pc vs mac mini & προγραματα μουσικης...

iraklio1000

Established Member
10 November 2007
171
Ηράκλειο Κρήτης
Καλησπερα computero audio ψαγμενοι και πολυτιμοι συμβουλατορες...

Ελπιζω να ξεκιναω το thread στη σωστη θεση γιατι οι αποριες μου αφορουν και προγραμμα αλλα και υπολογιστη...

Για αρκετα χρονια οπαδος του computer audio παντα ειχα στη κατοχη μου PC οσο κι αν θαυμαζα την apple, παλιοτερα με καρφακι σε rca αργοτερα με dac ψηφιακα κ.ο.κ

Tο παρον σετ απ αποτελειται απο ενα μεγαλο μοντελο vaio, interface m2 tech hi face με coaxial rca στο υπαρχον ντακ που δεν εχει usb in, εννοείται... το υπόλοιπο σύστημα αποτελείται από τον ASR Emitter ii, τους τελευταίους Ερμήδες και dac το cd player της Denon (το επετειακό), dac που είναι πολύ καλύτερο από το Benchmarc hdr!!! που είχα και πούλησα τελικά.
Έχω παραγγείλει και περιμένω το hi face evo με το εξωτερικό τροφοδοτικό, για αν αναβαθμίσω κι άλλο τον ήχο.
Από το PC παίζω foobar Wasapi με τους drivers του young και έχω καταλήξει στο συγκεκριμένο vaio γιατί συγκρίνοντάς το με άλλα lap top φαίνεται σαν να έχει καλύτερηα υλοποιημένη usb, και μη βαράτε ακόμα και συγκρινόμενο με πρόσφατο μοντέλο της sony έπαιξε αισθητά καλύτερα.

Αφού σας ζάλισα με το παρόν πάμε στο μέλλον!!! Σκέφτομαι ψάχνω διαβάζω το τελευταίο καιρό ξένα και ντόπια forums για διαφορές μεταξύ ενός macmini και pc, κι εκεί που νόμιζα πως η ζυγαριά γέρνει φουλ προς mac για σοβαρή αναπαραγωγή μουσικής, όσο τη ψάχνω τόσο μπερδεύομαι, μια και απ' ότι φαίνεται έχουν βελτιωθεί πολύ τα παλιά προβλήματα των PC (βλέπε bit perfect etch.).
Η αλήθεια είναι πως είμαι πολύ ευχαριστημένως με την αναπαραγωγή από το υπάρχον set up ΑΛΛΑ!!!

1. Θόρυβος @#$%@ανεμιστήρα
2. καλύτερος-πιο σταθερός χειρισμός από το i phone
3. προσδοκία για πιο audiophile άκουσμα
4. Λιγότερος χώρος στο ρακ

γέρνουν τη ζυγαριά προς Mac mini κι εδώ μπαίνει το άλλο δίλημα!!!!

Αmara ή audinirvana (αν το γράφω σωστά). Η κάτι άλλο.

Δώστε τα φώτα σας βρε παιδιά, ειδικά εσείς που έχεται δοκιμάσει όλα τα παραπάνω και μπορείτε να κάνετε συγκρίσεις.

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Θέτεις δύο εντελώς διαφορετικά προβλήματα:

Α) Ποια πλατφόρμα να διαλέξουμε για Audio; PC ή Mac; Η απάντηση εδώ δεν είναι καθαρή. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην καθεμία κι' ο καθένας επιλέγει με βάσει τις προτιμήσεις του και τις ανάγκες του.
Και στις δύο πλατφόρμες μπορούμε να πετύχουμε κορυφαία αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα εξαρτάται μάλλον από τη συγκεκριμένη υλοποίηση και τις επί μέρους ρυθμίσεις.

Β) Εάν τελικά επιλέξουμε Mac, ποιος software player προτείνεται; Αυτό αποτελεί μόνιμο θέμα προς συζήτηση στο παρακάτω νήμα: Ποιον software player προτιμάτε?

Προσωπικά δεν μπορώ να προτείνω, δουλεύω αποκλειστικά με PC, όμως με τη μικρή μου εμπειρία θα είχα μία μικρή προτίμηση προς το Pure Music. Υπάρχουν όμως και πολλά καινούργια και χρειάζεται ψάξιμο...

Εγώ έχω καταλήξει στο συνδυασμό Mac + Audirvana και είμαι απολύτως ευχαριστημένος.

Χειρίζομαι το itunes μέσω του iPhone ή του iPad (αλλα και μέσω του macbook)

To Audirvana είναι - νομίζω - το πιο εργονομικό (το πιο όμορφο), άλλα και το πιο προσιτό από πλευράς τιμής (47 ευρω)

Νομιζω η πιο ωριμη απαντηση ειναι του Μιχαλη.

Ολες οι υλοποιησεις OS (Win, OSX, Linux), και δεν επιδεχεται αμφισβητισης, μπορουν να δωσουν κορυφαια αποτελεσματα.

Αρα αυτο που ειναι το καλυτερο ειναι να ξεκιναει κανεις απο καποια σταθερα, π.χ. WinPC, Mac, και αφου καταληξει σε αυτο μετα μπορει να δει ποιος interface και software player του ταιριαζει καλυτερα.

Η απαντηση ειναι περιπλοκη και εξαρταται απο τις αναγκες σου,
Θα σου πω την γνωμη μου μιας και ειμαι και στους 2 κοσμους και πισι και μακ και ταχω ολα τα προγραμματα, αυτη βεβαια ειναι αναλογα το αυτι μου και το setup μου,που σημαινει απολυτα υποκειμενικη.

Η απολυτη επιλογη με audiophile κριτηρια ειναι μακ+αμαρρα αλλα κοστιζει ακριβα.

Επισης κορυφαιο ειναι και το audirvana+ με τρομερη εργονομια και ευκολιες, πραματα που δεν ταχει το αμαρρα και πολυ πιο φτηνο,εμενα βεβαια μου ακουγεται λιγο πιο λεπτοηχο σε σχεση με το αμμαρα,αλλα ειπαμε υποκειμενικα μιλαω.

Αλλη μια καλη επιλογη ειναι και το puremusic,αλλα ειναι λιγο καλυτερο το audirvana.

Για τα πισια τωρα απολυτο ειναι το Jriver και σαν ηχος και σαν interface,επισης αν κοτσαρεις και το jplay ανεβαινει ακομη λιγο το ηχητικο αποτελεσμα.

Υπαρχει και η τσαμπα λυση του foobar αλλα ηχητικα εμενα δεν....
οπως τσαμπα υπαρχει και ο player του συνφορουμιτη Πετραλια που ειναι πολυ καλος ηχητικα αλλα δεν παρεχει ευκολιες που εχουν τα αγοραστα,οπως η library εξωφυλλα,κλπ κλπ.

Γνωμη μου ειναι αμα σου περισσευουν και θες το απολυτο παρε μακ,αμα παλι ζοριζεσαι οικονομικα μεινε στο πισι ειναι υπερβολικα κοντα ηχητικα πλεον στα μακ,ωστε να μην αξιζει να δωσεις τοσα λεφτα.

Όσον αφορά τα PC ο καλύτερος player μεταξύ των Foobar, Mediamonkey και μερικά ακόμα που δοκίμασα ήταν μακράν ο Pure Player.

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και το usb interface, αρχικά είχα το M2tech Hiface, και πρόσφατα πήρα το Hiface two το οποίο έχει καλύτερους drivers και βελτιωμένο ήχο.

Παίζω από laptop HP dm3 και έχω αγοράσει ένα πολύ εύχρηστο USB keyboard που είναι σε μορφή τηλεκοντρολ ώστε να ελέγχω τον Pure Player με ένα χέρι.

Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από το setup αυτό.

Εκτός από την ηχητική πλευρά (που όπως λέει και ο Μιχάλης οι διαφορές είναι πολύ μικρές) , νομίζω ότι ένα θέμα που δεν δίνεται πολύ σημασία (και είναι περίεργο αφού συνήθως οι άυλες δισκοθήκες είναι πολυπληθείς) είναι η δυνατότητα κάθε player να συνεργάζεται ή να έχει ενσωματωμένο ένα πρόγραμμα διαχείρισης δισκοθήκης.

Εκεί υπάρχει μεγάλη υπεροχή σε περιβάλλον apple αφού η συντριπτική πλειοψηφία των players συνεργάζονται με itunes (το καλύτερο, κατά την προσωπική μου άποψη, πρόγραμμα διαχείρισης δισκοθήκης), ενώ σε windows μόνο ο jriver έχει πολύ καλό interface δισκοθήκης (τον χρησιμοποιούσα αρκετό καιρό πριν κάνω τη μετάβαση σε apple)

Έχω και λαπτοπ pc, έχω και macmini. Καλύτερα παίζει το pc-foobar από το macmini-audirvana+.

Πιο αθόρυβο ήταν το macmini αρχικά. Μετά αφαίρεσα εντελώς το ανεμιστηράκι από το laptop και έγινε αθόρυβο (και δεν έπαθε και τίποτα, γιατί το μόνο που τρέχει είναι foobar (απλά εκτός από την αφαίρεση του ανεμιστήρα, του έβγαλα το από κάτω καπάκι για να αερίζεται καλύτερα και έμεινε μονίμως κάμπριο)

:music-smiley-005:

γιατί αφήνετε έξω το θέμα linux; αν δεν υπάρχει συμβατό usb dac ή usb/spdif το καταλαβαίνω.

προσωπικά χρησιμοποιώ το mpdpup που δεν θέλει καν εγκατάσταση, τρώει 1% cpu ενώ τρέχει από το παλιό και αδύναμο Eeeepc901.
χρησιμοποιώ ένα στικάκι 1gb (το έχω και στη δουλειά παράλληλα για μεταφορές διαφόρων pdf που χρειάζομαι).
Διαβάζει μουσική από το NAS και το χειρίζομαι είτε με android είτε με το ipad (στο ipad βρήκα πολύ πολύ καλύτερο πρόγραμμα, το Mpad
http://https://itunes.apple.com/en/app/mpad/id423097706?mt=8
βέβαια αυτό μου κόστισε 2,5 ευρώ, αλλά είναι πολύ καλογραμμένο)

Δείετε αν θέλετε εδώ
http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/99254-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D-%CE%B5%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF-MPD-server-mpdPup

κάντε αν θέλετε μία δοκιμή μόνο και μόνο για τη συγκριτική ακρόαση, στήνεται σε 10 λεπτά και δεν θέλει καν εγκατάσταση (καλά είναι να υπάρχει android / ipad/ iphone και NAS - αλλά μπορείτε να το ακούσετε και χωρίς αυτά) μόνο δείτε αν υποστηρίζει το dac σας

Και εγώ για MacMini είχα ξεκινήσει, αλλά κατέληξα σε τέτοιο μηχανάκι

http://www.asrock.com/nettop/overview.gr.asp?Model=VisionX Series

με λειτουργικό win7 , πρόγραμμα το Jriver και DAC το Zodiac και δεν το μετάνιωσα ποτέ.

Έχουν και τα δύο ίδιο επεξεργαστή, ίδια μνήμη και ουσιαστικά ίδια απόδοση.

Είναι κι αυτό εντελώς αθόρυβο όπως το Mac mini, και οι διαστάσεις του πλάτος Χ βάθος είναι ίδιες με του Mac. Έχει διπλάσιο ύψος από το mac (7 εκατοστά αντί για 3.6) και καταναλώνουν ίδιο ρεύμα σχεδόν.

Το Asrock έχει μέσα και BlueRay/DVD Player/recorder, γι αυτό είναι ψηλότερο.

Οι λόγοι που με ώθησαν εκεί είναι:

1) Το Itunes δεν παίζει native αρχεία .iso από SACD, ούτε .mkv και γενικά δεν είναι η καλύτερη επιλογή για κατεβασμένα αρχεία, εκτός αν τα έχεις αγοράσει από το shop της Apple.

2) Το Itunes είναι ψιλομονόδρομος και δεν έχεις δυνατότητα να διαχειριστείς ευέλικτα μεγάλο όγκο αρχείων. Μιλάω για συγκρότηση playlist με κριτήρια, δυναμική διαχείριση format , tags κλπ. Τα Amarra κλπ έχουν σχέση μόνο το ηχητικό αποτέλεσμα.

3) Τα προγράμματα για Apple είναι πιο ακριβά από το Jriver.

4) Το Jriver σου δίνει πάρα πολλές ρυθμίσεις για τον ήχο, καμία σχέση με το Itunes. Μόνο και μόνο το convolution plugin που δέχεται ισοστάθμιση με FFT μετρώντας το σύστημά σου με μικρόφωνο, το βάζει σε άλλη κατηγορία από τα των Apple.

5) Έχει τηλεκοντρόλ!!!

Επειδή λοιπόν χειρίζεσαι ήδη το περιβάλλον Windows, θα σου πρότεινα μη βιαστείς. Κατέβασε το demo του Jriver να δεις τι κάνει ακριβώς, και αν σου αρέσει εξετάζεις ένα mini-PC σαν το Asrock.

Last edited:
2) Το Itunes είναι ψιλομονόδρομος και δεν έχεις δυνατότητα να διαχειριστείς ευέλικτα μεγάλο όγκο αρχείων. Μιλάω για συγκρότηση playlist με κριτήρια, δυναμική διαχείριση format , tags κλπ. Τα Amarra κλπ έχουν σχέση μόνο το ηχητικό αποτέλεσμα.

Εδώ διαφωνώ κάθετα, το itunes είναι καταπληκτικό σε διαχείριση μεγάλων όγκων μουσικής (μόνο για μουσική το χρησιμοποιώ) και την καλύτερη συγκρότηση smart playlist που ενημερώνονται δυναμικά όπως και πολύ καλή διαχείριση tags.
Εγώ έχω βρει την υγειά μου (με δισκοθήκη άυλη 3 tera - περίπου 7500 albums) όσον αφορά στην οργάνωση της. Υπόψη ότι η φυσική μου δισκοθήκη είναι περίπου άλλη τόση, μαζεμένη σιγά σιγά εδώ και πολλά χρόνια, και έχω μεγάλες απαιτήσεις από προγράμματα διαχείρισης.

Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις...
Τη τελευταία εβδομάδα έχω ρίξει τρελό διάβασμα γιατί είχα μείνει πολύ πίσω στο θέμα computer audio, και βλέπω πιο ξεκάθαρα τα πράγματα τώρα.
Κατ' αρχάς καταλαβαίνω πως pc & mac είναι πλέον πολύ κοντά ηχητικά (για άλλες ευκολίες δε συζητάω), μάλλον είναι απόλυτη audiophile επιλογή όπως λένε πολλοί φίλοι, το mac-amarra, και τη κρατάω στην άκρη προς το παρόν (προς το παρόν λέω), για οικονομικούς λόγους, να δούμε πως θα πάει και τις γιορτές!!!

Η πρόταση του φίλου που ξήλωσε τον ανεμιστήρα με βάζει σε σκέψεις για να έκανα αθόρυβο το vaio, και να έδινα ένα μικρό ποσό για μία ταμπλέτα μέσης τιμής ώστε να είχα τον απόλυτο χειρισμό μέσω π.χ. team viewer!!! μια και τηλεόραση δεν υπάρχει και χρειάζομαι οθόνη στο χέρι!!!
Η πρότασή σου επίσης φίλε blugosi, πολύ καλή για το αθόρυβο του πράγματος μια και οι ακροάσεις γίνονται κυρίως πολύ αργά όταν κοιμούνται τα 2 τέκνα!!! αλλά οι extra δυνατότητες δε με πολυενδιαφέρουν μια και έχω 2 media player για μετρόσκες, και θέλω αποκλειστικά μουσική ποιότητα & internet browser που και μια στο βιντεοπροβολέα. (θα εξεταστεί εκτενώς).

Χθες μόλις εγκατέστησα το pureplayer (φανταστικό!!!), και σίγουρα θα ακούσω το jriver, υπάρχει δρόμος ακόμα και μ' αρέσει, ξανάνοιωσα, γιατί είχα σκουριάσει με το squeezebox τόσο καιρό.
Φίλε amfkke να χαίρεσαι τη συλλογάρα σου αλλά ρε γαμώτο είμαι κι εγώ από τους antiitunakides!!!

αφού σας έπρηξα με τη πάρλα μου πιάστε και -3 ερωτήσεις

1 υπάρχει τρόπος να κάνουμε ΑΘΟΡΥΒΟ ένα VAIO?
2.βρίσκω macbook laptop περυσινό μοντέλο (εννοείται στη κούτα του), τιμή αγοράς του καταστήματος και χωρίς ΦΠΑ 900 είναι σε κάτι καλύτερο ή χειρότερο από το μινι γιατί χώρος υπάρχει γι αυτό στο ρακ!!!
3.πρόταση σε tablet? εννοείται για χειρισμό, αν έχει και windows ίσως είναι καλύτερα..

Σας ευχαριστώ θερμά όλους...

1 υπάρχει τρόπος να κάνουμε ΑΘΟΡΥΒΟ ένα VAIO?

Μα καλά κάνει τόσο πολύ θόρυβο?

Από που προέρχεται ο θόρυβος, από τον δίσκο ή από τον ανεμιστήρα?

Αν είναι από τον δίσκο βάλε έναν SSD, αν είναι από τον ανεμιστήρα, δοκίμασε από το Power Managment ή από το Bios να χαμηλώσεις την ταχύτητα του επεξεργαστή ούτως ώστε να μην ανεβάζει θερμοκρασία.

Πληροφοριακά το HP dm3 που εγώ χρησιμοποιώ ακούς τον θόρυβο του ανεμιστήρα μόνο αν είσαι από πάνω του. Επίσης ορισμένα netbook της Dell και τις Αsus (ίσος και άλλα) έχουν παθητικό σύστημα ψύξης χωρίς ανεμιστήρα, οπότε το μόνο κινητό εξάρτημα που μπορεί να κάνει κάποιο θόρυβο είναι ο δίσκος, εκτός και αν βάλεις ssd.

Εδώ διαφωνώ κάθετα, το itunes είναι καταπληκτικό σε διαχείριση μεγάλων όγκων μουσικής (μόνο για μουσική το χρησιμοποιώ) και την καλύτερη συγκρότηση smart playlist που ενημερώνονται δυναμικά όπως και πολύ καλή διαχείριση tags.
Εγώ έχω βρει την υγειά μου (με δισκοθήκη άυλη 3 tera - περίπου 7500 albums) όσον αφορά στην οργάνωση της. Υπόψη ότι η φυσική μου δισκοθήκη είναι περίπου άλλη τόση, μαζεμένη σιγά σιγά εδώ και πολλά χρόνια, και έχω μεγάλες απαιτήσεις από προγράμματα διαχείρισης.

Δεν αντιλέγω, αλλά μιλάς μόνο για μουσική. Εγώ μιλάω για ταινίες, HD λήψεις από το camcorder σε φορμάτ .mts, φωτογραφίες και μουσική σε slideshow κλπ....

Ακόμη και στη μουσική, φτιάχνω playlist με κομμάτια ανάκατα π.χ. κομμάτια από SACD .iso , flac, ape όλα μαζί. Διαφορετικά bitdepth, sampling rate και αν θέλω μου τα στέλνει στο DAC στην ποιότητα του κάθε τραγουδιού η μου τα κάνει όλα 24/192 και τα στέλνει έτσι.

Επίσης τα smartlists δε γίνονται μόνο μέσα από επιλογές σε παράθυρα (π.χ. artist is Bonny Tyler / artist is Bonnie Tyler κλπ) αλλά έχει μία βασική γλώσσα expression list.

http://wiki.jriver.com/index.php/Media_Center_expression_language

Κατανοώ ότι κάτι τέτοιο δεν είναι χρήσιμο για όλους τους χρήστες , που δεν έχουν συνήθως γνώσεις προγραμματισμού, αλλά για πιο προχωρημένους είναι ενδιαφέρον. Ειδικά αν η συλλογή δεν αποτελείται αποκλειστικά από τραγούδια αγορασμένα από το μαγαζί της Apple η ριπαρισμένα μέσα από το Ιtunes, που εξώφυλλα, tags κλπ, είναι φτιαγμένα ωραία και ομοιόμορφα.

Από ότι θυμάμαι στην προηγούμενη έκδοση του ΙΤ, δεν κάνει τέτοια πράγματα. Δεν παίρνω όρκο πάντως γιατί δεν παρακολουθώ την εξέλιξη του Itunes.

Να κατεβάσω το 11 για δοκιμή λες;

Re: Απάντηση: pc vs mac mini & προγραματα μουσικης...

Μα καλά κάνει τόσο πολύ θόρυβο?

Από που προέρχεται ο θόρυβος, από τον δίσκο ή από τον ανεμιστήρα?

Αν είναι από τον δίσκο βάλε έναν SSD, αν είναι από τον ανεμιστήρα, δοκίμασε από το Power Managment ή από το Bios να χαμηλώσεις την ταχύτητα του επεξεργαστή ούτως ώστε να μην ανεβάζει θερμοκρασία.

Πληροφοριακά το HP dm3 που εγώ χρησιμοποιώ ακούς τον θόρυβο του ανεμιστήρα μόνο αν είσαι από πάνω του. Επίσης ορισμένα netbook της Dell και τις Αsus (ίσος και άλλα) έχουν παθητικό σύστημα ψύξης χωρίς ανεμιστήρα, οπότε το μόνο κινητό εξάρτημα που μπορεί να κάνει κάποιο θόρυβο είναι ο δίσκος, εκτός και αν βάλεις ssd.

Ναι ο ανεμιστηρας ειναι, θα το παω σε φιλικο καταστημα για ενα καλο καθαρισμα και επενεγκατασταση θα κανω γιατι εχω την εντυπωση πως ο επεξεργαστης παλια δε ζοριζοταν καθολου κι εβγαζε λιγοτερο θορυβο.
Φταιει οπως ειπα η νυκτερινη ακροαση σε οχι πολυ ψηλες εντασεις.
Βρε παιδια το fidelio (αν το λεω σωστα), το εχετε δοκιμασει; Βελτιωνει τον ηχο, εχει επιπτωση στη λειτουργια του υπολογιστη;

Eννοείται πως πρώτα τρέχεις το Fidelizer και αφού κάνει την δουλειά του (σταματάει διάφορες λειτουργίες των windows) τότε τρέχεις τον Pure player.