PENTAX-K20D Nυχτερινες ληψεις αθλιες!

Οι φωτο ειναι τραβηγμενες στο χερι αλλα η σταθεροποιηση κανει δουλεια ,επισης ειχαν θορυβο αλλα επειδη τραβηχτηκαν σε RAW μπορεσα πολυ ευκολα να τον αφαιρεσω χωρις να χαθει πολλη λεπτομερεια...φυσικα θα ηταν εντελως αχρηστες αν ειχα τραβηξει μονο JPG.
Αν εφαρμοσεις τις συμβουλες που σου δοθηκαν απο τα παιδια θα εκπλαγεις και οχι μονο με τις βραδυνες.
Απλα δεν ειναι υπερβολη οταν λεγεται πως πρεπει να ασχοληθεις με την μηχανη για να την μαθεις,γιατι οι δυνατοτητες μιας dslr ειναι μεγαλες και αν εισαι του στυλ ολα στο αυτοματο κακως διαλεξες την Κ20.
Επισης να ξερεις οτι ενας καλος φακος κανει την μεγαλη διαφορα στην εικονα και οι κιτ ειναι μετριοι συνηθως.
Ο δικος σου ειναι αξιοπρεπης απο τα 30-35mm και πανω, γιατι στα 18mm ειναι κακος οποτε αν το ζητουμενο ειναι η ποιοτητα , να το αποφευγεις οσο τραβας ακομα με αυτον...μεχρι να παρεις καλους σταθερους η τον Ταμρον 17-50/2.8 τον απλο που ειναι και φθηνος.

ΥΓ Ενας καλος φακος ειναι πολυ μεγαλυτερη αναβαθμιση απο μια καλυτερη μηχανη οσο αφορα την οπτικη ποιοτητα..αλλωστε απο θεμα κατασκευης ,σκοπευτρου κλπ η Κ20 δεν εχει να ζηλεψει κατι .

Απάντηση: Re: PENTAX-K20D Nυχτερινες ληψεις αθλιες!

Στα φτηνά τρίποδα (όπως και στα ακριβότερα βέβαια), πρέπει να σφίγγουμε ότι σφίγγει, δηλαδή εκτός από τα πόδια, τον κοχλία του λαιμού - οι περισσότεροι τον αφήνουν χύμα για ευκολία - τον κοχλία της κεφαλής ακόμα κι όταν η μηχανή "κάθεται" μόνη της στην οριζόντια θέση, και τον σφιγκτήρα των αντηρίδων στην κεντρική κολόνα. Τέλος αν έχει γάντζο, κρεμάμε την τσάντα (ή κάποιο άλλο βάρος), και αν δεν είναι απαραίτητο να πάμε ψηλά, σηκώνουμε την κολόνα ίσα-ίσα για να μπορούμε να κουμαντάρουμε την κεφαλή. Και βέβαια τα περισσότερα στα 2 δευτερόλεπτα ΔΕΝ προλαβαίνουν να σταθεροποιηθούν 100%. Απλά πράγματα, αλλά χωρίς αυτά...

Έτσι όπως τα λέει Δημητρης είναι. Πάντα καλά στερεωμένος και σφιγμένος τρίποδας και πάντα με χρονοδιακόπτη. Αν έχεις και τηλεκοντρόλ ακόμα καλύτερα

Έχοντας δουλέψει αρκετό καιρό με φιλμάτες pentax αλλά και με Κ200, Κ10 και Κ20, έχω μόνο καλά πράματα να πώ για την εταιρεία και κυρίως για τους φακούς της (πέρασαν από τα χέρια μου και αρκετοί FA* καθώς και limited)

Αγαπημένη μου παραμένει η Κ200 για αυτό που ήταν... μια φανταστική μηχανή...

Δυστυχώς το αδύνατο σημείο της εταιρείας ήταν όχι τόσο το ISO στην Κ20 (μια χαρά το 1600 για τότε) αλλά η αδυναμία της να εστιάσει σε χαμηλό φωτισμό.

Πάντως η εργονομία της και το πως καθόταν με το grip στο χέρι, καθώς και η γενικότερη αίσθηση, ήταν απλά απίστευτη...
Αν δεν έβγαζα πλέον το 90% των φωτογραφιών μου σε χαμηλό φωτισμό δεν θα είχα πάει ποτέ σε Νίκον...

προτείνω αγορά από ebay ενός μτχ 50ρη manual 1.7. σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση δε χρειάζεται να ανέβει πολύ το ISO. είναι και οξύτατοι μετά το 2.8/φ

Έχοντας δουλέψει αρκετό καιρό με φιλμάτες pentax αλλά και με Κ200, Κ10 και Κ20, έχω μόνο καλά πράματα να πώ για την εταιρεία και κυρίως για τους φακούς της (πέρασαν από τα χέρια μου και αρκετοί FA* καθώς και limited)

Αγαπημένη μου παραμένει η Κ200 για αυτό που ήταν... μια φανταστική μηχανή...

Οντως η Κ200 ειναι φανταστικη μηχανη και θα την κρατησω μεχρι να λυωσει αν και μαλλον θα παρω και την Κ5 που ειναι η ιδανικη σε αυτα που ζηταω και διατιθεμαι να ξοδεψω.

YΓ : Αυτοι οι limiteds DA&FA ειναι μαγικοι ασχετα με την αναλυση που εχουν.Ποιος σου αρεσε περισσοτερο ?

Η λήψη σε RAW είναι με την Κ20D σχεδόν επιβεβλημένη. Τα in camera JPEG είναι ενα απο τα αδύνατα σημεία της μηχανής.
Επίσης είναι κρίμα να μένεις στο μέτριο κιτ φακό όταν η υπάρχει τέτοια μεγάλη ποικιλία σε φακούς που μπορείς να εκμεταλευτείς.
Πάντως υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες του παρόν σου συνδιασμού.

1. Τα παιδιά έδωσαν διάφορες συμβουλές για τα τρίποδα. Να προσθέσω οτι ακόμα και τα φτηνά τρίποδα αν ανοίξεις μόνο στο ελάχιστο τα πόδια και τα χρησιμοποιήσεις στην χαμηλότερη θέση προσφέρουν αρκετή σταθερότητα.
2. Το Iso 200 μην το χρησιμοποιείς. Η βασική ευαισθησία της μηχανής είναι τα 400 και σε αυτήν έχει και την καλύτερη συμπεριφορά. Εγώ χρησιμοποιούσα και τα 1600 συχνά αλλά μετά θέλει αποθορυβοποίηση στον υπολογιστή. Αλλά οι απαιτήσεις του καθενός διαφέρουν.
3. Ο 18-55 δεν είναι τόσο άσχημος. Απλά δεν είναι πολύ φωτεινός. Η καλύτερη του συμπεριφορά είναι στα 24μμ και με διάφραγμα 6.3. Είναι το πιο οξύ του σημείο.
4. Για landscape photos ο συνδιασμός αυτός αρκεί. Δεν θα βγάλεις καλύτερες φωτογραφίες με μία νεα κάμερα απο ότι με την Κ20D σε χαμηλά iso, με τρίποδο και κλειστά διαφράγματα.
5. Μία καλή λύση επίσης για βελτίωση των νυχτερινών φωτογραφιών είναι η χρήση φλας. Προσωπικά έβγαζα συνεχώς (και εχω ανεβάσει αρκετές στο φόρουν) φωτογραφίες απο μπαράκια και πάρτυ με την Κ20 και την Κ100 παλαιότερα με την χρήση φλας.

Ανακεφαλαίωση. RAW, τρίποδο, χαμηλά iso. Και όπως πάντα προσοχή στην σωστή σύνθεση.

6. Aπενεργοποίηση της σταθεροποίησης οταν χρησιμοποιείς τρίποδο.

Alex, απο πού προκύπτει το
"2. Το Iso 200 μην το χρησιμοποιείς. Η βασική ευαισθησία της μηχανής είναι τα 400 και σε αυτήν έχει και την καλύτερη συμπεριφορά."

Δεν μου ακούγεται σωστό.

Αυτό είναι S.O.S.! Ο 2ος λόγος που αγόρασα την e450 είναι ότι δεν έχει σταθεροποίηση (ό άλλος το σκόπευτρο), οπότε δεν τον ξεχνάς στο on...

Η σταθεροποίηση απενεργοποιείται αυτόματα όταν βάζεις χρονοδιακόπτη ή remote control...

Εγώ σε τρίποδο μόνο iso100 το πολύ 200 σε νυχτερινές λήψεις με ακίνητα αντικείμενα...

Απάντηση: Re: PENTAX-K20D Nυχτερινες ληψεις αθλιες!

Alex, απο πού προκύπτει το
"2. Το Iso 200 μην το χρησιμοποιείς. Η βασική ευαισθησία της μηχανής είναι τα 400 και σε αυτήν έχει και την καλύτερη συμπεριφορά."

Δεν μου ακούγεται σωστό.

Βασικά έχεις δίκιο. Την μπέρδεψα με την Κ100D στην οποία συνέβαινε αυτό.
Στην Κ20 νομίζω είναι το 200 όντως.
Λάθος μου!:BDBDG54:

Σας ευχαριστω για τις συμβουλες σας ολους.Τις επομενες ημερες θα εχω συναντηση με συνφορουμιτη sfortis και θα αρχισουμε τα test νυχτα μπας και βγαλω ακρη........:worshippy:

Σας ευχαριστω για τις συμβουλες σας ολους.Τις επομενες ημερες θα εχω συναντηση με συνφορουμιτη sfortis και θα αρχισουμε τα test νυχτα μπας και βγαλω ακρη........:worshippy:

Δεν ειναι επιστημη , σιγουρα θα βγαλεις ακρη .
Τραβα μονο σε RAW με την Κ20 και διαβασε το εξαιρετικο αρθρο του Patchinko στο dpgr http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=35188.0.

Και επίσης έχε υπομονή, η φωτογραφία είναι σαν το ψάρεμα - μερικές φορές τα κάνεις όλα τέλεια, αλλά οι συνθήκες ΔΕΝ θέλουν ρε παιδί μου! Πρόσφατα έφαγα μια ήττα στο Σούνιο, πήγα την ώρα που βράδιαζε, τράβηξα προσεκτικά, με bracketing, τρίποδο καλοστημένο, τα πάντα όλα... αλλά η ατμόσφαιρα ήταν φορτωμένη υγρασία και όταν τις έβαλα στο Capture One για τα περαιτέρω, είπα άστο καλύτερα!

Zητω αυτους τους δυο φακους tamron 17-50 για pentax και Sigma 70-300mm F4-5.6 APO DG Macro και σε μεταχειρισμενους ακομα εχετε υποψιν σας απο θα βρω ΚΑΛΕΣ τιμουλες?

Κοίτα στις αγγελίες του forum, στο DPGR και επίσης χρυσή ευκαιρία και τηλέφωνο στα κεντρικά μαγαζιά.

Ο Tamron είχε λίγο πάνω από 300 καινουργιος το καλοκαίρι αρα 200-250 μτχ στο ebay
O sigma είναι κάτω από 200 και από ότι είδα βρήκες

Ο Tamron είχε λίγο πάνω από 300 καινουργιος το καλοκαίρι αρα 200-250 μτχ στο ebay
O sigma είναι κάτω από 200 και από ότι είδα βρήκες
ΔΕΝ βρηκα γιατι δεν του κανει η τιμη που του προτεινα οποτε....