Pc vs rasberry pi vs streamer

Έστησα ένα router και το έδωσα στον @Λάκης που έχει το Eversolo A8 να το βάλει στο δίκτυό του.
Από ότι λέει, η διαφορά είναι ακουστή.

Ένα καλό router είναι απαραίτητο αν θέλεις να έχεις ένα σωστό δίκτυο στο σπίτι σου και το κόστος του είναι της τάξης των 100€.
Εγώ δεν το πήρα για να ακούσω διαφορά στον ήχο, απλά έτυχε. :)
Και μετά, ότι isolators και καλώδια και να βάζαμε (που βάλαμε ακριβά), δεν είχαν να προσφέρουν τίποτα απολύτως στον ήχο.
Μιχαλη ,εχω το Asus RT AX 5400 και εχω συνδέσει το Ultra με cat 7

Ο Μιχάλης γράφει για router αλλά αυτό που έκανε είναι πιο πολύ firewalling υλοποιημένο στο router.

Δεν το κάνει αυτό κανένα router από αυτά που δίνουν οι πάροχοι.

Και γενικά δεν είναι καθόλου εύκολο στην υλοποίηση. Πρέπει να ξέρεις τι κάνεις, σε επίπεδο δικτύου και πρωτοκόλλων.

Ο Μιχάλης γράφει για router αλλά αυτό που έκανε είναι πιο πολύ firewalling υλοποιημένο στο router.

Δεν το κάνει αυτό κανένα router από αυτά που δίνουν οι πάροχοι.

Και γενικά δεν είναι καθόλου εύκολο στην υλοποίηση. Πρέπει να ξέρεις τι κάνεις, σε επίπεδο δικτύου και πρωτοκόλλων.
Oπότε δεν αφορά το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών, Δήμητρη ,αλλά μόνον , όσους εχουν τις γνώσεις και φυσικά την διάθεση να το κάνουν.
Οπως εχω ξαναγράψει συνεχίζω την αναζήτηση ενος πολύ καλλίτερου dac

Οι "πολλοί" χρήστες μπορούν να κάνουν διάφορα άλλα, όπως να πάρουν ένα καλύτερο router (ιδανικά με γραμμικό τροφοδοτικό) και καλύτερο - ίσως και audio grade - ethernet switch με γραμμικό τροφοδοτικό.

Όλα αυτά δυστυχώς ακούγονται ξεκάθαρα.

Οι "πολλοί" χρήστες μπορούν να κάνουν διάφορα άλλα, όπως να πάρουν ένα καλύτερο router (ιδανικά με γραμμικό τροφοδοτικό) και καλύτερο - ίσως και audio grade - ethernet switch με γραμμικό τροφοδοτικό.

Δεν έχω εμπειρία επ' αυτού, το ομολογώ. Αλλά μπορώ να φανταστώ το σχετικό πείραμα.
  • Έχουμε μία καλή ηχογράφηση (Hi-Res) σε αρχείο στη συλλογή μας.

• Αναπαράγουμε το αρχείο και το ακούμε τοπικά.

• Στη συνέχεια αναπαράγουμε το ίδιο αρχείο, στέλνοντας το από το τοπικό μας δίκτυο (streaming).
Θα ακούσουμε διαφορές; Πόσες; Τι είδους; Σε ποιά σημεία;
Έχετε κάνει τέτοια δοκιμή;

Υπάρχει πιο απλή δοκιμή.

Βάζεις το streamer να παίξει ένα αρχείο που έχεις τοπικά, απλά κάπου αλλού στο δίκτυό σου, όχι μέσα / πάνω στο streamer.

Προσθέτεις ένα προσεγμένο switch (οπότε router παρόχου ή παλιό switch -> νέο switch -> streamer) και επαναλαμβάνεις.

Αν το σύστημα είναι κάποιου επιπέδου θα ακούσεις βελτίωση. Το έχουν ακούσει με τα αυτιά τους πάρα πολλοί συμφορουμίτες, ακόμα και "άπιστοι" :P. Δεν είναι μυστικό.

Αυτό που ακούς είναι πιο "μαύρο" background, περισσότερη λεπτομέρεια, καλύτερα στημένη σκηνή.

Απο το τυπικο της cosmote τι διαφορες εχει;

Δεν έχει καμία σχέση. :)

Μιχαλη ,εχω το Asus RT AX 5400 και εχω συνδέσει το Ultra με cat 7

Όπως είπε και ο Δημήτρης, τα απλά router/modem/switch που δίνουν οι εταιρίες δεν κάνουν αυτά που θέλεις σε επίπεδο δικτύου για να χρησιμοποιηθούν.

Αυτό που θέλουμε είναι ένα router που να δουλεύει σαν firewall/QoS ώστε
1) Το streamer μας να έχει πρόσβαση στο internet
2) Καμία συσκευή να μην έχει πρόσβαση στο router με κανένα πρωτόκολλο πέραν των θυρών που χρειαζόμαστε για να το λειτουργούμε (στην περίπτωση του Rpi με Lyrion, την 5.000 και την 9000 TCP).
3) Να δίνει προτεραιότητα στο streamer ώστε όταν άλλες συσκευές το παρακάνουν να τους περιορίζει το bandwith.

Υπάρχει πιο απλή δοκιμή.

Βάζεις το streamer να παίξει ένα αρχείο που έχεις τοπικά, απλά κάπου αλλού στο δίκτυό σου, όχι μέσα / πάνω στο streamer.

Προσθέτεις ένα προσεγμένο switch (οπότε router παρόχου ή παλιό switch -> νέο switch -> streamer) και επαναλαμβάνεις.

Αν το σύστημα είναι κάποιου επιπέδου θα ακούσεις βελτίωση. Το έχουν ακούσει με τα αυτιά τους πάρα πολλοί συμφορουμίτες, ακόμα και "άπιστοι" :P. Δεν είναι μυστικό.

Αυτό που ακούς είναι πιο "μαύρο" background, περισσότερη λεπτομέρεια, καλύτερα στημένη σκηνή.
Δεν διαφωνώ με αυτό που γράφεις, αλλά η δοκιμή που αναφέρεις αφορά δεύτερο στάδιο. Η πρώτη δοκιμή που θα ήθελα (πρώτο στάδιο) είναι τοπική αναπαραγωγή έναντι δικτυακής (Local Playing vs Streaming Playing).

Και μετά να ακολουθήσει η δοκιμή που αναφέρεις (=διαφορές στο Streaming Playing).

Συμφωνώ βέβαια, ότι για όσους ακούνε κυρίως από Streaming πλατφόρμες η δεύτερη δοκιμή έχει μεγαλύτερη πρακτική αξία.

Εγώ όταν λέω local playing εννοώ αναπαραγωγή αρχείων που βρίσκονται εντός σπιτιού, γενικά.
Μέσα στο ίδιο το streamer συνήθως δεν χωράνε οι βιβλιοθήκες μας, οπότε συνήθως τις έχουμε σε κάποιο storage / NAS με πρόσβαση μέσω δικτύου.

Πάντως οι δοκιμές μου έχουν δείξει ότι ένα καλό switch ωφελεί ακόμα και την αναπαραγωγή αρχείων που βρίσκονται μέσα στο streamer.

Γενικά, έρχεται πολλή "σαβούρα" μέσα από τα καλώδια ethernet. Ακόμα και αν δεν περνάνε data, η φυσική σύνδεση υπάρχει, οπότε και ο θόρυβος περνάει.

Δεν έχει καμία σχέση. :)

Όπως είπε και ο Δημήτρης, τα απλά router/modem/switch που δίνουν οι εταιρίες δεν κάνουν αυτά που θέλεις σε επίπεδο δικτύου για να χρησιμοποιηθούν.

Αυτό που θέλουμε είναι ένα router που να δουλεύει σαν firewall/QoS ώστε
1) Το streamer μας να έχει πρόσβαση στο internet
2) Καμία συσκευή να μην έχει πρόσβαση στο router με κανένα πρωτόκολλο πέραν των θυρών που χρειαζόμαστε για να το λειτουργούμε (στην περίπτωση του Rpi με Lyrion, την 5.000 και την 9000 TCP).
3) Να δίνει προτεραιότητα στο streamer ώστε όταν άλλες συσκευές το παρακάνουν να τους περιορίζει το bandwith.
Μια βοήθεια -ερώτημα ασχετου με τα δικτυακά
Εχω το μαμα ρουτερ της Nova[ huawei]. που από κει φεύγει Ethernet και πάει στο Asus .
Aν στείλω τις αλλες 2 θύρες-συσκευές που χρησιμοποιώ στο μαμα -ρουτερ ,και μείνει μόνο το Ultra στο Asus θα βελτιωθεί η κατάσταση ; υπ όψιν εχω οπτική 300 .
Απ όσο -πιθανόν -καταλαβαίνω θα πρεπει να επέμβω στο μαμα -ρουτερ ;

Στην περίπτωσή σου ο περισσότερος θόρυβος προέρχεται από το Huawei, οπότε όσο συνδέεσαι απευθείας πάνω του λαμβάνεις και τον θόρυβό του.

Αν αποσυνδέσεις τις άλλες συσκευές μπορεί να ακούσεις βελτίωση, μπορεί και όχι. Λογικά ο θόρυβος του Huawei κάνει dominate όλους τους υπόλοιπους θορύβους.

Οποτε Δημήτρη ,θα πρεπει να απομονώσω το θόρυβο από το μαμα ρούτερ .Αυτό μπορεί να γίνει στην σύνδεση μεταξυ μαμας -ρουτερ και Αsus ; και αν ναι με ποιό τρόπο ; Γιατί για να επέμβω στην οπτική ινα ειδόδου στο ρούτερ το κόβω μάλλον πιο δύσκολο.Να υποθέσω με κάποιο switch ?

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, από τη στιγμή που όλα είναι στο ίδιο δίκτυο.

Αν θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το τι γίνεται στο δίκτυό μας θα ήταν κάπως έτσι με τα πρωτόκολλα.

UDP:
– Έλα ρε! Πάρε αυτό το μήνυμα!
Raspberry:
– Μα δεν το θέλω!
UDP:
– Δεν πειράζει, το έστειλα ήδη.
Raspberry:
– Μα δεν το ζήτησα καν!
UDP:
– Too late, bro! Εγώ απλώς πετάω πακέτα και τρέχω. Αν το πιάσεις, καλώς. Αν όχι, δικό σου πρόβλημα.
Και το raspberry άκουγε και έστελνε αυτά τα μηνύματα για να καταλήξει με ένα πακέτο που έγραφε "προς τον εκτυπωτή" στα χέρια.

TCP:
Καλημέρα! Μπορώ να σου στείλω ένα μήνυμα;
Raspberry:
Όχι, πραγματικά, δεν θέλω τίποτα.
TCP:
Δεν πάει έτσι φιλαράκι!
Εγώ θα σου πω ότι θέλω να μιλήσουμε
Εσύ μου λες ότι δεν θέλεις αλλά καταλαβαίνεις την ανάγκη μου.
Εγώ θα σου πω ότι δέχτηκες ότι δεν θέλεις το μήνυμά μου.
Και τώρα μπορείς να μη δεχτείς επισήμως το μήνυμα.

Σκέψου τώρα ότι αυτά τα μηνύματα έρχονται από παντού.
Ο DHCP server φωνάζει κάθε λίγο και λιγάκι "Παίδες, ποιος δεν έχει IP;"
Ο εκτυπωτής "ΕΙΜΑΙ ΕΚΤΥΠΩΤΗΣ! Δείτε με! Κάνω UDP Broadcast!"
Η τηλεόραση "Εγώ παίζω Netflix με TCP, σκάστε!"

Οπότε για δημοκρατικούς λόγους και τηρώντας την αρχή της ελευθερίας της εκφράσεως ,τα αφήνουμε ,όπως είναι ...

για να ευθυμήσουμε και λίγο

• Like
Reactions: lakiss51
Ε ναι, αλλά μην περιμένεις το κακόμοιρο να αποδίδει το ίδιο μέσα στη χάβρα των ιουδαίων.

Οπότε για δημοκρατικούς λόγους και τηρώντας την αρχή της ελευθερίας της εκφράσεως ,τα αφήνουμε ,όπως είναι ...

για να ευθυμήσουμε και λίγο

Τρόμαξες ;;;
Εγώ να δεις.. μονίμως τρομαγμένος είμαι με αυτούς... :LOL:

Τρέμω στην ιδέα του τι με περιμένει όταν αγοράσω streamer....

• Haha
Reactions: Λάκης
Βλέπω ότι στο νήμα γράφουμε πράγματα και μετά γίνονται ερωτήσεις ξανά στα ίδια ή - γίνονται επαναλαμβανομενες ανακαλύψεις του τροχού - :D. Για το λογο αυτο ας επαναλάβουμε.
1. Τα streamer μας οπως και ολα τα μηχανηματα ήχου βελτιώνονται απιστευτα με την τροφοδοσια. Γραμμικά τροφοδοτικά είναι το πρώτο βήμα στο δρομο τις βελτιωσης της τροφοδοσιας.
2. Κανένα streamer κατευθείαν πάνω στο router. Ακόμη και ενα απλό managed swich με 2-3 απλές ρυθμίσεις κάνει σημαντική ηχητική διαφορά. Ο δρόμος του Tzimesce ειναι η απόλυτη λύση, σε οικονομικό swich αλλά με πολύ προγραμματισμό.
3. Οι diy λύσεις streamer, dac, amps εχουν μικρή - πιθανά - αξια μεταπώλησης αλλά τεράστια ηχητική διαφορά απο τις αντίστοιχες εμπορικές υλοποιήσεις.
4.Οι εμπορικές υλοποιήσεις είναι πολύ πιο δύσκολα αναβαθμισιμες απο τις diy υλοποιήσεις, μιας και βρίσκεις πιο εύκολα τι ακριβώς θες να αναβαθμίσεις. DimDim.

και Switch με OCXO clocks

• Like
Reactions: Tzimisce
Την πρώτη φορά δεν το τόλμησα να το κάνω και πήρα streamer switch τροφοδοτικά καλώδια Ethernet, φίλτρα Ethernet isolators καλά καλώδια coaxial και rca και τώρα πληρώνω 16 ευρώ το μήνα για το Qobuz . Ο ήχος είναι πάρα πολύ καλός . Ομως τελικά πιστεύω ότι με ενα cd transport θα το ευχαριστιόμουν πολύ περισσότερο και θα χαιρόμουν τη μουσική που μου ανήκει . Και αυτό για μένα είναι το ομοσταυλο roksan attessa transport .

Όσοι έχετε cd player και streamer τι ακούτε πιο πολύ ;
Streamer.
Και βινύλια έχω και cd (ένα κάρο)
Σιγά μην ασχοληθώ με χρονοβόρες και κουραστικές διεργασίες 😄

και Switch με OCXO clocks

Και αυτό κάνει διαφορά.
Όταν είχε φέρει ο Δημήτρης ένα switch που είχε αλλάξει τροφοδοτικό και ρολόγια, ακούσαμε αρκετά καλή βελτίωση στον ήχο.
Και είναι και λύση plug and play.
Βέβαια τώρα σε εμένα δεν έχει κάποιο νόημα γιατί πάνω στο ubiquity κάθεται το streamer μου μόνο του. :)