Pass Zen based Headphone Amp

Τάσο,αν το πίσω μέρος με το πάτωμα εφάπτεται καλά και δυνατά κόλλα εκεί την ψύκτρα και τα τρανζ στο πάτωμα.
Θα είναι όλο μια ψύκτρα μετά.

Δε παίζει ρόλο που έχει τον τοροειδή δίπλα στις εισόδους??

και χωρίς τα καλώδια line in συνδεδεμένα ίδιος είναι ο θορυβος που παραμένει.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Τάσο,αν το πίσω μέρος με το πάτωμα εφάπτεται καλά και δυνατά κόλλα εκεί την ψύκτρα και τα τρανζ στο πάτωμα.
Θα είναι όλο μια ψύκτρα μετά.

Μπορώ να τη σφίξω στο πατωμα με βίδες και να βάλω θερμοαγώγημη αλλα και παλι, θα του βαλω μεγαλήτερη

Έχω την εντύπωση ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα "αρπάζει" εύκολα θόρυβο, κάπου είχε πέσει στο μάτι μου αυτή η αναφορά.
Δεδομένου ότι δεν έχουμε το ακριβές σχεδιάγραμμα, αλλά ίσως παραλλαγές του, έχω την εντύπωση ότι ο τρόπος που συνδέεται η γείωση του κυκλώματος με τη γη του IEC είναι και η πηγή του κακού για το άρπαγμα των 50Hz.

Με όλα αυτά τα gnd plane που έχει βάλει ο σχεδιαστής της πλακέτας, βλέπω από παντού να γειώνεται το κύκλωμα με το σασί και κατά επέκταση με τη γη του IEC. Πιθανώς μια καλύτερη απομόνωση και ίσως μια μεσολαβή παράλληλου RC να ωφελήσει.
Τάσο, αν θυμάμαι καλά δεν είχες στήσει ένα πρόχειρο Spectrum Analyser? Εάν ναι, για παίξε με τη γείωση βλέποντας παράλληλα πως επηρρεάζει το FFT, νομίζω κάπου θα βρεις και το αίτιο για αποκοπή του hum.

το ιν γιατί δεν το έβαλες με μπλεντάζ?

canare quad είναι κοκκινο θα το ξεχωρίσεις μπροστά δεξια γωνία, στην πίσω ακρή περνει λιγο κουρεμα, το θερμοσυστελόμενο ηταν εκεί περασμένο :D

Πέρασε και ένας φίλος εχθές,
Καταρχάς ρύθμισα ακομα πιο προσεκτικά τα ρεύματα στο rail έχω 14.1V και 14.4V, επίτηδες λίγο παραπάνω από 14.0, για να έρχεται το ρεύμα στα τρανζίστορ λίγο πιο εύκολα, εκεί θέλουμε 600mV.
Δούλεψε και μερικές ώρες ο ενισχυτής και όλο και κάτι έστρωσε, λεμέ τώρα.
Και μετακόμισα και από το ρεύμα του ‛εργαστηρίου’ σε γραμμή ρεύματος μόνο για το στέρεο.
Κάναμε αρκετές δοκιμές, κάπως καταφέραμε να περιορίσουμε ακόμα περισσότερο το βόμβο με προσεκτικές κινήσεις στα καλώδια καλύτερο σφίξιμο όλες τις βίδες λίγο δάχτυλο σε κάθε πυκνωτή και αλλά τέτοια απλά πράγματα
Κάτι παραμένει να βουίζει, αλλά θα έλεγα ότι πια δεν είναι ενοχλητικό
Με τα sony mh σχεδόν δεν ακούγεται που είναι αναίσθητα
Μόνο με τα hd650 ακούγεται μεν αν και πια σε χαμηλή ένταση
Κάναμε και τη δοκιμή να τον λειτουργήσουμε και σαν ενισχυτή για ένα ζευγάρι ηχεία fostex 127, εκεί δεν ακούγεται καθόλου μα καθόλου θόρυβος με το αυτί κολλημένο πάνω τους. Με ~5w σίγουρα γεμίζεις υπνοδωμάτιο σε καλές εντάσεις.

Η ψήκτρα μπορεί να γράφει και 55 βαθμούς μπροστά, αλλά τελικά δεν ανεβαίνει παραπάνω. Με ανοιχτό το κουτί, οπότε μέχρι να βρω μεγαλύτερη ψήκτρα δεν αγχώνομαι.
Πλέον δεν κάνει και ιδιαίτερη διαφορά η φάση του ρεύματος στην είσοδο στο θόρυβο.
Το καλώδιο εξόδου είναι τώρα VDH, το ρεύματος supra με καλύτερα βύσματα προς την πλακέτα.

Και κάπως έτσι μου έφυγαν οι ιδέες και για έξτρα τροφοδοτικό, δε λέω κάποια καλύτερη εξομάλυνση ή ένα μικρό φίλτρο μπορεί να βοηθήσει. Αλλά ζεν είναι, δεν είναι και τόση η ανάγκη. Μετά τους 10,000μF που έβαλα ακλουθούν δύο 460μF από το κιτ του κινέζου, αυτοί είναι σημαδεμένοι σαν BC δηλαδή όχι ότι χειρότερο εκεί έξω. Θα σκεφτώ να τους αλλάξω και αυτούς, αλλά και αυτοί που είχα σπίτι δεν ήταν τόσο καλύτερης (έστω διαφημιζόμενης) ποιότητας.

Ο ήχος τους τώρα είναι καλός, και ζεστός, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, έχει Punch σε καμιά περίπτωση δεν είναι κλινικός, και είναι ευχάριστος τόσο με τα hd650 όσο και με τα fostex :D

Και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την παρέα εδώ,
Γενικά μπορεί να μου πήρε κάποιες μέρες μέχρι να τον φέρω στα ίσια του, αλλά από το να συχτιρίζω μόνος μου, που τον έλυσα και βίδωσα 30 φορές,
η παρέα από εδώ ήταν χρήσιμη, τα σχόλια βοηθητικά,
γενικά, καιρό είχα να φτιάχνω κάτι σε Live αναμετάδοση, και σίγουρα έχει την πλάκα του, με όλους να βοηθάτε και να παρακολουθείτε :-)

Απάντηση: Re: Pass Zen based Headphone Amp

Tάσο γιατί δεν βάζεις σταθεροποιητικά?

Καταρχάς καταλαβαίνεις ότι εάν είναι να μπουν δύο έξτρα τροφοδοτικά πάνω, μετά πιθανά να θέλω και άλλο μεγάλο κουτί. Επίσης μιας και έφτασα εκεί που έφτασα για την ώρα , θέλει λίγο ηρεμία, λίγο ακρόαση και λίγο περισσότερη σκέψη.

Αλλά δεν είμαι και σίγουρος σύγχρονος ότι χρειάζεται άμεσα 317. Να σου εξηγήσω τι εννοώ, εκεί έξω οι σχεδιάσεις Ζεν δεν χρησιμοποιούν συνήθως καν 317 ή άλλο. Μετά την είσοδο για voltage reference έχουμε κάποια συστάδα zener για να δώσουμε τα κατάλληλα volt. Βέβαια σε άλλες υλοποιήσεις θα βρεις πολύ μεγαλύτερους πυκνωτές από αυτούς που έχω βάλει εγώ. Όπως το βλέπω θα μπορούσα για αρχή να αυξήσω πρώτα τους πυκνωτές πριν να περάσω σε άλλες λύσεις. 317 έχω κάποια έτοιμα σπίτι σε διάτρητη, με λίγη προσεκτική μελέτη της πλακέτα και με κάνα μικρούτσικο πλακετάκι τελικά μπορεί να χωράει και στο κουτί, αλλά θέλει μελέτη.

Για το θόρυβο είχα διαβάσει ότι ευθύνεται το φίλτρο crc όταν βρίσκεται κοντά στο κύκλωμα αρπάξει, λογικά αυτό είναι το θέμα τον 50hz! Διαφορετικά αν το καλώδιο σήματος έχει θωρακιση και είναι στον αέρα και εκεί αρπαζει θόρυβο, τέλος μια απομόνωση στη γείωση για loops, και πολλές φορές βοηθάει και η περιστροφή του τοροειδή!

Last edited:
Μου έρχεται και μία άλλη ιδέα τώρα που βλέπω τη φωτογραφία:
Το τζακ εξόδου των ακουστικών είναι βιδωμένο επάνω στο σασί και, απ' ό,τι υποψιάζομαι, η κοινή γη του τζακ πηγαίνει στο μεταλλικό βίδωμα. Αν όντως είναι έτσι, πιθανώς δημιουργεί κάποιο βρόχο γείωσης. Σε αυτήν την περίπτωση, δοκίμασε να αφήσεις το τζακ στον αέρα ώστε να ελέγξεις αν κάνει διαφορά στον βόμβο.

Αν έχεις όρεξη να το επιβεβαιώσεις, δε χρειάζεται βέβαια προέρχεται από τον γκουρού... Γενικά οι ζεν είναι ευαίσθητοι στο ripple της τροφοδοσίας, την κατάσταση την σώζει το CLC αλλά η καλύτερη λύση είναι η παρακάτω για κάθε ενισχυτή σε ClassA http://www.firstwatt.com/pdf/art_zv3.pdf
post-20-074595800%201275676845.gif

Στα +++ λειτουργεί και ως softstart.... Ρίχνοντας βέβαια το ελάχιστο 4volt, επομένως σκεφτόμαστε διαφορετικά τα στοιχεία του μετασχηματιστή, πχ 2χ18ν ΑC μας δίνει 2χ25ν DC - 4ν θα μας μείνουν 2χ21ν!

Last edited:
Αυτό τον καιρό έχω συνεχόμενα ταξίδια και μπόλικη δουλειά γενικά δε μου μένει χρόνος για τίποτα.
Έχω διαβάσει και το penultimate zen. Γενικά από τότε τον χρησιμοποιώ για ενισχυτή σε ένα ζευγαράκι fostex ηχεία σε rPi στο υπνοδωμάτιο για background music. Όπου δεν ακούγεται βόμβος η ότι άλλο και μου αρέσει ο ήχος του. Το ποτέ θα τον ξανά πιάσω να τον δουλέψω… όταν βρω χρόνο … δε ξέρω. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι μηχανάκι που θα μπει στην ντουλάπα, ούτε θα τον κανιβάλισω.

prooptiki , έχεις δει καμία καλή πλακέτα ή και κιτ για το παραπάνω ?

Έχουν βγει κατά καιρούς, δύσκολο, ξαναλέω είναι μόνο για τάξη Α, και βολεύει επίσης στο να χρησιμοποιούμε μετασχηματιστές που κάθονται λόγο ότι έχουν περισσότερα vac, επίσης με ένα μετασχηματιστή έχουμε καλύτερο διαχωρισμό στα κανάλια. Ο "Juma" πχ το προτιμά σε σχέση με τα γνωστά Crc & clc Από την άλλη ο " Zen mod" του αρέσουν τα brutal Dual mono και Ccc με τον τελευταίο να είναι μεγάλος mkp motor cap. Βέβαια όπου μπορούμε brutal στον ζεν όμως όχι...!