PC 3ΕΤΙΑΣ DURON 3.00 MΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΣΕ HTPC;

KalamarGiannis

AVClub Enthusiast
9 November 2006
1,252
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Φιλαράκια τη βοήθειά σας
μου χάρισαν ένα PC και θέλω να δω αν μπορεί να αναβαθμιστεί σε HTPC ώστε με HDMI να δείχνει HD στην TV...
θέλω να μη ξεφύγει το κόστος σε επίπεδα 400 ευρώ και πάνω γιατί προφανώς με ένα 500αρικο φτιάχνει κανείς σύγχρονο htpc.
h M/B είναι Aopen AK77-600GN και η cpu 3000+ Duron. GXF Nvidia Geforce FX5200 ultra 128MB
μνήμη 2 DIMM ένα 128 κι ένα 256 ΜΒ.
η ψύκτρα πρέπει να είνια ΤΙΤΑΝ αλλά κάνει τρομερό θόρυβο
o σκληρός είναι 10αρης από πολύ παλιό φορητό και είναι αργός

...οπότε λέω να βάλω μνήμη 1 γίγα
σκληρό δίσκο (Serial ATA ή IDE...; )
καινούριο τροφοδοτικό και ψύκτρα
και μια κάρτα γραφικών (AGP μάλλον; ) που να έχει DVI ή HDMI

παρακαλώ για τις προτάσεις σας τρέχω στο πλαίσιο και σήμερα κιόλας
α και φυσικά στόχος να μπορεί να παίξει τουλάχιστον 720ρ

Λοιπόν έχουμε και λέμε...

Η μητρική υποστηρίζει κάρτες γραφικών AGP,μνήμες DDR1 και δίσκους ATA100. Οι επιμέρους αναβαθμίσεις που μπορείς να κάνεις είναι οι εξής:

• Κάρτα γραφικών σε AGP με HDMI δεν υπάρχει ή δεν έχει τύχει να δω τέλος πάντων, οπότε πας για DVI. Με τέτοιο επεξεργαστή δεν έχει νόημα κάποια ισχυρή κάρτα αφού παιχνίδια δεν μπορεί να τρέξει, άρα βάζοντας ένα όριο τα 60 υπάρχει αυτή.
  • DDR1 μνήμες υπάρχουν ακόμα στην αγορά, για να πας στο 1GB πρέπει να βγουν οι υπάρχουσες μνήμες και να μπει 1x1GB DIMM ή 2x512MB. Το ΚΤ600 chipset που φοράει η μητρική δεν επιτρέπει την λειτουργία dual channel στις μνήμες, επομένως προτιμότερη και οικονομικότερη λύση είναι ένα DIMM του ενός GB. Ξεκινάνε από 45 στο Πλαίσιο.
  • Οι δίσκοι ATA133 είναι συμβατοί προς τα πίσω και με ATA100, αναλόγως τη χωρητικότητα που θες πάνε και οι τιμές.
  • Ένα καλό και οικονομικό τροφοδοτικό είναι αυτό, ενώ σε λίγο ακριβότερα υπάρχουν αυτό και αυτό που τα έχω δουλέψει προσωπικά και είναι σχετικά αθόρυβα (το BlueStorm δεν ακούγεται σχεδόν καθόλου).
  • Ψύκτρα για Socket A δεν υπάρχει δυστυχώς στην αγορά αυτή τη στιγμή... αν βρεις καμμία ξεχασμένη Zalman 7000 με το επιπρόσθετο κιτ για Socket A είναι καλύ λύση αλλά σπάνια όπως είπα. Το καλό με την μητρική σου είναι ότι έχει τις τέσσερις τρύπες γύρω από το CPU socket και μπορεί να δεχτεί και τα cooler σαν το Zalman που προσαρμόζονται εκεί (η Titan που έχεις "πιάνει" πάνω στα δύο "αυτιά" του socket).

Να ασχοληθείς. Εγώ με P4 στα 3 βλέπω ανετότατα 720p με μια απλή ΑΤΙ Χ600. Ακολούθησε τις πιο πάνω οδηγίες και είσαι μια χαρα.

games δεν παίζω...ξέχασα να πω αρχικά.
με ενδιαφέρει μόνο να είναι το πισι ικανό να παίξει ματρόσκες...και μετά να βρω που στο καλό τις βρίσκουν όλοι κι εγώ δεν έχω...απέκτησα ADSL πριν κάνα εξάμηνο και με ΡΙΙΙ 1000αρι ως τώρα το μόνο που κατάφερα ήταν να κατεβάσω μερικά MP3 από το limewire...
anyway είμαι πίσω σε αυτά αλλά ελπίζω να βρω κάνα φιλαράκι στη σαλονίκη που να έχει να δώσει εργάκια HD ... από αύριο θα αποκτήσω σκληρό δίσκο, 80αρι...θα το φέρει να το περάσει ένας φίλος οπότε θα μου λείπουν 1γίγα μνήμη , τροφοδοτικό και κάρτα γραφικών...
τι λέτε για το seasonic 550+
& asus ATI 3650 256 ;
τα θεωρώ κομμάτια που θα μείνουν στο htpc και όταν αναβαθμίσω M/B & CPU...
θα πάρω κι ένα κουτί σαν το grandia και θα είμαι οκ...

δεν αξιζει να ασχοληθεις.φτιαξε ενα φθηνο pc απο αγγελιες αν θες να δωσεις λιγα χρηματα.αλλιως κοιτα αυτο εδω την συνθεση και καθαρισες.

συνολο θα σου κοστισει
cpu amd 64x2 3800=45 euro
mobo asus ASUS M3A78-EH=70 euro
1 gb ram ddr2 800=18.50
τροφοδοτικο fortron 350=29 euro
σκληρο δισκο οτι θες.

συνολο θα σου κοστισει 163 ευρω.
το mobo εχει ενσωματωμενη καρτα γραφικων που κανει hd aceleration και ειναι οτι πρεπει για την περιπτωση που το θες.δεν κανει για games αλλα τα παλια τα παιζει ικανοποιητικα.καμια σχεση με ati x1250-nvidia 7100 και κατι vga της ιντελ.αργοτερα που θα πεσουν τα blue ray θα βαζεις ταινια να δεις και θα εχεις 15-20% στο cpu.

http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.522615
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.553811
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.559561
http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=20&category=69977705&product=671924

Εγω φιλος θα σου προτεινα να τον πουλησεις κανα 50ευρο και με 500 ευρω πλεον φτιαχνεις υπερσυγχρονο htpc με phenom πανω και 4gb μνημη και θα εχεις οχι απλα htpc αλλα ενα κορυφαιο htpc..
Τζιμακος

αν θα βλεπεις μονο hd ολα τα αλλα ειναι πεταμενα λεφτα.

συμφωνω να φτιαξεις ενα δυνατο μηχανημα αλλα οταν με τα μισα λεφτα κανεις ακριβως την ιδια δουλεια,δεν υπαρχει κανενα νοημα.

4gb ram να τα κανεις τι στο htpc?4πυρηνο να τον κανεις τι?

Καλα μωρε μη μου δινεις σημασια..Αμα βλεπω λεφτα πορωνομαι και λεω διαφορα...

ΑΜΑΝ!!
Είναι τελικά AMD SEMPRON 3000+ (2.00GHZ), 384 MB ram
Πως έκανα τέτοιο λάθος...δεν το πρόσεξα, δεν ξέρω κι από ΑΜD...

τελικά όμως μήπως αυτός ο τρίλιτρος είναι σαν Ρ4 3.00 και μπορεί να παίξει τίποτα 720ρ;

o sempron ειναι ο αντιστοιχος celeron της intel.αν θα βαλεις οδηγο blu ray με τον sempron και motherboard με 780g τα blu ray-hd dvd θα στα τρεχει νερακι νε την cpu στα 40-60%

τα 1080p-ι τα ξεχνας τα 720p μαλον οριακα και αν εισαι τυχερος και τα βιντεο που εχεις κατεβασει υποστηριζουν hd aceleration θα εισια οκ.αλλα ειναι πολυ λιγα.

δεν έχω κατεβάσει βιντεο ακόμα, εδώ έχω ένα 600k Μpeg4 I AM LEGENT και δεν το παίζει ούτε ο divx player ούτε το power dvd...και στο PIII kai sto SEMPRON!
γιατί δεν μπορώ να καταλάβω...

Last edited:
με p3 δεν προκειτε να παιξει ποτε 720p.ο sempron επισης ειναι πολυ αδυναμος.δοκιμασε το km player αλλα τουλαχιστον αν ειναι 720p το legend ισως στο παιξει με σπασιματα.

Διώχτο καλύτερα και πάρε με 500 ένα intel 8χχχ να παίζεις τα πάντα. Θα χαλάσεις λεφτά και θα είσαι ακόμα πολύ πίσω. Καμία κάρτα γραφικών δεν θα σε βοηθήσει.

Τελικά καταλήγω ότι έχετε δίκιο...
θα βάλω τον σκληρό που θα μου φέρουν και θα προσπαθήσω να μάθω που κρύβεται το λοστ4 να το κατεβάσω. αν το βρω σε HD θα πάρω και HTPC...
απλό πρόγραμμα απ'αυτά τα peer που να χειρίζεται κάποιος που δεν ξέρει από torrents και δεν έχει τίποτα να μοιραστεί υπάρχει;

Last edited:
μπες εδω http://www.hdtvworld.org αγορασε ενα 3μηνο rapidshare με 16 ευρω για 3μηνες και θα κατεβασεις πολυ πραγμα.τωρα με τα torrents ειναι λιγο ιστορια.