Πατέντα τοποθέτησης κωνοειδών αντικειμένων στο lnb ,για καλυτέρεψη της λήψης

greekgreek

Supreme Member
29 June 2008
6,358
Γιαννιτσά
0029q.jpg

Είπα να δοκιμάσω την πατέντα για την οποία είχε μιλήσει πιο παλιά ο Γιώργος (georgiosbayern στο sdtv.gr ) και έκανε και πρόσφατα και ο NICKMAN927, οι οποίοι είδαν αύξηση στην ποιότητα του σήματος με την τοποθέτηση κωνοειδών αντικειμένων(προσαρμόζοντας τα) στο lnb.

Είπα να το δοκιμάσω και εγώ ,ξεκίνησα τις δοκιμές από προχτες, κάνοντας ένα πλαστικό ποτήρι το οποίο το επένδυσα με αλουμινόχαρτο,και το "κλασικό" κεσεδάκι από γιαούρτι το οποίο και αυτό επένδυσα εσωτερικά με αλουμινόχαρτο .
Δοκίμασα σε τρεις κεραίες στα κεντρικά lnb (η μία έχει ένα Inverto Black Ultra και οι άλλες δύο έχουν MTI AP8-T2NRC)
Δεν είδα όμως καμία αύξηση.

Τελευταία είπα να κάνω μια προσπάθεια σε ένα lnb που έχω παράκεντρα,δείτε τα αποτελέσματα:

Κεραία: 1,55x1,70m
Δορυφόρος ,Atlantic Bird 1 (12.5°W)παράκεντρα, με κέντρο τον Nilesat (7°W)
Δέκτης:Spiderbox 9000 Combo
LNB:Inverto Black Ultra High Gain Twin 0,2db

Συχνότητα..Χωρίς το κωνοειδή αντικείμενο..........Με το κωνοειδή αντικείμενο
.................Strength- Quality.......................................Strength- Quality
11174H..................-%................................................. ...70-32%
11355H...............66-42%....................................................67-50%
11428H...............69-46%....................................................69-52%
12515H...............65-34%....................................................65-42%
12545H...............65-40%....................................................65-50%

Στην 11174H δεν είχα καθόλου σήμα και με το κωνοειδή αντικείμενο μου έδωσε σήμα χωρίς σπασίματα.

κάποιο λινκ για την κατασκευή? Το κεσεδάκι βλέπω πως χρησιμοποιείται... το πλαστικό ποτήρι όμως???

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!!!

Το έκανα αυτό και με ένα πλαστικό ποτήρι,το οποίο του έκοψα τον πάτο και το προσάρμοσα στο lnb.
Με εσωτερική επένδυση με αλουμινόχαρτο και χωρίς επένδυση.

Δεν είχε αποτέλεσμα.
Καταρχήν χρειάζεται το αλουμινόχαρτο για να αντανακλούν τα κύματα.
Ύστερα δεν πρέπει να είναι πολύ μακρύ, γιατί αλλιώς δεν αφήνει τα κύματα να μπουν στο ποτήρι ή μπουκάλι(ότι χρησιμοποιήσουμε) και η απόδοση μειώνεται αντί να αυξηθεί.

Το κεσεδάκι από γιούρτι, μοιάζει ιδανικό από πλευρά σχήματος.
Δεν είναι πολύ μακρύ ,και έχει το κωνοειδή σχήμα που χρειάζεται.

Λινκ δεν είχα και εγώ ,διάβασα κάπου ,όπου περιέγραφαν πως το κάνουν.
Επένδυσα με αλουμινόχαρτο εσωτερικά το κεσεδάκι.
Μάλιστα είχα αλουμινόχαρτο ,το οποίο είναι αυτοκόλλητο απο την μια μερια,έτσι μπορούσα να το βάλω χωρίς να κάνει τσακίσματα το αλουμινόχαρτο.

Μάλιστα είχα αλουμινόχαρτο ,το οποίο είναι αυτοκόλλητο απο την μια μερια,έτσι μπορούσα να το βάλω χωρίς να κάνει τσακίσματα το αλουμινόχαρτο.

αυτο ειδα και εγω οτι δεν εχει τσακισματα το αλουμινοχαρτο σου και παραξενευτηκα. απο που το προμηθευτηκες;

αυτο ειδα και εγω οτι δεν εχει τσακισματα το αλουμινοχαρτο σου και παραξενευτηκα. απο που το προμηθευτηκες;
Το αλουμινοχαρτο το είχα πάρει παλιά.
Όταν είπα να δοκιμάσω την πατέντα,είπα ότι αυτό το αλουμινοχαρτο θα είναι ιδανικό για αυτήν την περίπτωση.
Μάλιστα στην φωτογραφία φαίνεται η εξωτερική πλευρά που την έκανα λίγο βιαστικά και έχει κάποια σπασίματα.
Εσωτερικά έχει ελάχιστα.

Άν το αλουμινοχαρτο έχει σπασίματα ,τα αποτελέσματα αντι θετικά, μπορει να είναι αρνητικά.

Μια παρατήρηση από τις δοκιμές που έκανα ,είναι ότι είδα θετικά αποτελέσματα μόνο στο Inverto Black Ultra και μόνο σε παράκεντρη λήψη.

Last edited:
Γιώργο εκτός τα σπασίματα ,και σε εμένα δεν δούλεψε σε όλες τις περιπτώσεις.

καλα δε θα τρελαθω κιολας.! εκει που χρειαζομαι εχω πολυ καλο σημα. ειδικα τωρα με το καινουριο LNB. δε θα με χαλουσε κατι παραπανω βεβαια. περναει καπως και η ωρα μου.. καποια στιγμη θα δοκιμασω να τυλιξω το κεσεδακι με κουτι απο αναψυκτικο.

Μιλώντας τελείως θεωρητικά, είναι λογικό να σκεφτεί κανείς πως μία τέτοια "πατέντα" δεν έχει σίγουρη επιτυχία και πιθανότατα εξαρτάται από τη γεωγραφική θέση, τον τύπο του πιάτου αλλά και του LNB. Αν ήταν κάτι που θα δούλευε σε όλες τις περιπτώσεις, σίγουρα οι κατασκευαστές LNB και πιάτων θα το είχαν στη λίστα των προϊόντων τους.

Αυτό που πρέπει να μελετήσει κανείς είναι για ποιο λόγο βελτιώνεται το σήμα όταν βελτιώνεται και για ποιο λόγο δε βελτιώνεται σε άλλες περιπτώσεις. Να γίνει δηλαδή μία μαθηματική ανάλυση των δεδομένων ώστε να δούμε αν υπάρχει κάποιο μοτίβο επιτυχίας.

Παναγιώτη λογικά μιλώντας είναι ενισχυτικό σε μικρής ισχύος σήματα. Σε μεγαλύτερης ισχύος μάλλον δεν δουλεύει. Επίσης φαντάζομαι οτι όλα όσα ανέφερες σχετίζονται με το ΠΟΣΟ είναι το ΑΡΧΙΚΟ σήμα. Έτσι πχ ένα πιο ευαίσθητο LNB με ίδια τα υπόλοιπα ανέβάζει λίγο την ισχύ του αρχικού σήματος οπότε πλέον η πατέντα δεν λειτουργεί.
Τα παραπάνω είναι συμπεράσματα με βάση αυτά που έγραψε ο Κωσταντίνος. Όχι όμως προιόν γνώσης. Είναι educated guessing. Δεν είναι το γνωστικό μου αντικείμενο.

Σίμος

χωρις να ειμαι ειδικος υποστηρίζω οτι η πατεντα βοηθαει στην εξουδετέρωση αρμονικων παρεμβολων απο γειτονικες ισχυρες συχνότητες , + οτι βελτιώνει πιθανες ατελειες στη σχεδιαση - υλοποιηση του πιατου οσον αφορα το focus του lnb .

Προσωπικά πιστεύω ότι η βελτίωση (όπου εμφανίζεται) οφείλεται στον καλύτερο λόγο σήματος:θόρυβο (S/N) από την πιθανή μείωση του θερμικού θορύβου και άλλων ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών, που λαμβάνονται από LNB των οποίων το feedhorn καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια από αυτήν του κατόπτρου (λαμβάνουν δηλαδή και σήματα που δεν προέρχονται μόνο από την ανάκλαση της επιφάνειας του κατόπτρου, αλλά και γύρω από αυτό). Το κεσεδάκι κατά κάποιο τρόπο μειώνει την γωνία κάλυψης, αποκλείοντας αυτά τα σήματα. Υποθέτω όμως ότι θέλει προσοχή, γιατί ανάλογα με την τοποθέτηση, το σχήμα, το κάτοπτρο και το LNB (το feedhorn του) μπορεί να μειώσει και το ωφέλιμο σήμα που προέρχεται από την αντανάκλαση της ενεργής επιφάνειας του κατόπτρου...

Απάντηση: Re: Πατέντα τοποθέτησης κωνοειδών αντικειμένων στο lnb ,για καλυτέρεψη της

Μιλώντας τελείως θεωρητικά, είναι λογικό να σκεφτεί κανείς πως μία τέτοια "πατέντα" δεν έχει σίγουρη επιτυχία και πιθανότατα εξαρτάται από τη γεωγραφική θέση, τον τύπο του πιάτου αλλά και του LNB. Αν ήταν κάτι που θα δούλευε σε όλες τις περιπτώσεις, σίγουρα οι κατασκευαστές LNB και πιάτων θα το είχαν στη λίστα των προϊόντων τους.

Αυτό που πρέπει να μελετήσει κανείς είναι για ποιο λόγο βελτιώνεται το σήμα όταν βελτιώνεται και για ποιο λόγο δε βελτιώνεται σε άλλες περιπτώσεις. Να γίνει δηλαδή μία μαθηματική ανάλυση των δεδομένων ώστε να δούμε αν υπάρχει κάποιο μοτίβο επιτυχίας.
Συμφωνώ στα περισσότερα που γράφεις.
Το δοκίμασα σε διαφορετικά lnb και σε διαφορετικές περιπτώσεις,μόνο σε μια περίπτωση δούλεψε .
Κάτι άλλο που παρατήρησα είναι ότι ένω στην πρώτη δοκιμή είχα στις συχνότητες που κοίταξα αύξηση μεταξύ 5-10 μονάδων στην ποιότητα ισχύος, τις επόμενες μέρες στις ίδιες συχνότητες σε άλλες είχα αύξηση και άλλες ήταν στα ίδια επίπεδα με ή χωρίς το κεσεδάκι.

Η διάταξη (κενός μεταλλικός σωλήνας-δηλαδή αγώγιμα τοιχώματα) σχηματίζει κυματοδηγό που στην περίπτωσή μας λόγω του κωδωνοειδούς σχήματος εστιάζει τα κύματα προς το κέντρο του εντός του LNB. Το ζητούμενο είναι η καλή γεωμετρία του.
Όποιος θέλει να εμβαθύνει για αρχή: http://pelopas.uop.gr/tst/k12/EM_F&W-M9-grammesmetaforas.pdf
'Οποιος έχει δυνατότητα για παραπάνω δοκιμές, θα πρότεινα δοκιμές με λαμαρίνα που θα σχηματίζει κύλινδρο διαφορετικών κάθε φορά διαμέτρων στα δύο άκρα του

Αυτό πιστεύω και εγώ ότι "εστιάζει τα κύματα καλύτερα προς το κέντρο",δεν "δουλεύει" όμως σε όλες τις περιπτώσεις.

Re: Απάντηση: Πατέντα τοποθέτησης κωνοειδών αντικειμένων στο lnb ,για καλυτέρεψη της

Και είμαι και φυσικός....Ζαλίστηκα!!!
εγω χωρις να ειμαι φυσικος καταλαβα οτι πρεπει το μηκος , διατομη και το σχημα ( πχ . κωνοειδές ) του σωληνα να συντονιζεται με την συχνοτητα για να αποδώσει . ομως προσωπικα επειδη δεν εχω τις γνωσεις για να επιλύσω τις εξισώσεις και να φτασω στο επιθυμιτο σχημα θα ακολουθησω τον πειραματικο τροπο θεου και καιρου επιτρέποντος .