Περί αποκωδικοποιήτων λόγος Ανάλυση - Τεχνολογίες

graphist83

Established Member
16 September 2007
189
Γλυφαδα
Οι δέκτες DVB-T MPEG4 ειναι το απαραίτητο εξάρτημα για την παρακολούθηση ψηφιακών επίγειων καναλιών. Πλέον ολη η Αττική καλύπτεται, ΜΟΝΟΝ απο ψηφιακό σημα. Συνεπώς οι κάτοχοι TV απο το 2009 και πισω πιθανότατα να αναγκάστουν να προμηθευτούν ενα τέτοιο μηχάνημα, καθώς αυτά τα μοντελα διαθέτουν παρωχημένο δεκτή τεχνολογίας MPEG2

Βλέποντας ολο και περισσότερους χρήστες να αναρωτιούνται για την επιλογή του δεκτή και να γεννούνται συχνά διλήμματα, στο παρακατω θέμα αναλύω τις διάφορες τους. οσο ποιο άπλα μπορώ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η εργασία που αναλαμβάνει ο ψηφιακός δέκτης ειναι σχετικά απλή. Το ψηφιακό σήμα εκπέμπεται στο ιδιο φάσμα συχνοτήτων με τις αναλογικές. Οι διάφορες ειναι στην πολυπλεξια και την διαμόρφωση του σήματος.Η ψηφιακή μορφή (0,1) εκπέμπεται σε πακέτα. Οι μέθοδοι πολυπλεξιας στην Ελλαδα ειναι δυο. 16 QAM (NERIT), 64 QAM DIGEA. Το 64 είναι σε θέση να εκπέμπει με μεγαλύτερο ρυθμό μετάδοσης (bitrate), αλλά είναι πιο ευαίσθητο σε παρεμβολές.


QAM (Quadrature Amplitude Modulation)
Η λειτουργία της QAM διαμόρφωσης είναι γενικά κάτι αρκετά απλό. Η φιλοσοφία είναι η εξής : διαμορφώνεται μία ημιτονοειδής φέρουσα σε πλάτος και φάση. Κάθε σύμβολο (symbol) είναι ένας συγκεκριμένος συνδυασμός τιμής πλάτους και φάσης. Το αποτέλεσμα της διαμόρφωσης δεν είναι ένα σήμα μίας συχνότητας αλλά ένας συνδυασμός συχνοτήτων. Το εύρος συχνοτήτων ενός QAM σήματος εξαρτάται από την ροή των δεδομένων (symbol rate).

Στην ψηφιακή τηλεόραση η QAM διαμόρφωση αναλύεται ως εξής. Ο διαμορφωτής δέχεται μία ροή δεδομένων και το διαιρεί σε 2 μισής ταχύτητας ροές οι οποίες ονομάζονται I και Q. Η ροή I είναι ένα κατά πλάτος διαμορφωμένο σήμα πάνω στη φέρουσα αναφοράς ενώ η ροή Q είναι και αυτό ένα κατά πλάτος διαμορφωμένο σήμα πάνω στην ίδια φέρουσα με διαφορά φάσης 90 μοιρών. Για το λόγο αυτό η ροή I χαρακτηρίζεται «ως σε φάση» (In-Phase) και η ροή Q ως τετραφωνική συνιστώσα (Quadrature component). Οι δύο αυτές συνιστώσες I και Q έρχονται σε μίξη (συνήθως από ένα διαχωριστή αντεστραμμένο).

Συνοψίζοντας λοιπον ο δεκτής αναλαμβάνει να δεχτει τα πακέτα απο το κέντρο εκπομπής και να τα συνδυάσει ωστε να καταλήξει στο τελικο αποτέλεσμα, Μαζι με τα βασικά πακέτα εκπέμπονται και καποια διορθωτικά. Σε περίπτωση λήψεως πολλών σφαλμάτων στην φέρουσα ο δεκτής μπορεί να εκμεταλλευτεί τα προσθετά πακέτα ωστε να βρει ποια ηταν η πρωτότυπη μετάδοση. Αυτες οι τεχνολογίες που αποκωδικοποιούν τα προσθετά πακετα ονομάζονται reed Solomon και viterbi.
Τελος ο δεκτής αναλαμβάνει να μετατρέψει τα ψηφιακά πακέτα σε βίντεο σήματα τα οποια θα είναι ικανα να οδηγήσουν μια tv.

Ενας δέκτης αποτελείται απο τον κεντρικό επεξεργαστή, μνημη ram, μονάδα tuner λήψεως συχν. UHF, μονάδα επεξεργασίας σημάτων βίντεο - μονάδα αποπλεξης.


Επεξεργαστές.
Στην Ελληνική αγορά συναντάμε δέκτες με τους παρακατω τύπους επεξεργαστών.

SD
ALi Μ3105,

HD
1. Mstar MSD7818
2, ALi Μ3601E
3. Ali Μ3801

Ουσιαστικά ειναι παρόμοιοι σε απόδοση για θέαση καναλιών.
Τα θετικά των Mstar ειναι η υποστήριξη για καλύτερο media player και φορματ.
Ενω το θετικό των ALI ειναι η γρηγορότερη εναλλαγή των καναλιών. άλλα υστερεί σε media player.

Βεβαία τωρα με τα τελευταία firmware εχουν διορθωθεί τα περισσότερα προβλημάτα και η ψαλίδα εχει σχεδόν κλείσει. Στα νέα μοντελα ειναι πλέων παρόμοιοι.

Μνήμη RAM
Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν DDR3 512MB και επιλεγούν την εταιρια NANYA.




ΤΥΠΟΙ ΔΕΚΤΩΝ.

SD (STANDARD DEFINITION)
Οι SD δέκτες ικανοποιούν τις απαιτήσεις του περισσότερου κόσμου και απευθύνονται σε όσους θέλουν έναν απλό αποκωδικοποιητή για να βλέπει τηλεόραση και να κάνει εγγραφές. Από αυτές τις λειτουργίες εξαιρείται το πιλοτικό κανάλι ΝΕΡΙΤ HD και όποια άλλα HD κανάλια πιθανόν υπάρξουν στο μέλλον, καθώς αδυνατούν να τα απεικονίσουν. Ως προσιτοί δέκτες όμως, δεν έχουν πλούσιες πολυμεσικές δυνατότητες. Φυσικά παίζουν MP3 και εμφανίζουν φωτογραφίες, αλλά αναπαράγουν μόνο βιντεάκια τύπου DivX/Xvid που δεν ξεπερνούν την ανάλυση 720x576, ενώ ο ήχος μπορεί να είναι μόνο MP3 ή AAC.

HD (HIGH DEFINITION)
Οι HD αποκωδικοποιητές δίνουν την επιπλέον δυνατότητα παρακολούθησης HD καναλιών τυχών προκύψουν στον μέλλον. Προτιμώνται και από όσους είναι απαιτητικότεροι στην ποιότητα εικόνας, αφού διαθέτουν ψηφιακή σύνδεση HDMI με αναλυσεις να φτανουν τα 1080p και ισχυρό επεξεργαστή.
Ο συνηθέστερος λόγος επιλογής τους φαίνεται πως είναι οι πολυμεσικές τους δυνατότητες. Δεν έχουν τον περιορισμό ανάλυσης των SD και υποστηρίζουν περισσότερες μορφές αρχείων και κωδικοποιήσεων. Παρ' όλα αυτά, δεν συναγωνίζονται τις συσκευές media player και οι δυνατότητές τους θα πρέπει να θεωρούνται ως βασικές. Ενδεικτικά, δεν υποστηρίζουν FLV ή WMV αρχεία, ούτε το διαδεδομένο πια DTS, ενώ κάποιοι δεν υποστηρίζουν καν Dolby Digital (AC3).

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Στο πισω μέρος των δεκτών συναντάμε τις επαφές συνδέσεως με την TV. (SCART, HDMI, COMPOSITE, COMPONENT, COAXIAL, OPTICAL RF LOOP RF OUT).


Σημειώνω οτι το RF LOOP ειναι ουσιαστικά η επιστροφή του σηματος που δίνουμε απο την κεραια, για να το δώσουμε και σε αλλη συσκευή, (αλλο δεκτη, DVD recorder κτλ.) Το RF OUT ειναι εξοδος σήματος βιντεο σε μορφή RF (modulator), πολυ χρήσιμο σε TV που δεν έχουν καμια σύνδεση πλην είσοδο κεραίας.



ΜΟΡΦΗ

Τους συναντάμε σε επιτραπέζια μορφή
dvb-t-receiver-mpeg4-2.jpg



Και σε μορφη mini οπου τοποθετούνται πίσω απο την tv και παρέχουν ματακι infrared με καλώδιο για τις εντολές. Χρήσιμοι σε tv που είναι επιτοιχιες.
THD-2855%20MINI.jpg



MODULES (PCMCIA)
neotion-pocket-plus-300x241.jpg

Αυτο ουσιαστικά ειναι μια ''πατέντα'' που μπορούμε να αξιοποιήσουμε μόνον σε TV που διαθέτουν την αντίστοιχη θύρα. Αυτες ειναι συνήθως μοντελα με ηδη ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή, αλλα τυπου MPEG2 Η θύρα αυτή χρησιμοποιείται επισημα για την αποκρυπτογράφηση κωδικοποιημένων συνδρομητικών ψηφιακών καναλιών (συνήθως στο εξωτερικό). Μια εταιρια (ΝΕΟΤΙΟΝ) ουσιαστικά εκμεταλλευτικέ αυτην την θύρα χακαροντας τον δεκτη της TV. H κάρτα αυτή χονδρικά αποκωδικοποιούσε τα σήματα MPEG4 και τα μετέτρεπε σε MPEG2, ωστε να τα βλεπει το tuner της tv.

Αυτη η διαδικασία εχει το θετικό οτι δεν απαιτείται εξωτερική συσκευή που πιάνει χώρο και οτι χρησιμοποιούμε το τηλεχειριστήριο της TV μας.
Εχει ομως και πολλα αρνητικά. Ενα βασικό ειναι οτι σημειώνει μεγαλη ασυμβατότητα με πολλά μοντέλα tv, Εχει ασταθή λειτουργία και ενδεχομένως να προκαλέσει και μόνιμη δυσλειτουργία σε κάποια μοντελα τηλεοράσεων και τελος δεν μπορούν να αποκωδικοποιήσουν HD κανάλια.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ.
Δυστυχώς η πλειοψηφία των δεκτών στην Ελλαδα ειναι μέτριες προς κακες Κινέζικες υλοποιήσεις. Το μέγιστο πρόβλημα ειναι η φτωχη αποπλεξη των σηματων βιντεο και το αδύναμο upscaling. Αυτο εχει ως αποτέλεσμα και σχετικα φτωχή ποιότητα εικόνας. Βεβαία η πλειοψηφία των χρηστων με λογικες απαιτησεις δεν θα ενοχληθούν.

H ποιότητα κατασκευής ειναι κατω του μετρίου, με αποτέλεσμα να σφάλουν αρκετα συχνα. Οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές που χρησιμοποιούν ειναι πολυ κακης ποιότητας (ελεώ τιμής) με αποτέλεσμα συχνα να φουσκώνουν (capacitor plague). Το ιδιο ισχυει και για τους μετασχηματιστές που φορούν. Ακομα σε μερικες περιπτώσεις ακόμα και η ιδια πλακέτα είναι μέτρια, Ποιότητα κολλήσεων, διάταξη εξαρτημάτων, στήριξη PCB, προστασία απο ESR κτλ.


Εδώ μερικά παραδείγματα απο προϊόντα της αγοράς που είχα για service.

Crystal audio MICRO HD

Σαν ποιότητα κατασκευής απο τους πιο καλούς. Το ποιο προσεγμένο pcb, Φοράει MSTAR και εχει τα νεα μενού. Επίσης και το πιο ικανό τροφοδοτικό. οι πυκνωτές τους ομως σκέτα σκουπίδια....

Ο παρακατω δεκτής ειχε πρόβλημα στην ενεργοποίηση του. Έκανε 5 λεπτα να ανοίξει πλήρως και κολλούσε. Το πρόβλημα ήταν δυο ηλεκτρολυτικοί 1000uf 10V κινεζικοί τις κακιάς συμφοράς. Αντικαταστάθηκαν με παρόμοιους της LELON (βλέπε κόκκινα κυκλακια)

Σε εικόνα αρκετά ανεκτός στο HDMI και απλώς μέτριος στο Scart.
Το κοντρολ μεσαίου μεγέθους αρκετά μέτριο σε ευαισθησία και αφή.
crystal_zps1b0f9eae.jpg



20140913_205057_zpsbd28df38.jpg



Crypto REDI 210A

Ο δεκτής αυτος ηταν αρκετά πιο μετριος σε ποιότητα κατασκευής. Δεν ειχε κάποιο σφάλμα, απλως των άνοιξα για τον δουμε σε σύγκριση με τους άλλους. Φοράει τον ALI επεξεργαστή και εχει παρόμοια διαταξη με τους άλλους, ΝΑΝΥΑ μνημες, παρόμοιο τροφοδοτικό κτλ. Tuner δεν κατάλαβα τον κατασκευαστή καθως θα επρεπε να το καταστρέψω.

Σε εικόνα τυπικός με μεση απόδοση στο HDMI και κάπως απογοητευτική στο Scart.
Το κοντρολ μικρου μεγεθους τυπου καρτας, απαράδεκτο στη αφη και κακη ευαισθησία, προτείνεται για λατρεις σκοποβολής καθως θελει κάλο σημάδι.

fnu_zpsaa00beca.jpg



F&U MPF3460

Ο παρακατω δεκτης δεν ανοιγε καθόλου. Και αυτος θύμα capacitor plague. Ειχε ανοίξει τελείως και εiχε διαρροή. Η τιμη ηταν 1000uf 16V. Αντικαταστάθηκε με ιδιο LELON και πλεον λειτουργεί οκ. (βλεπε κόκκινο κυκλο)

Άλλος ενας HD δέκτης με το MSTAR. Εχει ακριβώς τα ιδια μενού με τον crypto με το ALI (τα παλαιά γαλαζια μενού). Μου φάνηκε αρκετα παρόμοιος σε εικόνα με τον crypto. Σε ποιότητα κατασκευής μάλλον έρχεται τριτος καθως το pcb ηταν στον αερα οπως και αυτο των υπερύθρων. Απο σχηματικό παρόμοιο με το crypto. Φτωχο τροφοδοτικό και αθλιοι πυκνωτές.

Σε εικονα στο HDMI έδωσε μετρια εικόνα αλλά ανεκτή. Στο scart πολυ απογοητευτικός.
Το κοντρόλ ειναι ιδιου τύπου με του crypto, κοινως τα ιδια χάλια.

20140915_212003_zps10a7fb81.jpg


20140912_231125_zpsde6d74a6.jpg



20140912_231337_zps6c2cfa04.jpg





Μια λυση για να έχουμε ενα ποιοτικό κοντρόλ και να μην εχουμε δυο ειναι να πάρουμε καποιο προγραμματιζόμενο με δυο μνήμες (TV - DVB-T).

Μια σοβαρή και ποιοτική λύση που εχω δοκιμάσει με crystal και crypto ειναι το One for All URC7120
Συνεργάζεται άψογα με samsung, LG, PHILIPS, Sony και τους άνωθεν δέκτες. (Με F&U οχι ολ τα μοντελα)

oneforall_zps7dd6cc30.jpg


Ως φθηνή λύση αναφέρεται και το TELE USB 300.


Συνοψίζοντας, Οι ψηφιακοί δεκτες που διατιθονται στην αγορά ειναι παρόμοιοι. Κοινως μην σκατε. Πάρτε οποιν σας αρεσει. Τουλάχιστον για θέαση καναλιών μην περιμένετε να βρειτε ουσιώδεις διάφορες. Ειναι πλέων μονόδρομος η επιλογή HD δεκτών καθως αναμένουμε περισσότερα HD καναλια. Μεγάλη σημασία δωστε τα παρεχόμενα κοντρόλ, εκτός εαν διατιθεστε να πάρετε ενα για ολα. Μην περιμένετε μακροχρόνια χρήση καθως τα υλικά που ειναι κατασκευασμένοι ειναι μακράν κατω του μετρίου. (φθηνοι πυκνωτές, μικρος χώρος για ψυξη, κακό pcb, ψύχρες κολλήσεις κτλ)

Τέλος όσοι ανήκετε στο Hi-END και εχετε σοβαρά μηχανήματα, ξεχάστε τα. Να πατε σε επώνυμα blueray με ενσωματωμένο δεκτη που εχουν σοβαρούς scaler.



Αυτα τα ολίγα, ελπιζω να τα έγραψα κατανοητά. Οσοι εχετε περισσότερες πληροφοριες εμπλουτίστε το ελεύθερα.

Μαριος
AV Group
 
Μερικές παρατηρήσεις θα προσθέσω. Δεν μπορώ να κάνω αλλεπάλληλα quote και να σβήνω τόσο μεγάλα κομμάτια, οπότε απλά θα αντιγράφω τα μέρη που θέλω να σχολιάσω. Στα υπόλοιπα συμφωνώ.

"Τα θετικά των Mstar ειναι η υποστήριξη για καλύτερο media player και φορματ.
Ενω το θετικό των ALI ειναι η γρηγορότερη εναλλαγή των καναλιών. άλλα υστερεί σε media player."
Αυτό ίσχυε μέχρι τους ALI 3601. Οι διαφορές M-Star 7818 και ALI 3601 ήταν κάπως έτσι. Το λέγαμε και εμείς τότε.
Αυτό άλλαξε αρκετά με τους ALI 3801. Η M-Star δεν έχει παρουσιάσει ακόμα αντικαταστάτη.
Ο media player του ALI 3801 είναι πολύ βελτιωμένος σε σχέση με του ALI 3601, και δεν υστερεί πια καθόλου σε σχέση με τους M-Star. Συμβατότητα πια σχεδόν στα πάντα, και διαχείριση υποτίτλων μάλλον καλύτερη από των M-Star. Αλλά υπάρχει ακόμα η αδυναμία των ALI να κάνουν DTS passthrough, που μπορούν να κάνουν οι M-Star.
Αλλά οι ALI 3801 έχασαν το πλεονέκτημα των ALI, το γρήγορο zapping. Είναι πια σχεδόν όπως των M-Star 7818.
Άρα οι δύο επεξεργαστές έχουν πια πλησιάσει πολύ, και οι διαφορές στην λειτουργία έχουν αμβλυθεί πολύ.

"δεν υποστηρίζουν FLV"
Αναφέρεται στην λειτουργιά των HD δεκτών.
Οι ALI 3801 που έχω παίζουν κανονικά FLV. Δεν ξέρω τι κάνουν οι M-Star.

"ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Στο πισω μέρος των δεκτών συναντάμε τις επαφές συνδέσεως με την TV. (SCART, HDMI, COMPOSITE, COMPONENT, COAXIAL, OPTICAL RF LOOP RF OUT)."
Αχ, αναφέρεται σε παλιά εποχή. Όπως και η φωτογραφία παρακάτω με το πίσω μέρος ενός δέκτη. Είναι ο F&U 2205, από τους πιο πλήρεις δέκτες σε συνδέσεις. Παλιός όμως.
Τώρα πια σχεδόν όλοι έχουν τα απαραίτητα. Συνδέσεις κεραίας (in & out), HDMI, Scart, πιθανόν coaxial. Αν έχουν κάτι παραπάνω (Compsite, jack 3.5) είναι θρίαμβος. Δεν υπάρχει πια δέκτης με component, παρότι πολλοί ακόμα την ζητάνε.

"και τελος δεν μπορούν να αποκωδικοποιήσουν HD κανάλια"
Αναφέρεται σε modules. Νομίζω ότι υπάρχουν πια modules που αποκωδικοποιούν HD κανάλια. Αλλά γενικά δεν προτείνονται οι modules γιατί τα υπόλοιπα γραφόμενα ισχύουν.

"Σε εικόνα τυπικός με μεση απόδοση στο HDMI και κάπως απογοητευτική στο Scart"
Είναι στο κομμάτι για τον Crypto 210A. Παλιός δέκτης, δύσκολα βρίσκεται πια.
Είχε το μεγάλο πρόβλημα των ALI 3601. Πολύ κακό upscaling, και διαδικασία μετατροπής της εικόνας από i σε p. Δεν μπορώ ποτέ να θυμηθώ πως λέγεται αυτή η διαδικασία. Πάντα με συμπληρώνει σε αυτό ο talos_2002.
Το αποτέλεσμα: Εικόνα στο HDMI (σε ανάλυση μεγαλύτερη από την φυσική) που κινείται με σπασιματάκια και σκαλοπατάκια. Αν έβλεπες μπάλα πήγαινε σαν να είχε λόξυγγα.
Δεν έχει σημασία. Οι ALI 3601 έχουν από καιρό αντικατασταθεί από τους 3801. Δεν υπάρχει το συγκεκριμένο πρόβλημα, και έχει προστεθεί περισσότερο βάθος στην εικόνα.
Οι M-Star δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα στην εικόνα.
Πάντως όντως όλοι οι δέκτες δεν είναι και bluray σε ποιότητα εικόνας.

"Μια σοβαρή και ποιοτική λύση που εχω δοκιμάσει με crystal και crypto ειναι το One for All URC7120
Συνεργάζεται άψογα με samsung, LG, PHILIPS, Sony και τους άνωθεν δέκτες. (Με F&U οχι ολ τα μοντελα)
Ως φθηνή λύση αναφέρεται και το TELE USB 300."
Τα One For All είναι καλά τηλεκοντρόλ, από κάποια που είχα παλιότερα. Αλλά μάλλον δουλεύει και το συγκεκριμένο με στάνταρ κωδικούς. Οπότε κάποια στιγμή ξεπερνιέται με τους νέους δέκτες.
Το TELE έχει το καλό να προγραμματίζεται με υπολογιστή. Ο κωδικός που μπορεί να φτιάξει κάποιος αποθηκεύεται στον υπολογιστή και περνιέται αμέσως σε καινούριο TELE (αν χαλάσει το παλιό). Και ανεβαίνει στην βάση του τηλεκοντρόλ, οπότε η βάση του ανανεώνεται συνεχώς. Και μπορεί να μοιραστεί και σε άλλους. Κοινή είναι η φράση σε εμάς εδώ: Μήπως έχετε να μου στείλετε τον κωδικό για τον τάδε δέκτη; Οπότε παρακάμπτεται το γεγονός ότι δεν είναι και το πιο γερό τηλεκοντρόλ του κόσμου. Αλλά με 5-6 ευρώ που κάνει, και με τον προγραμματισμό με τους κωδικούς μας να γίνεται σε λεπτά, το παρακάμπτουμε.

Αυτά για τους επεξεργαστές που έχουμε τώρα. Αλλά ήδη υπάρχουν οι αντικαταστάτες τους, και στους M-Star και στους ALI. Λογικά κάποια στιγμή θα έρθουν και εδώ. Αλλά δεν ξέρουμε ακόμα λεπτομέρειες λειτουργίας.
 
Σχετικα με τον εμπλουτισμό αυτο ακριβως χρειαζομουν. Ειδικα σχετικα με τους επεξεργαστές οπου δεν ειχα ασχοληθει απο ενα διαστημα και μετα. Για αυτο το ειπα και διακριτικά οτι η ψαλιδα εχει πλέων κλείσει στο κομματι αυτο.

Απο αποψη συνδέσεων οτι βρισκουμε στα μεγαλα μαγαζιά ειναι πλέον λιτά. Αλλα υπάρχουν δέκτες με λιγο ψάξιμο που να εχουν πχ 2 scart, component κτλ. Εγω ετοιμάζομαι να φερω απο εξωτερικό κάμποσα τεμάχια με MPEG4 T2 με πλούσιο backpanel.

Ολοιι οι δεκτες που εχω δοκιμάσει εχουν μέτριο αποτέλεσμα εικονας. Άλλοι περισσότερο αλλοι λιγότερο. Σαν ποιοτικη λυση σε εγκαταστάσεις με καλες TV η Projector χρησιμοποιώ μια συγκεκριμένη σειρα απο blueray της Samsung που έχουν εξαιρετικό δεκτη.

Τελος το one for all εχει και manual search οπου βρίσκει την συχν. Απλα ειναι δυσκολο και βαρετο. Σαν ποιότητα ομως στην αφη ειναι πολυ καλα (και ακριβα)
 
Xρειαζόταν αυτό το νήμα! Ευχαριστώ πολύ.
Τώρα σιγουρεύτηκα ότι δεν χρειάζεται να δώσω ούτε ένα ευρώ παραπάνω σε δέκτη και καλό θα ήταν να έχω τα μάτια μου ανοιχτά για καλές προσφορές επώνυμης mpeg4 32άρας.-
Οι γονείς θα αρκεστούν στους φτηνότερους HD.
 
Απάντηση: Re: Περί αποκωδικοποιήτων λόγος Ανάλυση - Τεχνολογίες

Σχετικα με τον εμπλουτισμό αυτο ακριβως χρειαζομουν. Ειδικα σχετικα με τους επεξεργαστές οπου δεν ειχα ασχοληθει απο ενα διαστημα και μετα. Για αυτο το ειπα και διακριτικά οτι η ψαλιδα εχει πλέων κλείσει στο κομματι αυτο.

Απο αποψη συνδέσεων οτι βρισκουμε στα μεγαλα μαγαζιά ειναι πλέον λιτά. Αλλα υπάρχουν δέκτες με λιγο ψάξιμο που να εχουν πχ 2 scart, component κτλ. Εγω ετοιμάζομαι να φερω απο εξωτερικό κάμποσα τεμάχια με MPEG4 T2 με πλούσιο backpanel.

Ολοιι οι δεκτες που εχω δοκιμάσει εχουν μέτριο αποτέλεσμα εικονας. Άλλοι περισσότερο αλλοι λιγότερο. Σαν ποιοτικη λυση σε εγκαταστάσεις με καλες TV η Projector χρησιμοποιώ μια συγκεκριμένη σειρα απο blueray της Samsung που έχουν εξαιρετικό δεκτη.

Τελος το one for all εχει και manual search οπου βρίσκει την συχν. Απλα ειναι δυσκολο και βαρετο. Σαν ποιότητα ομως στην αφη ειναι πολυ καλα (και ακριβα)
Ναι, στην Ελλάδα δεν ξέρουμε να υπάρχει πια δέκτης με component. Μας ρώταγε πρόσφατα κάποιος που ήθελε να συνδέσει projector με component, και αναγκαστήκαμε να πάμε δύο χρόνια πίσω, στον F&U 2205 και στους κλώνους του. Αν έρθει δέκτης με τέτοια σύνδεση, θα χρειαστεί σε κάποιους.
Σίγουρα υπάρχουν στο εξωτερικό. Στην Κίνα διαβάζουμε διάφορα που τελικά δεν έρχονται στην Ελλάδα. Όπως δέκτη με την δεύτερη γενιά επεξεργαστή NEC. Η πρώτη γενιά NEC που είδαμε στον F&U 2205 και τους κλώνους του, είχε ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά και πολλά προβλήματα. Είχα την απορία τι είχαν διορθώσει στην δεύτερη γενιά. Αλλά δεν φέρανε κανέναν τέτοιον δέκτη εδώ.

Για την ποιότητα εικόνας, είναι λίγο υποκειμενικό και δεν συμφωνούμε όλοι εδώ μέσα, αλλά σίγουρα οι δέκτες της κατηγορίας χάνουν από το bluray.
Αλλά αν πρέπει να μείνουμε στα πλαίσια της κατηγορίας, υποκειμενικό μεν όπως είπα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία όσων ασχολήθηκαν με το θέμα λένε ότι νικητής είναι ο ALI 3801. Έχει διορθώσει το πρόβλημα των ALI 3601, έχουν αυξήσει το βάθος της εικόνας τους, με αντίτιμο όμως τον λίγο αυξημένο ψηφιακό θόρυβο. Όσο πλούσια και βαθιά γίνεται η εικόνα αυξάνει και ο ψηφιακός θόρυβος. Ο καθένας όμως μπορεί να διαλέξει αν θέλει flat αλλά πιο καθαρή εικόνα, ή βαθιά και "εφετζίδικη" αλλά με παραπάνω ψηφιακό θόρυβο. Ανάλογα την ανάλυση που θα διαλέξει. Οι M-Star από ότι καταλαβαίνω (γιατί δεν έχω) είναι της φιλοσοφίας πιο καθαρή αλλά μάλλον πιο flat.
Και φυσικά να αναφέρουμε τις διαφορετικές αρχικές ρυθμίσεις όλων των ALI από την εποχή των 3601, σε σχέση με όλους τους άλλους επεξεργαστές. Πολύ σκοτεινή, έντονη αντίθεση, και πολύ έντονα χρώματα. Θέλουν αλλαγή στην ρύθμιση της τηλεόρασης η του ίδιου του δέκτη (αν έχει δικά του ρυθμιστικά) για να λογικευτεί η εικόνα, και να μπορέσει να γίνει η σύγκριση με την εικόνα των M-Star.

Για το τηλεκοντρόλ, το πλεονέκτημα του TELE που γράφω είναι η ανοικτή βάση δεδομένων. Στα υπόλοιπα γνωστά τηλεκοντρόλ η βάση δεδομένων είναι στάνταρ, και ανάλογα με την μάρκα του κάθε τηλεκοντρόλ είναι πιο πλήρης ή ελλιπής. Όταν βγουν καινούριοι δέκτες μπορεί να μην έχει τον κωδικό, και να μην μπορεί να προστεθεί. Στο TELE φτιάχνεται, ανεβαίνει στην βάση δεδομένων, μοιράζεται. Αλλά το μειονέκτημα του TELE είναι ότι δεν είναι από τα γερά. Για να πω την αλήθεια, δεν μου πολυαρέσει η αίσθηση των πλήκτρων του, αλλά κάθε φορά που άλλαζα τηλεκοντρόλ έπρεπε να κάνω μία μία αντιγραφή των πλήκτρων, αφού συνήθως δεν έβρισκα κωδικούς μέσα στο τηλεκοντρόλ. Όχι στο συγκεκριμένο One For All, εγώ είχα ένα παλιότερο μοντέλο. Με το TELE έχω αποθηκεύσει τους κωδικούς των δεκτών μου, και ο προγραμματισμός γίνεται σε 5 λεπτά.
Xρειαζόταν αυτό το νήμα! Ευχαριστώ πολύ.
Τώρα σιγουρεύτηκα ότι δεν χρειάζεται να δώσω ούτε ένα ευρώ παραπάνω σε δέκτη και καλό θα ήταν να έχω τα μάτια μου ανοιχτά για καλές προσφορές επώνυμης mpeg4 32άρας.-
Οι γονείς θα αρκεστούν στους φτηνότερους HD.
Οι τηλεοράσεις εξοπλίζονται συνεχώς. Ήδη πολλές έχουν media player, αλλά δεν ξέρω αν έχουν ακόμα δυνατότητα εγγραφών. Οι δέκτες έχουν και media player και εγγραφές. Γιαυτό πολλοί που έχουν σύγχρονες τηλεοράσεις, παίρνουν και δέκτη. Επίσης αποκτάς δεύτερο tuner. Για να μην σου πω και τρίτο. Εγώ χθες το βράδυ πχ έβαλα τους δύο δέκτες μου να γράφουν τις δύο αθλητικές εκπομπές που έπαιζαν ταυτόχρονα Νέριτ και Σκάι, και εγώ με τον τρίτο δέκτη μου έβλεπα ταινία! Όλα αυτά σε μία τηλεόραση, που δεν έχει καθόλου ψηφιακό δέκτη. Άρα και οι δέκτες δεν είναι τελείως άχρηστοι ακόμα και με καλή τηλεόραση.
 
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση επισης. Να συμπληρώσω οτι οι νεες TV παρέχουν δυνατότητα εγγραφής PVR και πολλές εχουν πολύ κάλο media player (Samsung - LG). Μάλιστα κάποια μοντελα Samsung (απο 6500 και ανω) παρέχουν 2 DVB-T δέκτες είτε για PIP ειτε για εγγραφή και παρακολούθηση 2 ανεξάρτητων προγραμμάτων.
 
Ναι, από τα φυλλάδια των καταστημάτων που πέφτουν στα χέρια μου και ξεφυλλίζω, βλέπω ότι οι τηλεοράσεις βελτιώνονται ραγδαίως. Τα refresh rates ανεβαίνουν συνεχώς, media players, τώρα βλέπω και εγγραφές. Και οι τιμές σταθερές ή πέφτουν κιόλας.
Αλλά πάλι, αν η τηλεόραση σου δουλεύει, και δεν σου περισσεύουν και τα λεφτά, δυσκολεύεσαι να την πετάξεις και να πάρεις μία καινούρια. Πάλι μερικές εκατοντάδες ευρώ χρειάζονται. Οπότε πας σε έναν δέκτη που κάνει πάλι την δουλειά, και δίνεις μόνο μερικές δεκάδες ευρώ. Βέβαια υπάρχει διαφορά στην ποιότητα, αλλά...
 
Eννοείται ότι τα ευρώ δεν περισσεύουν.
Ήδη πήρα τον T650i και πραγματικά πάει σφαίρα στην εναλλαγή στα sd κανάλια. Όμως για την ποιότητα εικόνας θα συμφωνήσω ότι το βάθος (έντονο κοντράστ - κορεσμένα χρώματα) του Ali 3801, δίνει ψηφιακό θόρυβο στις σκιές ακόμα και με πολύ καλό περιεχόμενο. (νεριτ hd + UEFA dopa league :) )
To downscale από 1080 σε 576 στην αναλογική wega trinitron μου, θα έπρεπε να καλύπτει κάποιες ατέλειες αφού η εικόνα μικραίνει, αλλά δεν συμβαίνει αυτό.
Βεβαίως οι αλγόριθμοι βελτίωσης και τα υπερβολικά σε κοντράστ και χρώματα LCD ή LED panel, φτιάχνουν πολύ την κατάσταση, όμως η αληθοφάνεια κατά την γνώμη μου πάει περίπατο.
 
Στη Ρωσία κυκλοφορούν δέκτες με το πρότυπο DVB-T2 που χρησιμοποιούν τα chipset

1. Novatek 78316 (NTK78316)

2. Mstar 7816 (MSD7816)

3. Ali 3812 (M3812)

4. Sunplus 1505 (SPHE 1505)


H Globo διαθέτει στη Ρωσία τα μοντέλα GL 50, GL60 και GL 100


To GL 100 διαθέτει

Chipset: ALI3812
Tuner: Maxlinear MXL603
Demodulator: Panasonic MN88472

και έχει και ωραια μενού

globo-gl100.jpg


pristavka-dvb-t2-globo-gl100.jpg


pristavka-dvb-t2-globo-gl100.jpg



http://www.sat39.ru/index.php?area=1&p=news&newsid=252

http://horosho-tv.ru/goods/globo-gl100?from=YWJj
 
Ετοιμάζω σύντομα παραγγελιά απο τας Ανατολάς μεριά δέκτες με DVB-T2. Μου φανηκαν σοβαρότερες κατασκευές απο αυτα που βλέπουμε εδω. Μεταλλικό σασί, πλουσιες εξοδοι και remote φυσιολογικού μεγεθους. Θα ετοιμασω review μολις παραλαβω.
 
Δέκτες υπάρχουν, σε τι τιμή μπορούν να φτάσουν στην Ελλάδα όμως;

Για ένα κομματι γύρω στα 20 με 25 Εαν πάρω πολλά κομμάτια φτάνει μέχρι 12 το τεμ (τα μεταφορικά μέσα). Θα παρω ενα για δοκιμη, και εαν τελικα με ικανοποιεί ισως αρχίσω να δουλεύω με αυτα. Δεν το κανω για κερδοφορία, τα ίδια είναι απλά τα μηχανήματα εδώ είναι πολύ μέτρια.
 
Μωρε κι εγώ έχω δέκτη με εσωτερικό σκληρό και όποια έξοδο εικόνας θέλεις αλλα τι να το κάνω; Το λογισμικό του ήταν ελλιπές απο την αρχή και δεν μπορούσα να βρώ κάποιο καλύτερο. Άσε που χρειαζόταν "εγχείριση" για να πιάνει πιο εύκολα το τηλεκοντρόλ. Μπορεί να ήταν μεταλλικός, με πλήκτρα χειρισμού και όμορφα εικονίδια στην πρόσοψη αλλά μου έβγαζε το λάδι.