Παρουσίαση και αγορά εξοπλισμού flash - studio lights και αξεσουάρ φωτισμού

Re: Φωτα

Το θεμα του φωτισμου ειναι ενα πολυ μεγαλο κεφαλαιο στον τομεα της φωτογραφιας γενικα, αλλωστε φωτογραφια=φως.
Και ειδικοτερα σ ενα πολυ εξιδεικευμενο κ ιδιομορφο κλαδο οπως ειναι της φωτογραφισης τελετων κ κοινωνικων εκδηλωσεων.

Κατα τη γνωμη μου δεν υπαρχει χρυσος κανονας.
Ο καθενας δουλευει με το δικο του τροπο για διαφορους λογους, οπως κι εγω με το δικο μου.
Αλλωστε ολοι θεωρουν αυτο που κανουν "το καλυτερο" οποτε ισως ειναι αδικος κοπος οι συγκρισεις κ οι διαφωνιες.

Διαφορες μεθοδοι λοιπον με διαφορα αποτελεσματα, με τα πλεονεκτηματα κ τα μειονεκτηματα τους ο καθενας.

οπως βεβαια κ συνδυασμοι αυτων.

Οσον αφορα στον φωτισμο με ζελατινες φιλτρα κτλπ δεν ειναι τιποτα, φυσικα κ μπορει να υπαρχει ισορροπια(αν ειναι αυτο βεβαια το ζητουμενο) σε καθε συνθηκη φωτισμου.

Απάντηση: Φωτα

Γιαυτό είπα τί είναι προτιμότερο για τον καθένα και όχι τί καλύτερο.

Εγώ πάντως όταν χρειάστηκε για ευκολία και οικονομία χρησιμοποιώ φώτα σταθερά δικά μου ή του βιντεά , φλας πάνω στην μηχανή με ζελατίνα και custom wb και πιθανόν κάποιο ασύρματο μικρό φλασάκι slave για εξοικονόμηση χώρου .
Ανάλογα με τις συνθήκες βέβαια όλα μπορεί να αλλάξουν .

Re: Απάντηση: Φωτα

Ας ανοίξω μία συζήτηση με κάποια ερωτήματα.
Τί είναι προτιμότερο για τον καθένα όταν έχεις δουλειά σε εσωτερικό υποφωτισμένο χώρο ? (π.χ. εκκλησία )

Φώτα σταθερά π.χ. 1000w (πιθανόν του βιντεα) και να δουλεύεις με φλάς της μηχανής ??

Το παραπάνω + ένα ασύρματο φλάς με καμιά ομπρελίτσα πιθανόν ?

Φώτα+κεφαλές φλας μαζί που ενεργοποιούνται με το φλας σου ? (εδώ μαζί με τα φώτα του βιντεά αν υπάρχουν γεμίζει ο τόπος τρίποδα).

Άφλασες με ψηλά iso και φωτεινούς φακούς ??

Σκέτο φλας χωρίς φώτα αλλά με φλασάκια ασύρματα ?

Περιμένω επαγγελματίες και μή για απόψεις + - και συνήθειες.

Βέβαια τα φώτα και οι φλασιές όταν δίνουν ψυχρό φωτισμό και το υπόλοιπο της εκκλησίας πχ είναι με θερμό , στις χαμηλές ταχύτητες γίνεται ένα αλαλούμ στα χρώματα . Φαντάζομαι οι ζελατίνες και τα πορτοκαλί φίλτρα να χρησιμοποιούνται συνεχώς. Αλλά με τις κεφαλές τί γίνεται ? Αν θέλεις και backround φωτεινό παράλληλα θα έχεις θέμα .

To τι φωτισμο θα επιλεξεις ειναι θεμα γουστου.

Οι επιλογες χοντρικα ειναι δυο.

- Στουντιο φλας και φλας στη μηχανη. Υπερεπαρκης φωτισμος, γινονται ολα μερα. Ρυθμισεις με κλειστα διαφραγματα, το οποιο σημαινει οτι βγαινουν ολα καθαρα. Ακομα και τα ανεπιθυμητα. Προσωπικα δεν μου αρεσει. Τεχνικα ευκολη λυση, δεν ασχολεισαι με το να αλλαζεις ρυθμισεις, ουτε και με το που θα εστιασεις. Μονο με τα καδρα.

- Συνεχη φωτα (και φλας στη μηχανη για τα δυσκολα σημεια). Επαρκης φωτισμος, αλλα με αρκετες δυσκολιες. Αν ειναι πολυ εντονος εμφανιζονται σκιες. Με τα μεγαλα ISO και ανοιχτο διαφραγμα, δεν χρειαζονται πολυ δυνατα φωτα. Μοναδικο μειον κατα τη γνωμη μου, οτι με πολυ ανοιχτο διαφραγμα δεν μπορεις να εχεις δυο προσωπα εστιασμενα, παρα μονο κατα τυχη. Δεν ειναι κατι που δεν λυνεται ομως.

Δεν ειναι μονο δυο οι τροποι.
Ειναι πολλοι παραπανω.

Να αναφερω επισης, :

φωτισμος με ασυρματα φλασακια.

καθολου φωτισμος, μονο με τον υπαρχοντα περιβαλλοντικο.

φωτισμος με προβολακια μικρα 20-100 βατ , led η κανονικα.

φωτισμος με HMI

φωτισμος με φωτα θεατρικα-κινηματογραφικα.

και αλλα.

Δεν ειναι μονο δυο οι τροποι.
Ειναι πολλοι παραπανω.

Να αναφερω επισης, :

φωτισμος με ασυρματα φλασακια.

καθολου φωτισμος, μονο με τον υπαρχοντα περιβαλλοντικο.

φωτισμος με προβολακια μικρα 20-100 βατ , led η κανονικα.

φωτισμος με HMI

φωτισμος με φωτα θεατρικα-κινηματογραφικα.

και αλλα.

Χωρις καθολου φωτισμο πως γινεται? Με 3200 ISO και πανω, σε φωτεινη εκκλησια?

Τα ΗΜΙ τι ειναι?

Re: Εξωτερικά φωτόμετρα

Λοιπόν ας ανοίξω και πάλι το θέμα για τα φωτόμετρα. Πλέον έχω δυο στην κατοχή μου. Το δεύτερο δεν το αγόρασα, μου το χάρισε ένας κουμπάρος, όταν μου έφερε να δούμε τη συλλογή από φωτογραφικές και κινηματογραφικές μηχανές λήψης του πατέρα του. Πρόκειται για ένα leningrad 4. Είχα περιέργεια να δω πώς λειτουργεί σε σχέση με το weston. Φυσικά λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο (αυτόν που περιέγραψε ακριβώς πιο πάνω ο Αλέξης, αλλά surprise, surprise καθώς έχει πολύ λιγότερες ενδείξεις πάνω στο πλατώ του, φαίνεται πιο λειτουργικό.

Τώρα πιο από τα δυο λειτουργεί καλύτερα θα σας το πω τη μεθεπόμενη εβδομάδα, όταν θα πάρω τα εμφανισμένα σλάιντς που τράβηξα.

Δείτε τα δυο φωτόμετρα, το ένα δίπλα στο άλλο.

attachment.php

:))))
ειχα προσπαθησει να το κανω με 2 κηνητα μια φορα, αλλα τωρα ξερω τι μου ελειπε:))

Re: Σετ εξαρτηματων flash, τι γνωμη εχετε;

Την Πέμπτη πήρα το softbox από το παραπάνω κιτ συν δύο flex mounts για τα φλας μου (ένα για το sb900 και ένα για τα 600/800). Δεν έχω άλλη εμπειρία από σχετικό εξοπλισμό, αλλά μου φαίνεται μια χαρά ως κατασκευή (θέλει συναρμολόγηση όπως θα δεις και στο site της interfit) ενώ και τα αποτελέσματά του μου φαίνονται ικανοποιητικά σε χρήση με το sb900. Δεν έχω να σου αντιπροτείνω κάτι διαφορετικό, και νομίζω ότι στα λεφτά του (όχι όλο το κιτ, αλλά softbox+mount) ήταν μια καλή αγορά, ειδικά για το επίπεδό μου στη χρήση φλας.

Τι ακριβως επιτυγχανεις με τη χρηση αυτου του κιτ?

Χειριζεσαι το φως του εξωτερικου σου flash με διαφορους τροπους: διαχυση, κατευθυνση, περιορισμος,ανακλαση κτλ...

Χειριζεσαι το φως του εξωτερικου σου flash με διαφορους τροπους: διαχυση, κατευθυνση, περιορισμος,ανακλαση κτλ...

Μπορεις να σταματησεις την κινηση, για παραδειγμα, πιο αποτελεσματικα απο τη χρηση ενος κοινου φλας?

Εξωτερικο φλας εννοεις κατι σαν το SB-600 που μπαινει στην καμερα η κυριολεκτικα εξωτερικο, δηλαδη μακρυα απο τη μηχανη.

Απάντηση: Re: Σετ εξαρτηματων flash, τι γνωμη εχετε;

Μπορεις να σταματησεις την κινηση, για παραδειγμα, πιο αποτελεσματικα απο τη χρηση ενος κοινου φλας?

Εξωτερικο φλας εννοεις κατι σαν το SB-600 αυτό

Ναι,μπορείς, το ίδιο αποτελεσματικά