ΠΑΡΟΧΕΣ ΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π

AVClub Fanatic
25 October 2006
21,205
ΑΘΗΝΑ
εχω πανω απο μηνα που λογω ατυχηματος δεν πηγαινω για δουλεια.
οι αδειες που εχω καταθεσει απο το νοσοκομειο στο ικα,θεωρηθηκαν ληξηπροθεσμες,διοτι δεν τους δηλωσα-λεει-απο την αρχη,οτι ο τραυματισμος ηταν απο τροχαιο.
αφου καταληξουμε ποτε θα τελειωσουν,θα τις αποριψουν και μετα απο ενσταση,θα παρω τα λεφτα μου.
ο εργοδοτης μου δεν εχει καποια χαρτια στα χερια του ωστε να γνωριζει τι θα μου δωσει.
νομιζω οτι μεχρι καποιες ημερες,πληρωνομαι και απο το ικα και απο τον εργοδοτη.
γνωριζεις καποιος για ποσο χρονικο διαστημα με πληρωνει και ο εργοδοτης και ποσο του αναλογει στο ημερομισθιο μου?
εστω χοντρικα να βρουμε μια ακρη μεχρι να παρω τα χαρτια απο το ικα.

Εχεις σχέση μισθωτής εργασίας; Αν ναι, τότε ο εργοδότης σου υποχρεούται να πληρώσει το μισό του μισθού που αναλογεί στις 3 πρώτες μέρες απουσίας. Για τις υπόλοιπες ημέρες μετά τις τρεις πρώτες, παίρνεις το χορηγούμενο απ' το ΙΚΑ επίδομα. Ο εργοδότης σου επιβαρύνεται με την διαφορά μέχρι το σύνολο των αποδοχών σου.

Το διάστημα για το οποίο υποχρεούται να σε πληρώνει εξαρτάται απ' την προϋπηρεσία σου στον εργοδότη. Από 1 μήνα για συμπληρωμένα 4 έτη εργασίας, μέχρι 6 μήνες για συμπληρωμένα 15 έτη υπηρεσίας.

Υ.Γ. Αν δεν έχει αλλάξει κάτι τελευταία.

Last edited:
Απάντηση: Re: ΠΑΡΟΧΕΣ ΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Εχεις σχέση μισθωτής εργασίας; Αν ναι, τότε ο εργοδότης σου υποχρεούται να πληρώσει το μισό του μισθού που αναλογεί στις 3 πρώτες μέρες απουσίας. Για τις υπόλοιπες ημέρες μετά τις τρεις πρώτες, παίρνεις το χορηγούμενο απ' το ΙΚΑ επίδομα. Ο εργοδότης σου επιβαρύνεται με την διαφορά μέχρι το σύνολο των αποδοχών σου.

δηλαδη μου πληρωνει το μισο μεροκαματο το πρωτο 3μερο και μετα την διαφορα απο το ικα μεχρι να συμπληρωθει ολο το ημερομισθιο(?)
υπαρχει μια ταξη μεγεθους?
το ημερομισθιο υπολογιζεται μικτο ή καθαρο?
ποια η συμμετοχη του εργοδοτη?
δηλαδη εαν πουμε οτι μικτα εχω 50 ευρω θα πληρωσει 20 το ικα και 30 ο εργοδοτης?
ειναι λιγο πολυπλοκο ή μου φαινεται?
στην επιχειρηση ειμαι 9 χρονια.

Re: Απάντηση: Re: ΠΑΡΟΧΕΣ ΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

δηλαδη μου πληρωνει το μισο μεροκαματο το πρωτο 3μερο και μετα την διαφορα απο το ικα μεχρι να συμπληρωθει ολο το ημερομισθιο(?)

Ναι....

το ημερομισθιο υπολογιζεται μικτο ή καθαρο?

Θα πρέπει κατά την περίοδο της ασθένειας οι καθαρές αποδοχές σου να είναι ίδιες με τις αντίστοιχες καθαρές όταν δούλευες. Σε αυτό μπορώ να σου απαντήσω σίγουρα αύριο, επειδή υπάρχει ένα μικρομπέρδεμα. Οι αποδοχές που σου πληρώνει ο εργοδότης υπόκεινται κανονικά σε Φ.Μ.Υ., ενώ το επίδομα του ΙΚΑ όχι.

στην επιχειρηση ειμαι 9 χρονια.

Για τρεις μήνες πληρώνεσαι ολόκληρο τον μισθό σου (επίδομα ΙΚΑ + εργοδότη)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΠΑΡΟΧΕΣ ΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Ναι....

Θα πρέπει κατά την περίοδο της ασθένειας οι καθαρές αποδοχές σου να είναι ίδιες με τις αντίστοιχες καθαρές όταν δούλευες. Σε αυτό μπορώ να σου απαντήσω σίγουρα αύριο, επειδή υπάρχει ένα μικρομπέρδεμα. Οι αποδοχές που σου πληρώνει ο εργοδότης υπόκεινται κανονικά σε Φ.Μ.Υ., ενώ το επίδομα του ΙΚΑ όχι.

Για τρεις μήνες πληρώνεσαι ολόκληρο τον μισθό σου (επίδομα ΙΚΑ + εργοδότη)

ευχαριστω Κωστα.