.000 δείγματα/sec το ένα κανάλι σύν άλλα τόσα το άλλο πάμε σχεδόν στα 400.000 δείγματα. Το κάθε δείγμα περιγράφεται από 24bit δηλαδή 24 παλμοί στην σειρά στο spdif άρα 400.000 Χ 24 = 10ΜΗz περίπου.

Τίποτα, για να καταλάβουμε θέλουμε Logic Analyser...

μούμπλε μούμπλε....

το είπα.
Εχω τουλάχιστον 7 ή 8 πηγές που παράγουν το σήμα αυτό και έχω καταλήξει αμετάκλητα στο θέμα τι θα γίνει μετά το σήμα αυτό (δηλαδή επιλογή dac).
Επειδή λένε ότι garbage in garbage out θέλω λίγο να σορτάρω τις πηγές όσον αφορά στην ποιότητα του σήματος αυτού ώστε κάποιες να φύγουν γιά πάντα και να ασχοληθώ με αυτές που αξίζουν.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Παρατήρηση κυματομορφής spdif

το είπα.
Εχω τουλάχιστον 7 ή 8 πηγές που παράγουν το σήμα αυτό και έχω καταλήξει αμετάκλητα στο θέμα τι θα γίνει μετά το σήμα αυτό (δηλαδή επιλογή dac).
Επειδή λένε ότι garbage in garbage out θέλω λίγο να σορτάρω τις πηγές όσον αφορά στην ποιότητα του σήματος αυτού ώστε κάποιες να φύγουν γιά πάντα και να ασχοληθώ με αυτές που αξίζουν.

Και τι ειναι αυτο που καθοριζει την ποιοτητα σε μια spdif κυματομορφη ?

Οποιοδήποτε ηλεκτρικό σήμα "ρέει" μέσα από καλώδιο ή κύκλωμα είναι ένα φυσικό μέγεθος και άρα αναλογικό. Οι αναλογικοί τετραγωνικοί, (τουλάχιστον θεωρητικά αλλά στην πράξη σχεδόν), παλμοί ενός σήματος μετριούνται σαν "0" και "1" και μεταφράζονται σε ψηφιακή λέξη ή αριθμητική τιμή στο δυαδικό σύστημα αρίθμησης.

Φαντάζομαι ο υπέρηχας θέλει να δεί πόσο "όμορφα" είναι τα τετράγωνα των παλμών αυτών του spdif και να εκτιμήσει έτσι την ποιότητά τους

Σωστά Αρχηγέ;

Ωραίος, ευχαριστώ για την πληροφορία, το θέμα μου ξέφυγε αρκετά...
Στο παράδειγμα του αναλογικού παλμογράφου, οπως της περίπτωσης του:

Φανταζομαι θελεις κατι τετοιο...
attachment.php

η συγκεκριμένη κυματομορφή είναι με απευθείας σύνδεση της s/pdif στις εισόδους του αναλογικού παλμογράφου;

Δεν νομιζω οτι θα φτασεις .... με λογικο κοστος τουλαχιστον.

Βρες καποιον κοντινο σου με παλμογραφο και πιστευω οτι θα εισαι καλυμενος.
:aktion033: