Παρουσίαση: top 3 compact ανά κατηγορία τιμής

Stock και μεταχειρισμένα?

Και πως θα έχω πρόσωπο στην κενωνία? Εγώ ο… Ναι λοιπόν φίλε μου, ειδικά τώρα που τα πράγματα θα σκουρήνουν ΠΟΛΥ, δεν υπάρχει τίποτα πιο έξυπνο και «μαγκιώρικο» από το να χρησιμοποιείς τα όποια χρήματά σου έξυπνα.

Υπάρχει και ένας δεύτερος - σημαντικότερος – λόγος:

Στις compact επειδή είναι το 80-90% της αγοράς φωτογραφικών, και παράλληλα απευθύνεται κυρίως σε πελάτες με λιγότερες γνώσεις και απαιτήσεις, η φωτογραφική ποιότητα μετράει λιγότερο από τα νέα χρωματάκια, νέα κολπάκια, περισσότερα megapixel, περισσότερο ζουμ, γενικώς περισσότερο… οτιδήποτε.

Έτσι διεξάγεται μια «μάχη». Από την μια μεριά ολίγοι κι εκλεκτοί προσπαθούν όντως για καλύτερες μηχανούλες, κι από την άλλη οι υπόλοιποι (αλλά και οι ίδιοι για να μην έχουν «τρύπα» στο product mix) φτιάχνουν όλο και χειρότερες φωτογραφικές.

Μα είναι δυνατόν? Πως δεν είναι? Έχεις φάει αληθινό πουρέ από πατάτα? Είπαμε η πρόοδος είναι κάτι σχετικό…

Έτσι στα αζήτητα κεντρικών φωτομάγαζων (αλλά και στο διαδίκτυο) υπάρχουν ευκαιρίες που βάζουν τα γυαλιά στο 80-90% των σημερινών μοντέλων. Μερικές παίζουν στα ίσια και τις «καλύτερες» με αποτέλεσμα αμφίβολο και βάσει υποκειμενικού γούστου-αναγκών.

Επειδή λοιπόν ο σκοπός του νήματος είναι η ενημέρωση, στα επόμενα post θα κάνουμε αναφορές σε κάποιες compact που η παραγωγή τους έχει σταματήσει, ώστε αν πέσετε πάνω τους να ξέρετε…

Και επειδή κανείς δεν τα ξέρει όλα, επικαλούμαι την βοήθεια όλων των φίλων που έχουν κάτι να προσθέσουν ευχαριστώντας προκαταβολικά.

Οι Fuji…

Ο πληθυντικός είναι απαραίτητος γιατί αν παρουσιάσουμε ένα-ένα τα αξιόλογα μοντέλα της δεν θα τελειώσουμε ποτέ.

Η ιστορία με τον αισθητήρα 1 / 1,7’’ Super CCD στα 6mp ξεκίνησε το 2003 περίπου με τις S7000 (πρόγονος των S9600, S6000fd κ.λ.π. και S200EXR) , και F610 (F550,10,11,20,30,31fd κ.λ.π. F200EXR).

Για να μαζευτούμε λίγο, παρουσιάζω τρείς των οποίων τυγχάνω (ψωρο)περήφανος κάτοχος…

Fuji E550

Κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2004 μαζί με την «ακριβή» F810 (που ήταν μεταλλική και πλακέ με Led autofocus και κατ’ επιλογή μακρόστενο κάδρο), αλλά κατ’ ουσία ήταν ίδιες.

attachment.php

Βασικά χαρακτηριστικά:

- Αισθητήρας 6mp/12mp με interpolation , 1 /1,7’’ Super CCD IV
- Φακός 32.5 - 130mm equiv. (4x optical zoom) F2.8 - F5.6
- Οθόνη 2,00’’ 154.000dots και Οπτικό σκόπευτρο
- Αρχεία Jpeg, Raw , video 640X480/30fps Mjpeg (AVI)
- Iso 80-400 full res. Και 800 στα 3,2mp
- Shutter 3 - 1/2000sec
- Πλήρης χειροκίνητος έλεγχος P/S/A/M
- Μνήμη xD Picture Card
- Μπαταρίες 2ΑΑ επαναφορτιζόμενες + φορτιστής, ~200 λήψεις
- Βάρος 260gr, διαστάσεις 105 x 63 x 34 mm

Μια πολύ αξιόλογη μηχανή, παρότι τα χρόνια πέρασαν. Άψογος έλεγχος, πολύ καλή ισορροπία λευκού, ρυθμίσιμο χρώμα, λίγο purple fringing στο wide, το Raw ξεχάστε το. Η γκάμα ευαισθησίας είναι πλήρως αξιοποιήσιμη και τα 6mp υπεραρκετά… σκεφθείτε ότι το «full HD» είναι 1920Χ1080 και τα 6mp = 2848 x 2136! Θυμάμαι ακόμα κάποια Χριστουγεννιάτικη νύχτα στο Παρίσι διάφορους να απορούν πως τράβαγα «στο χέρι» χωρίς φλας.
Όταν εμφανίσθηκε είχε ~300 ( το 2005 την πήρα 230 στο pixmania ). Τώρα την είδα καινούρια με 99 και (καλο)μεταχειρισμένη 50…

http://www.dpreview.com/reviews/fujifilme550/

F10 – 11

Η F10 παρουσιάστηκε τον χειμώνα του 2005, και οι περισσότεροι την περάσαμε στα «ψιλά» ως αυτόματη. Εν τω μεταξύ οι Ιάπωνες στα μουλωχτά είχαν προχωρήσει στην 5η γενιά τον Super CCD και ανάλογη εξέλιξη είχε και ο επεξεργαστής…

attachment.php

Βασικά χαρακτηριστικά:

- Αισθητήρας 6mp , 1 /1,7’’ Super CCD V
- Φακός 36 - 108mm equiv. (3x optical zoom) F2.8 - F5.0
- Οθόνη 2,5’’ 115.000dots
- Αρχεία Jpeg, video 640X480/30fps Mjpeg (AVI)
- Iso 80-1600 full res.
- Shutter 3 - 1/2000sec
- 6 scene modes, Μ για ρύθμιση WB, αντιστάθμιση έκθεσης, ευαισθησία
- Μνήμη xD Picture Card
- Μπαταρία Li-ion, ~330 λήψεις
- Βάρος 190gr, διαστάσεις 92 x 58 x 27 mm
- Η F11 είναι ακριβώς ίδια με manual έλεγχο P/S/A/M, και οθόνη 2,5’’ αλλά στα 153.000 dots

Όλη μεταλλική και φινιρισμένη άψογα. Ουσιαστικά η πρώτη compact που τράβηξε αξιοπρεπώς στα 800 Iso με πλήρη ανάλυση. Προσθέστε τον καλό φακό, εξαίρετο auto WB, πραγματικό μέγεθος τσέπης και μεγάλη διάρκεια μπαταρίας. Τις «καλές» της κατηγορίας ~150 τις τρώει για πρωινό. Έτσι καταλαβαίνετε γιατί αγόρασα μια πρίν μια εβδομάδα (Ιανουάριος 2010) με 70 (μεταχειρισμένη με γραπτή εγγύηση). Την είδα καινούρια στα 99 .

http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf10zoom/

F30 – F31fd

Ένα χρόνο μετά την F10/11 παρουσιάστηκε η διάδοχος, η οποία έκανε τους reviewers να χρησιμοποιήσουν χαρακτηρισμούς που τσιγκουνεύονται: amazing, impressive, setting new standards… κ.λ.π. Η F31fd λίγους μήνες μετά, προσέθεσε την - πρωτοποριακή για την εποχή - αναγνώριση προσώπων (ο επεξεργαστής είναι ο πιο προχωρημένος Real Processor II). Κατά τα άλλα είναι ολόϊδιες.

attachment.php

Βασικά χαρακτηριστικά:

- Αισθητήρας 6mp , 1 /1,7’’ Super CCD VΙ HR
- Φακός 36 - 108mm equiv. (3x optical zoom) F2.8 - F5.0
- Οθόνη 2,5’’ 230.000dots
- Αρχεία Jpeg, video 640X480/30fps Mjpeg (AVI)
- Iso 100-3200 full res.
- Shutter 3 - 1/2000sec και 1 -15 sec in Night Mode
- Πλήρης χειροκίνητος έλεγχος P/S/A/M και διάφορα scene modes
- (0.01 second shutter lag and 1.5 second start-up)
- Μνήμη xD Picture Card
- Μπαταρία Li-ion, ~580 λήψεις (αλήθεια είναι)
- Βάρος 190gr, διαστάσεις 92.7 x 56.7 x 27.8 mm

Η κατασκευή άψογη. Η φωτογραφική ποιότητα απίστευτη για τους αμύητους – σε φιλικό φωτογραφείο ψάχνανε τα Exif data για να πιστέψουν στα μάτια τους… Δυστυχώς όμως είναι δυσεύρετες και σε όποιο bid έχω παρακολουθήσει έπιασαν από 200$+ η F30, 250$+ η F31fd (μηχανές σε καλή κατάσταση). Στα φωτομάγαζα που ρωτάω δεν…

http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf31fd/

Υπάρχουν επίσης:

- F20 (καλοκαίρι 2006), μικρή αδελφή της F30 πιο λεπτή και ελαφριά, Iso έως 2000, μικρότερη μπαταρία, αυτόματη. Πολύ καλή (Βλάση περιμένουμε τις εμπειρίες σου!)

- F40fd (χειμώνας 2007), ίδιος αισθητήρας αλλά στα 8mp, πιο λεπτή και ελαφριά, Iso έως 2000, μικρότερη μπαταρία, αυτόματη, Face detection.

- E900 (καλοκαίρι 2005), ίδια με την Ε550 ελαφρά μεγαλύτερος αισθητήρας 1 /1,6’’ στα 9mp.

Για τις Super zoom (S9600 κ.λ.π.) θα τα πούμε χωριστά. -bye-

Attachments

• ΓŽβ€’550.jpg
    ΓŽβ€’550.jpg
    37.9 KB · Views: 500
  • F10.jpg
    F10.jpg
    38.8 KB · Views: 500
  • f30vsf31.jpg
    f30vsf31.jpg
    17.2 KB · Views: 497
Last edited:
Μπραβο cacau,η αναφορα σε μεταχειρισμενες και ειδικα σε fuji ειναι πολυ καλη.

Να πω απο προσωπικη εμπειρια,οτι αν καποιος εχει την επιλογη καποια στιγμη να παρει f30 η f31fd,να προτιμησει καλητερα την πρωτη.(τις εχω και τις δυο)Η F31fd κατα τη γνωμη μου,ηταν μια μαλλον πολυ ελαφρως υποβαθμισμενη εκδοχη της f30,μια μαρκετινκ κινηση,με καποιες μαρκετινκ πινελιες οι οποιες(κατα τη γνωμη μου παντα)υποβαθμισαν ελαφρως το συνολικο πακετο.(αν και βασικα ειναι η ιδια μηχανη,αν παρει καποιος την f31fd και οχι την f30 πανω κατω τα ιδια ειναι.)

Η οθονη στην f31fd παροτι στην ουσια η ιδια,εχει δεχθει marketing tuning και δειχνει εντονη με δυνατο κοντραστ και χρωμα,η οθονη της f30 μπορουσε να ρυθμιστει ευκολοτερα(με ρυθμιση της φωτεινοτητας)ωστε να δινει πιο σωστη εντυπωση της εκθεσης και των χρωματων σε γενικες γραμμες,και ηταν πιο φυσικη η αποδοση της.

Επισης η f31fd εχει λιγο πιο τσιμπημενη οξυτητα και χρωμα,κατι βεβαια που δεν πολυενοχλει,αλλα εγω το ειχα παρατηρησει αμεσως μολις πηρα την 31 και εκτυπωσα καποιες φωτο.

Επισης το face detection δε δουλευει στο program κτλ,μονο στο auto.

Το μονο θετικο που ειδα στην f31fd σε σχεση με την f30,ηταν ελαφρως λιγοτερος χρωματικος θορυβος σε iso 400-800,καθως και οτι δεν υπερεκθετε σε φωτεινες σκηνες με δυνατο κοντραστ οπως η f30.Ομως ποτε δεν καταλαβα που η f31fd ειχε βελτιωθει σε θεμα δυναμικου ευρους σε σχεση με την 30 οπως ελεγε το dpreview.Κατι τετοιο δεν το διαπιστωσα,μην πω οτι συνεβενε το αντιθετο.

Οποτε κατα τη γνωμη αν καποιος κυνηγαει μια απο τις δυο,κυνηγηστε την f30 κατα τη γνωμη μου.Πιο σοβαρη προσεγγιση,η f31fd:μια ελαφρως πιο marketing εκδοχη της f30.

Επισης ισως γινομαι λιγο γκρινιαρης(αλλα καλο ειναι να λεμε και εμπειριες),αλλα η κατασκευη των f30-f31fd απεχει αρκετα απο το να ειναι αψογη,οπως αναφερει ο φιλος cacau.Το κουμπι του κλειστρου μετα απο καποια χρηση αποκτα μια καπως περιεργη αισθηση στη χρηση,σα να κολλαει καπως,ενω με την f30 ειχα και ενα προβληματακι με σκονη στον αισθητηρα.Την χρησιμοποιησα καποια στιγμη καπου οπου φυσουσε πολυ αερας,και μετα εμφανισε σκονη στον αισθητηρα.Την καθαρισαν στο σερβις και μετα απο λιγο καιρο παλι τα ιδια.Απ'οτι ειδα στα φορουμς του dpreview,αυτο το επαθαν και αλλοι.(και αυτο με το κουμπι του κλειστρου)

Η FUJI F610,που ηταν πιο παλια και made in Japan(την εχω και αυτη,κερδισμενη σε καποιο διαγωνισμο το 2007),ειχε καλητερη ποιοτητα κατασκευης.Και η βιδα οπου βιδωνει το τριποδακι και το πορτακι της μπαταριας/καρτας ηταν και αυτο μεταλλο και οχι πλαστικο,γενικα η f610 ειναι πιο καλη και στιβαρη κατασκευη.Βεβαια σε φωτογραφικα αποτελεσματα η f30/f31fd ειναι αισθητα καλητερη,απλα επειδη φαινεται τις φτιαχνανε στην Κινα μετα,επεσε η ποιοτητα κατασκευης/υλικων κτλ.

Αυτα βεβαια δε σημαινουν οτι οι μηχανες αυτες δεν ειναι καλες,το αντιθετο μαλιστα,αποτελουσαν σημειο αναφορας(και αποτελουν ακομα)στη φωτογραφικη αποδοση σε κομπακτ,εγω αν εβρισκα f30 σε καλη κατασταση μπορει να επαιρνα μια αν ηταν και σε καλη τιμη.

Απλα ειδα οτι ο φιλος cacau μιλησε για αψογη ποιοτητα κατασκευης κτλ και ειπα να καταθεσω την προσωπικη μου εμπειρια.

Η κομπακτ που μου αφησε πραγματικα την καλητερη εντυπωση οσον αφορα την ποιοτητα κατασκευης,ηταν η lx3 (αυτη δεν την εχω).Παροτι δεν εχω μακροχρονη εμπειρια χρησης,η αισθηση της κατασκευης της ηταν εξαιρετικη μια φορα που την επιασα.Η F30/F31FD,χωρις να ειναι κακοφτιαγμενες,δεν φτανουν αυτη την ποιοτητα.

Δεν διαφωνώ καθόλου, απλά η lx3 κοστίζει (κόστιζε) σχεδόν τα διπλά χρήματα. Άψογη ποιότητα σε συνάρτηση με την κατηγορία, οι f30/31 ήταν μηχανούλες για τους πολλούς, η lx3 όπως και οι G10/11, S90 κ.λ.π. όχι...

Ημουν και εγω μεγαλος φαν της f30,και πιστευω οτι η fuji μεχρι και την f31fd εβγαζε σε γενικες γραμμες ισως τις καλητερες κομπακτ,και ηταν κριμα που ο κοσμος δεν τις ηξερε.

Απλα επειδη μετα κερδισα μια f610 οπως σου ειπα,ειδα πως ηταν καλητερα φτιαγμενες οι παλιοτερες fuji που ηταν φτιαγμενες Ιαπωνια.

Ηταν λιγο τσιμπημενη και η τιμη ομως της f30 οταν πρωτοβγηκε,390 εκανε.

Απλα επειδη μετα κερδισα μια f610 οπως σου ειπα,ειδα πως ηταν καλητερα φτιαγμενες οι παλιοτερες fuji που ηταν φτιαγμενες Ιαπωνια.

Ηταν λιγο τσιμπημενη και η τιμη ομως της f30 οταν πρωτοβγηκε,390 εκανε.
Έτσι είναι, και η f10 που πήρα είναι ιαπωνικής κατασκευής και είναι μισό κλικ καλύτερη. Για την τιμή, μην πάρετε ποτέ fuji πριν περάσουν 2-3 μήνες. Μέσα σε αυτό το διάστημα πέφτει 20-30%!!!

ΔΕΝ έχω μετοχές στην fuji, συμπτωματικά σήμερα παρουσίασε 14(!) νέες compact... Κατά την υποκειμενική άποψη μου, οι entry level έχουν αυτό που τους έλειπε: στοιχειωδώς καλό design (το "πάρεμε" που λένε οι πωλητές). Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν δύο άλλες:

Η 30Χ super zoom HS10 με 24-720mm (αντιστοιχία 35mm), f2.8-5.6 φακό,mechanical zoom ring, manual focus, 10fps σε πλήρη ανάλυση, video 1080p/30fps, P/A/S/M λήψη, Raw, motion remover που αφαιρεί από το καρέ κινούμενα αντικείμενα (στην πραγματικότητα είναι συστοιχία 5 καρέ), High Speed movie 1000fps, αρθρωτή οθόνη και EVF. Πιστή στην παράδοση με τα "κτήνη" ~650gr βάρος.

attachment.php

Ο αισθητήρας, περιέργως πώς, είναι 1 /2,3'' - 10mp CMOS BSI ή Back Side Illumination... Σας θυμίζει τίποτα? (λέγεμε Sony-Casio).

http://www.dpreview.com/news/1002/10020206fujifinepixhs10series.asp#specs

Η άλλη είναι η αντικαταστάτρια της 10Χ zoom f70EXR, και το όνομα αυτής f80EXR.

attachment.php

Πάλι εντελώς υποκειμενικά μου δείχνει σαφώς καλύτερη σχεδιαστικά από την προκάτοχο. Τα χαρακτηριστικά εν συντομία (copy - paste από DPreview):

* NEW Super CCD EXR 1/2” 12 Megapixel switchable sensor(δηλαδή?)
* EXR Priority Modes and EXR Auto Modes
* Fujinon 10x optical zoom (27mm - 270mm)
* NEW 3.0”, 230k dots High Contrast LCD Monitor
* NEW HD Movie Mode (720p) and Micro HDMI Port
* NEW Face Recognition and Image search features
* NEW Pet Detection
* NEW Auto Picture Rotation 
* Underwater mode (Waterproof case for F80EXR available)
* Ultra High sensitivity (up to ISO 12800 at 3 MP Resolution)
* Up to 800% Wide Dynamic Range
* Pro Focus Mode / Pro Low light Mode
* Tracking AF
* Dual Image Stabilisation (ISO and CCD Shift)
* 5 Film Simulation Modes
* Face Detection with Automatic Red-eye Removal
* Super Intelligent Flash
* High Speed Continuous Shooting of 4.2 fps up to 23 frames (3 MP resolution)
* 230 shot battery life (with included NP-50 Li battery)

http://www.dpreview.com/news/1002/10020205fujifinepixf80exr.asp

Περισσότερα όταν κυκλοφορήσουν -bye-

Attachments

• HS10_RIGHT_FRONT-copy_001.jpg
    HS10_RIGHT_FRONT-copy_001.jpg
    28.3 KB · Views: 189
  • F80EXR-Silver_001.jpg
    F80EXR-Silver_001.jpg
    24.9 KB · Views: 188
Για να μην νοιώθει μοναξιά η προηγούμενη, η Olympus παρουσίασε κι αυτή την δικιά της εκδοχή super zoom 30Χ: την SP-800UZ

attachment.php

και την πιο μετριοπαθή 15Χ SP-600UZ. Τα βασικά χαρακτηριστικά τους:

* 30x wide optical zoom (28-840mm*) (SP-600UZ: 15x, 28-420mm*1)
* Dual Image Stabilisation (combines mechanical and digital image stabilisation)
* High-speed 10fps sequence shooting
* HD movie recording and HDMI technology
* 14 Megapixels (SP-600UZ: 12 Megapixels)
* 2GB internal memory (SP-600UZ: 1GB) and SD Card compatible*2
* Photo Surfing and [ib] software
* 3” LCD with 16:9 wide format (230,000 dots) (SP-600UZ: 2.7” LCD (230,000 dots))
* Advanced Face Detection and Shadow Adjustment Technology
* Intelligent Auto Mode (i-Auto) and AF Tracking
* Magic Filters, Beauty Mode, In-Camera Panorama
* Built-in flash
* In-Camera Manual
* USB charging (SP-800UZ only)

http://www.dpreview.com/news/1002/10020207olysp800uzsp600uz.asp

Δεν μου φαίνονται κάτι το ιδιαίτερο, αλλά ας περιμένουμε τις απόψεις των ειδικών...

Attachments

• SP-600UZ-Classic-Black-front_001.jpg
    SP-600UZ-Classic-Black-front_001.jpg
    24.2 KB · Views: 299
Οι καινουριες fujifilm βλεπω...30x zoom,pet detection(!),τι μπουρδες ειναι αυτες,κριμα που δε βγαζει μια top of the top compact η prozumer μοντελο.

Οι καινουριες fujifilm βλεπω...30x zoom,pet detection(!),τι μπουρδες ειναι αυτες,κριμα που δε βγαζει μια top of the top compact η prozumer μοντελο.
Τα pet detection, face recοgnition κ.λ.π. δυστυχώς θα πρέπει να τα συνηθίσουμε, γιατί σε λίγο τα βλέπω και σε entry level DSLR, απλά δεν θα τα χρησιμοποιούν οι νορμάλ... Όσο για την fuji ακόμα περιμένω μια σύγχρονη εκδοχή της E550...

Last edited:
καλησπερα!επειδη διαβασα πολυ καλα λογια για τη sony DSCW270,σκεφτομαι να αγορασω την sony DSCW275.παρακατω παραθετω την διευθυνση,ειναι σε προσφορα, http://www.kotsovolos.gr/site/product.jsp?catid=10036161&cmicc=skroutz.φανταζομαι ισχυουν τα ιδια κολακευτικα σχολια!
ευχαριστω!
Η τιμή είναι καλή (κάρτα μνήμης χωρητικότητας?), για περισσότερα δες εδώ:

http://www.cameralabs.com/reviews/Sony_Cyber-shot_DSC_W270_W290/verdict.shtml

H 275 είναι ίδια, απλώς το όνομα διαφέρει διότι είναι ειδική παραγωγή για μεγάλους πελάτες τύπου dixons (κωτσόβολος), ώστε ο πελάτης να μην έχει άμεση σύγκριση τιμής... Ο πωλητής στον ανίδεο: " η 275 είναι καλύτερη από την 270, νέο μοντέλο" κ.λ.π.

Sony Cyber-Shot TX5

Η πρώτη αδιάβροχη Cyber-shot φωτογραφική είναι γεγονός και ακούει στο όνομα TX5. Η Sony προσπάθησε πολύ γιατί σύμφωνα με το press release,
εκτός από τα 10.2 megapixels του Exmor R CMOS sensor και την δυνατότητα καταγραφής HD βίντεο σε ανάλυση 720p, η TX5 αντέχει σε νερό,
σκόνη, πάγο και πτώσεις. Με 4x οπτικό zoom, intelligent sweep panorama mode και μόλις 17.7mm πάχος οι Ιάπωνες δημιούργησαν ένα μικρό
sexy τέρας που κυκλοφορεί και σε ροζ χρώμα. Για την ιστορία, η οθόνη των 3 ιντσών στο πίσω μέρος της TX5 είναι touchscreen.

avclub1w.jpg

avclub2c.jpg
avclub3.jpg

avclub4.jpg
avclub5.jpg