Pentax K20D vs K100D

Είσαι μάλλον τυχερός.

Όπως κι εγώ, που αγόρασα τον Sigma 24-60/2.8 ΕΧ, από "άγγλο" πωλητή με ebay κατάστημα, που όμως μου ήρθε από Εμιράτα! Θα τον έπαιρνα από Κατερέλο, αλλά επειδή ο φακός μάλλον δεν παράγεται πια, τον είχε βγάλει από τον κατάλογο (όπου ήταν προσφορά). Τιμή εδώ περί τα 400 ευρώ, μου ήρθε με τα μεταφορικά στα 220. Παρασκευή η παραγγελία, Τρίτη με ups παρακαλώ στην πόρτα μου.

Re: Απάντηση: Pentax K20D vs K100D

Καταρχήν, έψαξα να τον βρω Ελλάδα κ μίλησα με Γαλαίο, από εκεί που ψωνίζω πάντα. Εκείνος μίλησε με την αντιπροσωπεία της Sigma κ της Tamron για τον φακό αλλά κ οι δύο είπαν ότι δεν υπάρχει τώρα, ο πρώτος είπε ότι έχει παραγγείλει κ θα έρθουν σε κάνα μήνα, ο δε δεύτερος ότι δεν έχει κάνει κάποια παραγγελία για τέτοιον φακό. Η τιμή περί τα 300 ευρώ, λίγο πάνω ίσως.

Επειδή, είμαι ανυπόμονος άνθρωπος, τελικά τον αγόρασα από ebay, ο πωλητής είναι από το Χόνγκ Κόνγκ, το έστειλε το πακέτο ως ανταλλακτικά φωτογραφικής μηχανής, έγραψε στο πακέτο κιόλας ότι έχει αξία 5 δολλάρια. Όλα αυτά από μόνος του τα έκανε, χωρίς εγώ κάτι να του πω. Το πακέτο μου το έφερε ο ταχυδρόμος σπίτι.:a0210:

Καλή φάση και πολύ συνεργάσιμος ο τύπος..

Παντως και εγώ ψάχνω για τον 50-150 2.8 και δεν υπάρχει πουθενά οπότε με βλέπω να τον ψάξω μετά τις διακοπές (εκτος αν ρισκάρω παραγγελια από ebay)

Καλημέρα -bye-
Το σάββατο αυτό ήμουν στο εξοχικό μου κ είχα μαζί μου τις Κ100 & Κ20, καθώς επίσης και τους φακούς μου όλους, pentax 18-55, sigma 17-70, sigma 18-200 & sigma 28-300.
Έκανα λοιπόν τις δοκιμές μου με όλους τους φακούς κ στις δύο μηχανές κ τράβηξα τρεις φωτογραφίες με τον καθένα, δλδ μια στα ελάχιστα χιλιοστά, μια στα μέγιστα χιλιοστά κ μια στα 35 χιλιοστά.
Το αντικείμενο ήταν ένα συγκεκριμένο σημείο του κήπου μου, από ένα μαντεμένιο τραπεζάκι που φαίνεται λίγο παρακάτω, από το ίδιο σημείο ακριβώς κ οι δύο μηχανές.
Ας δούμε καταρχήν τον εξοπλισμό κ μετά λίγα σχόλια όσο αντικειμενικά μπορώ να μιλήσω, αφού είναι γνωστό ότι αυτό από τον οποιοδήποτε είναι δύσκολο. :operator:

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Attachments

• P7190001.JPG
    P7190001.JPG
    227.3 KB · Views: 120
  • P7190002.JPG
    P7190002.JPG
    215.8 KB · Views: 123
  • P7190003.JPG
    P7190003.JPG
    203.5 KB · Views: 121
Μέχρι να ετοιμαστεί το αρχείο με τις φωτογραφίες για να τις δείτε κ εσείς, ας γράψω δύο λογάκια.

Καταρχήν, κ οι δύο σώματα ρυθμίστηκαν στο AWB(αυτόματο επίπεδο λευκού), με αυτόματη επιλογή ISO (200-800 στην Κ100 & 100-1000 στην Κ20), ενώ το πρόγραμμα κ στις δύο ήταν το Ρ. Οι φωτογραφίες που τράβηξαν ήταν σε jpg, στην καλύτερη δυνατή ποιότητα του κάθε σώματος κ όχι σε raw.

Επίσης, δεν έκανα καμία επέμβαση στις ρυθμίσεις κατά την διάρκεια της φωτογραφίας, όπως για παράδειγμα EV +-.

Μου έκανε εντύπωση λοιπόν το πόσο καλές κ "ανταγωνιστικές" φωτογραφίες μπορεί να τραβήξει η ...ας την χαρακτηρίσω ...ταπεινή Κ100 με όλους τους φακούς. Αν κάποιος βγάλει έξω τον παράγοντα τιμή πώλησης κ κτήσης από τον αγοραστή τότε στο ανεκπαίδευτο μάτι όπως είναι το δικό μου, η Κ100 τραβά πάρα πολύ καλές φωτογραφίες. Βέβαια, δεν είναι τόσο εύχρηστη όσο η Κ20, γιατί αν σε οποιοδήποτε σημείο θες να επέμβεις άμεσα στις ρυθμίσεις, τότε πρέπει να αρχίσεις τα μενού κ τις επιλογές, όταν στην Κ20 έχεις άμεσα κουμπάκια για σχεδόν το οτιδήποτε, ενώ μπορείς να αλλάξεις τις επιλογές τους μέσα από τα μενού κ να τα παραμετροποιήσεις με τον τρόπο που θες.

Η Κ20 είναι σαφώς πιο γρήγορη σε όλους τους φακούς στην εστίαση, τουλάχιστον αυτό καταλάβαινα. Ποιοτικά φάνηκε επίσης ότι η Κ20 ρυθμίζει πάρα πολύ καλύτερα το λευκό κ αποτυπώνει στο αρχείο πιο ρεαλιστικά το αντικείμενο φωτογραφίας. Μάλιστα, επειδή τα ISO αλλάζουν όχι κατά 100-200-400-κτλ., αλλά ανάλογα με το 'βήμα' του EV που είναι 1/3, έχει την ικανότητα καλύτερης τελικά ευαισθησίας.

Άλλο χαρακτηριστικό της Κ20 είναι ότι έχεις την δυνατότητα αλλαγής της χρωματικής παλέτας κ να επιλέξεις μια από τις διαθέσιμες επιλογές, portrait, natural, vivid, bright & απρόμαυρο, ενώ σε οποιαδήποτε από αυτές σου δείχνει η Κ20 σε πραγματικό χρόνο κ στην φωτό που εκείνη την στιγμή θες να τραβήξεις (με προεπισκόπηση), πως επιδρούν αυτά τα προφίλ χρώματος. Επίσης, μπορείς να επέμβεις στο καθένα από αυτά ξεχωριστά κ να ρυθμίσεις την οξύτητα, την αντίθεση κτλ., όπως επίσης κ την "ποσότητα" κάθε χρώματος ξεχωριστά.

Όσον αφορά τώρα τους φακούς κ την άποψή μου για αυτούς, καταρχήν θεωρώ ότι ο φακός του κιτ 18-55 pentax smc da είναι αρκετά καλός κ τίμιος. Τραβά αρκετά φωτεινά, είναι γρήγορος, ενώ είναι κ πανάλαφρος. Κατασκευαστικά δεν είναι κάτι το φοβερό βέβαια.

Κατόπιν, πάμε στον sigma 17-70, όπου επειδή είμαι υποκειμενικός :ernaehrung004: , μόνο καλά λόγια μπορώ να πω κ τελικά να γράψω. Πάντα με γνώμονα τα χρήματα για την απόκτησή του (γύρω στα 300 ευρώ), τον θεωρώ ότι καλύτερο. Είναι κατασκευαστικά πολύ καλός, πολύ καλά πλαστικά κ βαρύς. Είναι λίγο πιο ευρυγώνιος από τον pentax του κιτ, αλλά κ πιο μεγάλος σε ζουμ. Αυτό που τράβηξα κ αποτύπωσα στα αρχεία κ είδα κατόπιν στον υπολογιστή με ξαναενθουσίασε, είδα καθαρές φωτογραφίες, με πολύ ανάλυση κ λεπτομέρεια, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σκίασης, με βάθος κ καλή χρωματική ανάλυση. Το εύρος που καλύπτει τον καθιστά βασικό φακό πάνω στην μηχανή μου, είτε αυτή είναι η Κ100 είτε η Κ20.

Προχωρούμε παρακάτω στους δύο all around τηλεφακούς, τον 18-200 sigma κ τον 28-300 πάλι sigma. Τον 1ο τον είχα αγοράσεις πριν κάποιους μήνες ενώ τον 2ο τον αγόρασα πριν λίγες ημέρες. Κ οι δύο είναι αρκετά καλοί κατασκευαστικά, καλής ποιότητας πλαστικά, βάρος μέτριο (προσωπικά θεωρώ σωστό να είναι βαρύς ο φακός για να τον ζυγίζω σωστά στο χέρι μου), ενώ έχουν το ίδιο εύρος φωτεινότητας.

Στα 18 χιλιοστά που τράβηξα φωτογραφίες, θεωρώ ότι καλύτερα τραβά ο φακός του κιτ κ όχι ο 18-200 της sigma. Από την άλλη όμως, δεν ο 18-200 δεν φαίνεται να υπολείπεται κατά πολύ. Ο 28-300 δεν είναι φυσικά ευρυγώνιος, όμως είναι πολύ τίμιος ποιοτικά. Στα 28 χιλιοστά τραβά γρήγορα, σωστά εστιακά ενώ ακόμα κ στα 300 χιλιοστά κ φωτεινές συνθήκες είναι γρήγορος. Όσο βέβαια πέφτει ο φωτισμός στον χώρο, τόσο πιο αργοί γίνονται αυτοί οι φακοί. Εν ολίγοις, δεν κάνουν για βραδυνές λήψεις, αφού είναι αργοί αρκετά στην εστίαση, ειδικά αν έχουμε κάνει χρήση πολλών χιλιοστών. Στα ελάχιστα χιλιοστά τους είναι απλά ικανοποιητικοί στα σκοτεινά πλάνα. Εμένα με καλύπτουν για την χρήση που θα τους κάνω κ τελικά θα κρατήσω τον μεγάλο 28-300, αφού μου αρέσει πολύ η χρήση πολλών χιλιοστών κ είμαι άνθρωπος που τραβώ από παντού κ συνέχεια, χωρίς να περπατώ για να πάω δίπλα στο αντικείμενο για να τραβήξω το πλάνο που μου αρέσει.

Ελπίζω να μην σας κούρασα...σύντομα κ οι φωτογραφίες.-bye-

Μιχάλη σε ευχαριστούμε πολύ, εξαιρετική περιγραφή.. :grinning-smiley-043

Από οτι καταλαβαίνω η ποιότητα που σου δινουν οι 18-200 και 28-300 στα ιδια χιλιοστά ειναι περίπου η ίδια έτσι ;

Απάντηση: Re: Pentax K20D vs K100D

Μιχάλη σε ευχαριστούμε πολύ, εξαιρετική περιγραφή.. :grinning-smiley-043

Από οτι καταλαβαίνω η ποιότητα που σου δινουν οι 18-200 και 28-300 στα ιδια χιλιοστά ειναι περίπου η ίδια έτσι ;
:a0210:
Πράγματι οι δύο φακοί αυτοί είναι περίπου τα ίδια, απλά ο 18-200 είναι σαφώς πιο ευρυγώνιος ενώ ο άλλος είναι στα 300 χιλιοστά. Για έναν τελείως all around θα διάλεγα τον 18-200 ή έναν 18-250, sigma, pentax, tamron ίσως, για συνδυασμό φακών τότε πάμε προς τον μεγάλο. Βέβαια, υπάρχουν κ οι λύσεις των 55-200, 70-300 κτλ., που είναι σαφώς πιο οικονομικοί κ ανάλογα με τον φακό κ καλύτεροι κ πιο φωτεινοί.

Eμενα πάλι μου εχει κάτσει ο 50-150 /2.8 που πρέπει να είναι αστέρι (στη δική σου μηχανή θα κάνει παπάδες :firstprize:) αλλά αφενος ειναι ακριβώς και δισεύρετος , αφετέρου δεν καλύπτει αυτό που λεμε να εχω ενα φακο για τις διακοπές..

Σε 10 μέρες φεύγω και ή θα πάρω μονο τον 17-70 μαζί μου ή θα αγοράσω καποιον μεταξύ των 18-125 DC OS ή τον 18-200

Επανέρχομαι με το αρχείο έτοιμο για κατέβασμα στον υπολογιστή σας. Είναι μεγαλούτσικο (περίπου 150mb), αφού μέσα του είναι οι φωτογραφίες χωρίς συμπίεση, όπως ακριβώς τραβήχτηκαν με τις μηχανές κ τους φακούς.

Το αρχείο θα το βρείτε ΕΔΩ.

Μέσα του θα βρείτε τα παρακάτω :
attachment.php

όπου με το όνομα εύκολα καταλαβαίνετε ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε με το σώμα πχ Κ20, φακό 17-70, στα 17 χιλιοστά.

υγ: ευχαριστώ πολύ Νίκο για την βοήθεια.

Attachments

• Picture 1.jpg
    Picture 1.jpg
    159.8 KB · Views: 143
Ας γράψω δύο-τρία πραγματάκια πάλι....

Πήγα κ ήρθα Πορτογαλία, ταξίδι 5 ημερών, για τουρισμό. Μαζί μου η Κ20 με δύο φακούς, τον 17-70 σχεδόν συνέχεια κ τον 28-300 ως 2ο φακό για τα μακρινά.

Καταρχήν, αυτό που πρέπει να πω είναι ότι η μπαταρία της Κ20 είναι πραγματικά γαϊδουρινής αντοχής ! Την έχω φορτίσει μόνο μια φορά, όταν την αγόρασα, πήγα το ταξίδι τώρα, που τράβηξα 701 φωτογραφίες, έπαιξα πολύ κ με το ενσωματωμένο φλας, ρυθμίσεις διάφορες, λίγο live view κτλ., έχω τραβήξει στο σύνολο γύρω στις 1900 φωτογραφίες κ η μπαταρία είναι στην μέση ! :SFGSFGSF:

Όσον αφορά τις εντυπώσεις μου από τους φακούς, ο 17-70 πραγματικά είναι ότι καλύτερο στα λεφτά του. Με έβγαλε ασπροπρόσωπο κάτω από όλες τις συνθήκες του ταξιδιού, ενώ ακόμα κ μέσα στον Καθεδρικό ναό της Λισσαβόνας, που επιτρεπόταν να πάρεις φωτογραφίες, αλλά χωρίς φλας, μερικές έχουν εξαιρετικές με τον φωτισμό των φυσικό από τα βιτρό του ναού. :worshippy:

Υπήρχαν φυσικά φορές που εστίαζε σε σημείο που δεν ήθελα κ αναγκαζόμουν μετά τα πολλά βζιν-βζιιιν να γυρνάω σε χειροκίνητη εστίαση κ να εστιάζω εγώ εκεί που ήθελα.:a0210:

Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα έναν φακό του στυλ 16-70 ή ακόμα κ 16-80, για να μην πω για χαμηλότερα, δλδ πιο ευρυγώνιο...μην τα θέλουμε όμως όλα δικά μας!:grinning-smiley-043

Όσον αφορά τον 28-300, τον χρησιμοποίησα πάρα πολύ όταν ανέβηκα σε ένα κάστρο στην περιοχή Σίντρα, που είναι σε έναν λόφο πολλών μέτρων πάνω από την επιφάνεια της γης κ φτάνει το μάτι σου κ βλέπει Ατλαντικό ωκεανό. Καιρός καλός κ φωτεινός, όχι 100% ηλιοφάνεια, λίγα σύννεφα. Δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα, ωραίες φωτογραφίες, φωτεινές με ελάχιστα ψεγάδια.

Σύντομα θα ανεβάσω φωτογραφίες στην κατηγορία ταξιδιών να δείτε κ εσείς.:ernaehrung004:

Η Κ20 εξαιρετική ακόμα κ στα πιο δύσκολα, στα σκοτεινά δλδ που μου αρέσει να τραβώ φωτό. Στο ενυδρείο της Λισσαβόνας που πήγαμε (το 2ο μεγαλύτερο στον κόσμο όπως λένε), που επιτρέπονταν οι φωτό, πάλι χωρίς φλας βέβαια, έκανα manual white balance, τραβώντας ένα καρέ για να το καταλάβει μόνη της και μετά απλά έδωσε ρέστα η μηχανή. Τραβούσα φωτό μέσα από την γυάλα, νομίζοντας ότι είμαι μέσα στην θάλασσα, πάντα με τον 17-70. :BDGBGDB55:

Επανέρχομαι με το αρχείο έτοιμο για κατέβασμα στον υπολογιστή σας. Είναι μεγαλούτσικο (περίπου 150mb), αφού μέσα του είναι οι φωτογραφίες χωρίς συμπίεση, όπως ακριβώς τραβήχτηκαν με τις μηχανές κ τους φακούς.

Το αρχείο θα το βρείτε ΕΔΩ.

Μέσα του θα βρείτε τα παρακάτω :
attachment.php

όπου με το όνομα εύκολα καταλαβαίνετε ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε με το σώμα πχ Κ20, φακό 17-70, στα 17 χιλιοστά.

υγ: ευχαριστώ πολύ Νίκο για την βοήθεια.

Τώρα θα μου πείτε που το ξέθαψες , αλλά τώρα πήρα την πρώτη μου K100D Super dslr από τον συμφορουμίτη Θ.Νίκο και μπαίνω στην κατηγορία Φωτογραφία .

Είδα τις φωτογραφίες (όντως πιο φυσικά χρώματα η Κ20) και θέλω να ρωτήσω :
Αξίζει ένα τόσο μεγαλύτερο αρχείο (τυχαία είδα σε δύο φωτό)8mb έναντι 2mb ?
Έκανα ζουμ (έψαχνα κάτι μικρό)στις βίδες από τα σανίδια στο παγκάκι και δεν είδα τόσο τεράστια διαφορά όσο τα δύο αρχεία .
Υπάρχει λόγος για 12 η 14 η δεν ξέρω και εγώ πόσα mp ?

Ξέχασα να εκφράσω και τα συγχαρητήριά μου για την παρουσίαση .