Απάντηση: Re: Παρουσίαση και αγορά εξοπλισμού flash - studio lights και αξεσουάρ
Είπα να ανανεώσω την γκαρνταρόμπα των φλας μου (έχω ήδη το Olympus FL50R και το FL600R) και έτσι παρήγγειλα και πήρα το πιο σύγχρονο φλας που έχει βγει για το σύστημα m43 , το νέο FL700 WR.
Καιρό τώρα σκεφτόμουν την αλλαγή σε κάποιο φθηνότερο και πιο σύγχρονο σύστημα φλάς ώστε να κανω χρήση των πλεονεκτημάτων ραδιοσυχνότητων συμβατών σε ΤΤL mode, δυνατότητα που πλέον προσφέρεται από διαφορες εταιρίες και για Olympus π.χ. από την Godox (έχω ήδη παλιότερους ράδιο/πομποδέκτες για Manual χρήση). Το ασύρματο σύστημα της Olympus (RC mode) μέχρι να ανακοινωθεί το FL700WR ήταν μόνο οπτικό, κάτι που περιόριζε σημαντικά την εμβέλεια αλλά και την θέση των περιφερειακών ασύρματων φλας, αφού αυτά πρέπει να έχουν οπτική επαφή με τον πομπό φλας.
Αυτό όμως άλλαξε με το νέο FL600WR, το νέο φλας ρυθμίζεται είτε να λειτουργήσει ως ασύρματο οπτικό (παλιό RC mode) είτε με το νέο σύστημα ασύρματης μετάδοσης ραδιοσυχνοτήτων που λογικά θα επιλέγει κανεις αν έχει συμβατά σε αυτό φλας ή πομποδέκτες. Μάλιστα το FL700WR μπορεί ταυτόχρονα να δουλέψει πάνω στην μηχανή ως φλας και ως πομπός και να ελέγξει τρία διαφορετικά γκρουπ συμβατών φλας στο ίδιο σύστημα (δηλ. αλλά FL700WR). Aν τώρα κάποιος έχει παλιά φλας και θέλει να τα μετατρέψει σε συμβατά στο νέο σύστημα ραδιοσυχνότητων της Olympus πρέπει να προμηθευτεί τον αλμυρό σε τιμή δέκτη FR-WR. Υπάρχει βέβαια και ο αντίστοιχος πομπός FC-WR αν κανεις δεν θέλει να αγοράσει το FL700 ή δεν θέλει να το βαλει πάνω στην μηχανή για χρήση πομπού. Το πακέτο πομπού-δέκτη στοιχίζει πολύ πάνω από 300 , πολύ ακριβή λύση οπότε και προτίμησα αρχικά να πάρω το φλας που λειτουργεί και ως πομπός και βλέπουμε.
Το νεο σύστημα φλας με ραδιοσυχνότητες της Olympus όπως είπα είναι ακριβό και πιστεύω ότι δεν θα είναι η πρώτη επιλογή ακόμη και επαγγελματιών αν κανείς δεν κάνει χρήση κάποιων σημαντικών νέων χαρακτηριστικών. Μπορούν να βρεθούν φθηνότερες λύσεις στην αγορά και να καλύψουν τις ασύρματες ανάγκες τους ακομη και με ραδιοσυχνότητες. Μερικά χαρακτηριστικά όμως του νέου φλας είναι μοναδικά και δεν θα τα βρουν σε άλλες υλοποιήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που εγώ προχώρησα σε αυτή την αγορά, άλλωστε είχα ήδη ένα πολύ δυνατό ασύρματο φλας (το FL50R) όπως και ένα δεύτερο απόλυτα συμβατό m43 φλας (FL600R). Το Fl 50R είναι τέλειο για βαριά δουλειά, πολύ δυνατό αλλά έχει ένα βασικό μειονέκτημα αν θέλει κανεις να είναι για ώρα σε κίνηση με ελαφρύ εξοπλισμό. Είναι αρκετά ψηλό, δεν είναι ελαφρύ (380gr) και το βάρος του κάθεται περίεργα χωρίς να φοράει κανεις γκριπ στην μηχανή του. Επίσης επειδή προερχεται από την εποχή των DSLR, το λαμπάκι εστίασης του ΔΕΝ δουλεύει με τις m43 μηχανές, δουλεύει μόνο το αντίστοιχο της μηχανής, οπότε στα βραδυνά αν το θέμα σου είναι λίγο μακριά (πάνω από 2-3μ) δεν εχεις πάντα σωστή κάλυψη για εστίαση με το λαμπάκι της μηχανής που πολλές φορές πέφτει και πάνω στο παρασολειγ του φακού. Βέβαια είναι το μόνο Olympus flash που δέχεται ειδικό flash power grip (το FP1) και εξωτερικό high voltage battery-pack με καλώδιο τροφοδοσία , το HV1 (υπάρχει και ένα αντίστοιχο της Metz).
Το FL 600R ως πιο σύγχρονο m43 flash έχει λαμπάκι εστίασης (λευκό βέβαια που ενοχλεί) το οποίο λειτουργεί και ως video light αν κανεις θέλει να το έχει συνεχώς ανοιχτό (με ρυθμιζόμενη ένταση μάλιστα). Είναι επίσης μικρό και μπορεί να βολευτεί άνετα στο σώμα των EM1.2, G9 χωρίς χρήση γκριπ. Και είναι αρκετά δυνατό με 4 μπαταρίες. Γιατί λοιπόν ψάχνω για νέο φλας ? Όπως είπα ήδη ο ένας λόγος ήταν η χρήση ραδιοσυχνοτήτων στο σύστημα μου (αντί του οπτικού που υποστηρίζουν τα δυο φλας) αλλά δεν είναι ο μόνος. Οι υπόλοιποι λόγοι ακολουθούν :
α) Στην τελευταία φωτογράφηση μου στην Ξάνθη αναγκάστηκα να φωτογραφίσω γκρουπ εξωτερικά με βροχή με λειτουργία TTL FP mode (υψηλού συχρονισμού). Το έκανα με το FL50R αλλά με ομπρέλα. Το νέο FL700WR είναι στεγανό (dustproof, splashproof, freezeproof performance to -10β ) και συμπληρώνει ιδανικά ένα πλήρες WR m43 σύστημα. Μπορώ πλέον αφοβα να το πάρω σε οικοδομή σε εργοτάξιο όπου η σκόνη είναι σύνηθες φαινόμενο. Πολλές φορές επίσης ήθελα να στήσω φλας σε macro φωτογράφηση για αρκετή ώρα σε λειτουργία ασυρμάτου με άσχημο βροχερό καιρό και το απέφευγα. Από το λίγο που το περιεργάστηκα είναι αρκετα καλή κατσκευή, επιτέλους με μεταλλικό παπουτσακι (και τα δυο παλιά μου φλας είχαν πλαστικό, απαράδεκτο κατά τη γνώμη μου για επώνυμο φλας).
β) είναι μικρό όσο το FL600 σε ύψος/σουλούπι αλλά ελαφρως βαρύτερο λόγω μεγαλύτερης κεφαλής, ζυγίζει 300γρ, και κάθεται σχετικα καλά στην ΕΜ1.2 χωρίς χρήση γκριπ. Είναι επίσης πιο δυνατό από το FL600R με GN42 (σχεδόν όσο το FL50R) και καλύπτει μεγαλύτερο εύρος εστιακών και από τα δυο πιο πάνω φλας, συγκεκριμένα καλύπτει από 24mm-150mm (eq 35mm), δηλ. κατα 2/3 το εύρος του 12-100/4. Mόνο το FL900R καλύπτει όλο το εύρος αλλά είναι πολύ μεγαλύτερο, βαρύτερο και ακριβότερο, ενω δεν υποστηρίζει το νέο ασύρματο σύστημα. Επίσης με το πτυσσόμενο wide panel μπορεί να καλύψει και ευρυγώνιο φακό έως και 14 mm (eq 35mm), το FL50R κάλυπτε μέχρι 16mm.
γ) είναι ίσως το μόνο m43 φλας που σε TTL mode μπορεί να δώσει συνεχόμενη φλασια σε ριπή και έχει πολύ χαμηλούς χρόνους επαναφόρτισης, μόλις 1.5sec. Σύμφωνα με την Olympus μπορεί να υποστηρίξει ριπή 10fps με φρέσκες μπαταρίες ΝI-MG αρκεί να ρυθμιστεί ανάλογα (θεωρητικά να μην ξεπερνά κατά πολύ σε 1/16 τη δύναμη του φλας). Αυτό είδα να συμβαίνει και σε TTL FP συχρονισμό (εφόσον πάλι το φλας ρυθμιστεί σε λογική ένταση). Με τα FL50 R /FL600R αυτό δεν μπορούσε να συμβεί σε TTL ούτε φυσικά σε FPmode. Μόνο σε Auto mode και σε Manual mode μπορούσα να έχω μικρή ριπή και συνεχόμενη φλασιά. Και από οτι είχα ρωτησει φίλο φωτογράφο ούτε το μεγάλο FL900R μπορούσε να ακολουθήσει σε TTL mode παρότι είναι το πιο δυνατό από όλα, πιθανως λόγω firmware και αδυναμίας σωστού συγχρονισμού ΤΤL με την μηχανή σε ριπή.
δ) έχει επίσης ένα έξτρα mode , το Multi flash mode για χρήση του φλας με ειδικές λειτουργίες της μηχανής σε focus bracketing, focus stacking, hires mode, κλπ. Μπορείς να αφήσεις το κλείστρο ανοιχτό και το φλας να ριξει συγκεκριμένο αριθμό φλασκιών που ορίζεις εσυ και με συχνότητα που ορίζει παλι εσυ. Το δοκίμασα στα γρήγορα με χρόνο κλείστρου 4 δεύτερα και ρύθμιση : 20 φλασιες των 10HZ , δουλεύει κανονικά και επαναλαμβανόμενα ακόμη και αν ρυθμιστεί η μηχανή να φλασάρει ξανά σε multi mode και σε δεύτερο και τρίτο καρέ κ.ο.κ. των 4 δεύτερων ή όσο βάλει κανείς ως χρόνο κλείστρου. Δημιουργικά το mode αυτό μπορεί να βοηθήσει τον φωτογράφο να κάνει πολλά πράγματα. Θυμίζω οτι το φλας δουλεύει και με το ηλεκτρονικό κλείστρο της μηχανής αλλά με περιορισμό στην ταχύτητα που μπορεί να υπηρετήσει και στα mode λειτουργίας.
Παρελήφθη και με ελληνικές οδηγίες παρακαλώ. Οτι θέλετε ρωτάτε να το δοκιμάσω μόλις βρω λίγο χρόνο. Είδα οτι υπάρχει λειτουργία κλειδώματος των ρυθμίσεων για να μην αλλαχθεί κάτι τυχαία, όπως και λειτουργία wide (κρατώντας πατημένο το zoom) όπου το φλας διαχέει περισσότερο φως στον περιβάλλον χώρο. Τέλος αν θα ανέφερα κάτι ως αρνητικό θαλεγα οτι σε αυτό το επίπεδο τιμής το φλας έπρεπε να ερχόταν με επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου μεγάλης χωρητικότητας ή και δυνατότητα εξωτερικής μπαταριοθηκης για βαριά επαγγελματική χρήση. Ίσως αυτά να τα δούμε στον αντικαταστάτη του FL900R (που πιστευω οτι θα δούμε σύντομα ώστε να υπάρχει και πιο δυνατό φλας, επίσης στεγανό και συμβατό με το νέο σύστημα ραδιοσυχνοτήτων).
View attachment 167786
View attachment 167787