Παραξενο προβλημα με ανταλλακτικα μαξιλαρακια για Sennheiser hd 600

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,393
Γεια σας,ειμαι ο Γιαννης και ειμαι νεο μελος στο AV club.

Αντιμετωπιζω ενα περιεργο προβλημα με τα ανταλλακτικα μαξιλαρακια για τα ακουστικα sennheiser hd 600(τα ιδια μαξιλαρακια χρησιμοποιουνται και στα hd580/650)Ο λογος για τον οποιο γραφτηκα σε αυτο το site,ειναι κυριως μηπως μπορεσω και βρω μια λυση στο προβλημα αυτο.

Θα προσπαθησω να περιγραψω την κατασταση λιγο αναλυτικα.

Πριν απο 6-7 χρονια(δε θυμαμαι ακριβως),αγορασα τα ακουστικα που ανεφερα παραπανω,απο την εδω αντιπροσωπεια(Φιλλιπος Νακας),απο το καταστημα στην Ιπποκρατους.Ολα αυτα τα χρονια,τα ειχα χρησιμοποιησει αρκετα,αλλα δεν εκανα ομως και την τοσο μεγαλη χρηση.Πριν απο μερικους μηνες(Ιανουαριος) αγορασα και εναν ενισχυτη ακουστικων,και ετσι αρχισα να τα χρησιμοποιω περισσοτερο.

Αν και τα μαξιλαρακια που ειχαν τα ακουστικα απ'τη μανα τους ηταν σε καλη σχετικα κατασταση(δεν ειχαν συμπιεστει/κατσει και τοσο πολυ απ'τη χρηση)οστοσο παρατηρησα κατι σα σκισιμο σε ενα σημειο(ισως επειδη τα εδινα καμια φορα στην κοπελα μου η οποια φοραει σκουλαρικια)και ετσι λοιπον αποφασισα να αγορασω ενα καινουριο ζευγαρι.Πηγα λοιπον στο καταστημα στην Ιπποκρατους(στο νακα που εχει και τα στερεοφωνικα κτλ)και αγορασα ενα ζευγαρι μαξιλαρακια.

Πηγα σπιτι,εβγαλα τα παλια μαξιλαρακια και εβαλα τα καινουρια.Λιγο αργοτερα εβαλα να ακουσω λιγο μουσικη και παρατηρησα οτι ο ηχος ειχε αλλαξει αισθητα.Η λεπτομερεια στα πριμα,ο αερας αναμεσα στα οργανα ειχαν χειροτερεψει,ο ηχος εγινε πιο "κλειστος",αυξηθηκαν οι μεσοχαμηλες/χαμηλες αλλα ομως το μπασο εγινε λιγοτερο σφιχτο και λιγοτερο περιγραφικο,και ακουγοταν καπως παχυ και πλαδαρο.Επισης τα μεσαια ηρθαν λιγο μπροστα(τα ακουστικα αυτα ειναι laidback)αλλα εχασαν την φυσικοτητα τους,την βελουδινη και αερινη αισθηση που ειχαν πριν.Βασικα η ολη αισθηση ηταν οτι ακουγα ενα ζευγαρι υποδεεστερα ακουστικα.Η διαφορα με πριν δεν ηταν η μερα με την νυχτα αλλα ηταν αρκετα αισθητη και δεν μου αρεσε το αποτελεσμα.Ο ηχος αυτος δεν ηταν ο ηχος ο οποιος ειχα συνηθισει και ειχα αγαπησει ολα αυτα τα χρονια.

Εβγαλα λοιπον τα ακουστικα απ'το κεφαλι μου και κοιτωντας λιγο προσεκτικα τα μαξιλαρακια,παρατηρησα οτι ηταν σαν λιγο πιο λεπτα/πιο κοντα σε υψος σε συγκριση με τα παλια.Εβγαλα λοιπον παλι τα καινουργια μαξιλαρακια απο τα ακουστικα για να τα συγκρινω καλητερα και οντως,τα καινουρια ηταν πιο κοντα σε υψος.Αν τα καινουρια ηταν πιο παχια σε υψος,τοτε δεν θα ηταν παραξενο διοτι τα παλια ειχαν "κατσει"λιγο απ'την χρηση.Ομως εδω συνεβη το αντιθετο...Ετσι λοιπον τα drivers με τα καινουργια μαξιλαρακια ηρθαν πιο κοντα στα αυτια,με αποτελεσμα την διαφορα στον ηχο που περιεγραψα παραπανω.

Αρχικα πιστεψα οτι τα συγκεκριμενα μαξ/κια ειχαν καποιο προβλημα(πχ να ειχαν πατικωθει οταν τα μεταφερανε η να ηταν ελλατωματικα...)και ετσι τα πηρα μαζι μου και πηγα στο καταστημα να τα συγκρινουμε με αλλα ομοια ζευγαρια(ειναι σε ναυλον και φαινεται χωρις να ανοικτουνε επιπλεον και αλλα)
Τα συγκριναμε λοιπον με αλλα δυο ζευγαρια ακριβως τα ιδια,και ολα ειχαν το ιδιο παχος.(λεπτοτερα απο τα παλια)Ρωτησα τον πωλητη αν ειχαν τροποποιηθει καποια στιγμη στο παρελθον και τα ειχαν κανει λεπτοτερα αλλα μου ειπε οτι δε γνωριζε και οτι αυτα εχουν και οχι κατι αλλο.

Την επομενη το πρωι πηρα τηλεφωνο στα κεντρικα του Νακα(Παιανια),και μιλησα με εναν υπευθυνο για τα ανταλλακτικα.Του περιεγραψα την κατασταση και μου ειπε οτι ειμαι ο πρωτος που αναφερω κατι τετοιο,και οτι δεν υπαρχει κατι αλλο σε μαξιλαρακια δυστυχως.Προσφερθηκε ομως να στειλει ενα e-mail στην εταιρια στην γερμανια,και να ρωτησει αν ειχαν τροποποιησει τα μαξιλαρακια και αν ναι,αν ειχαν να μου στειλουν ενα ζευγαρι απο τα παλια.
Μετα απο καποιες μερες με πηρε τηλεφωνο και μου ειπε οτι οντως η sennheiser εχει τροποποιησει ελαφρως τα μαξιλαρακια,αλλα ο ηχος με αυτα δεν ειναι χειροτερος,αλλα "καλητερος,πιο δυναμικος και πιο στακατος,με καλητερο μπασο".Μου ειπε επισης οτι δυστυχως δεν ειχαν να μου στειλουν απο τη γερμανια ενα ζευγαρι απο τα παλια,χοντροτερα μαξιλαρακια.

Ρωτησα επισης μηπως υπηρχε εδω καποιο παλιο η χαλασμενο ζευγαρι hd580/600/650 ωστε να βγαζανε τα μαξιλαρακια(και να τα πληρωνα)αλλα τιποτα...
Πηρα επισης πολλα τηλεφωνα σε διαφορα καταστηματα Νακας σε ολη την ελλαδα μηπως κατα τυχη καποιος εχει ενα ζευγαρι απο τα παλια,αλλα δυστυχως παλι τιποτα.Κανεις δεν ειχε ακουσει καν γι'αυτο το προβλημα.
Μονο ενας πωλητης σε ενα καταστημα Νακας (στο Ρεθυμνο αν θυμαμαι καλα)μου ειπε πως το ιδιο παραπονο εκαναν στο παρελθον καποιοι"χαιενταδες"οταν αγορασαν ανταλλακτικα μαξιλαρακια για τα hd600/650,αλλα δεν μπορει δυστυχως να με βοηθησει...

Πηρα επισης τηλ σε καποια περιοδικα(high fidelity,ηχος και εικονα)και ηταν η πρωτη φορα που ακουγαν κατι τετοιο.

Επισης εψαξα στο headfi,και δε βρηκα ουδεμια πληροφορια για το θεμα.Γραφτηκα κιολας και εθεσα την ερωτηση και κανεις δε γνωριζει τιποτα(μου εκανε ιδιαιτερη εντυπωση διοτι το headfi ειναι το μεγαλυτερο σαιτ για ακουστικα στον κοσμο και αριθμει πανω απο 100.000 μελη,συν το οτι τα συγκεκριμενα μοντελα(hd580/600/650)τα εχει χιλιαδες κοσμος εκει.
Μονο ενα μελος απο το εξωτερικο θορυβηθηκε και πηγε και αγορασε ενα ζευγαρι για τα 580,αλλα φανηκε να μην εχει προβλημα με τα καινουργια...
(τα οποια ειχαν ακριβως τον ιδιο κωδικο και συσκευασια με αυτα που αγορασα)

Επισης ενα μελος στο headfi,ο οποιος δουλευει στην sennheiser,προσφερθηκε να με βοηθησει.Του εστειλα με e-mail το προβλημα μου,και αυτος το προωθησε στον "sennheiser product manager & designer,Germany"οπως μου ειπε,και οταν λαβει απαντηση θα μου τη στειλει πισω.Εχουν περασει δυο μηνες ακριβως και ακομη τιποτα(περιεργο δεν ειναι δυο μηνες και ακομη να μην εχουν απαντησει σε καποιον που δουλευει στην ιδια εταιρια(αλλη χωρα ομως))

Τα συγκεκριμενα μαξιλαρακια εχουν τα παρακατω στοιχεια στη συσκευασια

Ohrpolster/Earpads
Fur/For/Pour
HD580/565/545/600/650
Prod.Code
050635

Συγγνωμη για το μακροσκελες Post,θα ηθελα οποιος εχει μια αναλογη εμπειρια να το αναφερει εδω.
Επισης,εαν καποιος εχει την συσκευασια απο καποια παλια ανταλλακτικα μαξιλαρακια(πανω απο 5 χρονια)παρακαλω εαν ειναι ευκολο να ποσταρει μια φωτογραφια.
Επισης εαν καποιος εχει ενα ζευγαρι απο τα παλια μαξιλαρακια,η εχει ενα ζευγαρι ακουστικα χαλασμενα η που δεν τα χρησιμοποιει πολυ,θα ενδιαφερομουν να τα αφορασω.

Προς το παρων εχω πλυνει τα παλια και χρησιμοποιω αυτα και ο ηχος ειναι μια χαρα.Μ'αρεσουν αρκετα τα ακουστικα μου(με τα παλια μαξιλαρακια ομως)και θα ηθελα να τα κρατησω για αρκετα χρονια ακομα.

Καλωσόρισες-bye-

Δύσκολα τα πράγματα...

Τα δικά μου(650) είναι πιό καινούργια απο τα δικά σου κι έτσι δεν έχω άποψη, για τις διαφορές στον ήχο που αναφέρεις πιό πάνω.

Δεν βλέπω άλλη λύση,πέρα απο την συνέχιση της προσπάθειας να βρείς παλιά μαξιλαράκια.

Δεδομένου ότι η ακουστική μνήμη είναι βραχύβια,μήπως οι διαφορές οφείλονται στο σκίσιμο των παλιών κι όχι τόσο στα νέα μαξιλαράκια;

Last edited:
Re: Απάντηση: Παραξενο προβλημα με ανταλλακτικα μαξιλαρακια για Sennheiser hd 600

Καλωσόρισες-bye-

Δύσκολα τα πράγματα...

Τα δικά μου(650) είναι πιό καινούργια απο τα δικά σου κι έτσι δεν έχω άποψη, για τις διαφορές στον ήχο που αναφέρεις πιό πάνω.

Δεν βλέπω άλλη λύση,πέρα απο την συνέχιση της προσπάθειας να βρείς παλιά μαξιλαράκια.

Δεδομένου ότι η ακουστική μνήμη είναι βραχύβια,μήπως οι διαφορές οφείλονται στο σκίσιμο των παλιών κι όχι τόσο στα νέα μαξιλαράκια;

Ευχαριστω!
Οχι.Το σκισιμο που ανεφερα ειναι ελαχιστο,δεν παιζει ρολο.Βασικα δεν ειναι ακριβως σκισιμο,ειναι σαν να προεξεχει μια κλωστουλα σε ενα σημειο.

Η διαφορα στον ηχο ειναι επειδη τα καινουργια ειναι πιο κοντα σε σχεση με τα παλια.Εχουν τροποποιηθει απο την εταιρια.
Εγω επλυνα τα παλια και εχω αυτα τωρα πανω,και ο ηχος ηρθε παλι εκει που ηταν.Απλα αν χρειαστει να τα αλλαξω στο μελλον,τι γινεται?Τα καινουρια λεπτοτερα σε υψος δε με ικανοποιουνε.

Θα μπορούσες να τοποθετήσεις ένα παρέμβασμα από λεπτό στρώμα polyester αναμεσα στο καινούργιο μαξιλαράκι και την κάψα της μονάδος των ακουστικών σου.

Ο ήχος θα αποκτήσει την ζεστή χροιά που είχε με τα προηγούμενα μαξιλαράκια.

Last edited:
Έχω τα HD580 απο το 1995 και τα χρησιμοποιώ αρκετά συχνά.

Απο το 2001 περίπου τα μαξιλαράκια είχαν ενδείξεις φθοράς. Όταν είδα το κόστος των ανταλλακτικών έκανα το κορόϊδο μέχρι που αυτά διαλύθηκαν εντελώς. Και βέβαια ο ήχος άλλαξε τελείως.

Συγχρόνως φθάρθηκε και το καλώδιο που έδινε σήμα σε ένα απο τα δύο ακουστικά. Έψαξα στο ebay και βρήκα ανταλλακτικά μαξιλαράκια (ακριβώς με τον κωδικό που δίνεις) χωρίς όμως το βελούδινο ύφασμα που τα περιβάλλει σε ευτελές κόστος (περίπου 8 Ευρά) και τα άλλαξα (όπως και το καλώδιο με παρόμοιο κόστος).

Βέβαια για καιρό άκουγα χωρίς μαξιλαράκια και η ακουστική μνήμη πιθανόν να με γελάει. Όμως έχω την εντύπωση οτι ο ήχος ήρθε εκεί που ήταν αρχικά. Και συγκρίνοντας το πάχος των καινούριων με (ότι είχε απομείνει απο) τα παλιά μου φάνηκαν παρόμοια. Δεν τόψαξα όμως και πολύ.

Πάντως στο δίκτυο κυκλοφορούν αρκετά συχνά πωλήσεις απο καλά Sennheiser που έχουν σπάσει ή έχουν χάσει το καλώδιο (κυρίως στο Γερμανικό ebay). Μπορεί να βρείς κάτι απο εκεί.

Re: Απάντηση: Παραξενο προβλημα με ανταλλακτικα μαξιλαρακια για Sennheiser hd 600

Θα μπορούσες να τοποθετήσεις ένα παρέμβασμα από λεπτό στρώμα polyester αναμεσα στο καινούργιο μαξιλαράκι και την κάψα της μονάδος των ακουστικών σου.

Ο ήχος θα αποκτήσει την ζεστή χροιά που είχε με τα προηγούμενα μαξιλαράκια.

το σκεφτηκα,αλλα κατω απο το μαξιλαρακι εχει πλαστικο το οποιο "κουμπωνει" στο ακουστικο και αν βαλω αυτο που λες δε θα κουμπωνει μετα.Πιστευω βεβαια πως θα μπορουσα να κανω καποιο "κολπακι"σαν αυτο που λες,θα δειξει.

Εκτωρ Κατσικης,θα κοιταξω να δω τι μπορω να κανω σχετικα με μεταχειρισμενα.Ισως μπορεσω και βρω κατι.