PC pentium 4 για file server

katoikos

New member
16 September 2013
45
Σκεφτομαι να κανω file server και κατεβαστηρι ενα παλιο πεντιουμ 4 με επ. στα 1,6 αντι να αγορασω συσκευη .Διαθετω το mede8er 600 και παιζω τα παντα με dlna αλλα απο το βασικο μου πισι μεχρι τωρα και χωρις κανενα κολημα με 20+ gb mkv ακομα και iso σε 100αρι δικτυο.Τωρα ερωτησεις!1ο και βασικοτερο ,παιζουν ρολο τα χαρακτηριστηκα του πισι στο dlna?Δηλαδη υπαρχει περιπτωση στο παλιο πισι να εχω θεματα?2ο γιατι να προτιμησω και να πληρωσω συσκευη αφου το πισι υπαρχει ηδη και γινεται και κατεβαστηρι?

Ειχα αποπειραθει και εγω να κανω κατι τετοιο με αντιστοιχο συστημα. 2 θεματακια εχει η συγκεκριμενη λυση

1. διαθεσιμοτητα σκληρων δισκων. Αφου μιλας για file server υποθετω οτι θα θελεις να εχεις διαθεσιμη αρκετη χωρητικοτητα. Οι παλιες μητρικες δεν ειχαν πολλες θεσεις για σκληρους και συνηθως εκεινη την εποχη ειχαν ide/sata1. Επισης δεν μπορεσα να βρω μεγαλους σκληρους δισκους να αγορασω συμβατους με εκεινη την μητρικη.

2. Καταναλωση ρευματος. Τα παλια Pc ειχαν αυξημενη καταναλωση σχεση με τα τωρινα. Ακομα και ενα μηχανημα 4ετιας που εχω με q6600 (quad core 2.4) εχει idle 120-130w, ο p4 που μιλαμε ισως να εχει ακομα μεγαλυτερη.

Το media player που εχεις δεν μπορει να παιξει μεσω smb; ειναι αναγκαστικο να πας μεσω dlna που μπλεκει την κατασταση και δεν ειναι και απολυτως συμβατο με υποτιτλους; Αν παντως θελεις να δοκιμασεις, δες τη λυση του λειτουργικου amahi που ειναι πολυ ελαφρυ και ειναι φτιαγμενο ακριβως για αυτο που θες. Ελαφρυς file server με torrent client και διαφορα apps που μπορεις να βαλεις πανω, π.χ. dlna server.

Τελικα παντως αγορασα ενα synology 212j και εκανα τη δουλεια μου.

Στα 215 απο Ελλαδα βλεπω το synology.Αυτα σε τι βαθος χρονου θα κανουν αποσβεση σε σχεση με το συστημα που προτεινω και αν υπολογισουμε οτι δε θα δουλευει και ολη μερα.Οσο αναφορα τους δισκους θελω να βαλω πανω 2 χ 2 tb usb και εναν 250γ εσωτερικο.

Καθώς η απόσβεση μέσω ΔΕΗ δε ξέρω εάν θα έρθει καν στα 2 χρόνια, δε ξέρω εάν θα ήταν το βασικό επιχείρημα για εμένα.

Οι μόνο δυο δίσκοι του 212j μπορεί να είναι πρόβλημα με ορίζοντα διετίας τριετίας…

Το ιδιο σκεφτομουν κι εγω για τους δισκους και την καταναλωση.Το συστηματακι το εχω ετοιμο,οποτε ειναι χωρις κοστος.Οσο αναφορα το λειτουργικο,γιατι να μη το αφησω με τα xp και να δουλευω dlna και κοινοχρηστους φακελους,οπως κανω μεχρι τωρα απροβληματιστα?

Το εργαλειο ειναι αθορυβο αλλα το εχω βαλει και σε χωρο που δεν υπαρχει θεμα.Το εστησα τελικα και ολα καλα

Το εργαλειο ειναι αθορυβο αλλα το εχω βαλει και σε χωρο που δεν υπαρχει θεμα.Το εστησα τελικα και ολα καλα

All Hail the New NAS!

Μόνο πρόσεξε μη μπεις στον πειρασμό για τίποτε το ενεργοβόρο SETI/BC etc

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποκτήσεις εμπειρία να χειρίζεσαι ένα μηχανάκι σα NAS. Θα είσαι πιο προετοιμασμένος γιa όποιο επόμενο NAS / home server!

Εχουμε τα πρωτα θεματακια .Δεν την παλευει σε μαντροσκες με μεγαλο bit rate και iso βεβαια ενω το αλλο μου πισι επαιζε τα παντα απροβληματιστα :(.Μαλλον ειναι και hardwarικο το θεμα γιατι μιλαμε για το ιδιο δικτυο.Υ.Γ. το player ειναι med 600.Το πισι παιζει με win xp .Καμια προταση για καποιο ελαφρυ server λειτουργικο?

Last edited:
Εχουμε τα πρωτα θεματακια .Δεν την παλευει σε μαντροσκες με μεγαλο bit rate και iso βεβαια ενω το αλλο μου πισι επαιζε τα παντα απροβληματιστα :(.Μαλλον ειναι και hardwarικο το θεμα γιατι μιλαμε για το ιδιο δικτυο.Υ.Γ. το player ειναι med 600.Το πισι παιζει με win xp .Καμια προταση για καποιο ελαφρυ server λειτουργικο?

αν παίζεις με dlna λογικό μου φαίνεται αλλά για ποιο λόγο το κάνεις αυτό?με samba θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα

με dlna και κοινοχρηστους φακελους επαιζα ως τωρα και απροβληματιστα με τοι καλο μου πισι.samba δεν ξερω τι ειναι αλλα το ψαχνω τωρα

με dlna και κοινοχρηστους φακελους επαιζα ως τωρα και απροβληματιστα με τοι καλο μου πισι.samba δεν ξερω τι ειναι αλλα το ψαχνω τωρα

έχεις πρόβλημα και όταν παίζεις απο κοινοχρηστους φακέλους?

δεν νομίζω να είναι πιο αδύνατο το μηχάνημα σου από αυτό στο οποίο δεν αντιμετωπίζω τέτοιο πρόβλημα

Υπαρχει ενσωματομενο στο λειτουργικο?αν πρεπει να το κατεβασω,ενα λινκ παρακαλω!