Παρουσίαση και αγορά εξοπλισμού flash - studio lights και αξεσουάρ φωτισμού

Απάντηση: Φωτα

Δυστυχώς, μ'ενδιαφέρει και μένα το θέμα. Λέω δυστυχώς γιατί έχω ακούσει πολύ διφορούμενες απόψεις.

Οι περισσότερες απόψεις πάντως κλίνουν προς το :"Θα πετάξεις τα λεφτά σου"

Το έχω ψάξει λίγο, πιστεύω ότι 500W είναι αρκετά για εκκλησία, αλλά τι γίνεται αν σου μείνει στα χέρια, καεί η λάμπα, κλπ; τρέχεις και δεν φτάνεις;

Επίσης, στη συνάντηση που είχαμε πρόσφατα έγιναν συζητήσεις για το θέμα φώτα με τον cacau. Δεν έβρισκε εύκολα λάμπες

Προσωπικά έχω κατασκευάσει μόνος μου φώτα με ελάχιστο κόστος με προβολείς αλογόνου και έχω άλλους 2 εφεδρικούς σε περίπτωση που καούν και ένα σωρό λάμπες που κοστίζουν 1-2 ευρώ 500w η μία. Τραβώ σε raw και το χρώμα από το φώς τους δεν με ζορίζει.

Re: Φωτα

Αυτα εδω παλι τι ειναι? 155 ευρω?

Αυτα απ οτι καταλαβαινω ειναι τυπου Cosmolight η κινεζικα και ειναι μια αρκετα καλη και ενδεδειγμενη λυση σε πολυ καλη τιμη.Απλα θα σουλεγα να μη βαλεις λαμπες 800 επανω.Το πολυ 500.ΑΝ μπορεις πανε σε καποιο φωτιστικο με λιγοτερα πχ 300 βατ για να χεις ομοιομορφια.Αυτα με τα dimmer επανω ειναι αρκετα ακριβοτερα.

Ο Δημήτρης (cacau) είπε πως έφτιαξε φώτα από κάποιο ηλεκτρολογικό κατάστημα, τα χρησιμοποίησε για λίγο, και μετά τίποτα.

Αυτό φοβάμαι μήπως το πάθω και εγώ, πληρώνοντας ένα αρκετά μεγάλο ποσό όμως. Το σετ που έχω βρει είναι αυτό. Δεν ξέρω (και δεν νομίζω) να είναι αρκετά για εκκλησία, αλλά δεν είναι αυτός καθοριστικός παράγοντας για μένα. Ίσως κάτι σε παραπάνω Watt.

Είναι φλας, αλλά σε ερώτηση αν μπορώ να τα χρησιμοποιήσω σαν modelling lights(συνεχώς αναμμένα) η απάντηση ήταν ναι με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικές λάμπες (Οι οποίες υπάρχουν στο ίδιο shop και έχουν κόστος 10 λίρες οι 3)

Για σένα ταιριάζει μάλλον κάτι τέτοιο

Ο Billy the kid είχε προτείνει αξιόλογα πράγματα πριν από καιρό, ψάξε για το thread.

Απάντηση: Re: Φωτα

Αυτα απ οτι καταλαβαινω ειναι τυπου Cosmolight η κινεζικα και ειναι μια αρκετα καλη και ενδεδειγμενη λυση σε πολυ καλη τιμη.Απλα θα σουλεγα να μη βαλεις λαμπες 800 επανω.Το πολυ 500.ΑΝ μπορεις πανε σε καποιο φωτιστικο με λιγοτερα πχ 300 βατ για να χεις ομοιομορφια.Αυτα με τα dimmer επανω ειναι αρκετα ακριβοτερα.

Σωστός

Πάρα πολύ καλές πληροφορίες έδωσε ο Photis σε συζήτηση που κάναμε περπατώντας προς την ίδια κατεύθυνση ,αφού διαλύθηκε η παρέα στην συνάντηση του Μάιου. Ιδέες, εφαρμογές, πατέντες... γενικώς πολύ χρήσιμα πράγματα...

Παιδιά!!.........
Κακά τα ψέματα, με πορδές δέν βάφονται τα αυγά!
Εάν θέλετε να ασχοληθείτε σοβαρά με το σπόρ και νά "έχετε" την κάθε λήψη, μόνο με studio flashes θα το καταφέρετε.
Όλα τα άλα είναι μεσοβέζικες λύσεις, βρήκαν εν μέρει εφαρμογή με την άνθηση της ψηφιακής φωτογραφίας αλλά ΔΕΝ είναι πανάκεια.
Πρώτα πρώτα με τα φλάς έχουμε στάνταρντ daylight φωτισμό ο οποίος παντρέυεται με τον υπάρχοντα φυσικό.
Μετά, σταθερές υψηλές ταχύτητες χωρίς κουνήματα , σταθερά διαφράγματα , σταθερές εκφωτίσεις και σταθερό χρωματικό κορεσμό.
Ενα σέτ με 3-4 φλασοκεφαλές με radio slave ή φλάς στη μηχανή που ενεργοποιεί τα monoblocks με φωτοκύτταρο και τέλος.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχετε πολλές σωστές λήψεις , θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι και θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας παραγγείλουν επανεκτυπώσεις.
Τώρα ένα δεύτερο σώμα που θα τραβά με τον υπάρχοντα φωτισμό ( του βίντεο προφανώς) θα λειτουργούσε συμπληρωματικά με μερικές ατμοσφαιρικές φωτογραφίες.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα κίτς των 250-400W που θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά αυτή.
Κοστίζουν ίσως λίγο παραπάνω αλλά είπαμε : το αποτέλεσμα μετράει.

Βασική όμως προϋπόθεση είναι η καλή εξάσκηση και γνώση, τα μυστήρια γίνονται μόνο μία φορά!

Last edited:

Να σας πω κι εγώ την μικρή εμπειρία μου με σταθερά φώτα. Επειδή αυτό που ήθελα ήταν σταθερός φωτισμός μικρών αντικειμένων ψώνισα δυό απλά φωτιστικά γραφείου με 8 το ένα από πολυκατάστημα. Στην συνέχεια πήρα από ebay 3 λάμπες οικονομιας TLITE 38W 5400K , γιατί εδώ δεν βρήκα... Τις έχω χρησιμοποιήσει 2-3 φορές παρέα με ένα μικρό lightbox με μέτρια προς καλά αποτελέσματα. Επειδή η μέρα έχει μεγαλώσει, προλαβαίνω απογευματινές λήψεις με φυσικό φωτισμό, κι έτσι προς το παρόν τα τρώει το "ράφι". Από φθινόπωρο θα τα ξεσκονίσω.-bye-

Re: Απάντηση: Φωτα

Παιδιά!!.........
Κακά τα ψέματα, με πορδές δέν βάφονται τα αυγά!
Εάν θέλετε να ασχοληθείτε σοβαρά με το σπόρ και νά "έχετε" την κάθε λήψη, μόνο με studio flashes θα το καταφέρετε.
Όλα τα άλα είναι μεσοβέζικες λύσεις, βρήκαν εν μέρει εφαρμογή με την άνθηση της ψηφιακής φωτογραφίας αλλά ΔΕΝ είναι πανάκεια.
Πρώτα πρώτα με τα φλάς έχουμε στάνταρντ daylight φωτισμό ο οποίος παντρέυεται με τον υπάρχοντα φυσικό.
Μετά, σταθερές υψηλές ταχύτητες χωρίς κουνήματα , σταθερά διαφράγματα , σταθερές εκφωτίσεις και σταθερό χρωματικό κορεσμό.
Ενα σέτ με 3-4 φλασοκεφαλές με radio slave ή φλάς στη μηχανή που ενεργοποιεί τα monoblocks με φωτοκύτταρο και τέλος.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχετε πολλές σωστές λήψεις , θα μείνουν όλοι ευχαριστημένοι και θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας παραγγείλουν επανεκτυπώσεις.
Τώρα ένα δεύτερο σώμα που θα τραβά με τον υπάρχοντα φωτισμό ( του βίντεο προφανώς) θα λειτουργούσε συμπληρωματικά με μερικές ατμοσφαιρικές φωτογραφίες.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα κίτς των 250-400W που θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά αυτή.
Κοστίζουν ίσως λίγο παραπάνω αλλά είπαμε : το αποτέλεσμα μετράει.

Βασική όμως προϋπόθεση είναι η καλή εξάσκηση και γνώση, τα μυστήρια γίνονται μόνο μία φορά!

Kαλα τα λες, ειδικα αυτο για τις πορδες και τα αυγα. Μην ξεχνας ομως οτι το ευρος ποιοτητας στο τελικο αποτελεσμα ειναι απο αριστο εως τραγικο.

Off topic....
O μεσος πελατης, συνηθως δεν θα ψαξει να βρει τον καλυτερο, αλλα θα παει σε αυτον που καποιος τον προτεινει και περναει εξω απο το μαγαζι του καθε μερα. Σε πολλες περιπτωσεις λοιπον το αποτελεσμα ειναι για τα σκουπιδια, παρολο που εχει πληρωθει μερικα χιλιαρικα. Και τετοιο συστημα που περιγραφεις, μονο μια φορα εχω δει. Οι υπολοιποι εχουν σταθερο φωτισμο και ενα το πολυ στουντιο φλας και φυσικα το φλας πανω στη μηχανη που κυριαρχει τελικως.

Μην το παρεις στραβα, δεν τα βαζω με τους επαγγελματιες φωτογραφους, ουτε προσπαθω να τους μιμιθω. Αλλα κι εσυ πριν απο εμενα θα επρεπε να εισαι εξαλλος με την πλειοψηφια των συναδελφων σου. Δεν εχω δειγματα να σου στειλω να σου πεσουν τα μαλια, γιατι οι τυποι δεν δινουν σε ψηφιακη μορφη τις φωτογραφιες, παρα μονο ενα αλμπουμ και μερικες τυπωμενες για συγγενεις. Μιλαμε για τραγικες καταστασεις. Και για να το πω απλα, δεν το ανεχομαι για τους φιλους μου..

Κι επειδη εχουν παιδια αβαπτιστα και εγω το παλευω με τη μηχανουλα, ψαχνω να λυσω αξιοπρεπως ενα πολυ βασικο προβλημα, ωστε να υποκαταστησω τον επαγγελματια που θα επαιρνε ενα μισθο, για να παραδοσει μια κοινοτυπη μετριοτητα. Πολυ απλα το λεω ετσι οπως το σκεφτομαι....

Επι του θεματος τωρα.

Η ιδεα μου ειναι με 2-3 φωτιστικα να φωτισω το χωρο επαρκως, ωστε να εχω ταχυτητες ας πουμε >1/100. Απο εκει και περα αν κοτσαρω κι ενα φλας πανω στη μηχανη, προσθετω κατι ακομα στην εξισωση. Αργοτερα με ενα στουντιο φλας λιγο ακομα.

.... Επειδή η μέρα έχει μεγαλώσει, προλαβαίνω απογευματινές λήψεις με φυσικό φωτισμό, κι έτσι προς το παρόν τα τρώει το "ράφι". Από φθινόπωρο θα τα ξεσκονίσω.-bye-

Μπορεις να ανεβασεις κανενα δειγμα με φυσικο και τεχνητο φωτισμο?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φωτα

Kαλα τα λες, ειδικα αυτο για τις πορδες και τα αυγα. Μην ξεχνας ομως οτι το ευρος ποιοτητας στο τελικο αποτελεσμα ειναι απο αριστο εως τραγικο.

Off topic....
O μεσος πελατης, συνηθως δεν θα ψαξει να βρει τον καλυτερο, αλλα θα παει σε αυτον που καποιος τον προτεινει και περναει εξω απο το μαγαζι του καθε μερα. Σε πολλες περιπτωσεις λοιπον το αποτελεσμα ειναι για τα σκουπιδια, παρολο που εχει πληρωθει μερικα χιλιαρικα. Και τετοιο συστημα που περιγραφεις, μονο μια φορα εχω δει. Οι υπολοιποι εχουν σταθερο φωτισμο και ενα το πολυ στουντιο φλας και φυσικα το φλας πανω στη μηχανη που κυριαρχει τελικως.

Μην το παρεις στραβα, δεν τα βαζω με τους επαγγελματιες φωτογραφους, ουτε προσπαθω να τους μιμιθω. Αλλα κι εσυ πριν απο εμενα θα επρεπε να εισαι εξαλλος με την πλειοψηφια των συναδελφων σου. Δεν εχω δειγματα να σου στειλω να σου πεσουν τα μαλια, γιατι οι τυποι δεν δινουν σε ψηφιακη μορφη τις φωτογραφιες, παρα μονο ενα αλμπουμ και μερικες τυπωμενες για συγγενεις. Μιλαμε για τραγικες καταστασεις. Και για να το πω απλα, δεν το ανεχομαι για τους φιλους μου..

Κι επειδη εχουν παιδια αβαπτιστα και εγω το παλευω με τη μηχανουλα, ψαχνω να λυσω αξιοπρεπως ενα πολυ βασικο προβλημα, ωστε να υποκαταστησω τον επαγγελματια που θα επαιρνε ενα μισθο, για να παραδοσει μια κοινοτυπη μετριοτητα. Πολυ απλα το λεω ετσι οπως το σκεφτομαι....

Επι του θεματος τωρα.

Η ιδεα μου ειναι με 2-3 φωτιστικα να φωτισω το χωρο επαρκως, ωστε να εχω ταχυτητες ας πουμε >1/100. Απο εκει και περα αν κοτσαρω κι ενα φλας πανω στη μηχανη, προσθετω κατι ακομα στην εξισωση. Αργοτερα με ενα στουντιο φλας λιγο ακομα.

Σε αυτό είμα απόλυτα σύμφωνος, εξάλλου έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν εδω στο φόρουμ για την κακή-πολύ κακή- ποιότητα που προσφέρουν πολλοί επονομαζόμενοι επαγγελματίες οι οποίοι σημειωτέον το μόνο κοινό που έχουν με έναν σωστό φωτογράφο είναι η μηχανή.
Πολλοί απο τους καταστηματάρχες φωτογράφους είναι απλώς μεσάζοντες, κλείνουν τη δουλειά και στέλνουν "συνεργείο" στο μυστήριο.
Τα αποτελέσματα γνωστά, κακές φωτογραφίες και τραγικό, κουραστικό βίντεο.

Τίποτα δεν παίρνω στραβά, είμαι απόλυτα σύμφωνος.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που ξεχωρίζουν, μια ματιά στη δουλειά τους σε καθηλώνει.
Όσο για τη χρήση των φλάς που ανέφερα παραπάνω, πίστεψέ με, κάνει τη διαφορά, αρκεί βέβαια να γίνεται σωστά η χρήση τους.

Και κάτι άλλο : ένας σωστός και συνειδητοποιημένος επαγγελματίας δέν υποκαθίσταται, έχει για πρωινό αυτό που στους περισσότερους φαντάζει ως Γολγοθάς.
Κι εγώ οδηγώ αυτοκίνητο κι εσύ και όλοι μας.
Και ο Σουμάχερ όμως! Ίδιοι είμαστε;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Φωτα

Σε αυτό είμα απόλυτα σύμφωνος, εξάλλου έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν εδω στο φόρουμ για την κακή-πολύ κακή- ποιότητα που προσφέρουν πολλοί επονομαζόμενοι επαγγελματίες οι οποίοι σημειωτέον το μόνο κοινό που έχουν με έναν σωστό φωτογράφο είναι η μηχανή.
Πολλοί απο τους καταστηματάρχες φωτογράφους είναι απλώς μεσάζοντες, κλείνουν τη δουλειά και στέλνουν "συνεργείο" στο μυστήριο.
Τα αποτελέσματα γνωστά, κακές φωτογραφίες και τραγικό, κουραστικό βίντεο.

Τίποτα δεν παίρνω στραβά, είμαι απόλυτα σύμφωνος.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που ξεχωρίζουν, μια ματιά στη δουλειά τους σε καθηλώνει.
Όσο για τη χρήση των φλάς που ανέφερα παραπάνω, πίστεψέ με, κάνει τη διαφορά, αρκεί βέβαια να γίνεται σωστά η χρήση τους.

Και κάτι άλλο : ένας σωστός και συνειδητοποιημένος επαγγελματίας δέν υποκαθίσταται, έχει για πρωινό αυτό που στους περισσότερους φαντάζει ως Γολγοθάς.
Κι εγώ οδηγώ αυτοκίνητο κι εσύ και όλοι μας.
Και ο Σουμάχερ όμως! Ίδιοι είμαστε;

Μια και ειπες Σουμαχερ. Προσπαθουσα να εξηγησω στη γυναικα μου, τι τυποι ειναι οι φωτογραφοι. Και η πρωτη παρομοιωση που μου ηρθε στο μυαλο ηταν οι ταξιτζηδες.

- Θα σε πανε σιγουρα εκει που θα τους πεις, σπανια θα χαθουν.
- Εχουν καλο αυτοκινητο
- Εχουν γραψει πολλα χιλιομετρα στο τιμονι
- Σε εξυπηρετουν οταν τους χρειαζεσαι.
Αλλα ποτε ηταν η τελευταια φορα που ...απολαυσες διαδρομη με ταξι?

Το συγκεκριμενο επαγγελμα ανηκει σε αυτα που ειναι πρωτα χομπι, οπως ο αθλητισμος, η μουσικη, η ηθοποιια κτλ. Καταρχην πρεπει να "το εχεις". Η συνεπεια και ο επαγγελματισμος ειναι απαραιτητα για το κανεις επαγγελμα.

Γνωστος που δουλευει σε φωτογραφειο, μου ειπε οτι ο ιδιοκτητης του προτεινε επιμονα "να μαθει τη δουλεια". Οι λογοι προφανεις. Του ανθρωπου δεν του αρεσει να φωτογραφιζει, ουτε καν δοκιμασε και συνεχιζει να ασχολειται με τις εκτυπωσεις. Πολλοι αλλοι στη θεση του θα ηταν ηδη "επαγγελματιες φωτογραφοι".

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Φωτα

Αλλα ποτε ηταν η τελευταια φορα που ...απολαυσες διαδρομη με ταξι?

Μετα απο τοτε που οταν πηγα να οδηγησω μονος μου επεφτα σε ολες τις λακουβες που νομιζα οτι δεν υπηρχαν καν .

Προσοχη, για την απολυτη λυση πλεον, καραδοκιμασμενη και καρατσεκαρισμενη, για μενα the best αλλα δε θα πω παραπανω πραγματα λογω χρονου:

Studio flash μονομπλοκ oπως ειπε ο Billy αλλα στα 3200κ και πολυ χαμηλα η ενταση τους.

Σε λιγο καιρο που ο καθε κλαδος θα δουλευει μονος του (φωτοραφοι κ βιντεοληπτες) καλο θα ειναι ο καθενας να μπορει αν καλυφθει κ ατομικα, να ειναι ανεξαρτητος και να μην κρεμεται απο κανεναν.

Μα ειναι τελειως λαθος απο επαγγελματικη αποψη να χρησιμοποιουνται τα ιδια φωτιστικα σωματα για βιντεο και φωτογραφιες.

Ενταξει, ερασιτεχνη ειμαι και θελω να τραβηξω τα βαφτησια του ανηψιου μου... δεν μπορω να δωσω κι ενα σκασμο λεφτα, ουτε να κουβαλαω ολοκληρο βαν !

Μα ειναι τελειως λαθος απο επαγγελματικη αποψη να χρησιμοποιουνται τα ιδια φωτιστικα σωματα για βιντεο και φωτογραφιες.

Αφου ολα φωτιζουν τον ιδιο χωρο, τι μπορεις να κανεις?
Στηνει ο βιντεας προβολεις και ο φωτογραφος με στουντιο φλας?

Θα βγω μια γυρα στα μαγαζια του κεντρου το Σαββατο, να κανω μια ερευνα για φωτα.
Εχει κανεις να προτεινει κατι συγκεκριμενο?