Παθητικος προ-ενισχυτης κ ενταση σταθμης

tsoulfas panagiotis

AVClub Enthusiast
28 August 2006
1,047
Καλημερα παιδια,μπαινω κατ'ευθειαν στο ψητο.Λοιπον προχθες παρελαβα τον Adcom GFP 750.Τον συνεδεσα balanced με τον τελικο Bryston 4BST κ single ended με το Rotel RCD 991AE.Ο προ-ενισχυτης παιζει σαν παθητικος.Αποτελεσμα??Απιστευτα μουσικες χαμηλες.Η σκηνη ηρθε ποιο μπροστα κ νιωθεις απο που παιζει το καθε οργανο.Κανενα ευρος του φασματος δεν σε κουραζει πλεον κ η χαμηλες απεκτησαν ταιραστια πηγμη.Το γενικο αποτελεσμα με ικανοποιει πληρως!!!
Παλια χρησιμοποιουσα σαν προ-ενισχυτη εναν Denon AVC A10SE ο οποιος ειναι καθαρα A/V.
Ποιο ειναι το προβλημα τωρα??Επειδη μου αρεσει να ακουω σε αρκετα υψηλες σταθμες,με τον Denon σαν προ,δεν ειχα κανενα προβλημα(περα του οτι εχανε αρκετα σε μουσικοτητα) στο θεμα της υψηλης σταθμης.Τωρα με τον Adcom ενω εχω κερδισει παρα πολυ σε μουσικοτητα,ο προ-ενισχυτης προκειμενου να παιξει σε καποια αρεστη σταθμη εντασης πρεπει το ποτενσιομετρο να ειναι κοντα στο τερμα.Αυτο βεβαια μου κανει μεγαλη εντυπωση,καθως δεν μπορω να φανταστω οτι σε τοσο "χαμηλες" σταθμες δεν μπορει ο Bryston να παιξει παραπανω....
Μηπως κανω κατι λαθος??Οταν δεν τον βαζω να παιξει απο παθητικο σε ενεργο,το αποτελεσμα δεν μου αρεσει σε σχεση πως επαιζε πριν.Ο ηχος γινεται ποιο "τραχης" κ επεισης το κερδος σε ενταση ειναι πολυ μικρο οποτε δεν το σκεφτομαι καν...
ΘΑ ειχατε κατι να μου προτινεται...???

Kατσε γιατί δεν κατάλαβα καλά , ο τελικός αδυνατεί να φτάσει σε στάθμες κορυφής ? δηλαδή πιο απλά δεν φτάνει ο pro να τον "γεμίσει " ? η αυτο συμβαίνει άλλα σε θεση του ποτ κοντα στο τέρμα ?

ε τότε όλα καλά δεν τρέχει τίποτα , δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ,
τώρα εάν θες να τονώσεις λιγάκι το σήμα εισόδου χωρίς να μπεις στην διαδικασία της προενισχυσης κέρδους η μεσοβεζα λύση είναι ένα buffer στη έξοδο της πηγή σου , με αποτέλεσμα να βελτιώσεις την αντίσταση εξόδου και να οδηγήσεις πιο σθεναρά την αλυσίδα του συστήματος μεχρι τον τελικό

Ο Adcom έχει αυτό το καλό, ότι δουλεύει και σαν παθητικός και σαν ενεργός. Ανακάλυψες ότι σου αρέσει ο παθητικός περισσότερο. Ο παθητικός όμως δεν έχει κέρδος οπότε λογικό είναι να πρέπει να γυρίσεις το ποτενσιόμετρο στο τέρμα. Αν είναι απλά ψυχολογικό το θέμα (δηλαδή ακούς όσο δυνατά θέλεις, αλλά με το ποτενσιόμετρο στο τέρμα) απλά συνήθισέ το.
Αν θέλεις να παίξεις πιο δυνατά, ψάξε στο manual τι ευαισθησία έχει ο τελικός και τι μέγιστη τάση εισόδου δέχεται και τι τάση εξόδου έχει ο προενισχυτής. Μπορεί ο Adcom να μην έχει αρκετά μεγάλο κέρδος για τον Bryston.

Βρήκα στο ίντερνετ κάποια δεδομένα. Ο Bryston θέλει 1,4V για να βγάλει τα 250W. Ο Adcom δίνει 1V. Μου φαίνεται λίγο, αλλά αν είναι έτσι δεν θα μπορέσει να δώσει αρκετή τάση στον Bryston.

να πω την αληθεια,ναι,ψυχολογικο ειναι το θεμα απο την στιγμη που δεν υπαρχει θεμα να καταστρεψω τα ηχεια μου ετσι...??Δεν νομιζω να υπαρχει τετοιο θεμα ετσι?Τωτα με το θεμα του buffer,οχι δεν θα ηθελα να "μπασταρδεψω",τον ηχο απλα για να ακουω ποιο δυνατα.Λετε να εχω κερδος τασης αν συνδεσω κ την πηγη,το Rotel δλδ balanced??

H balanced σύνδεση θα σου δώσει μεγαλύτερη τάση εισόδου. Δοκίμασέ το.
Όσο για το buffer δεν ξέρω τι παραπάνω θα δώσει από την ενεργή λειτουργία του Adcom που απ' ότι φαίνεται έχει χαμηλό κέρδος.

Σταυρο αυτο που θελω ειναι να μην αλλαξω ενισχυτη :a0210: ειναι απλα να κερδιδω σε ενταση.Κοινως ο ιδιος να παιξει δυνατοτερα.Αν κ να σου πω την αληθεια τωρα μου εσκασε η ιδεα να το ματσαρω κ με τον αλλο τελικο τον ANTHEM MCA 2 να δω τι θα κανει...

Σταυρο αυτο που θελω ειναι να μην αλλαξω ενισχυτη :a0210: ειναι απλα να κερδιδω σε ενταση.Κοινως ο ιδιος να παιξει δυνατοτερα.Αν κ να σου πω την αληθεια τωρα μου εσκασε η ιδεα να το ματσαρω κ με τον αλλο τελικο τον ANTHEM MCA 2 να δω τι θα κανει...

παναγιωτη, αφου υπαρχει παρακαταθηκη με μηχανηματα, κανε τα ματσαρισματα σου και ενημερωσε μας:flipout:

-bye-

:flipout:

Παναγιωτη θα ηταν παραξενο να μην ειχες αυτο το προβλημα αφου η ευαισθησια εισοδου του τελικου ειναι 40% μεγαλυτερη απο την εξοδο του προ.Μαλλον τα xlr θα σου προσφερουν μια λυση,αλλα το ζητημα ειναι αν θα σε ικανοποιει

Στους παθητικούς προενισχυτές δεν πειράζει να είναι και τέρμα το ποτενσιόμετρο, αντίθετα είναι καλύτερα γιατί απλώς δεν υπάρχει.
Το πρόβλημα είναι η προσαρμογή των αντιστάσεων μεταξύ πηγής και τελικού. Αυτή συμβαίνει ιδανικά σε μία μόνο-άγνωστο ποιά- θέση του ποτενσιομέτρου. Αυτός ήταν και ο λόγος της σχεδίασης παθητικών με μετασχηματιστές.

Οι παθητικοί προενισχυτές ή γιά να το πούμε καλύτερα εξασθενητές, δεν
έχουν ''κέρδος''. Το αν θα διεγείρεται ο τελικός, υπέθυνη είναι αποκλειστικά
και μόνο η πηγή (μέγιστη έξοδος και σύνθετη αντίσταση εξόδου της).
Όλα αυτά βέβαια με την προυπόθεση ότι ο προενισχυτής λειτουργεί κανονικά
και ότι η αντίσταση του ποτενσιομέτρου έντασης, ματσάρει με την τιμή της
σύνθετης αντίστασης του τελικού ενισχυτή.

παρειγγειλα κατι acoustic zen matrix ref2 σε XLR γιατι ειχα σε RCA,να δουμε τελικα συνδεοντας το Rotel με balanced τι θα γινει...

Καλημερα παιδια,μπαινω κατ'ευθειαν στο ψητο.Λοιπον προχθες παρελαβα τον Adcom GFP 750.
Τον συνεδεσα balanced με τον τελικο Bryston 4BST κ single ended με το Rotel RCD 991AE.Ο προ-ενισχυτης παιζει σαν παθητικος.Αποτελεσμα??Απιστευτα μουσικες χαμηλες.Η σκηνη ηρθε ποιο μπροστα κ νιωθεις απο που παιζει το καθε οργανο.Κανενα ευρος του φασματος δεν σε κουραζει πλεον κ η χαμηλες απεκτησαν ταιραστια πηγμη.Το γενικο αποτελεσμα με ικανοποιει πληρως!!!
.............
............
.............

Μάλιστα.....
Και πως είναι δυνατόν να δουλεύει εντελώς παθητικά, όταν εσύ του δίνεις είσοδο unbalanced (με RCA σύνδεση) και στην έξοδο του ζητάς Balanced????
Κάπως πρέπει να παραχθεί το ανάστροφο σήμα που βγαίνει από το ποδαράκι 3 του XLR.

Αρα συμβαίνουν τρία πράγματα:

1. ή υπάρχει ενεργό στάδιο μόνο για το ανάστροφο σήμα.
2. ή υπάρχει μετασχηματιστής στην έξοδο balanced (δύσκολο...)
3. ή το ποδαράκι 3 γειώνεται μέσα στον Adcom (για τις RCA εισόδους) και ο
τελικός δουλεύει μόνο με το σήμα σε φάση, που βγαίνει από το ποδαράκι 2 του XLR.
To 3 είναι μάλλον το πιο πιθανό, και εξηγεί και την χαμηλή στάθμη.

Επειδή δεν ξέρω την εσωτερική δομή του Adcom (Καλορίζικος!!!), θα διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη.
Μπορεί σε Balanced είσοδο να περνάνε αυτούσια και τα δύο σήματα (hot και cold) στην έξοδο, οπότε με το Rotel σε balanced σύνδεση να λύσεις το πρόβλημά σου.