Pentax K20D vs K100D

Re: Οι Pentax K20D - K100D δίπλα-δίπλα

Εγώ δύο μόνο πράγματα έχω να τις προσάψω.
1. Το WB σε ορισμένες συνθήκες δυσκολεύεται να το πετύχει ακόμα και με τις ειδικές ρυθμίσεις. Μόνο με custom σώζεται. Βέβαια αυτό δεν είναι θέμα στο RAW (που ακόμα δεν έχω τραβήξει...).
2.Η απουσία AF assist (υπάρχει δλδ αλλά με το φλας αλλα δεν είναι πάντα επιτυχές η δυνατόν) σε πολύ (πολύ...) χαμηλό φωτισμό. Αρκετές φορές την έχω πιάσει να ψάχνει για εστίαση σε τέτοιες συνθήκες. Βέβαια μιλάμε για αρκετό σκοτάδι, που δεν έβλεπα καλά ούτε χειροκίνητα να εστιάσω. Όμως η F90x εστίαζε χωρίς κανένα πρόβλημα (αν βάλω και το φλας πάνω εστιάζει και σε απόλυτο σκοτάδι...)

Re: Οι Pentax K20D - K100D δίπλα-δίπλα

Εγώ δύο μόνο πράγματα έχω να τις προσάψω.
1. Το WB σε ορισμένες συνθήκες δυσκολεύεται να το πετύχει ακόμα και με τις ειδικές ρυθμίσεις. Μόνο με custom σώζεται. Βέβαια αυτό δεν είναι θέμα στο RAW (που ακόμα δεν έχω τραβήξει...).
2.Η απουσία AF assist (υπάρχει δλδ αλλά με το φλας αλλα δεν είναι πάντα επιτυχές η δυνατόν) σε πολύ (πολύ...) χαμηλό φωτισμό. Αρκετές φορές την έχω πιάσει να ψάχνει για εστίαση σε τέτοιες συνθήκες. Βέβαια μιλάμε για αρκετό σκοτάδι, που δεν έβλεπα καλά ούτε χειροκίνητα να εστιάσω. Όμως η F90x εστίαζε χωρίς κανένα πρόβλημα (αν βάλω και το φλας πάνω εστιάζει και σε απόλυτο σκοτάδι...)

Το σχόλιο ειναι για την Κ100d ή για την K20D ?

Επισης ήθελα να ρωτήσω το Μιχάλη εαν υπάρχουν διαφορες (προς το καλύτερο) στην K20D σε σχέση με το συστημα εστίασης της K100D. Eχω διαβάσει διαφορα σχολια γυρω γύρω αλλά δεν εχω σχηματισει προσωπική άποψη δεδομενου οτι λογω εργασιών ανακαινησης στο σπίτι (τελειώνω αύριο επιτέλους :Banane0:) δεν εχω προλάβει να παιξω παρά ελαχιστα με τη μηχανή...
Εννοειται οτι ρωταω καθαρά για ενημέρωση μιας και δεν εχω σκοπό να δώ αλλο σώμα εαν δεν ξεζουμίσω την K100... και αισθανθώ οτι δεν καλλυπτει τις -εκάστοτε- ανάγκες μου

Για την Κ100D αναφέρομαι. Αφορμή ήταν η φωτό που ανέβασ ο μιχάλης όπου φάινεται ξεκάθαρα η αστοχία στο WB της σε σχεση με την K20D. Νομίζω οτι και η K20D χρησιμοποιει το φλας για AF assist, αλλα μπορεί να κάνω λάθος...

Γιώργο με ρωτάς για τα σημεία εστίασης της μηχανής ;
Αν ναι, τότε κ οι δύο μηχανές διαθέτουν το ίδιο σύστημα, δλδ 11 σημεία αυτόματης εστίασης SAFOX VIII (με εννέα αισθητήρες σε σχήμα σταυρού τοποθετημένους στο μέσο).

Re: Απάντηση: Pentax K20D vs K100D

Γιώργο με ρωτάς για τα σημεία εστίασης της μηχανής ;
Αν ναι, τότε κ οι δύο μηχανές διαθέτουν το ίδιο σύστημα, δλδ 11 σημεία αυτόματης εστίασης SAFOX VIII (με εννέα αισθητήρες σε σχήμα σταυρού τοποθετημένους στο μέσο).

Nαι γιαυτό ρωτάω Μιχάλη.. Εχω διαβάσει καποια παράπονα (π.χ στο Pentaxcafe) από χρηστες για το σύστημα εστιασης της K100 και απλά ηθελα να ρωτήσω εσένα που την έχεις καιρό εαν εχεις δει καποια προβλήματα και εαν η K20D εχει καποια βελτιωμένα χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο θεμα

Κ στο pentaxcafe είμαι μέλος με το ίδιο όνομα. -bye- εσύ ;
Οι δύο μηχανές έχουν το ίδιο σύστημα.
Προσωπικά, δεν έχω κάποιο πρόβλημα. :a0210:

Κ στο pentaxcafe είμαι μέλος με το ίδιο όνομα. -bye- εσύ ;
Οι δύο μηχανές έχουν το ίδιο σύστημα.
Προσωπικά, δεν έχω κάποιο πρόβλημα. :a0210:

Nαι σε εντοπισα -bye-
Οχι δεν εχω εγγραφεί ακομα. Προς το παρόν δεν έχω μάτια χέρια πληκτρολόγιο και χρόνο για άλλο club :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Σήμερα παράγγειλα τον φακό :

Sigma 28-300mm F3.5-6.3 DG Macro

130_small.jpg

Μόλις τον παραλάβω θα κάνω σύγκριση στα κοινά χιλιοστά με τον :
Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC

109_big.jpg

Αλλά κ με τον :
Sigma 17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO

137_big.jpg

Φυσικά όλα αυτά μεταξύ των φακών αλλά κ μεταξύ των δύο μηχανών Κ100 & Κ20.:a0210:

Μιχάλη πιστεύω ειλικρινά και συγνώμη που σου το λέω, ότι πλέον καλό είναι να στοχεύσεις σε φακούς όπως ο SIGMA 105 MACRO (αν σε ενδιαφέρουν το μάκρο και τα πορτρέτα) και ο SIGMA 50-150 2.8. Θα απογειώσουν τη μηχανή που πήρες.

Ακόμη πιστεύω ότι φακοί σούπερζούμ, πολύ δύσκολο μπορούν να απελευθερώσουν τη δύναμη που κρύβει ένας αισθητήρας των 14 μεγα με adc 22 Bits. Μάλιστα αν κάποιος τραβά σε pef ή dng και με άριστους φακούς θα έχει πραγματικά πολύ καλύτερα αποτελέσματα από το Jpg με φακούς σούπερζουμ των 400 ευρώ. Βέβαια οι δεύτεροι προσφέρουν ευελιξία, αλλά η κίνηση να φύγεις από τη μικρή και να πας στη μεγάλη PENTAX μάλλον δείχνει ότι σε γαργαλά η ποιότητα.

Ένα βήμα την φορά Βλάση κ μην ζητάς συγνώμη... -bye-
Θέλω έναν καλούτσικο τηλεφακό για εξορμήσεις ολιγοήμερες, οπότε αγόρασα τον 28-300.
Από εκεί κ πέρα, έχει ο καιρός για άλλες αγορές.
Ο βασικός μου φακός είναι ο 17-70, πολύ καλός για τα χρήματα που ζητά για την απόκτησή του κ αρκετά φωτεινός.
Ο 18-200 θα πάει μαζί με την Κ100 στην αδερφή μου...

Θεωρώ ότι είναι εντελώς εκτός της φιλοσοφίας μίας τέτοιας μηχανής ένας σουπερζούμ. Καταρχάς δεν είναι ένας φακός-για-όλα, μια και αρχίζει από τα 28mm. Άρα ούτως ή άλλως πηγαίνεις σε λύσεις 2 φακών. Μια και υπάρχει ήδη ο αρκετά καλός 17-70, γιατί δεν πήγες σε κάποιον 70-300 ή 70-200?

Στη 40D μου, έχω μεν τους 20-35 (όχι L) και 28-135is (ακόμη τον έχει ο Κακαλιός...) της Canon, αλλά για AF παίρνω μαζί τον 15-30 και 24-60/2.8 της σειράς EX της Sigma, καλύπτουν σχεδόν τα πάντα. Άντε να παίρνω και έναν mf σταθερό τηλεφακό μαζί, αυτό ήταν. Σε μηχανές τέτοιου επιπέδου, είναι κρίμα να παίρνουμε σουπερζουμ, πιστεύω.

Ένα βήμα την φορά Βλάση κ μην ζητάς συγνώμη... -bye-
Θέλω έναν καλούτσικο τηλεφακό για εξορμήσεις ολιγοήμερες, οπότε αγόρασα τον 28-300.
Από εκεί κ πέρα, έχει ο καιρός για άλλες αγορές.
Ο βασικός μου φακός είναι ο 17-70, πολύ καλός για τα χρήματα που ζητά για την απόκτησή του κ αρκετά φωτεινός.
Ο 18-200 θα πάει μαζί με την Κ100 στην αδερφή μου...

Μήπως θα ήταν καλό να γίνει μέλος και η αδελφή σου στο φόρουμ μας;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Pentax K20D vs K100D

Μήπως θα ήταν καλό να γίνει μέλος και η αδελφή σου στο φόρουμ μας;
Της το έχω πει αλλά δεν είναι άτομο που θα ασχοληθεί με το να γράφει τακτικά σε φόρουμ...δεν είναι του στυλ της...

Απάντηση: Re: Pentax K20D vs K100D

Θεωρώ ότι είναι εντελώς εκτός της φιλοσοφίας μίας τέτοιας μηχανής ένας σουπερζούμ. Καταρχάς δεν είναι ένας φακός-για-όλα, μια και αρχίζει από τα 28mm. Άρα ούτως ή άλλως πηγαίνεις σε λύσεις 2 φακών. Μια και υπάρχει ήδη ο αρκετά καλός 17-70, γιατί δεν πήγες σε κάποιον 70-300 ή 70-200?

Στη 40D μου, έχω μεν τους 20-35 (όχι L) και 28-135is (ακόμη τον έχει ο Κακαλιός...) της Canon, αλλά για AF παίρνω μαζί τον 15-30 και 24-60/2.8 της σειράς EX της Sigma, καλύπτουν σχεδόν τα πάντα. Άντε να παίρνω και έναν mf σταθερό τηλεφακό μαζί, αυτό ήταν. Σε μηχανές τέτοιου επιπέδου, είναι κρίμα να παίρνουμε σουπερζουμ, πιστεύω.
Το πιο πιθανό είναι να έχεις δίκιο σε ότι αφορά τους σούπερζουμ φακούς, όπως κ ο Βλάσσης. Απλά, μου αρέσει να πειραματίζομαι, να ψάχνω, να βλέπω διαφορές, ξεκινάω λοιπόν με την μικρή Κ100, αγοράζω 1-2 φακούς, πάω στην μεγαλύτερη Κ20, αλλάζω τηλεφακό κ συνεχίζω...δίψα για γνώση υπάρχει, όρεξη για πειραματισμούς υπάρχει, χρήματα προς στιγμήν υπάρχουν, χρόνος πάρα πολύς δεν υπάρχει αλλά το 'παλεύω', διαβάζω, μαθαίνω, τραβάω φωτογραφίες, παίζω με το photoshop...αν δεν με καλύπτει ο φακός τότε τον αλλάζω με κάτι άλλο. Σιγά, σιγά θα αγοράζω κ σταθερούς/φωτεινούς. Μετά θέλω να πειραματισθώ με φίλτρα κτλ. Ακόμα δεν έχω πάρει φλας που θα μου δώσει το κάτι παραπάνω το βράδυ.

O φακός έφτασε στα χέρια από το Χόνγκ Κόνγκ χθες κ σε άψογη κατάσταση.
Μου κόστισε τελικά 225 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά ! Φοβερή τιμή.
Στο πσκ που έρχεται, θα κάνω τις δοκιμές μου με τους φακούς αυτούς κ σε σύγκριση κ με την Κ100.

Μείνετε συντονισμένοι......:beerglass:

Καταρχήν, έψαξα να τον βρω Ελλάδα κ μίλησα με Γαλαίο, από εκεί που ψωνίζω πάντα. Εκείνος μίλησε με την αντιπροσωπεία της Sigma κ της Tamron για τον φακό αλλά κ οι δύο είπαν ότι δεν υπάρχει τώρα, ο πρώτος είπε ότι έχει παραγγείλει κ θα έρθουν σε κάνα μήνα, ο δε δεύτερος ότι δεν έχει κάνει κάποια παραγγελία για τέτοιον φακό. Η τιμή περί τα 300 ευρώ, λίγο πάνω ίσως.

Επειδή, είμαι ανυπόμονος άνθρωπος, τελικά τον αγόρασα από ebay, ο πωλητής είναι από το Χόνγκ Κόνγκ, το έστειλε το πακέτο ως ανταλλακτικά φωτογραφικής μηχανής, έγραψε στο πακέτο κιόλας ότι έχει αξία 5 δολλάρια. Όλα αυτά από μόνος του τα έκανε, χωρίς εγώ κάτι να του πω. Το πακέτο μου το έφερε ο ταχυδρόμος σπίτι.:a0210: