Παράξενο με Snr & Gain

AS Mocca

Supreme Member
19 June 2006
4,805
Athens
Εγκατέστησα σε συγγενή μου σε επαρχία, πιάτο Gilbertini 1,20m. με LNB ΜΤΙ 0,1db TWIN.
Καλώδιο UKIZI αρκετά καλό (δεν θυμάμαι τι ακριβώς πήρα) απόσταση από τους δέκτες: 23μ. από DM800 & 26μ. από DM500+

Σημείωση: Οι δέκτες είναι original και οι δύο.

Λοιπόν τιμές SNR & GAIN στους δέκτες:

DM800: SNR 28% GAIN: 99%
DM500+: SNR 93% GAIN: 94%

Πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό ?

DM800 Image Gemini v3.8
DM500+ Image Gemini v4.50

Στον δικό μου δέκτη DM800 με ένα πιάτο Gilbertini 0,80m. και LNB ΜΤΙ 0,1db. βλέπω λίγο λιγότερο SNR από τον αντίστοιχο του συγγενή μου SNR 23% GAIN 99% οπότε το θεωρώ λογικό.

Ο DM500+ πως γίνεται να βγάζει τόσα μεγάλα νούμερα.

Να σημειωθεί πως τα καλώδια και για τους 2 δέκτες έρχονται από το ίδιο εύκαμπτο κανάλι και διαχωρίζονται τα τελευταία 3 μέτρα. Δεν είναι θέμα παρεμβολών σίγουρα.

Αλέξη αυτό το κατάλαβα :)

Το θέμα είναι ποιο είναι το σωστό ή το πιο κοντινό στην πραγματικότητα ?

Απλά μου φαίνεται παράξενο και είπα να το αναφέρω μήπως έχει παρατηρήσει κανείς τίποτα περίεργο.

Ξέχασα να αναφέρω πως το LNB κοιτάει Hotbird.

Και τα δύο είναι σωστά με τον δικό τους τρόπο.
Το πιο σωστό θα ήταν οι δέκτες να μετρούσαν σε db έτσι ώστε να έχουν περίπου τις ίδιες μετρήσεις.
Π.χ. ο Kathrein UFS 910 εμφάνιζε όλα τα κανάλια με σήμα 98% άσχετα αν με ένα φύσημα του ανέμου στο οριακό κανάλι χανόταν το σήμα και το εύκολο δεν καταλάβαινε τίποτα. Και δεν είναι ο μόνος που συμπεριφέρεται έτσι.

Ναι συγγνώμη IKUSI εννοούσα Serafeim, αλλά βλέπεις η νύστα.....

Αλέξη κατάλαβα τι λες, απλά δεν μου κάθεται το ότι είναι δέκτες σχετικώς καινούργιοι στην αγορά από την ίδια εταιρεία. Πως γίνεται να μετράνε τόσο διαφορετικά. Εκτός και αν επειδή ο DM800 που είναι HD για αυτό να διαφέρει.
Τότε όμως θα πρέπει να έχει την ίδια συμπεριφορά με αυτόν ο DM8000 αναμένω να το δοκιμάσει κάποιος όταν τον πάρει να μας πει.

Αν θέλει κάποιος που έχει DM8000 να φέρω και τον DM800 μου να δούμε διαφορές στο SNR & GAIN με τον ίδιο εξοπλισμό απολαβής πολυ ευχαρίστως, αλλά να είναι από Αθήνα. :)

Απάντηση: Re: Παράξενο με Snr & Gain

Τότε όμως θα πρέπει να έχει την ίδια συμπεριφορά με αυτόν ο DM8000 αναμένω να το δοκιμάσει κάποιος όταν τον πάρει να μας πει.
Σχετικό είναι κι αυτό. Μπορεί κι ο 8000 να μετράει με άλλο τρόπο!

Σ αυτο που μπορω να σου απαντησω, ειναι οτι υπαρχει καποιο προβλημα με το tuner του DM 800 και τα image, γι αυτο με το ενα μετραει χαμηλα τις αποδοσεις πχ.23%, ενω με το Newenigma μετραει συνεχεια 99%.Υπομονη για διορθωση.....

Λοιπόν παρατήρησα κάτι μετά το πέρασμα από image Gemini 3.8 σε 4.0

Αλλάζοντας απλά Skins παρατηρώ ότι βγάζει διαφορετικό νούμερο στο SNR.
Τώρα με το Gemini_stone2_modern βγάζει 69% SNR !!!

Με το HD-SKIN-BASIC βγάζει 10%.

Θα τρελαθούμε τελείως τελικά.
Άρα για αυτό ο DM500+ έβγαζε άλλα είναι και θέμα skin.

Ωραία μπερδεύτηκε περισσότερο το ζήτημα.

giannikos και τι είναι σωστό το Newnigma η μέτρηση ή του Gemini ?

Kαμμια δεν ειναι σωστη.Απλα, να το πω, για να καταλαβεις, οτι το tuner αναλογα με το image διαβαζει ακι διαφορετικα τις ενδειξεις.Bug ειναι, που πρεπει να διορθωθει.Αλλωστε, το καταλαβαινεις οτι ειναι ετσι οπως το λεω,απ αυτα που γραφεις παραπανω.

δεν νομιζω να ειναι bug απλα το ενα skin σου διχνει το ποσοστο % ενω το αλλο το μετραει σε db

Στο nabilo blackhole 0.6 δείχνει και σε db και σε ποσοστό. Το ποσοστό όμως είναι διαφορετικό απ' ότι έδειχνε το gemini 3.9

μεγαλύτερο από 16db = 100%
15db = 93%
10db = 67%
κτλ κτλ

Αντίθετα το gemini 3.9 έδειχνε πολύ χαμηλές τιμές στην ποσοστιαία αναπαράσταση.

Γενικά οι ποσοστιαίες τιμές δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα. Θεωρητικά, αν δεν έχεις καθόλου BER, το SNR σου είναι στο 100%, υπό την έννοια ότι δε χρειάζεσαι παραπάνω. Οι μόνες χρήσιμες τιμές είναι σε db και θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν δύο δέκτες που μετράνε σε db, συμφωνούν στα νούμερα στην ίδια εγκατάσταση.

malakudi δεν κατάλαβες η εγώ δεν τα είπα καλά.

Στη v4.0 με διαφορετικό skin βγάζει άλλα πράγματα.

με HD skin βγάζει 10%
ενώ με κανονικό skin βγάζει 67%

26% έβγαζε με κανονικό skin στην v3.8 αλλά δεν είχα δοκιμάσει με HD skin σε αυτή τη version.

Όμως το 67% με το 10% έχει μια διαφορά......
Τουλάχιστον αν είναι db να το αναφέρουν οι $Ε%#$ γιατί μας μπερδεύουν....
Το 26% της version 3.8 τι είναι ? db ή ποσοστό ?

και γιατί ο DM800 του συγγενή από το ίδιο LNB που παίρνει και ο DM500+ βγάζει τότε 27% και ο DM500+ βγάζει 93% ?
Τουλάχιστον θα έπρεπε ο DM500+ να βγάζει 100% ή ο DM800 να βγάζει 15db.

Κάνω κάπου λάθος ?