Παράξενο πρόβλημα με Deco & Cosmote modem/router

sanosai

New member
28 February 2025
2
Καλησπέρα, είπα να δοκιμάσω και εγώ να ρωτήσω μήπως και σωθώ!
Είμαι με Speedport σε default settings, οπότε αναγκαστικά έχω τα Deco σε AP mode. Στο δίκτυο έχω πολλές συσκευές, αρκετά switches, υπολογιστές, κινητά, tablets, printer κτλ (τα περισσότερα με ethernet). Μέχρι πριν κάτι μήνες όλα δούλευαν άψογα μέχρι που ξαφνικά άρχισαν τα προβλήματα (χωρίς να έχω αλλάξει κάτι).
Στα καλά καθούμενα, κάποιο device χάνει το δίκτυο. Δηλαδή μπορεί ξαφνικά στο laptop μου (ethernet) να κάνω ping το modem και να βλέπω από αρκετά ms, μέχρι dropped packets. Την ίδια στιγμή, άλλες συσκευές να δουλέυουν χωρίς κανένα θέμα, streaming videos, video calls κτλ.
Πολλές φορές αυτό λύνεται μόνο του μετά από λίγα λεπτά - αλλά αν κάνω restart το modem φτιάχνει πάντα για όλες τις συσκευές. Οπότε υπέθεσα μήπως δεν την παλεύει το modem, δοκίμασα άλλο από Cosmote πάλι, καμία διαφορά.
Είχα αρχίσει να σκέφτομαι μήπως φταίει κάποιο switch - δεν έφτασα στο να αρχίσω να δοκιμάζω αλλαγές σε αυτά γιατί μετά από ψάξιμο online κατάλαβα πως υπάρχει πολύς κόσμος που έχει θέμα με τα deco.

Έχω την αίσθηση πως τα Deco σε access point mode δεν συνεργάζονται καλά με το Speedport - αλλά λόγω της φύσης του προβλήματος (δεν συμβαίνει σε ΟΛΕΣ τις συσκευές στο δίκτυο κάθε φορά και σε γενικές γραμμές λειτουργεί μια χαρά εκτός από όταν γίνεται αυτό) δεν μπορώ και να το σιγουρέψω.

Ίσως να πρέπει να δοκιμάσω σε bridge mode το Speedport και να γυρίσω τα Deco σε router mode - αλλά δεν θα έπρεπε να δουλεύει και όπως τα έχω; με την έννοια πως δεν είναι παράλογο setup, αλλιώς δεν θα υποστήριζαν AP mode.
Τι άλλο μπορεί να έχω κάνει λάθος σε ένα σχετικά απλό setup (speedport default & deco σαν access points).

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας όπως και να έχει - και καλό 3ήμερο!

billpeppas

Supreme Member
23 October 2013
7,775
Athens
Κανένα Cosmote modem/router, και γενικότερα κανενός παρόχου (με μικρή εξαίρεση όπου δίνουν Fritz!) δεν την παλεύει με πολλές συσκευές.
Δεν είναι για αυτό το σκοπό και δεν κάνουν.

Βάλε ένα καλό μηχάνημα αφού έχεις μεγάλο δίκτυο για να κάνει τα χρέη router (PPPoE call, DHCP, NAT, QoS, κλπ.) και ρίξε πάνω σε αυτό τα Deco (των οποίων δεν είμαι fan για λόγους σταθερότητας και αξιοπιστίας των προϊόντων της TP-Link, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση).

Πάρε κάποιο Ubiquiti, Asus, Mikrotik για router.
Αν έχεις fiber, βγάζεις και τελείως εκτός το SpeedPort ιδανικά.

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
9,965
Αθηνα
που και που χρειαζεται ενα restart στα deco. Προσωπικα μου συμβαινει καθε μερικους μηνες. Ειμαι με fritz router και deco που αναλαμβανει το wifi.

AnDas

AVClub Enthusiast
19 June 2006
1,126
Αθήνα
Τείνω να συμφωνήσω με τον Billpeppas σε όλα όσα γράφει.
Έχω Deco σαν AP σε δύο δίκτυα.
Το ένα στο οποίο συνδέονται ελάχιστες συσκευές είναι με router του παρόχου.
Στο άλλο που είναι απαιτητικό, τα Deco βρίσκονται σε ένα Cisco router.
Και στις 2 περιπτώσεις λειτουργούν άψογα.
Στο δικό μου δίκτυο την όλη φάση την έχει αναλάβει η Asus

Στάλθηκε από το SM-S918B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

• Like
Reactions: billpeppas

sanosai

New member
28 February 2025
2
Κανένα Cosmote modem/router, και γενικότερα κανενός παρόχου (με μικρή εξαίρεση όπου δίνουν Fritz!) δεν την παλεύει με πολλές συσκευές.
Δεν είναι για αυτό το σκοπό και δεν κάνουν.

Βάλε ένα καλό μηχάνημα αφού έχεις μεγάλο δίκτυο για να κάνει τα χρέη router (PPPoE call, DHCP, NAT, QoS, κλπ.) και ρίξε πάνω σε αυτό τα Deco (των οποίων δεν είμαι fan για λόγους σταθερότητας και αξιοπιστίας των προϊόντων της TP-Link, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση).

Πάρε κάποιο Ubiquiti, Asus, Mikrotik για router.
Αν έχεις fiber, βγάζεις και τελείως εκτός το SpeedPort ιδανικά.
Με fiber είμαι ναι - έχεις μήπως να προτείνεις κάποιο συγκεκριμένο από τα brands που ανέφερες; Υποθέτω πως δεν είναι απαραίτητο να έχει ενσωματωμένο ONT, μπορώ να κρατήσω το Nokia που έφερε η Cosmote και απλά να αφαιρέσω τελείως το Speedport ή το κρατάω για το PPPoE;

billpeppas

Supreme Member
23 October 2013
7,775
Athens
Budgetάρισε γιατί μπορεί να πάθεις τίποτα (αν έχεις υψηλές απαιτήσεις και δεν θες restart και βλακείες, υπάρχουν και μηχανήματα τύπου Asus Rapture GT-Be98)

Darudakos

Established Member
2 August 2011
290
Είμαι με ίδιο setup και καμιά 35αρια συσκευές πάνω στο deco και όλα οκ!
Εντύπωση μου κάνει.
Έχω το deco xe-75pro.
Δεν θα έλεγα όχι σε ενα καλύτερο modem παρ'ολα αυτά (οπτική και'γω).

Στάλθηκε από το Pixel 9 Pro XL μου χρησιμοποιώντας Tapatalk