Παρουσίαση και αγορά εξοπλισμού flash - studio lights και αξεσουάρ φωτισμού

Re: Φωτα

Μετα απο γυρα στα μαγαζια, συνοψισα τα εξης:

Υπαρχουν χοντρικα τρεις επιλογες

1. Σταθερος φωτισμος με προβολεις. Τα γνωστα πορτοκαλι φωτα. Αποτελεσμα πολυ φως, αλλα σκληρο. Απλη και ξεκαθαρη λυση.
Τιμη για 2 με τα τριποδα 350-400 ευρω

2. Σταθερος φωτισμος με λαμπες λευκες, που δινουν ιδια θερμοκρασια με το φλας. Συνηθως με πολλες λαμπες που αναβουν και επιλεκτικα, και ημισφαιρικο ανακλαστηρα ενσωματωμενο, που δινουν πολυ ομοιομορφο αποτελεσμα. Εκτος αν πας σε τεραστιο μεγεθος (διαμετρος 80εκ) ισως υπαρχει ενα θεμα με την ισχυ.
Κοστος απο 600 ευρω.

3. Studio flash
Βρηκα ενα σετ των 3, με βασεις, 1 softbox και 2 ομπρελες.
Μαζι και ασυρματοι πομποδεκτες.
Τιμη περιπου 400 ευρω.

Αλλα ομοια σετ ειναι πολυ πιο ακριβα.

Κλεινω προς τις δυο πρωτες λυσεις.

Η πρωτη θα χρειαστει ενα πορτοκαλι πλαστικο στο φλας πανω στη μηχανη για να ζεστανει λιγο. Ειναι φωτα που χρησιμοποιουν οι βιντεαδες, οποτε αποκλειεται ποτε να υπαρξει διαφορετικης αποχρωσης φωτισμος.

Θα διερευνησω την δευτερη, γιατι δινει πολυ καλυτερο αποτελεσμα. Αν βρω κατι σε λογικο μεγεθος και τιμη, ειναι κατα τη γνωμη μου το ιδανικο. Ειναι το πλεον καταλληλο για φωτογραφιση προιοντων και χρηση σε εσωτερικο χωρο, γιατι αυξομειωνεται η ενταση.

Τα στουντιο φλας, τα φοβαμαι.
Ειναι αγνωστο, θα εχω θεμα με τη φωτομετρηση, γιατι αλλα βλεπεις και αλλα η μηχανη.

Re: Εξωτερικά φωτόμετρα

πήρα ένα WESTON MASTER V από το ebay με 13 ευρώ ια να το έχω μαζί μου για φωτομέτρηση με την PENTACON.

Αν ξέρει κανείς να μου δείξει πώς να το λειτουργήσω... ή κάποιος site στο Internet θα ήμουν υπόχρεος...

Re: Εξωτερικά φωτόμετρα

Βλάσση αν είναι σαν το δικό μου (το master II) μάλλον λειτουργει κάπως έτσι:

Θα έχει μια βελόνα που θα δείχνει σε μια κλίμακα το επίπεδο φωτεινότητας όταν το στοχεύεις σε μια επιφάνεια.
Η ροδέλα κάτω, λογικά θα έχει ενα κουμπάκι που θα την περιστρέφει ολόκληρη για να δηλώσεις το iso σε ένα παραθυράκι (μπορεί να μην έχει μονάδες ASA αλλά τις δικές τους, αν και νομίζω οτι το V είναι μετά την καθιέρωση των ASA).
Η μία ροδέλα έχει ενα βέλος το οποίο αντιστοιχείς με τον αριθμό που δείχνει η βελόνα επάνω (το επίπεδο φωτεινότητας) και τώρα τα ζευγάρια διάφραγμα-ταχύτητα που εμφανίζονται είναι όλα σωστά.

Παιδες, ειμαι ετοιμος για αυτα.

Σετ των 3 με τριποδια 3,5 μετρα και τσάντες μεταφορας.

Το μονο μειον ειναι οι οχι πολυ ψηλοι τριποδες, που οταν μπαινει κοσμος μπροστα κανουν σκιες. Απο την αλλη ειναι τρια, οποτε οι σκιες περιοριζονται. Χωρια που οι σκιες καμια φορα ειναι επιθυμητες...

Αν υπαρχει καποιος που εχει αντιρρηση, παρακαλω να το πει τωρα. Ευχαριστω.

Βασίλη χωρίς να έχω σχετική εμπειρία,

φάινεται καλή λύση αλλά θα έψαχνα να δω τι γίνεται με τα 800 w και τι φως βγάζουν. Μήπως είναι πολύ και σκληρό και μήπως χρειαστείς και κάτι να το μαλακώσεις. Μπορεί να το έχεις ψάξει απλά είπα μια σκέψη...-bye-

Για το θεμα που θετεις το φως που βγαζουν ειναι και πολυ σκληρο αλλα και πολυ κοκκινο.

Για την ακριβεια κατω απο 3200 kelvin.

Βασίλη χωρίς να έχω σχετική εμπειρία,

φάινεται καλή λύση αλλά θα έψαχνα να δω τι γίνεται με τα 800 w και τι φως βγάζουν. Μήπως είναι πολύ και σκληρό και μήπως χρειαστείς και κάτι να το μαλακώσεις. Μπορεί να το έχεις ψάξει απλά είπα μια σκέψη...-bye-

To φως ειναι αρκετο. Το ποσο δυνατο ειναι σχετικο με το μεγεθος του χωρου.
Μπροστα θα πρεπει να φτιαξω διαχυτες με συρμα και ριζοχαρτο, γιατι τα ετοιμα του εμποριου ειναι μονο για φλας (ειναι κλειστα και θα παρουν φωτια).

Dimmer θα ηταν χρησιμο, αλλα δεν βρισκω καποιο που να εχει.

Για το θεμα που θετεις το φως που βγαζουν ειναι και πολυ σκληρο αλλα και πολυ κοκκινο.

Για την ακριβεια κατω απο 3200 kelvin.

Η θερμοκρασια θα επρεπε να με απασχολει? Θα διορθωνω WB μετα.

Θα προτεινες κατι αλλο?

Βασίλη για μένα το μεγαλύτερο και πλέον σταθερό πρόβλημα στις φωτογραφίες που έχεις ανεβάσει ώς τώρα απο τις τελετές (και στο είπα κ στο πμ) ήταν το WB. Επειδή το φώς της ημέρας μπλέκεται στις λήψεις σου θα έχεις πάντα το πρόβλημα αυτό. Θα πρέπει πάντα να κάνεις συμβιβασμούς μεταξύ του μπλέ και του πορτοκαλί. Και για εμένα είναι πολύ σημαντικό λάθος όταν μιλάμε για επαγγελματικά πράγματα πλέον. Αν σκοπεύεις δλδ να πληρωθείς έστω και ένα συμβολικό ποσό για αυτήν την δουλεία θα πρέπει να το διορθώσεις δεν μπορείς να το αγνοήσεις.

Θα πρέπει λοιπόν να βρείς έναν τρόπο να φέρεις το φώς σου πιο κοντά στο Daylight WB είτε με χρήση φίλτρων είτε με χρήση ειδικών λαμπτήρων. Το να πάς ακόμα πιο έντονα στο πορτοκαλί θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο αυτήν την υπόθεση.

Το σετακι σε γενικες γραμμες ειναι οκ αν κ λιγο τσιμπημενο, αν υποθεσω πως ειναι τα κινεζικα φωτα κ νο νειμ τριποδια.
Το υψος τους ειναι οκ.
Η θερμοκρασια (για 3200κ) παλι οκ.
Αλλα νομιζω πως πλεον 800 βατ ειναι πολλα.
Ρωτα για τα ιδια φωτα με τις κεφαλες που παιρνουν 350 η 500 βατ.
Και παλι πολλα ειναι με τα asa που σηκωνουνε οι νεες μηχανες.Και καλο ειναι να βαλεις ριζοχαρτα η σοφτ η διαχυτες.

Αυτα στα γρηγορα, ειμαι διακοπες!

To προβλημα με το WB προκυπτει οχι μονο απο το φως της μερας, αλλα και απο το φλας της μηχανης που εχω χρησιμοποιησει σε μερικες, ενω στις περισσοτερες υπαρχει μονο το φως των προβολεων, που ειναι στα 3200 και παρακατω δεν παει.

Αυτο ισως λυνεται, δεν ξερω σε ποιο βαθμο, με ενα μπλε πλαστικο πανω στο φλας.

Θελω να λυσω τα θεματα αυτα, γιατι ετσι θα εχω κανει ενα βημα παραπανω σε σχεση με λιγους μηνες πριν. Υπαρχουν πολλες βαφτισεις στην παρεα και θελω το αποτελεσμα να ειναι οσο το δυνατον καλυτερο. Ενδεχομενο πληρωμης δεν υπαρχει προς το παρον, ασε που δεν θα αλλαζε κατι.

Φυσικα η λυση των στουντιο φλας εξαφανιζει ολα αυτα τα προβληματα, αλλα ελα που εχω κολλησει και δεν τα θελω ουτε να τα βλεπω.

Οσο για τα συγκεκριμενα φωτα, υπαρχουν παρομοια ελληνικα, λιγο ακριβοτερα, αλλα δεν ξερω αν ειναι κατω απο 800W. Τα τριποδια ειναι ανωνυμα χωρις αερα, αλλα αντιστοιχα Μανφροτο ειναι αρκετα ακριβοτερα...

Γιατι περτικαλι?

Το φλας ειναι πιο θερμο απο τους προβολεις που ειναι 3200. Το πορτοκαλι δεν θα το θερμανει ακομα? Αυτη την εντυπωση ειχα, λαθος?

Εσυ γιατι δεν κανεις μπανιο?

Last edited:

To φλας είναι ελάχιστα ψυχρότερο απο το φως του ήλιου τόσο που μπορείς να τραβάς με φλας την ημέρα χωρίς κανένα πρόβλημα WB.
Για να συνδιαστεί με τα φώτα που λές πρέπει να του βάλεις πορτοκαλί τζαμάκι, ή μπλέ τζαμάκι στα φώτα.

Για να μην ανοιγω καινουριο θεμα...

Ψαχνω για περτικαλι φιλτρακι για το φλας και επεσα σε αυτο

http://cgi.ebay.co.uk/Color-Flash-Bounce-Diffuser-Canon-430EX-430EX-II-2-/260601344885?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_CameraFlashUnits_JN&hash=item3cad0cf375#ht_2165wt_991.
Θα κανει δουλεια ή απλα θα βγαζει πορτοκαλι και μπλε?

Επισης πως δικαιολογειται η διαφορα τιμης αναμεσα σε αυτο που ειναι ακριβο και μετα σε αυτο που ειναι φθηνο...

Ζελατινα περτικαλι βαλε, κι αν θες diffuser ωτε κ καλα, βαλτο απο πανω
Σου στειλα pm να δεις περιπου τι πραμα σου λεω.