Περί βαπτίσεως και λοιπών αποριών

Status
Not open for further replies.
Re: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Ρε συ Σταύρο τι πάει να πει "αποκτούν βάση και θάρρος"; Δε θα πρεπε δηλαδή να έχουν το θάρρος να εκφραστούν ελεύθερα;

Εννοώ ότι βρίσκουν βάση οι "επιθέσεις" τους στηριζόμενοι στα καμώματα σαν του συγκεκριμένου μητροπολίτη...

Το παραπάνω είναι παχνίδι λέξεων..

Στον σύγχρονο πολιτισμό υπάρχει η έννοια του θεού. Έτσι ο άθεος δηλώνει το στερητικό απέναντι σε υπάρχοντα ορισμό.

Αλλά δε θα κολλήσουμε και στις λέξεις, υπάρχει και το "Αγνωστικιστής" κλπ.

Δεν ειναι ενα απλο παιχνιδι λεξεων ...
Καταρχην δεν υπαρχει ΜΙΑ καθολικα αποδεκτη εννοια-ορισμος (Θεου) για ολους.
Οποτε πανω σε ΤΙ θα ξεκινησει η κουβεντα ?
Και κατα δευτερον, η αναιρεση του ασυλληπτου δεν προσδιοριζει κατι αντιληπτο.

Ρε παιδια.
για να ορισεις τι ειναι Αθεια ... πρεπει πρωτα να ορισεις τι ειναι Θεος.
Μπορω να ορισω το ΜΗ αντιληπτο ... και να του βαλω και στερητικο ?

Σε αυτό θα έλεγα πως ένας ορισμός του Θεού που απαντά ταυτόχρονα σε όλες τις υπάρχουσες θρησκείες μπορεί να ορίσει και την αθεΐα. Θεός έτσι όπως τον εννοούν οι θρησκείες εγώ τον αντιλαμβάνομαι ως ένα ον με λογική έξω από τον γνωστό κόσμο, ο οποίος είναι δημιουργός του κόσμου αυτού, δημιουργός του χώρου, του χρόνου, της ύλης και των δυνάμεων και των νόμων της φύσης και δημιουργός της ζωής. Ένα ον που κατά ένα τρόπο (διαφορετικό ίσως από θρησκεία σε θρησκεία) αλληλεπιδρά με τα δημιουργήματά του, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου και που ορίζει τις τύχες αυτών (δικός μου ορισμός όλα αυτά).

Αν μπορεί να υπάρχει ένα τέτοιο ον και τι μορφή μπορεί να έχει, και που ακριβώς μπορεί να βρίσκεται εφόσον δεν βρίσκεται στον κόσμο μας, και εφόσον υπάρχει, γιατί να μην υπάρχει και κάποιο ακόμα πιο ανώτερο ον που να βρίσκεται σε άλλο επίπεδο έξω από αυτό το ον και να ορίζει αντίστοιχα την τύχη αυτού του όντος κλπ. είναι διάφορα φιλοσοφικά ερωτήματα που προφανώς δεν απασχολούν τις δογματικές θρησκείες. Απασχολούν όμως σκεπτόμενους ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται σε αυτή την βάση άθεοι ή αγνωστικιστές.

...εύχομαι να βρείτε σύντομα τις απαντήσεις σας γιατί η ζωή είναι μικρή, πολύ μικρή... :)

Ακριβώς το ανάποδο συμβαίνει σε τέτοιες συζητήσεις.
Οι θρησκειες το κανουν εξορισμου, δεν χρειαζονται συζητησεις,

Εγώ άθεους (δηλαδή της θρησκείας του αθεϊσμού) είδα να έχουν κατεβασμένα τα φερμουάρ στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Οταν βρεις και το χομπυ της μη συλλογης γραμματοσημων , να μας το πεις-bye-

Κάποιοι προσπαθούν να συζητήσουν.

Όποιοι δεν μπορούν να το κάνουν ας απέχουν.

Είναι απαράδεκτο όμως να το γυρνάνε στην πλάκα και να χαλάνε τη συζήτηση για τους υπόλοιπους.

Σβηστηκαν τα off topic.

Όποιος συνεχίσει με αυτά θα υποστεί και τις ανάλογες συνέπειες.

Απάντηση: Re: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Οι θρησκειες το κανουν εξορισμου, δεν χρειαζονται συζητησεις,

Ναι, για σένα που κατέχεις τις απολυτότητες και τις δογματικότητες μακράν περισσότερο από οποιαδήποτε θρησκεία, δεν χρειάζονται συζητήσεις. Μείνε στην αυθεντία σου.

Re: Απάντηση: Re: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Ναι, για σένα που κατέχεις τις απολυτότητες και τις δογματικότητες μακράν περισσότερο από οποιαδήποτε θρησκεία, δεν χρειάζονται συζητήσεις. Μείνε στην αυθεντία σου.
πρωτα πολλα η θρησκεία ειπα , επειδη δεν το κατάλαβες , οτι δεν χρειάζεται να εμπλακεί σε συζητήσεις για να μας δείξει το "μόριο" της.
Προσωπικά δεν με ενδιαφερει τι λεει καμία θρησκεία. Τα δόγματα και οι αυθεντίες ειναι ο δικός τους τομέας.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

πρωτα πολλα η θρησκεία ειπα , επειδη δεν το κατάλαβες , οτι δεν χρειάζεται να εμπλακεί σε συζητήσεις για να μας δείξει το "μόριο" της.
Προσωπικά δεν με ενδιαφερει τι λεει καμία θρησκεία. Τα δόγματα και οι αυθεντίες ειναι ο δικός τους τομέας.

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω (και έχω εμπλακεί σε δεκάδες έως εκατοντάδες τέτοιες συζητήσεις...) είναι ότι δεν προσπαθούν οι πιστοί να πείσουν για κάτι, μιας και η πεποίθησή τους βασίζεται στην πίστη και όχι στα μαθηματικά, αλλά, όλοι οι υπόλοιποι τους πιστούς ότι 1+1=2. Δεν έχω αντιληφθεί επακριβώς πόθεν προκύπτει αυτή η ανάγκη των δευτέρων, όμως, κάθε τέτοια συζήτηση κυλάει στο ίδιο και απαράλλακτο μοτίβο, γι' αυτό συνήθως τέτοιες κουβέντες καταλήγουν στο απόλυτο 0...

Τα πράγματα είναι πιο απλά:

Δέχεσαι ότι υπάρχει Θεός και είναι ο τάδε?

Όχι.

Μάστα.

Δέχεσαι ότι μπορεί να υπάρχει Θεός και κάποιοι να τον πιστεύουν?

Όχι.

Ευχαριστώ πολύ, χαίρετε.

Απάντηση: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Αναφέρομαι στην ελπίδα για τη μετά θάνατο ζωή που ευαγγελίζεται η θρησκεία. Η ελπίδα αυτή αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους θρησκευτικής πίστης. Χωρίς αυτήν ποιος θα μπορούσε να αντέξει την αθλιότητα αυτού του κόσμου, που είναι γεμάτος αδικίες, βία, φτώχεια, αρρώστια, κι εκμετάλλευση. Φυσικά, ισχύει και αυτό που αναφέρεις, ότι η ελπίδα για το επέκεινα απαλύνει την αγωνία για τη βεβαιότητα του θανάτου. Είναι τρομακτικό να σκέφτεται κανείς ότι όλα εδώ τελειώνουν και μετά δεν υπάρχει τίποτα.

Βέβαια αυτο από την αλλη αποτελεί και το βασικό επιχείρημα ότι οι θρησκείες αποτελούν ανθρώπινη επινόηση.

Βεβαια το μετρο "πιστοτητας" το καθοριζει η ηγεσια της εκκλησιας. Μπορει βεβαια οι εκκλησιες να γεμιζουν αλλα οι πραγματικοι πιστοι και ευλαβεις σπανιζουν. Και η μονη αιτια δυστυχως ειναι η ηγεσια της εκκλησιας. Η οποια εχει χασει ΙΜΟ την ουσια του λογου του Ευαγγελιου...

Σταυρο να υποθεσω οτι θα προτιμουσες πιο δυναμικη ηγεσια? Στυλ Χριστοδουλου ας πουμε?.

Σε αυτό θα έλεγα πως ένας ορισμός του Θεού που απαντά ταυτόχρονα σε όλες τις υπάρχουσες θρησκείες μπορεί να ορίσει και την αθεΐα. Θεός έτσι όπως τον εννοούν οι θρησκείες εγώ τον αντιλαμβάνομαι ως ένα ον με λογική έξω από τον γνωστό κόσμο, ο οποίος είναι δημιουργός του κόσμου αυτού, δημιουργός του χώρου, του χρόνου, της ύλης και των δυνάμεων και των νόμων της φύσης και δημιουργός της ζωής. Ένα ον που κατά ένα τρόπο (διαφορετικό ίσως από θρησκεία σε θρησκεία) αλληλεπιδρά με τα δημιουργήματά του, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου και που ορίζει τις τύχες αυτών (δικός μου ορισμός όλα αυτά).

Αν μπορεί να υπάρχει ένα τέτοιο ον και τι μορφή μπορεί να έχει, και που ακριβώς μπορεί να βρίσκεται εφόσον δεν βρίσκεται στον κόσμο μας, και εφόσον υπάρχει, γιατί να μην υπάρχει και κάποιο ακόμα πιο ανώτερο ον που να βρίσκεται σε άλλο επίπεδο έξω από αυτό το ον και να ορίζει αντίστοιχα την τύχη αυτού του όντος κλπ. είναι διάφορα φιλοσοφικά ερωτήματα που προφανώς δεν απασχολούν τις δογματικές θρησκείες. Απασχολούν όμως σκεπτόμενους ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται σε αυτή την βάση άθεοι ή αγνωστικιστές.

Η αναζητηση του Θεου (εαν υπαρχει) ... δεν μπορει να ψηλαφισθει ... μονο να εννοηθει.
Το ανθρωπινο μυαλο μπορει να δωσει θεικες ιδιοτητες ακομα και σε ενα δεντρο (η ενα βουνο).
Και αυτο .... ον ειναι. Τι ειναι αυτο που δεν το προκρινει στα δικα μας προτυπα περι υπερτατου οντος ?
Μα φυσικα .... η εγκυροτητα της Εποπτειας του περιβαλλοντος κοσμου. Η αυξηση της Γνωσης μας.
Η καθε ΝΕΑ ΜΑΣ ΓΝΩΣΗ ... σε κατι που μεχρι προτινος ηταν αγνωστο (η δυσδιακριτο).

Και τι θα γινει, τωρα ? Καθε φορα που θα αυξανει η εποπτεια ... θα χανεται η εγκυροτητα του Θεου ?
ΟΧΙ .... αν υπαρχει θεος υπαρχει περα απο οτι μπορουμε να ιχνηλατησουμε και νοησουμε.
Ειναι αστειο να χανει η κερδιζει εγκυροτητα (και υποσταση) επειδη εμεις ... μαθαμε κατι καινουργιο.
Επειδη εμεις ανακαλυψαμε ενα καινουργιο σωματιδιο ... και ενα καινουργιο πεδιο ... και μια νεα διασταση.
Η επιστημη (και η ερευνα) καταδεικνυει το ποσο ευμεταβλητη ειναι η εποπτεια μας για τον κοσμο. Ποσο προσκαιρη.
Και εμεις ... ενω διαρκως μπουσουλαμε σ'αυτον τον κοσμο ... παμε να ορισουμε τον αλλον ... που δεν μπουσουλαμε ΚΑΝ ?

Επαναληψη μητηρ μαθησεως (το χα πει και παλιοτερα) >
ακομα και οταν αντιτιθεσαι στην εννοια ενος Υπερτατου Οντος ... παλι το θελημα του κανεις. Γιατι τρεχεις μεσα σε κατι
μια "κατασταση" που ΑΥΤΟ ξεκινησε. Μεσα σε κατι που ΑΥΤΟ ορισε το script. Οχι εσυ. Ακομα και οταν βρισκεις κατι νεο
που ανατρεπει το παλιο, η απλα σκοτωνεις ανθρωπους με βομβες ... ΤΟ SCRIPT ΤΡΕΧΕΙΣ. Δεν γινεται να μην κανεις η
να μην σκεφτεις κατι που εχει προβλεφθει. Η ελευθερια επιλογων υπαρχει μονο επειδη εισαι πεπερασμενος.
ΟΧΙ επειδη μπορεις να κανεις κατι που (πραγματικα) δεν προβλεφθηκε/ορισθηκε.

Ας μαθουμε ΠΡΩΤΑ γιατι συνεχιζουμε να τρεχουμε το αλληλοσπαρακτικο και ανθρωποφαγικο script .... και μετα ....
ξαναπιανουμε το κουβαρι (της αναζητησης του Θειου). Τουλαχιστον να φτασουμε σε ενα επιπεδο που ΚΑΝΕΙΣ να
ΜΗΝ σκοτωνει για την εικονα του ΔΙΚΟΥ του θεου. Δηλαδη, της δικης του πλανης .... (που δεν ειναι καν δικη του).

Ο ενας τον αλλον εχουμε .... δεν εχουμε τιποτε αλλο !

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω (και έχω εμπλακεί σε δεκάδες έως εκατοντάδες τέτοιες συζητήσεις...) είναι ότι δεν προσπαθούν οι πιστοί να πείσουν για κάτι, μιας και η πεποίθησή τους βασίζεται στην πίστη και όχι στα μαθηματικά, αλλά, όλοι οι υπόλοιποι τους πιστούς ότι 1+1=2. Δεν έχω αντιληφθεί επακριβώς πόθεν προκύπτει αυτή η ανάγκη των δευτέρων, όμως, κάθε τέτοια συζήτηση κυλάει στο ίδιο και απαράλλακτο μοτίβο, γι' αυτό συνήθως τέτοιες κουβέντες καταλήγουν στο απόλυτο 0...

Βρε Γιάννη τι λες;
Στην παρούσα συζήτηση δεν υπάρχει προσπάθεια των πιστών να πείσουν τους μη πιστούς για την αυθεντικότητα της πίστης τους;
Έχουν αναφερθεί ως υπέρτατα και υπεράνω αμφισβήτησης πειστήρια: πατερικά κείμενα, παλαιά και καινή διαθήκη, βίοι πρώτων χριστιανών, προφητείες, αποκάλυψη, θαύματα (δεν είμαι σίγουρος) και δεν θυμάμαι τι άλλο. Αυτά δεν συνιστούν προσπάθεια της μιας πλευράς να πείσει την άλλη για την ορθότητα αυτών που πρεσβεύει; Η οποία προσπάθεια χαρακτηρίζεται από μέγιστη βεβαιότητα, την βεβαιότητα την οποία οφείλει να χαρακτηρίζει το (εκάστοτε) δόγμα.

Qwerty1gr, θα προτιμουσα "πολεμικη" πανορθοδοξη ηγεσια με πνευματικα παιδια του Α. Παισιου, Α. Πορφυριου και πατρος Ιακωβου Τσαλικη και με ειδικους σε θεματα θεολογιας τον Α. Καντιωτη και τον Αθ. Μυτιληναιο. Η απολυτη ομαδα σωτηριας πιστων!

Τα πράγματα είναι πιο απλά:

Δέχεσαι ότι υπάρχει Θεός και είναι ο τάδε?

Όχι.

Μάστα.

Δέχεσαι ότι μπορεί να υπάρχει Θεός και κάποιοι να τον πιστεύουν?

Όχι.

Ευχαριστώ πολύ, χαίρετε.
βασικα δεν ειναι ετσι...

Υπαρχει ο θεός . ( απόλυτη απαντηση πιστού)

Οχι ( απαντηση άθεου)

Ουουου αντίχριστε!!! ( κλασική περιπτωση βλάβης )

Yπαρχει και η απαντηση OR ...

Maybe it exists ... OR maybe not.

Το οποιο ενω ειναι τοσο προφανες ... δεν εχει "πατσα μεσα" για να χορτασει τις μαζες :laugh:

Απάντηση: Αβαπτιστο μωρό μπορεί να μπει στην εκκλησία?

Προσωπικως αντιμετωπίζω με ιδιαίτερο προβληματισμό αφενός μεν το διαρκές μπολιασμα, αρχικώς ντε φακτο, του δόγματος με "πατερικες" δίδαχες και μάλιστα προσωπικοτήτων τόσο αμφιλεγομένων όσο ο Καντιωτης, και δη σαφώς σε βάρος του λόγου των Ευαγγελιων, αφετέρου δε τη διαρκή ανάγκη των πιστών για νέους προφήτες, νέους παππούδες, νέα θάματα. Τι σόι πιστή είναι αυτή δεν κατανοώ, βέβαια ποιος είμαι για να κρίνω. Και ξέρετε, όπου υπάρχει η ανάγκη, και να μην υπάρχει το προϊόν, δημιουργείται , και ο νοών νοειτω.

Τώρα που το σκέφτομαι,το πιο πιθανό στην Δευτερα Παρουσία είναι να πάρει ο Θεός τους δικούς του στον ουρανό και να αφήσει τους υπόλοιπους εδώ,στην γη..Ετσι θα ησυχάσουν και οι δύο πλευρές.
Η ιστορία με τα καζάνια δεν παίζει.. Το πολύ πολύ να φάμε κάνα καύσωνα.

βασικα δεν ειναι ετσι...

Υπαρχει ο θεός . ( απόλυτη απαντηση πιστού)
Οχι ( απαντηση άθεου)
Θα συμπλήρωνα:

ίσως ναι ίσως όχι... (απάντηση αγνωστικιστή)
ίσως ναι ίσως όχι αλλά δεν νομίζω να ασχολείται με το αν έφαγα κρέας την μεγάλη Παρασκευή και δεν με περιμένει με πιλάφια όταν πεθάνω (απάντηση άλλου αγνωστικιστή)
ναι υπάρχει αλλά δεν νιώθω την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί του μέσω κάποιας θρησκείας (απάντηση θεϊστή άθρησκου - ναι υπάρχουν και τέτοιοι)

Και ξέρετε, όπου υπάρχει η ανάγκη, και να μην υπάρχει το προϊόν, δημιουργείται , και ο νοών νοειτω.

Ακριβώς!

Και ξέρετε, όπου υπάρχει η ανάγκη, και να μην υπάρχει το προϊόν, δημιουργείται , και ο νοών νοειτω.
Κατι σαν το κινητο, δηλαδη ... :rolleyes:

Πως καναμε δουλειες ΠΡΙΝ απο αυτο ? Θυμαται κανεις ?
"Νικο, θα μαι σπιτι (η γραφειο) ... 1 με 3 ... αν θες παρε"

Και ΚΑΝΑΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ... δεν ειχαμε συνεχεια το μυαλο στο κινητο.
Αλλα επρεπε να δημιουργησουμε αναγκες .... νεες αναγκες ....

Status
Not open for further replies.