PC ΓΙΑ WHS ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΣΤΗΡΙ.....

kyrliot

Supreme Member
31 March 2008
3,912
Θεσσαλονίκη
Φιλοι συμφορουμητες το project για φετος ειναι ενα pc για να παιξω με το windows home server και να εχει χρηση κατεβαστηριου.Θα ηθελα την γνωμη σας για το setup του μηχανηματος μιας και καποιοι εδω μεσα (κυριε διαχειριστα :a0210: με ακουτε..) εχουν αναλογα pc.Το μεγεθος του case δεν με απασχολει.Καθε γνωμη δεκτη και σεβαστη...

Last edited:
Φιλοι συμφορουμητες το project για φετος ειναι ενα pc για να παιξω με το windows home server και να εχει χρηση κατεβαστηριου.Θα ηθελα την γνωμη σας για το setup του μηχανηματος μιας και καποιοι εδω μεσα (κυριε διαχειριστα :a0210: με ακουτε..) εχουν αναλογα pc.Το μεγεθος του case δεν με απασχολει.Καθε γνωμη δεκτη και σεβαστη...

Η ερώτηση είναι μια..: πόσους δίσκους θέλεις να μπορεί να υποστηρίξει;

Φίλε Kyrliot
Επειδή το θέμα με έχει απασχολήσει ΑΡΚΕΤΑ, το κύριο θέμα είναι το εξής. Πόσο αθόρυβο το θέλεις. Εάν είναι να μπεί κάπου απόμερα και δεν έχει σημασία ο θόρυβος, θα σου βγεί αρκετά φθηνα. Εάν όχι, τότε αλλάζει το θέμα.
Γιατί Windows και όχι Linux ;

Σίμος

Με τα linux η εμπειρια απο το netbook ηταν τραγικη, μια εβδομαδα αντεξα (βεβαια ετρεχε μια απαραδεκτη διανομη).Ο θορυβος δεν με απασχολει γιατι εκει που θα μπει δεν ενοχλει.Απλα δεν ξερω αν θα ηταν καλη ιδεα να το φτιαξω με βαση τον Intel D510MO ή να βαλω ενα μικρο duo core.

Σαν επιδόσεις, ο Atom είναι λίγο μικρός (πρακτικά μικρότερο network throughput από έναν μικρό συμβατικό διπύρινο). Οπότε, έχεις αυτό το θέμα. Αν σου φτάνουν βέβαια τα 20 - 30MB/sec που μπορεί να δώσει ο Atom, no problem.

Επίσης, ο Atom θα σε περιορίσει σε ~6 δίσκους, λόγω ενσωματωμένου SATA controller των 2 ports, και της μίας (μόνο) PCI θύρας.

@kyrliot

Καλό θα ήταν να έλεγες κιόλας εκτιμήσεις για budget, αποθηκευτικό χώρο (πχ θέλω για αρχή 4 Tera), αν υπάρχει λόγος για συχνα μπακαπ κτλ

Πάμε τώρα στο θέμα με δικές μου υποθέσεις εργασίας

Πρώτον, το θέμα Hardware. Εφ' όσον είσαι στο 24/7/365 και σε ενδιαφέρει ΚΑΙ η κατανάλωση, (λογικά ΝΑΙ θα πείς) θα πας υποχρεωτικά στον Atom. Μια τέτοια Μ/Β έχει σίγουρα 2 SATA connectors. Οπότε και 3 ή 4 από extension card PCI (αναφέρθηκε μια παραπάνω) πας σε 5 ή 6 (Χ 1Tera Hard disk πχ = 6 Tera χώρος) που σε συνδυασμο με τα usb σε καλύπτουν πλήρως.

Αν σκέφτεσαι UPS ξανασκέψου το. UPS σε download PC για ποιόν λόγο ? Έκλεισε λόγω διακοπής ρεύματος ? Ε και ? Δεν κατέβασες 5 ώρες (50 ώρες) Και τί έγινε δλδ ?

Πρέπει να σκεφτείς επίσης το θέμα της τροφοδοσίας. Θέλεις ΣΟΒΑΡΟ τροφοδοτικό, εάν έχεις πολλούς σκληρούς (ή σκοπευεις να έχεις).

Επίσης ΜΕΓΑΛΟ κουτί. Το ξαναλέω ΜΕΓΑΛΟ Και με μεγάλους ανεμιστήρες μέσα. Δύο δωδεκάρηδες λογικά

(πλάκα-πλάκα ΠΟΛΥ αθόρυβο βγαίνει. Απλά οι δίσκοι παράγουν έναν βόμβο που είναι εκνευριστικός. Όποιος ξέρει με καταλαβαίνει)

Software Για μένα το linux κάποτε ήταν μονόδρομος. Δεν ξέρω τα Windows 7, αλλά στα Vista, που τα δουλεύω, ήταν. Τα Vista είχαν πολλές ασυμβατότες πράγμα που δικαιολογούσε την μετάβαση/αρχική ταλαιπωρία.
Τώρα εάν δεν ξέρεις τίποτα από linux, θα πας υποχρεωτικά σε windows.

Σίμος,

ΥΓ : Τώρα είδα την απάντηση του Δημήτρη. Πολύ σωστά όλα όσα λέει.Είπαμε, κάνω υποθάσεις εργασίας για τις ανάγκες σου.

Last edited:
και εγώ θα έβαζα (όπως και έχω ήδη) ups... Θεωρώ ότι συμβάλει στην ασφάλεια του συστήματος, και κατ'επέκταση στο να μην χαθούν data σε πιθανό "τσαφ" που θα πάρει μαζί κάποιον δίσκο... Και όχι φυσικά για το αν θα μείνει 2-3 ώρες εκτός κατεβάσματος... Στα υπόλοιπα συμφωνώ.

Παιδια ευχαριστω για τις γνωμες σας.Το πιο πιθανο ειναι να παω σε ενα μικρο duo core.To full tower κουτι και το ups υπαρχουν,μνημες να φανε και οι κοτες το ιδιο και δισκοι.Το θεμα ηταν η επεκτασιμοτητα και η καταναλωση που, οπως καταλαβαινω, δεν μπορεις να τα εχεις ολα.Εχω ενα P4 3ghz με 1000αρα καρτα αλλα τον δουλευω περιστασιακα σε αλλο σπιτι,επισης ζεσταινεται σαν pc ,αλλιως μαλλον θα τον χρησιμοποιουσα για πρωτη δοκιμη.

Last edited:
Το θέμα με τα UPS είναι ότι συχνά πρέπει να πάθεις για να μάθεις..

Όταν μάλιστα το PC δουλεύει 24/7/365, οι πιθανότητες να πάθεις ανεβαίνουν κατακόρυφα. Οπότε, IMO το UPS επιβάλλεται τη στιγμή που σε αυτό το μηχάνημα θα αποθηκεύεις και ευαίσθητα / πολύτιμα δεδομένα (τα αρχεία σου, φωτογραφίες, videos, κτλ).

Επίσης, συμφωνώ στα περί ποιοτικού τροφοδοτικού, διαφωνώ στα περί μεγάλου τροφοδοτικού.

Ένα μηχάνημα με Atom και 8 δίσκους θα καταναλώνει περίπου 100W σε πλήρες φόρτο. Αντίστοιχο low end μηχάνημα με συμβατικό διπύρινο επεξεργαστή δύσκολα θα ανέβει πάνω από τα 150W. Ακόμα και συνυπολογίζοντας το inrush / startup current, δεν θα χρειαστείς πάνω από 350W τροφοδοτικό, ειδικά αν πας σε green / low power δίσκους (που έχεις κάθε λόγο να πας..).

Last edited:
Παιδια ευχαριστω για τις γνωμες σας.Το πιο πιθανο ειναι να παω σε ενα μικρο duo core.To full tower κουτι και το ups υπαρχουν,μνημες να φανε και οι κοτες το ιδιο και δισκοι.Το θεμα ηταν η επεκτασιμοτητα και η καταναλωση που, οπως καταλαβαινω, δεν μπορεις να τα εχεις ολα.Εχω ενα P4 3ghz με 1000αρα καρτα αλλα τον δουλευω περιστασιακα σε αλλο σπιτι,επισης ζεσταινεται σαν pc ,αλλιως μαλλον θα τον χρησιμοποιουσα για πρωτη δοκιμη.

Είναι πιθανό ο P4 που έχεις να έχει μεγαλύτερη κατανάλωση από τον dual core που θα στήσεις..

@lykman
Είπαμε κάνω υποθέσεις εργασίας. Εάν είναι PC για κατέβασμα, ΟΤΙ και να χάσεις από δεδομένα, σε τσαφ, αναπληρώνεται. Τα ξανακατεβάζεις (και ελπίζεις να υπάρχουν ακόμη κάπου). Αν όμως έχεις δεδομένα που είναι σημαντικά, τότε ΚΑΙ UPS, αλλά ΚΑΙ πολύπριζο ειδικό. (όπως είχα εγώ, στο κύριο PC μου) Και φυσικά backup συχνά.
Απλά ενα καλό UPS στοιχίζει, όπως και να το κάνουμε.
@Δημήτρης
Αστο φίλε μου. Είμαι ΚΑΜΜΕΝΟΣ. Έχω χάσει data και ξέρω πως είναι.
@kyrliot
Δεν ξερω αν σε συμφερει οικονομικά αυτό που πας να κάνεις. Φαίνεται, οτι δεν το έχεις ψάξει. (Δεν είναι ειρωνία αυτό)Ξαναψάξε λίγο.

Ως εδώ από εμένα. Ότι είχα να πω το είπα.

Να περνάτε όλοι καλά.
Σίμος

Last edited:
Σαν κατεβαστηρι μια χαρα ειναι αλλα για whs και 4-8 δισκους δεν κανει αλλωστε τωρα που το ψαχνω βλεπω οτι σε λιγο βγαινει και whs v2 (στα γνωστα μερη υπαρχει μια oem εκδοση) που ειναι αποκλειστηκα 64bit και εχει βαση την server edition 2008 αρα παω για duo core setup.

Απάντηση: Re: PC ΓΙΑ WHS ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΣΤΗΡΙ.....

@lykman
Είπαμε κάνω υποθέσεις εργασίας. Εάν είναι PC για κατέβασμα, ΟΤΙ και να χάσεις από δεδομένα, σε τσαφ, αναπληρώνεται. Τα ξανακατεβάζεις (και ελπίζεις να υπάρχουν ακόμη κάπου). Αν όμως έχεις δεδομένα που είναι σημαντικά, τότε ΚΑΙ UPS, αλλά ΚΑΙ πολύπριζο ειδικό. (όπως είχα εγώ, στο κύριο PC μου) Και φυσικά backup συχνά.
Απλά ενα καλό UPS στοιχίζει, όπως και να το κάνουμε.

Δεν συμφωνώ, αλλά προφανώς ο καθένας εκτιμά διαφορετικά τα πράγματα... Σημαντικότατος είναι ο χρόνος που θα είχα ήδη χάσει, και θα έπρεπε να ξαναχάσω για να τα ξαναβρώ. Και δύσκολα θα θυμόμουν και τι είχα.
Επίσης σε κάθε περίπτωση, από το budget μου θα έδινα 100 για UPS αντί για έξτρα χωρητικότητα, π.χ. άλλον ένα 1.5ΤΒ δίσκο.

Σαν κατεβαστηρι μια χαρα ειναι αλλα για whs και 4-8 δισκους δεν κανει αλλωστε τωρα που το ψαχνω βλεπω οτι σε λιγο βγαινει και whs v2 (στα γνωστα μερη υπαρχει μια oem εκδοση) που ειναι αποκλειστηκα 64bit και εχει βαση την server edition 2008 αρα παω για duo core setup.

Και ο Atom 330 και ο νέος D510, έχουν 64-bit σετ εντολών. Δεν νομίζω ότι θα έχουν θέμα με τον WHS2.

Από βδομάδα μάλλον θα έχω στα χέρια μου την Boxd510MO με τον Atom510, οπότε και θα πέσει πείραμα και με το υπάρχον cofiguration (4 δίσκοι πάνω στην Silicon express 3114), αλλά και με την beta του WHS2...

Το παραπάνω configuration (D510 με 4port SATA controller σε Pci), δίνει δυνατότητα για 6 SATA δίσκους, δηλαδή 12 Terra αποθηκευτικού χώρου. Έχει και 7 Usb, οπότε πάρε άλλα 14 Terra σε εξωτερικούς σκληρούς. Πόσο πιά να χρειαστεί κανείς για σπιτική δικτύωση, όλο το Hollywood σε έναν server θέλετε να βάλετε?

Και ακόμη και 30Mb/sec να δίνει που λέει ο Δημητρακούδης (που εγώ λέω ότι θα είναι πάνω από 50-60ΜΒ/sec), φτάνουν άνετα για 2-3 ροές HD για σπιτική εφαρμογή. Και ξανατονίζω το σπιτική. Διακινούμε και αποθηκεύουμε μερικές χιλιάδες mp3, jpeg και μερικές εκατοντάδες Mkv. Για παραπάνω πάτε σε επαγγελματική λύση με rack και παλαβά configuration, όχι στο Midi tower με την 775, τον C2D ή τον Atom και τους 3-4 δίσκους που δεν κάνουν ούτε 500 όλα μαζί...

Εγώ έχω βάλει στόχο να κατέβω από τα 50-60W κατανάλωσης από τον Server. Αλλάζω τώρα στον D510 και μετά αλλαγή και οι τέσσερις WD5000AAKS σε τέσσερις 4 WD15EARS green.