περί Arkivmusic.com

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,360
Αθήνα
Η ερώτηση απευθύνεται στους κλασσικάριους της παρέας.
Προφανώς θα γνωρίζετε αυτό το αμερικανικό διαδικτυακό κατάστημα κλασσικής μουσικής. Δεν έχω ψωνίσει ούτε μια φορά από εκεί διότι ως γνωστόν καθυστερούν πολύ οι παραδόσεις από το Νέο Κόσμο.
Το κατάστημα αυτό λοιπόν αυτοπροσδιορίζεται:
ArkivMusic Sells Classical Music CD's, specializing in hard-to-find deep catalog titles. Customers easily click through logical paths to find virtually any classical music recording και διατείνεται ότι: If you can't find what you are looking for, please let us know. We're here to help you find the music and performances that you really want, and deliver them right to your doorstep!

Πράγματι, 2-3 τίτλοι (RCA, DG) που δεν τους βρήκα σε κανένα από τα συνήθη διαδικτυακά δισκοπωλεία (amazon, crotchet, Presto, mdt, jpc) είναι διαθέσιμοι στο Arkiv αλλά ως Arkiv CD δηλαδή:
In addition, ArkivMusic has more than 8,000 titles in its ArkivCD reissue program. These are recordings that have previously been out of print or otherwise unavailable.

Έχει πάρει ποτέ κάποιος από σας τέτοιου είδους cd; Εξώφυλλα, booklets είναι όλα κανονικά; Τα ''γράφει'' η ίδια Arkiv έχοντας κάποια άδεια από τη μαμά εταιρία ή το παραγγέλλει στην ίδια τη μαμά; Στις πληροφορίες διαθεσιμότητας στα εν λόγω Cd γράφει: This CD requires additional production time πράγμα που σημαίνει ότι μιλάμε για φρέσκο πράμα...

Όποιος μπορεί ας με διαφωτίσει.

Λοιπόν, έστειλα e-mail στην Arkiv και τους ρώτησα τα παραπάνω. Η απάντησή τους είναι παρακάτω:

An ArkivCD is a reissue of an out-of-print or otherwise generally unavailable recording. It is produced by ArkivMusic and fully authorized through licensing agreements with the original record label.
The music on the disc is exactly the same as the original and has not been processed or altered in any way. ArkivCDs come in a standard jewel case with packaging that faithfully reproduces the cover art and tray card (back art) of the original release, as well as booklets with liner notes. Our Arkiv CD's include a printed spine that is clearly legible on a CD shelf, making for an attractive item that we are pleased and proud to be able to offer to our customers. All ArkivCDs are made from high-quality CD-R media that will play in all standard CD players.
As a result of our innovative On Demand process, the CD and packaging are produced after your order is placed on ArkivMusic.com. ArkivCDs are usually ready within 2-3 business days.

Δεν ξέρω αν πρέπει να με απασχολήσει και να ζητήσω διευκρινήσεις, για τον τρόπο που ''παράγουν'' το δισκάκι, δηλαδή αν το γράφουν με υπολογιστή όπως κάνουμε εμείς στο σπίτι μας ή αν το φτιάχνουν όπως οι δισκογραφικές (με κάποιου είδους πρέσσα αν δεν κάνω λάθος). Ο προβληματισμός μου δεν έχει να κάνει με την ποιότητα του ήχου αλλά με την αντοχή στο χρόνο του ίδιου του δίσκου. Απ'όσο ξέρω τα cd που γράφουμε στο pc έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από αυτά που αγοράζουμε από τις δισκογραφικές εταιρίες.

Έχει κάποιος άποψη για το θέμα;
Δαμιανέ, Σπύρο, Δημήτρη (supersonic) εσείς νομίζω ότι έχετε γνωσεις από αυτά τα πράγματα ως ελαφρώς high-endάδες...
(αλλιώς θα πρέπει να ξενιτευτώ και να ρωτήσω δίπλα σε Δικαναλο, High End κλπ :D)

Ώστε άρχισαν να στέλνουν στην Ελλάδα! Καιρός ήταν.Νομίζω ότι τα CD-R δεν κρατάνε για πάντα, μετά από μερικά χρόνια χαλάνε και δεν διαβάζονται*. Θα πρέπει να τα ριπάρεις στο σκληρό δίσκο για να έχεις ένα αντίγραφο ασφαλείας και να τα αντιγράφεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα αν θες να τα έχεις για πάντα.

edit: *αυτό μου έχει τύχει με DVD-R, και μάλιστα ακριβό, ένα scratch free της TDK.

Κώστα, ο χρόνος ζωής τους εξαρτάται και από το πόσο συχνά παίζονται;
Ή μετά από το x χρονικό διάστημα θα είναι unreadable άσχετα από τις ώρες παιξίματος;
Μήπως είναι ένας συνδυασμός και των δύο παραμέτρων; χρόνου και ωρών παιξίματος;

Δεν έχω προσέξει κάποιο συσχετισμό με τις ώρες παιξίματος. Πάντως το DVD-R που τα έπαιξε ήταν σχετικά καινούριο, μόλις μερικών μηνών και δεν είχε παιχτεί πολλές φορές.

Κώστα, ο χρόνος ζωής τους εξαρτάται και από το πόσο συχνά παίζονται;
Ή μετά από το x χρονικό διάστημα θα είναι unreadable άσχετα από τις ώρες παιξίματος;
Μήπως είναι ένας συνδυασμός και των δύο παραμέτρων; χρόνου και ωρών παιξίματος;

Νομιζω οτι εχει σχεση και με το ποσο συχνα παιζονται.

Παντως Διονυση αν σε ανησυχει ο χρονος ζωης τους, το πιο απλο πραγμα που μπορεις να κανεις ειναι να τα κανεις ενα ωραιοτατο rip και να τα εχεις για παντα στην ιδια ποιοτητα με το υπαρχον CD. Και οταν και αμα χαλασει καποιο το ξαναγραφεις. Εκτος βεβαια αν θελεις περα απο το γνησιο εξωφυλο και το γνησιο CDακι. Εκει παω πασο. Παντως να εχεις στο μυαλο σου οτι με το ripαρισμα δεν θα χασεις τιποτα σε ποιοτητα. Αντιθετως θα αποκτησουν και μια ευελιξια στη χρηση τα εργα αυτα (φορητοι players κλπ.)